Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Wat is een soulmate? De echte betekenis!
soulmate

Wat is een soulmate? De echte betekenis!

Welke online datingsite?
20 februari 2021

Soms hoor je iemand zeggen dat zijn of haar partner echt hun “soulmate” is. Maar wat versta je daar eigenlijk onder? Wat is dat nou precies, een soulmate? Een zielenmaatje, als je het letterlijk vertaalt, maar dan weet je feitelijk nog niet veel. Feit is dat mensen die zeggen in hun partner hun soulmate te hebben gevonden, vaak ook aangeven erg gelukkig te zijn en er vanuit te gaan dat hun relatie zal duren tot de dood. Een soulmate vinden is niet perse moeilijk, het moet je overkomen. Sommigen is het gegund, anderen hebben dit geluk niet en blijven hun hele leven zoeken naar de ene ware liefde.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Betekenis soulmate

Wanneer je het woord soulmate letterlijk vertaal komen we op het woord “zielmaat”, maar  een betere Nederlandse vertaling is “zielsverwant”. Een soulmate betekent dus eigenlijk een persoon waarmee je ziel een diepe connectie heeft. Dit hoeft echter niet altijd een geliefde te zijn, maar ook een familielid of goede vriend of vriendin kan een soulmate zijn. In dit artikel gaan we echter enkel in op het vinden van de ware liefde.

betekenis soulmate

Wat voor gevoel geeft een zielverwant je?

Als je partner echt je soulmate is, dan geeft hij of zij je het gevoel dat je samen compleet bent. Jullie vullen elkaar aan, en begrijpen elkaar met een half woord. Jullie denken over veel dingen hetzelfde, dus discussies zijn er bijna nooit. Niet over de vakantiebestemming voor volgend jaar, maar ook niet over bij voorbeeld de opvoeding van de kinderen. Want jullie hebben dezelfde denkbeelden, jullie kinderen hoeven het niet te presteren om het eerst bij mama en vervolgens bij papa te proberen, want als de één nee zegt, dan zal de ander dat consequent ook doen. Jullie vormen zo’n stel waar veel vrienden jaloers op zijn, zeker als ze zelf een relatie hebben waar soms het servies door de kamer vliegt.

soulmate sleutel hart

Jaloers op jouw soulmate

Soms beweren mensen dat hun partner hun soulmate is, terwijl dat niet echt zo is, maar omdat het zo leuk klinkt om het te zeggen. Jaloezie op stellen die overduidelijk gelukkig zijn speelt daarbij ook zeker een rol. Soulmates kun je wel worden in de loop van de tijd. Het is niet zo dat je, als je verkering met iemand krijgt, direct het gevoel moet hebben “dit is mijn soulmate”. Het is mooi als dat gevoel er meteen is, maar er zijn genoeg relaties waarin die diepe zielsverwantschap in de loop der jaren groeit.

Als een stel lang bij elkaar is, dan worden het vaak vanzelf soulmates, tenzij de sleur en de verveling toeslaan en ze alleen uit gewoonte bij elkaar blijven. Maar als je al tientallen jaren een relatie hebt met je partner en jullie zijn nog steeds allebei oprecht gelukkig, dan mag je gerust zeggen dat je partner je soulmate is.

soulmate stel

Soms word je soulmates door tegenslag

Soms groei je in een relatie naar elkaar toe en word je soulmates doordat het leven je niet meezit. Wanneer één van beide partners bij voorbeeld ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt kan dat ervoor zorgen dat jullie dichter naar elkaar toe groeien. Je hoort dit ook vaak wanneer er kinderen komen en het blijkt dat die gehandicapt zijn of een ernstige ziekte hebben. Dit kan ook ertoe leiden dat je relatie juist stuk loopt omdat die onder de spanningen bezwijkt. Maar als jullie besluiten om er bij tegenslag samen je schouders onder te zetten om toch nog zo veel mogelijk uit het leven te halen, dan is dit een perfecte basis om soulmates te worden.


Hoe lang moet je wachten op je soulmate?

De kans dat je ooit werkelijk je soulmate zult tegenkomen, is één uit tienduizend. Als je werkelijk zou uitrekenen hoe waarschijnlijk het is dat je uit alle beschikbare kandidaten die op wereld rondlopen, juist die ene persoon tegenkomt, die de ware voor jou blijkt te zijn, is redelijk nihil. Als je een goede partner vindt die redelijk bij je past, heb je in zekere zin al geluk. Toch lijkt het soulmate ideaal niet weg te denken te zijn uit de fantasie van menig alleenstaande. Het vinden van een soulmate blijft dan voor hun belangrijk. Veel van de oude geschriften herinneren ons eraan hoe we als mensen gespleten personen zijn en op zoek moeten naar die andere helft die ons heel maakt.

wachten raam

Illusie leeft voort

Alhoewel dit uiterst romantisch klinkt, kan het ook veel ellende brengen. Het kan ervoor zorgen dat je onmogelijke verwachtingen hebt die ervoor zorgen dat een gezonde en gelukkige relatie nauwelijks voldoende lijkt. Je kunt overtuigd blijven dat de ware nog ergens daarbuiten rondloopt en je mogelijk genoegen hebt genomen met minder dan het ultieme geluk. Vaak kan een gevoel van liefde op het eerste gezicht je doen geloven dat je je soulmate hebt gevonden, waarna dit spoedig wordt afgezwakt door de realiteit van het dagelijks leven. Het concept soulmate blijkt dan vaak weer overschat.

Willekeurige keuze

Een glimp van ware liefde, wel of niet realistisch, toont je vaak wat mogelijk is in een ongedwongen wereld. Enkel een wijze oude man aan het eind van zijn leven, kan oordelen welke van de vele kandidaten die zijn gepasseerd, het meest waarschijnlijke was om mee getrouwd te zijn. Bijna alle huwelijken, zelfs de gelukkige, zijn willekeurig, in dat opzicht dat beide partners waarschijnlijk betere matches hadden kunnen vinden als er meer moeite was gedaan of als je in een perfecte wereld had geleefd.

ware liefde

Wanneer ben je een zielsverwant?

Ware liefdes vergen hard werk, het komt niet zomaar. Dit is vaak kenmerkend voor lange huwelijken. Er gaat veel tijd overheen voordat je zielsverwant wordt. Er is geduld, tijd en toewijding voor nodig. Het vergt een bereidheid om werkelijk de behoeften van de ander te zien en elkaar hierin tegemoet te komen. Zo creëer je een leven waarin je beiden harmonieus samen op kan gaan. door anders naar je eigen situatie te kijken, kun je ontdekken hoe je huidige partner wellicht precies reeds je ware soulmate is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items