Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Wat is een monogame relatie?
monogame relatie

Wat is een monogame relatie?

Welke online datingsite?
20 februari 2021

Een monogame relatie kenmerkt zich door het feit dat twee mensen een exclusieve relatie aangaan, waarbij er sprake is van één seksueel partnerschap. Beide partners zijn de belofte aangegaan om naast de huidige partner niet seksueel verlangen te delen met andere mensen. Dit blijft gereserveerd enkel voor de partner met wie je de relatie bent aangegaan. Ongeacht of je nu getrouwd bent, samenwoont, of dat de relatie serieuze vormen heeft aangenomen, monogamie is iets wat je met je partner afspreekt.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Standaardbeeld van een relatie

Het standaardbeeld van een relatie verwacht ergens wel dat beide partners trouw zijn aan de ander, zelfs zonder dat dit expliciet is aangekaart of afgesproken. Toch zijn er voldoende redenen te bedenken waarom het verstandig is om dit op een gegeven moment naar elkaar uit te spreken.

monogame relatie

Seks tijdens de datefase

Zolang je nog aan het daten bent met iemand die je interesse heeft en waar je mogelijk een relatie mee wilt krijgen, is er nog niets in steen gegraveerd. Je kunt in dit stadium vaak nog niet verwachten dat de ander niet ook afspreekt met andere mannen of vrouwen. Er is namelijk nog niet duidelijk of jullie werkelijk een relatie zullen aangaan. Het contact is nog speels en kan zeker seksuele toenaderingen omvatten. Afhankelijk van hoe je hiermee omgaat en wat dergelijke intimiteiten voor jou als persoon betekenen, kun je dit prima vinden of reeds beschouwen als een stap richting een relatie.

Trouw aan één enkel persoon

Zodra er seksuele intimiteiten in het spel worden geïntroduceerd, is het handig om te gaan nadenken over waar jullie staan. Wat verwacht je van de ander? Wat betekent het allemaal voor jou en hoe zie je dit het liefst ontwikkelen? De één vindt het prima om met meerdere mensen om te gaan en ook seksuele contacten te hebben, zonder zich hierover schuldig te voelen of gebonden aan trouw voor één enkel persoon. Als dit voor jou anders is en je seks meer onderdeel vindt van een relatie, dan is het verstandig om dit tijdens het daten aan te geven en vooral niet over je eigen grenzen heen te gaan. Het daten kan dan vanzelf over gaan in een relatie, zolang ook de ander op de hoogte is van hoe jij hierin staat.

monogaam

Exclusiviteit

Zodra je samen bepaald hebt dat een relatie wenselijk is, kun je er tegenwoordig nog niet direct zeker van zijn dat dit gelijk betekent dat de ander niet net zo gemakkelijk nog het bed deelt met een ander. Ondanks dat het redelijk gebruikelijk is dat er sprake is van exclusiviteit, zal dit in bepaalde relaties toch zeker duidelijk moeten worden afgesproken. Anders loop je het risico dat je partner alsnog gewoon seksuele contacten erop na houdt naast de relatie met jou. Soms is het daadwerkelijk nodig om te verwoorden dat jullie in een monogame relatie zitten en dat dat dus betekent dat exclusiviteit verwacht wordt. Zo weten jullie beiden waar je staat en wat er van elkaar verwacht wordt. Je kunt de ander hier dan ook gemakkelijker op aanspreken als er sprake is van een wandering eye.

seksueel trouw

Zodra je partner dan alsnog ervoor kiest om intiem met anderen te zijn, kun je spreken van overspel en zal dit een issue opgooien binnen jullie monogame relatie. Monogaam betekent immers dat je seksueel trouw bent aan één enkele partner en dat je hier moeite voor doet om de ander te respecteren en lief te hebben, zonder je heil elders te zoeken als je behoeftes vervuld wilt krijgen of als je relatie even een minder positieve periode kent.

seksueel trouw

Trouwen en monogamie

Zodra je in een exclusieve relatie zit, kun je verwachten dat er trouw geboden wordt. Doorgaans is dit nog steeds een logisch vervolg van het aangaan van een relatie. Uiteraard betekent dit niet dat je eeuwige trouw hebt beloofd. Wil je meer zekerheid en garantie kunnen verwachten, dan is het huwelijk de aangewezen volgende stap. Hierbij doe je elkaar bewust beloftes om trouw aan de partner te zijn en af te zien van seksuele contacten met anderen. Je belooft eeuwige trouw aan die ene enkele partner en je mag er in theorie dus op vertrouwen dat je partner deze belofte in ere houdt. Uiteraard is dit lang niet altijd het geval, echter staat de belofte van het huwelijk wel garant voor een dergelijke exclusiviteit. De uitvoering hiervan ligt uiteraard bij de partners zelf.

Polygamie

Er bestaan ook huwelijken waarin sprake is van polygamie. Elk afzonderlijk huwelijk is daarin wel monogaam, met de uitzondering dat geaccepteerd wordt dat de man met meerdere vrouwen een dergelijke verbinding aangaat. Buiten de huwelijken om geldt het hebben van seksuele contacten of toespelingen echter als vreemdgaan. Zo zijn er verschillende vormen van relaties die een eigen invulling geven aan het begrip monogamie.

Bestaat monogamie wel?

In de hedendaagse maatschappij komen steeds meer diverse vormen van relaties naar voren. Monogamie is allang niet meer het enige uitgangspunt en mogelijk ook nooit daadwerkelijk geweest. Vreemdgaan blijft een gegeven wat in menig monogame relatie voorkomt en als reden dient om de relatie te verbreken. Vaak ervaren mensen een bepaalde leegte binnen een relatie, waardoor ze hun heil elders zoeken inde vorm van overspel. Om dan gelijk te concluderen dat monogamie niet natuurlijk zou zijn of dat mensen daar niet voor bestemd zijn, doet mogelijk te kort aan het besef van persoonlijke ontwikkeling en groei. Monogamie vereist zelfrespect, zelfreflectie en het vermogen om voor alles trouw te zijn aan jezelf en wat jij als jouw eigenwaarde beschouwt. Zolang je dit eerbiedigt, zal je oog niet direct gemakshalve afdwalen naar andere vluchtige voorbijgangers.

3 reacties op “Wat is een monogame relatie?”

 1. superboer schreef:

  @imac/Mgtow; klopt allemaal als een bus, als men op een date site een vrouw een berichtje zend? Geen antwoord retour, je word als man wel tig keer bekeken.. en jee wat een eisen pakket hebben ze toch, bah! En de meesten zien er ook niet uit, lelijk en te dik en rare kleding aan. Imac/mgtow, zou een speeddate avond beter werken voor een Man? Wat komt daar op af als Vrouw[en] zijnde? wie hebt er ervaring mee? Of kun je als man daar ook niks van verwachten?

 2. MGTOW schreef:

  Vrouwen gaan meer vreemd dan ooit te voren. De meeste scheidingen worden geïnitieerd door vrouwen. Heb je een date ga er maar van uit dat je een van de velen bent. Alsof je een ritje in de achtbaan maakt met nog vele wachtenden achter je. Loyaliteit en trouw hoef je niette verwachten. Dus stop met betalen van etentjes en de gentleman uithangen. Want waarom exclusief zijn als zij dat niet is?

  • imac schreef:

   We betalen sowieso al te veel voor vrouwen want ze willen graag opgeleid worden. Ze willen echter niet (fulltime) werken. Dan volgt soms dus een korte parttime carrière. Daarna gaan de eierstokken rammelen en aan vrouwen op die leeftijd wordt door IVF-klinieken veel geld verdiend. En wie betaalt dat?

   En tegen hun 50e willen ze met pensioen, dan gaan ze scheiden en willen ze de helft van je huis waar JIJ voor gewerkt hebt terwijl zij op de woensdagmiddag met haar decolleteetje in de zon weer eens aan een wijntje liep te zippen…

   Met dit soort gedrag kom je makkelijk weg als er wordt beweerd dat je “niet zo over vrouwen mag praten” alsof ze een beschermde diersoort zijn. Net zoals vrouwen steeds vaker een gelijke uitkomst gegarandeerd wordt: ze worden directeur omdat ze vrouw zijn, niet vanwege hun kwaliteiten en vervolgens helpen ze niet gehinderd door enige kennis of ervaring het bedrijf naar de knoppen.

   Gelijke rechten? Dan ook gelijke plichten! En gelijke rechten betekent niet automatisch een gelijke uitkomst.

   On topic: wat is een monogame relatie? Antwoord: een illusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items