Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Relaties slim aanpakken: ontdek de beste strategieën!
Koppel omarmt elkaar, benadrukt vertrouwen in relatie.

Relaties slim aanpakken: ontdek de beste strategieën!

Welke online datingsite?
14 maart 2024

Wat maakt liefde blijvend? Hier is ontelbaar veel onderzoek naar gedaan en er zijn enkele strategieën in ontdekt die ervoor zorgen dat je liefde een langer leven is geschonken. Waar veel aandacht is besteed aan het onderzoeken van het waarom mensen hun relatie beëindigen en welke negatieve effecten dat heeft, is het ook mogelijk om de focus te verschuiven naar juist de redenen die een goede relatie maken.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Studie naar relatiestrategieën

De zoektocht naar de perfecte relatie kan soms lastig zijn. Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op de succeskansen, van de timing tot de chemie. Maar wat als er een manier was om je kansen te vergroten? Een recente studie heeft gekeken naar verschillende relatiestrategieën en ontdekt welke het meest effectief zijn. Van het opstellen van duidelijke doelen tot het beheren van verwachtingen, deze studie biedt inzicht in de stappen die je kunt nemen om succesvoller te daten. Lees verder om te ontdekken hoe je de kans op een geslaagde relatie kunt vergroten.

stel communiceert openlijk, essentieel voor liefde en verbinding.

Verzameling data van relaties

Uit de verschillende data die over relaties is verzameld, is een splitsing mogelijk tussen een tweetal technieken die mensen inzitten om hun relatie in leven te houden. Je kunt namelijk alles doen om te voorkomen dat deze uit elkaar valt, of werkelijk alles in werking stellen om de relatie te voeden. Zo kun je extra aardig zijn tegen je partner, omdat je het gevoel hebt dat die geïnteresseerd is in iemand anders, of je bent werkelijk zorgzaam en gegaan omdat je van je partner houdt. Zowel individueel als samen als stel heb je een bepaalde bijdrage te leveren aan het behoud van je relatie. Er zijn 17 vertrouwde strategieën die hierin worden voorgesteld.Wat kunnen individuen doen om hun relatie te redden?

 • Alternatieve partners afvlakken of volledig negeren: Als je in een relatie zit, is het vaak gebruikelijk om negatiever over andere potentiële gegadigden te praten, waardoor je interesse vanzelf kleiner wordt. Ook kun je iemand geheel negeren en nauwelijks aandacht schenken, om zo te voorkomen dat je interesse gewekt wordt.
 • Je kunt je eigen partner of relatie idealiseren: vaak kiezen partners ervoor om hun geliefde de hemel in te prijzen en mooier te laten lijken dan het is. Hetzelfde geldt voor de relatie op zichzelf. De meeste koppels willen graag geloven dat hun relatie beter is dan andere, want anders is er geen redden meer aan. Dit motiveert je om in een bepaalde relatie te blijven, omdat het je het idee geeft dat je iets moois hebt samen.
 • Het gedrag van je geliefde op een positieve manier interpreteren: geliefden zijn geneigd om elkaar het voordeel van de twijfel te geven en enkel het beste in de ander te zien. als je bijvoorbeeld gelijk negatief denkt over je partner als deze vreemdgaat, dan zal je relatie niet lang standhouden. Je kunt ook bedenken dat je partner een fout heeft begaan en dat het waarschijnlijk niet weer zal gebeuren.

Persoon bewondert partner in stralend licht, romantische idealisatie.

Wat koppels doen om een relatiebreuk te vermijden:

 • Omgaan met conflicten: er zijn verschillende manieren waarop stelletjes kunnen omgaan met verschillen in persoonlijkheid of mening, namelijk compromissen sluiten, tegemoetkomen in de behoeften van de ander, je schikken naar de zienswijze van de ander, het eens zijn over het oneens zijn of jezelf verontschuldigen.
 • Vergeving: er is een dunne lijn tussen vergeving en contant toegeven. Als je telkens blijft vergeven, dan is dit op een gegeven moment niet meer goed voor je omdat iemand dan misbruik van je maakt. Dit kan zelfs nadelig zijn voor je gezondheid.
 • Ondersteuning bieden aan de ander: je kunt je partner helpen met het maken van plannen, het voltooien van taken, of het bereiken van doelstellingen. Vaak ontstaat er zo een mate van onderlinge afhankelijkheid, waarbij iemands persoonlijkheid wordt bijgestuurd om grotere doelen te behalen.
 • Wegnemen van elkaars stress: als je leert omgaan met elkaars stress, dan zul je ook moeilijkere tijden samen kunnen doorstaan. Zorgen op het werk, financiële uitdagingen of familieperikelen kunnen een stel gemakkelijk uiteendrijven. Door hier bedachtzaam op te zijn, kun je je relatie redden.

Koppel toont gedeelde waarden en overtuigingen, sterke verbinding.

Wat individuen kunnen doen om hun relatie te bevorderen:

 • Teamspirit: het is belangrijk om jezelf en je partner als een team te zien en te bedenken wat het beste is voor jullie samen, boven wat goed zou zijn voor jou als individu. Positief nadenken over je relatie, zorgt ervoor dat deze langer in stand blijft.
 • Wees vrijgevig: je doet er goed aan om willekeurig attenties aan je partner te tonen, waardoor je blijk geeft van affectie. Dit kunnen kleine tekens van waardering zijn of simpelweg het opmaken van het bed of afwassen als het niet jouw beurt is.
 • Wees dankbaar en geef hier blijk van: dankbaarheid doet wonderen voor je relatie. Het is dan wel belangrijk dat je partner dit kan herkennen.
 • Bidden voor je partner: wellicht niet voor iedereen, toch blijkt ook het bidden voor je partner bij te dragen aan een diepere verbinding in de relatie. Het werkt als mindfulness en het helpt je om met compassie over je partner te denken. Hierdoor behoud je een betere relatie.

Koppel bidt samen, versterkt band met spiritualiteit.

Dit kunnen koppels doen om hun relatie te bevorderen:

 • Blijf communiceren: door in gesprek te blijven, voorkom je dat er afstand ontstaat. Een positieve, open en betrokken houding zorgt voor zekerheid, het verdelen van taken in het huishouden en samenwerking.
 • Evalueer je relatie: veel koppels die een langdurige relatie onderhouden, reflecteren voortdurend over hoe alles verloopt. Ze bespreken waar ze staan binnen de relatie, hoe ze hun toekomst samen zien en welke kwesties er spelen.
 • Reageer op elkaar: het is belangrijk om werkelijk tijd met elkaar door te brengen en elkaar werkelijk te zien in het moment. Laat hiervoor alles vallen en richt je aandacht werkelijk op de ander.
 • Vergeet de humor niet: niets kan stress zo goed de das omdoen als een goede dosis humor in een relatie. Elke situatie wordt zo gelijk een stuk dragelijker. Negatieve humor als sarcasme of klagen kan beter achterwege worden gelaten.
 • Doe leuke dingen samen: leuke dingen ondernemen met je partner doet wonderen voor je communicatie, de onderverdeling van taken en algehele huwelijk geluk. Vrijetijdsbesteding maakt een relatie positief. Meer tijd met je partner doorbrengen zorgt ervoor dat je nog meer bij elkaar wilt zijn.

Koppel zit samen, reflecteert over relatie en toekomst.

Conclusie onderzoek

Uit ons onderzoek naar liefde en relaties is gebleken dat er twee technieken zijn om een relatie in leven te houden: alles doen om te voorkomen dat de relatie uit elkaar valt, of alles doen om de relatie te voeden. Er zijn 17 vertrouwde strategieën om dit te doen, waaronder het afvlakken of negeren van alternatieve partners, het idealiseren van je eigen partner of relatie, het positief interpreteren van het gedrag van je geliefde, het omgaan met conflicten, vergeving, het aangaan van sociale activiteiten samen en het onderhouden van intimiteit. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de individuele en gemeenschappelijke bijdragen aan de relatie om deze blijvend te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---