Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Verbeter je langeafstandsrelatie met deze onmisbare tips!
langeafstandsrelatie

Verbeter je langeafstandsrelatie met deze onmisbare tips!

Welke online datingsite?
22 september 2023

Een langeafstandsrelatie kan uitdagend zijn, maar met de juiste tips kun je de band tussen jou en je partner sterk houden, zelfs als jullie ver uit elkaar wonen. In deze blog vind je praktische adviezen om een langeafstandsrelatie te onderhouden. Van communicatie tot het plannen van bezoeken, deze tips zullen je helpen om de relatie op de rails te houden en ervoor te zorgen dat jullie band blijft groeien. Het onderhouden van een langeafstandsrelatie vergt wat extra inspanning, maar als je deze adviezen opvolgt, zal de afstand tussen jullie geen belemmering vormen voor een gelukkige en gezonde relatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Onderhouden van een langeafstandsrelatie

Het onderhouden van een langeafstandsrelatie kan  een uitdaging zijn, maar het kan ook een kans zijn om de band tussen jullie te versterken. Natuurlijk is het belangrijk om je af te vragen of een langeafstandsrelatie echt bij jou past voordat je eraan begint. Maar als je eenmaal besluit om ervoor te gaan, dan zijn er enkele praktische tips die je kunnen helpen om de relatie succesvol te onderhouden. onthoud dat een langeafstandsrelatie veel inzet, moeite en vertrouwen vergt van beide kanten. Het is belangrijk om elkaars gevoelens serieus te nemen en elkaar te blijven steunen, ondanks de afstand. Met de juiste instelling en deze praktische tips kun je echter een succesvolle langeafstandsrelatie opbouwen en onderhouden.

Onderhouden van een langeafstandsrelatie

LAT: Beheers uitstekende communicatie vaardigheden

Met een langeafstandsrelatie is alle communicatie gericht op verbale inzet. Je kunt immers niet even samen in stilte een film bekijken of in eenzelfde ruimte andere bezigheden benutten. Elke interactie vereist dat je je A-game meebrengt en optimaal communiceert. In een langeafstandsrelatie is het belangrijk om regelmatig contact te houden, zodat je op de hoogte bent van wat er in elkaars leven gebeurt. Zo voorkom je voor een groot deel, echter onvermijdelijke, miscommunicaties. Je kunt enkel via de telefoon of skype sessies en anders emails het contact met elkaar onderhouden. Elke conversatie dient daardoor duidelijke en betrokken te zijn, anders wordt het een grote warboel aan verkeerde indrukken en kun je met elkaar in conflict raken.

Geduld en aandacht

Wees dus geduldig met elkaar en stel alles in het werk om elke keer volledig met je aandacht bij het gesprek te zijn. Als er wel miscommunicatie optreedt, leer dan hoe je jezelf moet verontschuldigen en werk door de verwarring heen. Neem hierbij vooral dingen niet te persoonlijk. Bovendien, neem de tijd om alle vormen van communicatie te benutten. Deel liefdevolle berichtjes over de sms en stuur langere persoonlijke teksten per e-mail, zodat de ander weet dat je aan hen denkt. Zorg dat je open en eerlijk bent over je gevoelens en verwachtingen. Dit helpt om verwarring en misverstanden te voorkomen en zorgt dat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn.

Geduld zandloper

Grote beslissingen maak je samen

Omdat miscommunicatie een gebruikelijk resultaat is van conversaties die over langere afstand plaatsvinden, is het verstandig om grotere beslissingen te bespreken wanneer je daadwerkelijk bij de ander bent. Of je nu de relatie wilt definiëren of wilt bespreken naar welke stad jullie samen zullen verhuizen, het is belangrijk om dit soort conversaties uit te stellen tot een moment waarop jullie bij elkaar zijn. Zo vermijdt je onnodige miscommunicatie en hoeft de conversatie niet te eindigen in: “Misschien is het beter als we uit elkaar gaan.” Deel jullie dromen en plannen voor de toekomst, dit helpt om motivatie en verlangen naar elkaar vast te houden, en geeft een doel om naar toe te werken.

Leer hoe je elkaar de juiste vragen stelt

Omdat communicatie alles is wat je hebt, is het belangrijk dat je de conversatie interessant en waardevol houdt. Het helpt als je hierbij de juiste vragen weet te stellen. Stel de vraag op zo’n manier dat werkelijk blijkt dat het antwoord of de beleving die je partner heeft, ertoe doet. Toon ermee dat je weet wat de ander doormaakt of hoe zijn of haar dag is ingedeeld en dat het je interesseert. Je maakt het zo ook gemakkelijker om meer uitgebreid over hun dag of ervaring te vertellen.

juiste vragen stellen

Diepgaande gesprekken

In plaats van dat je vraagt hoe iemands dag verlopen is, kun je vragen hoe hij of zij de ontmoeting met deze of gene heeft ervaren, of vraag naar een specifiek onderdeel van het boek dat je partner aan het lezen is. Zo open je een langer en diepgaander gesprek en ben je werkelijk betrokken bij de dag van je partner, ook als je er niet werkelijk in kunt deelnemen.

Beleef de dag alsnog samen

Een goede communicatie op afstand is lang niet voldoende om een langeafstandsrelatie te onderhouden. Het is werkelijk nodig om bepaalde delen van een dag samen door te brengen, om werkelijk die verbinding levend te houden. Een goede manier is om bijvoorbeeld gelijktijdig wakker te worden, zodat je elkaars wekker kunt zijn en zo de dag samen te beginnen, ondanks dat je niet samen bent. Ook kun je samen een boek lezen, door deze door de telefoon voor te lezen. Stuur ook foto’s of video’s gedurende de dag door naar elkaar, zodat je altijd een indruk krijgt van wat de ander doormaakt en beleeft. Het loont om zeker zo vaak mogelijk met elkaar af te spreken en elkaar fysiek te ontmoeten, zodat je kennismaakt met de wereld en vriendenkring van je partner.

gelijktijdig wakker te worden wekker

Elkaar in persoon bezoeken

Het klinkt als vanzelfsprekend, toch kan het nog een hele opgave zijn om regelmatig bij elkaar op bezoek te gaan. Het is echter zeker de tijd, moeite en kosten waard, als je wilt dat je relatie in stand blijft. Probeer elkaar elke 2 tot 3 weken te zien en wees hierin creatief. Misschien kun je ergens halverwege met elkaar afspreken en zo een weekendje weg inplannen. Je bent er even uit en jullie hebben de gelegenheid om elkaar in persoon weer te ontmoeten en met elkaar te verbinden.

Besteed niet al je tijd samen één op één

Alhoewel het verleidelijk is om de tijd die je samen door kunt brengen, ook enkel met jullie tweeën door te brengen, is het verstandig om ook anderen erbij te betrekken. Je wilt immers elkaars vrienden ontmoeten en weten hoe iemand leeft als jij er niet bij bent. De beste relaties worden ervaren in een community, dus zonder jezelf niet samen af van de buitenwereld. Bovendien kunnen je vrienden dan beter begrijpen waarom je deze relatie in stand houdt. Ze kunnen zo duidelijker zien met wie je aan het praten bent, omdat ze nu een beeld hebben en een indruk van hoe de ander is.

elkaars vrienden ontmoeten

Onthoud dat je elke je eigen persoon bent

Elke mens heeft eigen behoeften, emoties en tolerantielevels. Een langeafstandsrelatie kan voor de één moeilijker zijn dan voor de ander. Zeker als je een andere liefdestaal spreekt dan je partner, kun je op andere manieren tekens van affectie of betrokkenheid nodig hebben. De één ontvangt graag cadeautjes of complimentjes, waar de ander liever via aanrakingen genegenheid toont en ontvangt. Het is dan lastig als je ’s avonds niet tegen je geliefde aan kunt kruipen. Voor de ander is het belangrijk om hier begrip voor te hebben, omdat iedereen hun behoeften of liefde op een eigen manier uit en nodig heeft. Waar jij er wellicht minder moeite mee hebt, kan het voor de ander een reële strubbeling zijn. Zelfs op afstand kun je er voor de ander zijn en enigszins in deze behoeften tegemoetkomen.

Bespreek jullie relatiedoelstellingen

Binnen een langeafstandsrelatie is het belangrijk om goed te bespreken wat je van de relatie verwacht en waar je hoopt dat het in de toekomst naar toegroeit. Enkel zo kun je ontdekken of de moeite die je erin stopt, ook werkelijk vruchten zal opleveren. Willen jullie uiteindelijk naar eenzelfde stad verhuizen? Binnen welke tijdsperiode zal dit dan moeten plaatsvinden? Of vinden jullie het prima als alles nog wat meer open ligt? Het is belangrijk dat jullie op dezelfde golflengte liggen wat betreft de toekomstplannen. Het is belangrijk om realistisch te blijven over wat je van een langeafstandsrelatie kunt verwachten. Dit helpt om teleurstellingen te voorkomen en zorgt dat je beide tevreden bent met de situatie.

LAT relatie

Geniet van je eigen vrije tijd

Ondanks dat jullie niet samen zijn, is dit geen reden om niet gewoon je leven te vervolgen. Besteed dus zeker niet al je tijd aan wegkwijnen over de afwezigheid van je partner, maar bezoek je vrienden, ga naar feestjes en besteed je aandacht aan je werk. Leef alsnog je leven volop, je bent immers je eigen persoon. Investeer in je eigen leven en je relatie zal hier zeker van profiteren. Onderschat niet het belang van persoonlijke groei en tijd voor jezelf. Wanneer je tevreden bent met jezelf, ben je in staat om een gezonde relatie te onderhouden.

Is de relatie de moeite waard?

Uiteindelijk zul je moeten bepalen of een langeafstandsrelatie de moeite waard is. Enkel jij kunt vaststellen of de persoon met wie je in een relatie zit, de juiste persoon voor je is. Of hij of zij degene is waar je al die moeite voor wilt doen en of het niet beter is om zonder deze persoon verder te gaan. Als je vermoed dat dit het geval is, probeer dan zeker een langeafstandsrelatie uit en ontdek vanzelf of het voor je is weggelegd. Met deze tips in gedachten kun je een gezonde en succesvolle langeafstandsrelatie onderhouden. Het is belangrijk om te onthouden dat elke relatie uniek is en dat je wat werk moet investeren om deze te laten slagen. Maar als je de communicatie openhoudt en hard werkt aan de relatie, zul je zien dat de afstand geen obstakel hoeft te zijn.

gedachten

Hoe je een positieve houding kunt behouden in een langeafstandsrelatie

Het onderhouden van een langeafstandsrelatie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste inzet en deze praktische tips zal het makkelijker zijn om de band tussen jou en je partner sterk te houden. Het belangrijkste is om open en eerlijk te communiceren en elkaar te blijven steunen, ondanks de afstand. Zorg er ook voor dat je regelmatig tijd maakt om elkaar te zien en te spreken, en gebruik technologie om elkaar dichterbij te brengen. Met deze adviezen en een positieve houding kun je een succesvolle langeafstandsrelatie onderhouden. Vergeet niet dat het de moeite waard is om te investeren in de relatie, en dat de afstand geen obstakel hoeft te zijn voor jullie geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---