Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / LAT: de kenmerken van een serieuze relatie
twee mensen hebben een LAT relatie

LAT: de kenmerken van een serieuze relatie

Welke online datingsite?
14 oktober 2023

Een LAT-relatie, oftewel een ‘Lange-Afstands-Relatie’, is een type relatie waarbij het doel is om op lange termijn samen te zijn. Het gaat hierbij om een serieuze en stabiele relatie, die gericht is op samen opbouwen en groeien. Maar wat betekent dit precies en hoe weet je of een LAT-relatie iets voor jou is? Op onze blog “Wat is een LAT-relatie?” bespreken we de kenmerken en de voor- en nadelen van deze type relatie. Lees verder om erachter te komen of een LAT-relatie bij jou past.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is een latrelatie?

Een steeds vaker voorkomende relatie is de latrelatie. Dit is een relatie waarbij twee partners ervoor kiezen wel bij elkaar te zijn, maar allebei gewoon in hun eigen huis te blijven wonen. Omdat dit niet de norm is hier in het Westen, vinden veel mensen dit raar. Om er wat meer duidelijkheid over te krijgen, hebben we wat informatie over dit specifieke soort relatie voor je op een rijtje gezet. Als je een latrelatie met iemand hebt, woon je dus niet samen in een huis. Over het algemeen ben je in zo’n soort relatie wel monogaam. Jullie houden veel van elkaar, willen tijd met elkaar doorbrengen, maar jullie willen niet de zelfstandigheid opgeven waar jullie zo hard voor hebben gewerkt. Dat is helemaal niet erg. Het woord LAT is een afkorting voor de Engelse woorden: living apart together. Het is een verschijnsel dat al voorkomt sinds de jaren zestig, maar is sinds deze eeuw iets wat steeds meer en meer voorkomt.

relatie met twee huizen

Samenwonen

Een mens kent in het leven verschillende soorten relaties. Zo onderhoud je relaties met familie, vrienden, collega’s en uiteraard zijn er ook de meer intiemere verhoudingen tussen partners in een liefdesrelatie of huwelijk. De invulling van een relatie hangt af van de dynamiek, karakters en behoeften van de individuele personen die samen in de relatie zitten. Een logisch vervolg van een langdurige relatie tussen twee mensen is vaak de keuze om te gaan samenwonen of zelfs een vastere verbinding aan te gaan, in de vorm van een huwelijk.

vrijheid en de individualiteit

In het moderne leven van tegenwoordig is dit echter lang niet altijd meer een vanzelfsprekende keuze en kiezen steeds meer mensen voor relaties waarbij de vrijheid en de individualiteit van de betrokkenen behouden blijft. Een latrelatie is dan een begrijpelijke optie. Dit geeft beide partners de gelegenheid om de relatie een geheel eigen invulling te geven, zonder de gebruikelijke verplichtingen en verwachtingen.

individueel leven in een relatie

Definitie van een latrelatie

Een latrelatie laat zich kenmerken door het feit dat je allebei je eigen woning en leefruimte behoudt en dus apart van elkaar blijft wonen. Er wordt bewust besloten om geen gezamenlijke huishouding te voeren en je trekt dus ook niet bij de ander in. Het is wel goed mogelijk dat je veel tijd bij de ander doorbrengt, maar dit is geheel vrijblijvend en vormgegeven op een dusdanige wijze waarbij zowel jij als je partner zich op hun gemak voelt. Je raakt hierdoor niet het gevoel van zelfstandigheid kwijt en bent in de gelegenheid om voor de gebruikelijke dagelijkse en levenskeuzes je eigen beslissingen te blijven nemen.

Vrijheid

Je hoeft hiervoor niet direct rekening te houden met de ander, aangezien je niet volledig een leven samen deelt. De verplichtingen die meekomen met het samenwonen zijn niet aan de orde bij een latrelatie. Je blijft vrij om zelf je leven zoveel mogelijk sturing te geven, zonder daar een ander bij te betrekken. Een latrelatie kan een aantrekkelijke optie zijn, wanneer je nog niet eraan toe bent om je volledig te binden aan iemand anders en je keuzes wil laten beïnvloeden door een samenlevingsverbond met een partner.

vrijheid

Vrije relatie of monogamie

Een latrelatie wil vaak niet zeggen dat je niet serieus bent over je relatie. Veel mensen in een latrelatie kiezen ervoor om gewoon monogaam te zijn en dus trouw aan die ene partner. Er is enkel niet direct de behoefte om je nog directer aan iemand te binden. Er is dus zeker niet altijd sprake van een vrije relatie, waarbij beide partners ook met andere mensen omgaan en intieme relaties onderhouden. Binnen een latrelatie kan eveneens gewoon monogamie verlangd worden, waarbij er geen seksuele uitwisselingen plaatsvinden met anderen dan tussen de partners in de latrelatie. Je kiest als serieuze partners voor een relatievorm, waarbij je meer je eigen zelfstandigheid behoudt en minder gebonden bent.

Een latrelatie is niet daten

Het woord latrelatie is een afkorting van ‘living apart together’. Je woont niet samen, maar voor de rest is de relatie grotendeels zoals elk andere relatie waarbij de partners er wel voor kiezen om samen te leven. Het is zeker niet hetzelfde als daten, waarbij je elkaars persoonlijkheden en de mogelijkheid tot een relatie nog aan het aftasten bent, om te bepalen of er een toekomst in het verschiet zit. Bij daten woon je ook nog niet samen, maar heb je verder ook nog geen verbinding met elkaar afgesproken. Je trekt gezellig met elkaar op en onderneemt leuke activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Zo kun je bepalen of er een relatie voor jullie is weggelegd en of een diepere verbinding mogelijk is.

living apart together

Elke relatie begint met een soort latrelatie

Zodra je overgaat tot een relatie kun je kiezen hoe je deze wilt invullen. Over het algemeen begint elke relatie als een soort latrelatie, waarbij je in eerste instantie gewoon je eigen woning aanhoudt. Na een poos kun je bekijken of je hierin verandering wilt brengen en besluit om met je partner te gaan samenwonen. Wanneer je wel een serieuze, monogame relatie aanhoudt, maar besluit niet bij de ander in te trekken, dan kies je voor een latrelatie.

Redenen voor een latrelatie

Er kunnen verschillende redenen meespelen die leiden tot de keuze om een latrelatie aan te houden. In een tijd waarin het individu steeds meer de voorgrond krijgt, kun je mogelijk gewend zijn aan het op jezelf wonen en het lastig vinden om te wennen aan de continue aanwezigheid van iemand anders. Het is gewenning om je eigen plan te trekken en je eigen ritme aan te houden en dan kan het nog onwerkelijk aanvoelen om iemand daar deelgenoot van te laten zijn.

L.A.T. relatie om afstand

Tijdelijke latrelatie

Een latrelatie kan dan zeer geschikt zijn om voor korte of langere tijd vorm te geven aan de relatie om zo ook beter te wennen aan de aanwezigheid van de ander in je leven. Het kan ook zijn dat één van de partners een gewoonte of een hobby heeft waar je moeilijk aan kunt wennen of mee om kunt gaan. Door in een latrelatie te blijven, kun je het positieve aan de relatie voorrang geven en zijn beide partners vrij om hun eigen ding te blijven doen, zonder dat dit vervelend is voor de ander.

Gemakkelijker of moeilijker te onderhouden

Je kunt verwachten dat mensen een oordeel hebben als je aangeeft een latrelatie te hebben. Veel mensen beschouwen het als gemakzucht, omdat je ervoor kiest je eigen ruimte te houden. Toch blijkt dat het onderhouden van een langeafstandrelatie geenszins betekent dat dit gemakkelijker verloopt. Vaak is het een extra uitdaging om met de ander in contact te blijven en om niet te zeer langs elkaar heen te gaan leven. Het kan lastig zijn om voldoende tijd voor elkaar te maken en je moet je blijven afvragen of de relatie wel op de eerste plaats staat. Er zijn zeker voldoende uitdagingen te trotseren als je kiest voor een latrelatie. Er zitten zowel voor- als nadelen aan, maar hier kun je bewuste keuzes in maken.

 twee harten verbonden blijven door een brug

Wat zijn de voordelen van zo’n relatie?

Zoals gezegd hoef je niet je zelfstandigheid op te geven, iets wat voor veel mensen erg belangrijk is. Je hebt iets opgebouwd en wilt daar geen afstand van nemen. Daarnaast zit je ook niet constant op elkaars lip. Je zult je dus minder snel gaan irriteren aan de kleine dingen en dus ontstaan er minder ruzies. Je hebt veel meer vrijheid en bepaalt zelf wanneer je elkaar ziet. Doordat je elkaar niet elke dag ziet, blijft de relatie ook een stuk spannender. Als jullie het beiden druk hebben, kan het wel eens zo zijn dat jullie elkaar een paar dagen niet zien. Jullie krijgen de kans om elkaar te missen en dat maakt eigenlijk alles veel spannender.

Zijn er ook nog nadelen?

Als ergens voordelen zijn, dan zijn er haast ook wel nadelen. Juist het feit dat jullie niet samenwonen, betekent dat jullie echt tijd voor elkaar vrij moeten maken om elkaar te zien. Als jullie beiden een drukke baan hebben en ook nog een druk sociaal leven, kan dat wel eens heel erg lastig worden. Voordat je het weet zijn er drie of vier weken voorbij voordat je elkaar weer ziet. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden als je aan een latrelatie begint. Je hebt minder zicht op elkaars leven, dus het vertrouwen naar elkaar toe moet er eigenlijk nog meer zijn dan wanneer je een ‘normale’ relatie hebt. Ben je jaloers aangelegd? Dan is een latrelatie misschien niet zo’n goed idee.

kalender gevuld met drukke schema's

Kan een latrelatie wel werken?

Natuurlijk kan dit werken. Er is geen reden waarom dit niet zou werken en iedere andere relatie wel. Net zoals in andere relaties is het gewoon erg belangrijk om met elkaar te blijven praten over wat jullie voelen en denken. Daarnaast is het ook belangrijk om hele duidelijke afspraken te maken. Als je dit niet doet, zullen er sneller misverstanden ontstaan die echt niet nodig zijn als jullie vooraf alles goed met elkaar bespreken. Je kunt best een zelfstandig persoon zijn en ook een hele leuke relatie hebben.

Inzet en commitment

Een LAT-relatie is een serieuze zaak en vraagt om inzet en commitment van beide partners. Maar als het goed is, levert het een stabiele en liefdevolle relatie op. Of een LAT-relatie iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Bedenk goed wat je zoekt in een relatie en maak een weloverwogen keuze. Bij Welke Online Dating Site helpen we je graag bij de zoektocht naar de juiste partner. Blijf onze blog volgen voor meer tips en tricks over online dating.

12 reacties op “LAT: de kenmerken van een serieuze relatie”

  1. Frank schreef:

    (Aanvulling op november 11,2019)
    De relatie is niet veranderd en de tijd die we samen zijn gaat heel goed ook de vakanties.
    Maar in zijn algemeenheid; waarom wordt er in de hippe bladen en kranten
    niet duidelijk gepraat over de grote nadelen van de LAT-Relatie?
    1/ een emoij zoen is nog altijd geen echte zoen.
    2/ Ieder kan er een vriend of vriendin op na houden. Je weet nooit wat de ander doet.
    3/ Je hoeft niet open te zijn en je niet helemaal bloot te geven. Heb je dus geheimen.
    4/ Latten is de MINST stabiele relatievorm. Een zilveren LAT-Relatie
    5/Latten eindigt dus:
    a. Je trouwt of gaat samenwonen en kiest echt voor elkaar. Tijdelijk dus: Prima !
    b. Je gaat uit elkaar. Ook goed.
    c. De een in een verzorgingsflat de ander in een aanleunwoning.
    Je bent er als de ander een beroerte of hartaanval krijgt: dus NIET.
    Je bent er dus niet voor elkaar, kun je leuk beloven, maar het is theorie.
    6/Had A Bad Day? Een naar voorval op je werk? Je komt thuis in een koud huis.
    De kat zet geen koffie voor je.
    7/Leer je wel wat m.b.t. sociaal leven? Je aanpassen bijvoorbeeld.
    Een mening over: een nieuwe broek, de koop van iets (duurs) on-line.
    8/Ruzie maken via fijne ‘sociale’ ? Lekker toch!
    9/Louise en Carolina, idd je voelt je gewoon eenzaam!

    Groet

  2. Sunshine schreef:

    Ik ben een vrouw, ben na 25 jaar huwelijk aan de kant gezet. Ben eerst twee jaar zonder man geweest, verwerken, de kinderen opvangen en mijn draai weer vinden. Nu in een lat relatie sinds 3,5 jaar. Ik vind het niet eenvoudig, mijn vriend heeft onregelmatig werk en ik ook. Is hij vrij, dan heeft hij zijn kinderen. Er is dus geen tijd voor ons tweeën, soms tussendoor een paar uurtjes en je weet wel waarvoor. Op den duur begint dit te knagen. Ben nu geneigd om mij terug te trekken, ik zal nooit tussen hem en zijn kinderen willen zitten. Toch is 3 uurtjes per 14 dagen voor mij te weinig. Hij heeft op hoge leeftijd kinderen gekregen en die zijn pas volwassen als hij richting de 70 jaar gaat. Ik ben momenteel 47 jaar, heb twee dochters, waarvan een getrouwd en een thuis, van 16 jaar.

  3. Louise schreef:

    Ik ben het helemaal met je eens, je kan nog beter helemaal alleen zijn dan een lat-relatie hebben. Als wij in het weekend samen zijn is het altijd erg gezellig, maar de rest van de week voel ik mij zeer eenzaam. Ik vind een lat relatie helemaal niets!!

  4. Carolina schreef:

    Ik heb sinds een half jaar een lat-relatie, we zien elkaar iedere week van zaterdagmiddag tot zondagavond, door de weeks zit ik altijd alleen, ik vind dat niets, Door de weeks hoor ik ook amper wat van hem., Ben ik alleen goed voor 1 nachtje per week om het bed met hem te delen? Ik had een lat-relatie tocht wel anders voor gesteld, als wij samen op de bank zitten, raakt hij mij ook nooit aan. Ik zit te denken om er maar een punt achter te zetten

  5. MGTOW schreef:

    Je kunt niet gelijk zijn in een relatie. Een dominante vrouw daarom kan alleen samen met een man die nog dominanter is dan haar en haar direct op haar plaats zet. Of ze kan met een slaafse man die altijd ja-amen zegt (maar dat verveelt haar op den duur wel). Beide soorten mannen zullen te maken krijgen met een aantasting van hun geestelijke energie en welzijn. Dominante vrouwen kun je daarom het beste mijden. Niet aan beginnen, exit, next.

  6. PFN schreef:

    Het oeroude concept van “de vrouw wenkt, en de man schenkt”
    Het zijn de types die je op datingsites herkent met de profieltekst: liever geen dominante man.

  7. Bas schreef:

    Ja heel herkenbaar. Weet waar je aan begint als je een vrouw toe laat tot je huis. Het wordt helemaal op de kop gezet. Het gehele interieur wordt aangepast naar de grillige wensen van mevrouw. Muren moeten worden gesaust, en daar horen andere meubelen en goedkope kringloop accessoires bij. Om er enige tijd later achter te komen dat ‘dit het net niet is’. Dus mag je mee op pad, zodat je nog enig idee hebt waar je geld aan op gaat. Schoenen/laarzen/tassen is een verhaal apart. Hoeveel paar zwarte schoenen is een vrouw nodig? Weet jij het!

  8. MGTOW schreef:

    Combinatie van. Frank benoemt regelmatige depressies en een veelvoud aan lat-relaties en affaires. Dit zijn rode vlaggen. Dit betekent dat ze emotioneel niet stabiel is. Kennelijk beseft ze dat ze niet geschikt is voor een relatie en wil ze daarom niet samenwonen. Ik vraag me dan wel af hoe het dan gaat op vakantie. Kan ze zich dan beheersen en laat ze plezierig gedrag zien? Als dat niet het geval is sowieso meteen kappen.

  9. superboer schreef:

    @mgtow/klopt, gewoon weer verder kijken er lopen vrouwen genoeg rond in het wild, wat is dat toch mgtow dat de vrouwen altijd als eerste willen scheiden? vaak ontevreden met wat ze wel hebben? of gewoon zin in een andere man? of ze is zelf niet in orde? [ Geestelijke ]

  10. MGTOW schreef:

    Het antwoord heb je zelf al gegeven.
    Een relatie moet je blij maken en dat doet het dus nu niet. Er zullen legio vrouwen zijn die met je willen samenwonen dus waarom doormodderen? Veel mannen zetten de vrouw op de eerste plaats en voegen zich naar haar grillen en grollen. Om haar gelukkig te maken. Maar wat krijg je ervoor terug?
    Wat je vaak ziet is ‘monkeybranching’. Dat wil zeggen dat men tijdens een relatie al iemand anders regelt en zo kan overstappen. Zoals een aap altijd met een hand een tak of liaan vast houdt en pas los laat als het de volgende beet heeft. Kijk eens om je heen dus.

  11. Frank schreef:

    Ik voel me niet gelukkig in de LAT-relatie met mijn vriendin. We houden veel van elkaar en alles wat we ondernemen gaat prima (LAW’s en vakanties samen etc). Ze wil niet samenwonen. Ik heb een huis op een halfuur rijden van het hare en we zien elkaar de weekends.
    Maar ik voel me door de week alleen en vind het niet gezellig. Altijd alleen wakker worden, eten, er is geen klankbord etc. In wezen is de liefde door de week platonisch en stil. We appen wel en bellen regelmatig. Maar een hartje is geen knuffel en de dag doornemen is meer een opsomming dan overleg en directe betrokkenheid bij gebeurtenissen en beslissingen.
    Ook vind ik latten vrijblijvend en oppervlakkig. Je kunt je binnen 5 minuten je spullen pakken en het is voorbij.”No ties !!)
    Ze heeft 4 samenwoonrelaties achter de rug en een veelvoud aan verkeringen gehad in haar leven
    en is nooit getrouwd. Ook regelmatig depressief en toch geloof ik in haar.
    Maar een serieuze relatie is in eerste instantie: zorg voor elkaar en de wetenschap dat er iemand is
    als je iets overkomt. Ook wederzijdse betrokkenheid en interesse en een klankbord voor elkaar zijn m.i. essentieel. Daarna pas komen “leuke dingen doen” in het weekend en met vakanties.
    We zijn beiden 60+, ik ben met pensioen heb nog deeltijdbaan en zij werkt ook nog 28 uur.
    Ik heb geen gezellig toekomstbeeld waar we naar toe kunnen werken op onze oude dag:
    zij in haar flat en ik een aanleunwoning van een verzorgingshuis. Zo ga ik de laatste 10 jaar van mijn
    leven niet slijten. No way !! Wil ik toch met haar samenwonen, ja ik houd van haar.
    Maar moet ik eigenlijk door gaan zo?

  12. MGTOW schreef:

    Wanneer er kinderen in het spel zijn kan dat een heel goede reden zijn om te kiezen voor een LAT relatie. Kinderen hebben immers al genoeg te lijden gehad van de scheiding (vaak op initiatief van de vrouw)
    Bovendien als je een vrouw in huis haalt wil zij vaak het interieur overhoop gooien. Die grote luidsprekers moeten ook de deur uit en je mag verf halen en 3 maanden klussen om het naar haar zin te maken. Vervolgens komen er 120 laarzen en bergen kleding en tal van prullaria (vaak 2e hands zooi). Je hobbyruimte wordt verplaats naar de berging, ik kan wel even doorgaan…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---