Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe weet je of jullie klaar zijn om samen te wonen?
Koppel met sleutels: symbool voor samenwonen en gedeeld leven.

Hoe weet je of jullie klaar zijn om samen te wonen?

Welke online datingsite?
16 januari 2024

Wanneer is het juiste moment om samen te gaan wonen? Het is een belangrijke beslissing in elke relatie en het kan moeilijk zijn om te bepalen of jullie er allebei klaar voor zijn. Het samenwonen brengt veel veranderingen met zich mee en het is belangrijk om voorbereid te zijn op deze nieuwe fase in jullie relatie. In deze blogpost bespreken we verschillende factoren die je kunt overwegen bij het nemen van deze beslissing, zoals jullie financiële situatie, jullie levensstijlen en jullie toekomstplannen. We geven ook handige tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat jullie samenwoonervaring soepel verloopt en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. Of jullie nu al jaren samen zijn of net begonnen zijn met daten, deze blogpost zal je helpen om de juiste keuze te maken en te genieten van een gelukkige en succesvolle samenwoonrelatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wanneer kun je gaan samenwonen?

Je hebt waarschijnlijk al een tijdje een relatie. Alles gaat goed, jullie zijn dol op elkaar. Langzaam begint het een beetje te kriebelen en lijkt het misschien tijd voor een volgende stap. Die volgende stap zou weleens samenwonen kunnen zijn. Maar zijn jullie daar klaar voor? Hoe snel kun je gaan samenwonen? Wil je partner dit wel? Waar gaan jullie dan wonen? Er zijn zoveel vragen en daarom proberen we je hier een beetje bij te helpen.

Koppel maakt samen vision board voor gedeelde toekomst

Hoe snel kun je gaan samenwonen?

Als je in een relatie zit, is er uiteraard niets fijner dan dicht bij de ander in de buurt zijn. Je bent de fase van het daten reeds voorbij en hebt besloten dat je met deze persoon verder wilt. Er is sprake van een duidelijke aantrekking, die je doet verlangen steeds in de aanwezigheid van de je geliefde te zijn. Om de relatie meer vorm en zekerheid te geven en aan iedereen in je omgeving te tonen dat jullie bij elkaar horen, is samenwonen vaak een volgende logische stap.

Wanneer is samenwonen een goed idee?

Misschien is het gevoel heel sterk en soms weet je gewoon niet zo heel goed wat je voelt. Er zijn wel wat dingen waaraan je kunt merken dat het misschien een goed idee is om te gaan samenwonen. Het meest voor de hand liggende is als jullie eigenlijk geen vrije minuut meer alleen doorbrengen. Je partner is altijd bij jou of jij bij hem of haar thuis. Jullie slapen geen enkele nacht meer alleen en willen dat ook helemaal niet. Er wordt sowieso meer tijd doorgebracht in een van de huizen en dat andere huis of appartement is er eigenlijk nog maar een beetje voor de sier. Dat is op zich wel een teken dat samenwonen een goed idee is.

Koppel in koffiezaak, praat bedachtzaam over samenwonen.

Ken je elkaar lang genoeg?

Het is een grote stap om te beslissen te gaan samenwonen met je partner. Je verweeft op die manier twee afzonderlijke levens tot een enkel samengevoegd leven en dit kan nogal wat voeten in de aarde zetten. Vaak lopen de leefstijlen toch nog veel uit elkaar en kan het lastig zijn om hierin een vorm te vinden die goed werkt voor beiden partners. Er zullen compromissen gesloten moeten worden en je zult rekening moeten houden met de behoeften van de ander, om zo tot een harmonieuze overeenkomst te komen. Als 1 van beiden moet gaan verhuizen, wie gaat dat dan doen?

onaangename verrassingen

De eerste vraag die je jezelf hiervoor moet stellen, is of jullie elkaar wel lang genoeg kennen om te weten hoe je een dergelijke overeenkomst om samen te leven kunt afsluiten. Je kunt nog voor onaangename verrassingen komen te staan als blijkt dat de ander toch anders in elkaar steekt dan je had gedacht. Vaak zijn hier toch op zijn minst enkele maanden tot soms zelfs jaren voor nodig, voordat je iemand enigszins kent. In die periode zul je telkens iets nieuws over je partner ontdekken, die bijdragen aan een gevoel van vertrouwen over de keuze of hij of zij de juiste persoon is om je leven mee te delen.

Het hangt uiteraard helemaal af van de eigen persoonlijkheid, het gevoel dat je tussen jullie ervaart en de overeenkomsten in wensen en verlangens, hoe lang een dergelijke periode nodig is. Je kunt ook al dusdanig zeker van je zaak zijn, dat je al die aanvullende bijzonderheden van je partner durft te ontdekken tijdens het samenwonen zelf.

Stel ontdekt onverwachte hobby's, ook na lange tijd samen.

Latrelatie aanhouden

Wanneer je echter meer tijd nodig hebt om tot zo’n ingrijpende beslissing over te gaan, kun je ervoor kiezen om nog wat langer een latrelatie aan te houden. Op die manier heb je wel de exclusiviteit van een relatie, maar nog niet de vastigheid van het samenwonen. Je behoudt nog een duidelijke mate aan zelfstandigheid en vrijheid en hoeft niet voor elke beslissing rekening te houden met de ander. Je kunt nog afstand houden wanneer je even tijd voor jezelf nodig hebt en kunt zo gemakkelijker de relatie evalueren.

Diepere verbintenis

De tijd die je alsnog met de ander doorbrengt, zal je inzicht geven in hoeverre je reeds toe bent aan een diepere verbintenis. Je kunt op een veilige en non-invasieve manier proeven aan het idee van samenwonen en bekijken of het iets is wat je werkelijk wilt. Als je zeker van je zaak bent en het idee hebt dat je de ander goed genoeg kent en dat jullie levens goed zijn samen te brengen, dan is de stap naar samenwonen een stuk doordachter en gemakkelijker.

Stel deelt activiteiten, toont groeiende band en verbinding.

Het juiste moment

Je kiest er voor om jullie leven samen te delen en gedeeld keuzes voor de toekomst te nemen. Het is hierbij wel verstandig het juiste moment uit te kiezen. Samenwonen is een hele stap en het kan nog een hele uitdaging zijn om twee levens samen te voegen, op een aangename manier die werkt voor beide partijen. Hoe snel je kunt gaan samenwonen, hangt af van verschillende factoren die je voor jezelf moet overwegen.

Het bespaart geld

Aangezien jullie nu beiden huur of hypotheek betalen voor een woonplek, hebben jullie nu dubbele lasten. Want jullie brengen al zoveel tijd met elkaar door dat een van die woonplaatsen haast onbewoond is. Bespreek dit eens met je partner en ga het financiële plaatjes eens bekijken. Van het geld dat jullie besparen door samen te gaan wonen, kunnen jullie nieuwe meubels kopen of kijken voor een gehele nieuwe woning waar jullie samen een nieuwe start kunnen maken als koppel.

Stapel rekeningen symboliseert financiële last van twee aparte leefruimtes.

Waar gaan jullie wonen?

Dit is een belangrijke vraag, maar het hoeft geen moeilijke vraag te zijn. Als jullie beiden sowieso al in dezelfde stad wonen, is het vaak logisch daar te blijven. Tenzij er vanwege werk of andere redenen voor een andere stad wordt gekozen. Wie weet heeft een van jullie al een geweldig huis of appartement en wil de ander daar ook graag wonen. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om samen op jacht te gaan naar een nieuw paleisje om jullie relatie voort te zetten. Dit zijn dingen die je gewoon kunt bespreken.

De volgende stap is belangrijk om te zetten

Wanneer het tijd is om een nieuwe stap te zetten in een relatie, voel je dat waarschijnlijk wel aan. Dit kan op een positieve manier, maar ook op een negatieve manier. Misschien zitten jullie wel een beetje in een sleur en heb je het gevoel dat er iets moet gebeuren om die sleur te doorbreken. Samenwonen kan dan een optie zijn. Maar dat moet niet de enige oplossing zijn om een sleur te doorbreken. Als je al een hele tijd nadenkt over samenwonen en je denkt dat het een goed idee is, praat er dan over met je partner. Het heeft natuurlijk ook allemaal geen haast, doe alles lekker rustig op jullie eigen tempo. Zolang jullie blijven praten, komen jullie overal wel uit.

Koppel kijkt in spiegel, reflecteert op volgende relatiestap.

Verander en blijf jezelf

Het samenwonen zal verandering met zich meebrengen. Het is verstandig om goed rekening te houden met deze waarschijnlijkheid. Binnen een relatie is het altijd wijsheid om acht te slaan om je eigen individualiteit en identiteit niet te verliezen. Trouw blijven aan wie je zelf bent en je eigen bijzonderheden behouden is zeker belangrijk. Zodra je gaat samenwonen, zul je echter toch jouw leven gaan delen met dat van een ander. Bepaalde zaken zullen gaan vermengen, waardoor je leefstijl zich zal aanpassen. Je kunt dus zeker rekenen op een grote mate van verandering, in zowel je manier van doen als wie je bent. Bedenk vooraf aan het samenwonen of je hier al aan toe bent en bereid bent om de veranderingen in je leven toe te laten. Dit is een goede indicator of het al tijd is om te gaan samenwonen.

Financiën op orde

Een belangrijk onderdeel van het samenwonen zal de financiën zijn. Ook dit zal immers gedeeld gaan worden. Het is belangrijk om vast te stellen hoe jullie dit willen gaan doen. Kiezen jullie voor een gedeelde rekening of blijft dit voorlopig nog apart? Het is belangrijk te weten hoe je partner met geld omgaat, zodat je niet ongemerkt met onbedoelde schulden eindigt. Een goede verdeling en afhandeling van de financiële zaken, scheelt veel zorgen en zal rust brengen in de relatie na de start van het samenwonen.

Voordat hiertoe gekozen kan worden, zul je met elkaar moeten bespreken hoe goed deze zaken op orde zijn, bij jezelf en bij de ander. Zo leer je de ander nog weer beter kennen en weet je waarop je kunt vertrouwen. Geldzaken zijn geen klein onderdeel binnen een relatie en daarom van essentieel belang om dit goed te regelen. Zolang er nog zaken lopen, kan dit een reden zijn om samenwonen voorlopig nog even uit te stellen. Ieder stel bepaalt dit uiteraard voor zichzelf. Een goede financiële basis biedt een goede start voor het samenwonen.

Koppel werkt samen aan budget, benadrukt gezamenlijke financiële planning bij samenwonen.

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op samenwonen met je partner

Samenwonen kan een grote stap zijn in jullie relatie en het is belangrijk om te onthouden dat het geen garantie is voor een succesvolle toekomst samen. Het is echter wel een belangrijke stap in jullie relatie en het kan jullie helpen om elkaar nog beter te leren kennen. Door open te communiceren, compromissen te sluiten en elkaar te steunen tijdens deze nieuwe fase, kunnen jullie samen een sterke en liefdevolle relatie opbouwen. Of jullie nu hebben besloten om samen te gaan wonen of nog steeds aan het overwegen zijn, vergeet niet om goed na te denken over deze beslissing en ervoor te zorgen dat jullie beiden klaar zijn voor deze volgende stap. En als je meer wilt weten over relaties, online dating of andere gerelateerde onderwerpen, bekijk dan onze andere blogposts voor meer handige tips en adviezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---