Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Relatie zonder humor? Onmogelijk!
Een stel dat samen lacht

Relatie zonder humor? Onmogelijk!

Welke online datingsite?
18 oktober 2023

Soms zie je op tv of in de krant een stel dat zijn 60e of 65e trouwdag viert. Dan is er altijd wel een journalist die de voor de hand liggende vraag stelt “Wat is uw geheim voor zo’n lange relatie”. En dan is de kans groot dat het antwoord luidt “We kunnen nog steeds enorm met elkaar lachen”. En daar ligt dus meteen het geheim van een goede relatie: humor. Als je niet alles al te serieus neemt is dek kans veel groter dat je huwelijk de stormen des levens doorstaat dan wanneer je overal een probleem van maakt.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom humor belangrijk is in een relatie

Humor is een belangrijk onderdeel van een relatie. Het kan namelijk bijdragen aan een positieve sfeer, versterkt de band tussen partners en maakt problemen eenvoudiger op te lossen. Maar waarom is humor zo belangrijk in een relatie en hoe kan je het toepassen? In dit artikel ontdek je de voordelen van humor in een relatie en geven we praktische tips hoe je humor kunt toepassen in jouw relatie. Of je nu een nieuwe relatie begint of al jaren samen bent, humor kan altijd een positief effect hebben op jouw relatie.

humor in een relatie

Niet het hele leven is een grote grap!

Lachen is gezond, dat hebben meerdere studies aangetoond. Mensen die vaak lachen zijn minder vaak ziek en hebben een kleinere kans om in een depressie te raken. Ze zijn veerkrachtiger en kunnen beter met tegenslagen omgaan. Dat betekent natuurlijk niet dat je overal om moet lachen. Een keer boos worden als daar echt een goede reden voor is mag natuurlijk best wel. Je partner hoeft nu ook weer niet het gevoel te krijgen dat je altijd alles leuk vindt en dat hij of zij dus wel een potje bij je kan breken. Als iets niet grappig is of als je serieus geërgerd bent dan mag je dat best laten merken. Maar dat hoeft dan ook weer niet meteen gepaard te gaan met het stukgooien van het halve servies.

Wanneer kan humor in je relatie van pas komen?

Stel je ergert je al tijden aan iets kleins bij je partner. Hij hangt nooit een nieuwe rol WC papier op of zij laat altijd overal het licht branden. Dan kun je daar een enorme ruzie over maken, maar je kunt het ook met humor oplossen. Je kunt je partner terugpakken door ook een keer de toiletrol niet te vervangen en ervoor te zorgen dat er op het toilet ook geen nieuwe rollen meer beschikbaar zijn. Of laat je vriendin schrikken door haar te appen dat jullie 500 euro bij moeten betalen op de stroomrekening voor dit jaar en dat dat waarschijnlijk komt omdat er altijd overal licht brandt.

Verzuimen om de toiletrol te vervangen

Tegenslagen met humor te lijf gaan

Er zijn stellen die toch nog lol in het leven blijven hebben bij grote tegenslagen. Als één van beiden ernstig ziek wordt of gehandicapt raakt door een ongeval dan kun je bij de pakken neer gaan zitten met het risico dat je huwelijk strandt. Maar je kunt ook proberen om de moed erin te houden. Zoveel mogelijk genieten van het leven en voor zover mogelijk samen leuke dingen doen. Humor kan, hoe wrang het misschien ook klinkt, ervoor zorgen dat je niet ten onder gaat aan groot verdriet. Ook stellen die ongewild kinderloos zijn of die een kind hebben verloren aan ziekte of een ongeluk kunnen uiteindelijk weer samen lachen. Het verdriet zal nooit helemaal verdwijnen maar uiteindelijk gaat het wel een minder prominente rol spelen in het dagelijks leven.

Jaloersmakend geluk

Stellen die ogenschijnlijk nooit ruzie hebben en altijd lol hebben samen zijn soms best jaloersmakend. Als jij een relatie hebt met iemand die het leven bloedserieus neemt dan kan dat best benauwend zijn. Waarschijnlijk heeft je partner andere goede eigenschappen waardoor jullie toch bij elkaar blijven. Als dat niet zo is was jullie relatie immers zeer waarschijnlijk allang stuk gelopen. Maar soms kun je wel proberen om ervoor te zorgen dat je partner het leven wat minder zwaar gaat zien. Dat bereik je natuurlijk niet door ruzie te maken maar wel door hem of haar met argumenten te laten inzien dat sommige dingen heus niet onoverkomelijk zijn.

Jaloersmakend geluk

Natuurlijk overkomen zonder ruzie: argumenten en humor

Dat bereik je natuurlijk niet door ruzie te maken maar wel door hem of haar met argumenten te laten inzien dat sommige dingen heus niet onoverkomelijk zijn. Als de aardappels zijn aangebrand dan zal je daarmee moeten dealen. Datzelfde geldt als de cv ketel stuk is en niet meer kan worden gerepareerd en dus moet worden vervangen. Mensen die weinig humor hebben zien vaak overal beren op de weg en enorme problemen. Het leven zou een stuk gemakkelijker voor ze zijn als ze het allemaal niet zo zwaar opnemen. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Soms werkt humor niet

Pas wel op met humor, het werkt niet altijd. Als je bent vreemdgegaan en je partner is daar woest over dan is de kans groot dat je daar met een grap geen verandering in brengt. Als je iemand echt hebt gekwetst, en zeker als dat je partner is, dan zal je met wat anders moeten komen dan humor. Dan is oprecht spijt betuigen toch echt een betere optie.

Soms werkt humor niet

Serieuze problemen los je niet op met humor

Datzelfde geldt als er grote financiële problemen zijn. Of jij nu de directe oorzaak bent of niet, het is wel een serieus probleem. Dan helpt het niet echt als je lachend tegen je partner zegt dat het in een tentje op de camping ook heel knus en gezellig kan zijn. Als je geen enkele kwestie serieus neemt is de kans groot dat humor uiteindelijk tegen je gaat werken. Doseer de humor dus wel indien nodig. Dat geldt ook in gezelschap. Je partner vindt het vast niet leuk als je nooit serieus bent en overal een geintje van maakt. Eerst nadenken voordat je een grappig bedoelde opmerking maakt is dan ook best een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---