Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Gulle mensen zijn doorgaans gelukkiger!
gelukkiger

Gulle mensen zijn doorgaans gelukkiger!

Welke online datingsite?
09 maart 2021

Er is weinig voor nodig om te geloven dat het goed voelt om goede dingen voor anderen te doen. Nu blijkt uit onderzoek echter dat zelfs het denken aan iets positiefs doen al goede effecten heeft op het brein en je gemoedstoestand. Waarom zijn Gulle mensen gelukkiger?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Het experiment

In een experiment dat gepubliceerd is in Nature Communications, hebben onderzoekers van de Universiteit in Zurich, Zwitserland, 50 mensen een som van 100 dollar toegezegd over een aantal weken. De helft van deze groep werd gevraagd om dit geld aan henzelf te besteden, terwijl de andere helft werd verzocht het uit te geven voor bekenden. De onderzoekers waren benieuwd of mensen al gelukkiger werden, simpelweg van het toezeggen om gul te zijn voor anderen. Voordat het geld werd uitgedeeld, werd iedereen samengebracht in een laboratorium en gevraagd om alvast iemand te bedenken aan wie ze het geld wilde besteden en hoe hoog dit bedrag dan mocht zijn. Er werd een MRI-scan uitgevoerd om de activiteit in drie delen van de hersenen te observeren, die geassocieerd zijn sociale interactie, vrijgevigheid, geluk en besluitvaardigheid.

experiment

Geven maakt gelukkig

Hun keuzes en de daarbij betrokken hersenactiviteit leek afhankelijk van hoe eerder over het uitgeven van het geld was nagedacht. De mensen die eerder hadden toegezegd om het geld aan anderen te besteden, bleken guller in hun beslissingen dan diegenen die het aan henzelf zouden besteden. De hersenen vertoonden bovendien meer interactie in de hersendelen die betrekking hadden op onbaatzuchtigheid en een gevoel van gelukzaligheid. Ze vertoonden hogere indicaties aan geluk, zelfs na afloop van het experiment.

Opvallend

Het opvallende was dat het niet uitmaakte hoeveel geld er theoretisch werd uitgegeven. Iemand die een beetje geld had bedacht, was net zo gelukkig als de persoon die meer geld beschikbaar wilde geven. Zelfs kleine dingen kunnen een bevorderend effect hebben, zoals het rondbrengen van koffie aan je collega’s op kantoor. Onduidelijk is echter wel hoe lang het effect blijft hangen. Wel is duidelijk dat als er een gewoonte van wordt gemaakt, dit zeker ook op langere termijn goede uitwerkingen heeft op je welzijn en mate van geluk.

gelukkig

Positief effect bij oprechtheid

Een ander onderzoek wijst uit dat oudere mensen een betere gezondheid hebben als ze gul en vrijgevig zijn. Het gul uitgeven van geld aan anderen, kan een positieve invloed hebben op het verlagen van de bloeddruk, zelfs beter dan medicatie of het krijgen van voldoende beweging. Er is een positieve associatie tussen het helpen van anderen en de levensverwachting, waarschijnlijk omdat het levels van stress vermindert. Andere onderzoekers vragen zich echter af of de effecten afnemen, zodra er persoonlijk gewin bij komt kijken, dus wanneer vrijgevigheid een dubbele agenda zou hebben en uiteindelijk meer egoïstische doeleinden heeft.

Beloven is doen

Hoe dan ook, is er voldoende bewijs dat het toezeggen van goede dingen doen voor anderen kan bijdragen aan een grotere beleving van geluk. Dit is nog steeds de kortste route naar een beter leven. Het is een eerste stap om het ook daadwerkelijk waar te maken. De eerstvolgende keer dat je iets leuks voor jezelf wilt kopen, bedenk dan eens dat het waarschijnlijk veel meer loont om eerst eens rond te kijken voor iemand anders. Herhaling van vrijgevigheid zal je gezondheid een wereld aan goed doen.

Eén reactie op “Gulle mensen zijn doorgaans gelukkiger!”

  1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

    Wanneer je gaat daten kun je beter niet gul zijn. Want er blijken nogal wat dames te zijn die verwachten getrakteerd te worden, liefst door meerdere mannen! Het gelukzalige gevoel dat je krijgt van het gul zijn zal later omslaan naar spijt en het gevoel gebruikt te zijn door een dame die eigenlijk geen persoonlijke interesse in je had maar jou enkel beschouwde als entertainer/voedselbank. Tegenwoordig zijn vrouwen trouwens ook geemancipeerd zodat zij ook wel eens gul mogen zijn.

    Wanneer je gaat daten in het oostblok is het juist belangrijk om niet krenterig te zijn omdat daar de man/vrouw relatie behoorlijk traditioneel is. Je krijgt er dan ook een evenzo traditionele vrouw (zowel qua vrouwelijke looks als houding) voor terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.