Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Hoe breng je de juiste verontschuldiging?
verontschuldiging

Hoe breng je de juiste verontschuldiging?

Welke online datingsite?
20 februari 2021

Hoe kun je jezelf het beste verontschuldigen wanneer je iemand hebt gekwetst. Het is geen kleinigheid om dit op een juiste manier te doen. “Sorry, seems to be the hardest word!”.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

sorry

Een goede verontschuldiging

Uit onderzoek blijkt dat een goede verontschuldiging is opgebouwd uit vijf verschillende componenten, namelijk:

  1. Uiting van spijt
  2. Uitleg over waar het verkeerd ging
  3. Erkenning van verantwoordelijkheid
  4. Verklaring van berouw
  5. Verzoek tot vergeving

Het verschilt per persoon wat voor verontschuldiging iemand nodig heeft. Velen zullen volstaan met een simpel ‘het spijt me’ of ‘sorry’, maar anderen zullen nog verdere uitweiding verwachten. Een verontschuldiging zal zo moeten worden afgestemd op de individuele persoonlijkheid van degene waaraan je je dient te verontschuldigen.

Spijt betuigen aan een romantische partner

Een romantische relatie is een speciale verbintenis die je met een ander bent aangegaan. Wanneer je dan iets doet dat de ander kwetst, is het betuigen van spijt zeker belangrijk. Enkel sorry zeggen zal dan nauwelijks volstaan, dus het is essentieel dat je je verontschuldiging goed brengt. Betuig je spijt en vraag om vergeving. Het is tevens belangrijk om je volledige verantwoordelijkheid te uiten in je verontschuldiging, waarbij je niet de schuld of het probleem bij de ander legt door te zeggen dat het je spijt dat de ander zich rot voelt. Het is beter om duidelijk aan te geven dat jouw handelen je spijt, namelijk bijvoorbeeld het verheffen van je stem naar de ander. Juist omdat je in een romantische relatie met iemand zit, is het belangrijk om nog een extra dimensie aan je verontschuldiging toe te voegen, namelijk een verklaring van berouw. Hierin geef je duidelijk aan dat het je raakt hoe de ander is benadeeld door jouw handelen en leg je uit hoe je dit met oog op de toekomst anders zult doen. Zo weet je partner dat je nog steeds toegewijd bent aan de relatie en dat je het rot vindt dat je hierin een wig hebt gebracht.

spijt

Verontschuldigen aan een collega

Bij het betuigen van spijt aan een collega, is het belangrijk dat de reputatie van de betreffende collega niet in het geding komt. Tussen collega’s is vertrouwen het belangrijkste gemeentegoed. Om dit te herstellen en de ander in ere te houden, is het belangrijk dat er een combinatie wordt toegepast van zowel het betuigen van spijt, door ‘sorry’ te zeggen, als een erkenning van de fout die je hebt begaan. Tevens is het belangrijk om de onenigheid tussen jou en de ander te houden en niet het gehele team bij de onrust te betrekken. Niet als steunpilaar en helemaal niet als rechtvaardiging voor je gedrag. Neem je eigen verantwoordelijkheid over je gedrag en besluit voor jezelf het voortaan beter te doen.

Spijt betuigen aan een vriend

Als een vriend degene is aan wie je jezelf moet verontschuldigen, dan is het belangrijk dat je je fout goedmaakt. Ook zal je de situatie niet kunt terugdraaien, kun je iets doen waaruit blijkt dat je spijt hebt over wat er is gebeurd. Zo kan de ander zien dat je moeite doet voor de vriendschap en dat je had gewild dat het anders was gelopen. Een vriend wil weten dat je toegewijd bent aan het behoud van de vriendschap. Zowel aan het begin als aan het eind is het belangrijk om dit in je verontschuldiging te verwerken en alles in het werk te stellen om het goed te maken. Dit zal voor de ander als een oprechte verontschuldiging aanvoelen.

sip

Verontschuldiging aan een ouder

Mensen voelen zich opgelaten wanneer ze zich moeten verontschuldigen. Vaak volgt dan ook een patroon van beschuldigen, verontschuldigen en vervolgens ontkennen van wat ze gedaan hebben. Dit is zeker vaak het geval wanneer je aan een ouder spijt moet betuigen. Toch is het dan alsnog verstandig om je eigen gevoel te scheiden van je verontschuldiging. Laat dit op zichzelf staan en ga voor je fout staan. Betuig hier ter degen spijt voor, met inachtneming van alle vijf componenten, zodat de ouder zich gezien en erkend voelt. Houd je eigen emoties hier verder buiten, maar wees oprecht in je spijtbetuiging. Je ouders willen zich begrepen voelen en dat je oprecht aangeeft wanneer je iets verkeerd hebt gedaan. Door spijt en berouw te tonen, kun je snel veel goed maken. Laat bovendien zien dat je er in de toekomst bedachtzamer mee om zult springen.

Spijt betuigen aan een kind

Voor kinderen is een spijtbetuiging net zo belangrijk als voor volwassenen. Bovendien kunnen zij veel van de sociale omgang tussen mensen leren, als je oprecht een verontschuldiging aanbiedt. Je kunt dit doen door duidelijk aan te geven wat het met jou doet, om het kind nu zo gekwetst te zien. Ook is het belangrijk om te tonen wat je voortaan anders zult doen. Zo leert een kind dat het gerespecteerd wordt en hoe het een verontschuldiging kan herkennen en aannemen. Ook als het kind niet zelf een verontschuldiging teruggeeft, is het belangrijk om vanuit jezelf te tonen hoe het hoort. Jouw verontschuldiging staat los van die van het kind en hier zul je voor jezelf de grotere persoon in moeten zijn.

kind

Verontschuldigen aan een broer of zus

Bij een broer of zus is het vaak al voldoende om te volstaan met een simpel ‘sorry’ of ‘het spijt me.’ Het is vaak niet eens nodig om er verder dieper op in te gaan, zolang je je maar niet schuldig maakt aan de drie grote fouten, namelijk verwijten maken, excuses verzinnen of ontkennen van hetgeen is gebeurd. Er is vaak al een ruime geschiedenis aan incidenten tussen broers en zussen, waardoor het belangrijk is om in ieder geval het vertrouwen te behouden, dat onderling alles nog steeds goed is en het niet rot bedoeld is. Haal hierbij dan ook vooral geen oude koeien uit de sloot, door eerdere incidenten erbij te betrekken. Je kunt de verontschuldiging verder uitbouwen volgens de andere componenten van verontschuldigen, maar dit zal vaak niet eens nodig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items