Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / De voornaamste manier voor een gelukkig en lang leven!
gelukkig en lang leven: Relaties als gezondheidsessentie

De voornaamste manier voor een gelukkig en lang leven!

Welke online datingsite?
23 januari 2024

Wie wil er nou niet een lang en gelukkig leven leiden? Het is een veelbesproken onderwerp en er zijn talloze manieren om gezond te blijven en ons geluk te vergroten. Maar wat is nu de voornaamste manier om een lang en gelukkig leven te leiden? In deze blogpost gaan we dieper in op deze vraag en delen we enkele verrassende inzichten en tips. We kijken naar wetenschappelijk onderzoek en naar de levensstijl van mensen die een lang en gelukkig leven hebben geleid. Van voeding en lichaamsbeweging tot sociale verbindingen en persoonlijke ontwikkeling, we behandelen verschillende aspecten die bijdragen aan een lang en gelukkig leven. Of je nu net begint met het streven naar een gezonder en gelukkiger leven of al een ervaren gezondheidsfanaat bent, deze blogpost zal je inspireren en informeren.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Relaties staat gelijk aan gezondheid

Iedereen wilt uiteraard een gelukkig en lang leven. Een eenvoudige oplossing om dit te realiseren, blijkt het hebben van relaties te zijn. Hierin gaat nog een hoop mis om de juiste voordelen hiervan te zien. Er zijn zeker vier inzichten te noemen, die kunnen bijdragen aan een geweldig leven. Jezelf te omringen met mensen die om je geven, is een gunstige factor om gezond te blijven. Je kunt hier zelfs 15 jaar op je leven mee winnen. Ook kun je hiermee de kans op het krijgen van ziektes als kanker, dementie of hartaandoeningen verkleinen. Als je een hechte vriendenkring hebt die regelmatig samenkomt om te eten of verhalen te delen, dan heb je niet alleen lol samen, maar ook leef je hierdoor een stuk langer. Ook zul je minder snel ziek worden dan wanneer je een eenzaam leven leidt. Dit werkt beter dan het preventief innemen van medicatie. Voldoende beweging is goed, maar sterke relaties onderhouden is nog vele malen beter. Isolatie zal je doen afsterven.

Diverse groep versterkt gezondheid met relaties.

Eenzaamheid maakt ziek

Je alleen voelen kan zorgen voor ontstekingen in je lichaam en je vatbaarheid voor stress wordt groter, waardoor je sneller hartziekten oploopt en het moeilijker voor je maakt om met problemen om te gaan. Eenzaamheid zorgt voor verhoogde levels aan cortisol en een verhoogde bloeddruk, wat de interne organen beschadigd bij zowel mannen als vrouwen in alle levensfases. Zelfs maanden na een dergelijk stressincident zijn de gevolgen op het lichaam nog te bemerken. Dit valt in sommige gevallen zelfs te vergelijken met zwaar hoofdletsel. Een groot percentage van de wereldbevolking is eenzamer dan verwacht. Veel mensen hebben niemand om mee te praten.

Online vriendschappen tellen niet mee

Je kunt een miljoen vrienden op Facebook hebben en alsnog eenzaam zijn. Er is emotionele nabijheid zijn om je goed te voelen en dit neemt enkel af als je iemand niet regelmatig in persoon ontmoet. Hoe meer tijd je online besteed aan het onderhouden van vriendschappen, betekent nauwelijks meer interactie in het werkelijk samenzijn in de realiteit. Het online contact wordt zeker niet als waardevoller beschouwd dan wanneer je met iemand afspreekt. Vriendschappen lopen juist eerder af en worden vervangen door andere vluchtige interacties. Een hechte vriendschap kan zo met de jaren verwateren tot een vage kennis, simpelweg omdat je deze persoon nauwelijks nog spreekt dan enkel via een sms of chatbericht. Hoe meer je jezelf online begeeft, des te minder tijd spendeer je met echte vrienden.

Online vs. Echte vriendschappen, emotionele diepgang benadrukt.

Praktisch internet, geen sociale vervanging

Mensen die meer dan vijf uur per week van hun persoonlijke tijd online besteden, hebben minder persoonlijke contacten die hecht en waardevol zijn. Hoe meer tijd op het internet, betekent minder tijd die je kunt besteden aan familie en vrienden. Bovendien kan het vele surfen over het internet ertoe leiden dat je je nog geïsoleerder voelt, omdat het lijkt alsof anderen wel volledige de aansluiting hebben. Het internet is handig om informatie op te zoeken over bepaalde levensthema’s, maar zodra je een invulling voor je leven verwacht daar te vinden, kom je zeker bedrogen uit. Er is sprake van een internet paradox, aangezien het internet verondersteld wordt om ons te verbinden. Een knuffel of het delen van een grap zul je hier nauwelijks vinden. Als je een face-to-face meeting regelt, dan bevordert het geluk, maar juist minder als het een vervanging wordt voor het echte werk.

Je hebt een community nodig

Kennissen helpen je aan een nieuwe baan, maar ze zijn er niet in moeilijke tijden. Je wilt verbinding vinden met een community van gelijkgestemden die je begrijpen en voor je zorgen. Dit maakt gelukkig en hierdoor leef je langer. Het is zeker niet altijd regel dat vrouwen eerder sterven dan mannen. In leefgemeenschappen waar sterke sociale banden heersen, worden ook de mannen een stuk ouder. Sterke sociale structuren waarbij je verbonden bent met familie en vrienden zorgen voor een betere gezondheid, zelfs als andere factoren als drinkwater ongezonder zijn. Als je werkelijk deel bent van een sociale community, waar je altijd welkom en geliefd bent, zorgt voor geluk en stabiliteit. Het hebben van gelijkgestemden om je heen is bevorderend voor je gezondheid. Mensen in hechte geloofsgemeenschappen leven niet langer door het geloof, maar door de overeenkomstige gedachten en geloofsbeleving, het samen zijn met mensen die hetzelfde denken als jijzelf.

Positieve impact van ondersteunende gemeenschap.

Relaties op het werk doen er ook toe

Persoonlijke ontmoetingen bieden meer vertrouwen dan conversaties via e-mail, de telefoon of andere middelen. En het verhoogt je productiviteit. Kleinere groepen die persoonlijke interactie hadden, waren effectiever doordat mensen direct vragen konden stellen en hulp konden krijgen als ze dit nodig hadden. Iedereen werkt samen om een probleem op te lossen. Hoe meer afstand er tussen de teamleden is, des te minder waardevol het eindresultaat zal zijn. Dit blijkt ook op te gaan voor wetenschappers. Hoe groter de afstand geografisch was, des te minder invloedrijk hun uiteindelijk werk bleek te zijn op hun vakgebied. Als deze afstand wordt verkleind, dan zijn er betere ondervindingen te bedenken. Nieuwe vrienden maken op het werk kan lastig zijn, maar is zeker niet onmogelijk!

Fysieke nabijheid

Op het werk is het belangrijk dat je voldoende tijd met iedereen doorbrengt om de moraal hoog te houden. Als iedereen samen pauze heeft, dan verbetert dit de samenwerking en tevens de collegialiteit met zeker 10 tot 20 procent. Wat ertoe doet, zijn de sociale interacties. Als je vrienden ontmoet of collega’s die je mag, geef hier dan blijk van door de ander even zachtjes aan te raken. Dit zorgt voor oxytocine, wat stress verlaagt en vertrouwen biedt. Hoe meer mensen elkaar durven aan te raken, deze te meer vertrouwen er ontstaat. Dit kan een fist-bump zijn of even elkaar hand schudden.

Werknemers in positieve, samenwerkende sfeer.


Aspecten die leiden tot een gelukkig leven volgens onderzoek

Verschillende onderzoeken hebben achterhaald wat kan bijdragen aan het opbouwen van een gelukkig leven. Hier kwamen een tweetal overeenkomsten uit die inzicht kunnen geven in wat nodig is om je leven verder te optimaliseren.

Een gelukkige jeugd is belangrijker dan je denkt

Geluk op latere leeftijd is sterk verbonden met de warmte tijdens de jeugdjaren. Het wordt aanzienlijk minder geassocieerd met een goede sociale status of een succesvol inkomen. Hoe aangenamer je jouw jeugd hebt beleefd, des te meer vreugde en tevredenheid je kunt ervaren als volwassene. Een scheiding tussen ouders brengt zelfs ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee voor het nageslacht, waarbij kinderen van gescheiden ouders doorgaans 5 jaar jonger blijken te leven dan kinderen waarvan de ouders bij elkaar blijven. Als een ouder overlijdt, heeft dit lang niet hetzelfde effect als een scheiding. Het is een duidelijke indicator voor een voortijdig overlijden in de toekomst. We kunnen echter onze eigen jeugd niet veranderen, maar een dergelijk resultaat mogelijk wel vermijden voor onze eigen kinderen.

Invloed van gelukkige jeugd op volwassen geluk.

Relaties zijn het allerbelangrijkst

Een belangrijke aanbeveling voor een lang leven, is het verbinden met en helpen van andere mensen. Voor het onderzoek werd er vanuit gegaan dat mensen die steun en liefde ervaren van anderen, gelukkiger en gezonder waren en langer zouden leven, dan mensen die zonder moesten doen. Niets bleek minder waar. Naast de omvang van je socialen netwerk, is het grootste voordeel van sociale relaties de gelegenheid om anderen te helpen. degenen die hun vrienden en buren hielpen en voorzagen van steun en advies, leefden langer. Het vermogen om lief te hebben en liefde te ontvangen, was de voornaamste drijfkracht achter het welzijn op latere leeftijd. Onze relaties met andere mensen is waar het allemaal om draait.

Succesvol ouder worden

De mate waarop je succesvol ouder wordt, heeft niets te maken met intelligentie of de sociale status van je afkomst, maar enkel met je vermogen om je sociaal aan te passen. Warme connecties zijn noodzakelijk, van een vader of moeder en anders vanuit broers, zussen, vrienden of mentoren. Hoe beter je relatie met je broers of zussen, des te gezonder zul je ouder worden. Is er iemand in je leven die je ’s morgensvroeg om vier uur kunt bellen, zonder dat je je hierover bezwaard voelt? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is dit een gunstige indicator voor je welzijn als je ouder wordt. Je leeft dan waarschijnlijk langer dan iemand voor wie het antwoord ‘nee’ is.

Sleutel tot succesvol ouder worden met warme relaties.

Samengevat kun je stellen, dat voor een lang, gelukkig en gezond leven:

  • Relaties staan gelijk aan gezondheid. Zelfs drie keer zo effectief als beweging.
  • Online relaties tellen niet mee: vervang Facebook niet voor persoonlijke ontmoetingen. Gebruik technologie om met elkaar te verbinden, niet om ze hierdoor te vervangen.
  • Wees onderdeel van een gemeenschap: zoek groepen mensen die hetzelfde zijn als jij.
  • Vriendschappen op het werk doen ertoe: Deel pauzes met je vrienden en geef ze eens een omhelzing.
  • Vriendschap kan je leven redden: als je goede relaties onderhoudt, zul je eerder de loterij winnen als het aankomt op het vinden van een donor, in geval van ziekte.

Investeer in je sociale relaties om je netwerk te vergroten

Nu je weet dat sociale relaties de belangrijkste manier zijn om een gelukkig en lang leven te leiden, is het tijd om hier actie op te ondernemen. Of je nu al een uitgebreid netwerk van vrienden en familie hebt of nog op zoek bent naar nieuwe connecties, investeer in deze relaties en maak er tijd voor vrij. Organiseer een gezellige avond met vrienden, bel eens wat vaker met familieleden of overweeg om lid te worden van een vereniging of club waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Vergeet niet dat relaties niet alleen draaien om wat je van anderen krijgt, maar ook om wat jij kunt bijdragen aan het leven van anderen. Dus wees niet bang om jezelf open te stellen en te laten zien wie je bent. Wie weet welke mooie nieuwe vriendschappen en connecties eruit voortkomen. En vergeet niet om onze andere blogposts te bekijken voor meer handige tips en adviezen over relaties en online dating.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---