Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Ontdek hoe geven je gelukkiger maakt: de verrassende waarheid!
gelukkig zijn

Ontdek hoe geven je gelukkiger maakt: de verrassende waarheid!

Welke online datingsite?
03 oktober 2023

Het voelt goed om goede dingen te doen voor anderen, maar wist je dat zelfs het denken aan iets positiefs doen al effect heeft op je brein en gemoedstoestand? Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen gulheid en geluk. Mensen die geven aan anderen, zijn doorgaans gelukkiger dan degenen die niet geven. Maar waarom is dat zo? In onze blog onderzoeken we dit verband en geven we tips over hoe je een gullere persoon kunt worden. We bespreken hoe geven aan anderen kan bijdragen aan het verminderen van stress en angst, het verminderen van depressie en het verhogen van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wil jij ook je eigen geluk verhogen? Lees dan verder en ontdek hoe geven aan anderen kan helpen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is de verband tussen gulheid en geluk?

Er is een sterk verband tussen gulheid en geluk. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die geven aan anderen, doorgaans gelukkiger zijn dan degenen die niet geven. Dit komt omdat geven aan anderen het gevoel van verbondenheid en verbondenheid versterkt, wat leidt tot een groter gevoel van welzijn en geluk. Geven aan anderen kan op vele manieren plaatsvinden, van financiële bijdragen aan goede doelen tot het geven van tijd en energie aan vrienden en familie. Dit kan ook variëren van kleine daden van vriendelijkheid tot grotere gebaren van hulp. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel groot als klein geven positieve effecten heeft op het geluk.

gulle mensen gelukkiger

Het experiment

In een experiment dat gepubliceerd is in Nature Communications, hebben onderzoekers van de Universiteit in Zurich, Zwitserland, 50 mensen een som van 100 dollar toegezegd over een aantal weken. De helft van deze groep werd gevraagd om dit geld aan henzelf te besteden, terwijl de andere helft werd verzocht het uit te geven voor bekenden. De onderzoekers waren benieuwd of mensen al gelukkiger werden, simpelweg van het toezeggen om gul te zijn voor anderen. Voordat het geld werd uitgedeeld, werd iedereen samengebracht in een laboratorium en gevraagd om alvast iemand te bedenken aan wie ze het geld wilde besteden en hoe hoog dit bedrag dan mocht zijn. Er werd een MRI-scan uitgevoerd om de activiteit in drie delen van de hersenen te observeren, die geassocieerd zijn sociale interactie, vrijgevigheid, geluk en besluitvaardigheid.

experiment

Geven maakt gelukkig

Hun keuzes en de daarbij betrokken hersenactiviteit leek afhankelijk van hoe eerder over het uitgeven van het geld was nagedacht. De mensen die eerder hadden toegezegd om het geld aan anderen te besteden, bleken guller in hun beslissingen dan diegenen die het aan henzelf zouden besteden. De hersenen vertoonden bovendien meer interactie in de hersendelen die betrekking hadden op onbaatzuchtigheid en een gevoel van gelukzaligheid. Ze vertoonden hogere indicaties aan geluk, zelfs na afloop van het experiment. Het geven aan anderen kan ook leiden tot een vermindering van stress en angst. Wanneer we geven, richten we onze aandacht op iemand anders en hun behoeften, in plaats van alleen maar op onze eigen problemen. Dit kan ons helpen om onze eigen problemen in perspectief te zetten en ons te realiseren dat we niet alleen zijn in onze problemen.

Opvallend

Het opvallende was dat het niet uitmaakte hoeveel geld er theoretisch werd uitgegeven. Iemand die een beetje geld had bedacht, was net zo gelukkig als de persoon die meer geld beschikbaar wilde geven. Zelfs kleine dingen kunnen een bevorderend effect hebben, zoals het rondbrengen van koffie aan je collega’s op kantoor. Onduidelijk is echter wel hoe lang het effect blijft hangen. Wel is duidelijk dat als er een gewoonte van wordt gemaakt, dit zeker ook op langere termijn goede uitwerkingen heeft op je welzijn en mate van geluk.

gelukkig persoon

Positief effect bij oprechtheid

Een ander onderzoek wijst uit dat oudere mensen een betere gezondheid hebben als ze gul en vrijgevig zijn. Het gul uitgeven van geld aan anderen, kan een positieve invloed hebben op het verlagen van de bloeddruk, zelfs beter dan medicatie of het krijgen van voldoende beweging. Er is een positieve associatie tussen het helpen van anderen en de levensverwachting, waarschijnlijk omdat het levels van stress vermindert. Bovendien kan geven aan anderen ook bijdragen aan het verminderen van depressie. Wanneer we geven, voelen we ons nuttig en waardevol, wat kan helpen om een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te verhogen. Andere onderzoekers vragen zich echter af of de effecten afnemen, zodra er persoonlijk gewin bij komt kijken, dus wanneer vrijgevigheid een dubbele agenda zou hebben en uiteindelijk meer egoïstische doeleinden heeft.

Beloven is doen

Hoe dan ook, is er voldoende bewijs dat het toezeggen van goede dingen doen voor anderen kan bijdragen aan een grotere beleving van geluk. Dit is nog steeds de kortste route naar een beter leven. Het is een eerste stap om het ook daadwerkelijk waar te maken. De eerstvolgende keer dat je iets leuks voor jezelf wilt kopen, bedenk dan eens dat het waarschijnlijk veel meer loont om eerst eens rond te kijken voor iemand anders. Herhaling van vrijgevigheid zal je gezondheid een wereld aan goed doen. In samenvatting, geven aan anderen kan een belangrijke bijdrage leveren aan ons eigen geluk. Door geven aan anderen, versterken we onze sociale relaties, verminderen we stress en angst, en verhogen we ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dus, als je op zoek bent naar een manier om je eigen geluk te verhogen, overweeg dan om gul te zijn en geef aan anderen.

liefde geven

Hoe je anderen kunt helpen en tegelijkertijd jezelf gelukkiger kunt maken

We hopen dat deze blog je heeft geïnspireerd om guller te zijn en de voordelen van geven te ervaren. Vergeet niet dat gulheid niet alleen goed is voor anderen, maar ook voor jezelf. Door te geven aan anderen kun je je eigen geluk verhogen en positieve veranderingen aanbrengen in je gemoedstoestand en welzijn. Als je meer wilt weten over online daten, relaties en het vinden van de juiste datingsite, bekijk dan onze website. We hebben een uitgebreide selectie van datingsites beoordeeld en vergeleken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Bedankt voor het lezen en veel succes met het toepassen van deze tips om een gullere en gelukkiger persoon te worden!

Eén reactie op “Ontdek hoe geven je gelukkiger maakt: de verrassende waarheid!”

  1. MGTOW schreef:

    Wanneer je gaat daten kun je beter niet gul zijn. Want er blijken nogal wat dames te zijn die verwachten getrakteerd te worden, liefst door meerdere mannen! Het gelukzalige gevoel dat je krijgt van het gul zijn zal later omslaan naar spijt en het gevoel gebruikt te zijn door een dame die eigenlijk geen persoonlijke interesse in je had maar jou enkel beschouwde als entertainer/voedselbank. Tegenwoordig zijn vrouwen trouwens ook geemancipeerd zodat zij ook wel eens gul mogen zijn.

    Wanneer je gaat daten in het oostblok is het juist belangrijk om niet krenterig te zijn omdat daar de man/vrouw relatie behoorlijk traditioneel is. Je krijgt er dan ook een evenzo traditionele vrouw (zowel qua vrouwelijke looks als houding) voor terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---