Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Wat zoeken jongeren wereldwijd in een partner?
Wat zoeken jongeren wereldwijd in een partner

Wat zoeken jongeren wereldwijd in een partner?

Welke online datingsite?
05 februari 2024

Het vinden van een serieuze partner is voor veel jonge mensen een uitdaging. Wat zijn de verwachtingen en voorwaarden waaraan een partner moet voldoen om een blijvende relatie op te bouwen? Dit is een vraag die velen bezighoudt en waarvoor we in deze blog proberen antwoord te geven. Ook kijken we naar de culturele invloeden op het vinden van de juiste levenspartner en in hoeverre dit een natuurlijk verlangen is dat bij veel mensen terug te vinden is. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste karaktereigenschap die jongeren zoeken in een partner ‘vriendelijkheid’ is. In deze blog bespreken we de andere eigenschappen en factoren die jongeren wereldwijd belangrijk vinden in hun zoektocht naar een partner voor de langere termijn.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waar zoekt de nieuwe generatie naar in een serieuze relatie?

Het vinden van een partner voor de langere termijn kan een ware uitdaging zijn. Wat zoeken jonge mensen tegenwoordig in een serieuze relatie? Aan welke voorwaarden of verwachtingen zal een blijvende partner moeten voldoen, voordat een dergelijke relatie stand zal kunnen houden? Ook is het interessant om hierbij te kijken naar welke wensen in het vinden van je levenspartner cultureel beïnvloed is of in hoeverre dit een natuurlijk verlangen is, dat terug is te vinden bij velen. Uit onderzoek blijkt dat de hoofdkarakteristiek dat jonge mensen in hun partner terug hopen te vinden, te omschrijven valt als ‘vriendelijkheid’.

Traditioneel vs. modern daten, voorkeuren jongeren partnerkeuze.

Onderzoek naar kernwaarden voor relaties

Er is onderzoek verricht onder studenten uit vijf verschillende landen, die werden onderverdeeld onder ‘oost’ en ‘west’. Er werd gekeken naar de voorkeuren die tijdens het daten zichtbaar werden, met betrekking tot wat de studenten als waardevolle karakteristieken beschouwden voor toekomstige levenspartners. De studenten konden in dit experiment fictieve geldpunten toekennen aan acht verschillende karakteristieken, zoals seksuele aantrekkingskracht, optimale financiële vooruitzichten, vriendelijkheid, humor, deugdelijkheid, religie, het verlangen naar kinderen en creativiteit. Met elke dollar die werd toegekend, steeg de waarde van de karakteristiek met 10%. Doordat het budget met elke volgende ronde afnam, waren de studenten genoodzaakt om bewuster en zorgvuldiger te kiezen welke karakteristieken werkelijk waarde voor hen hadden. Naast vriendelijkheid kozen mannen fysieke aantrekkelijkheid en vrouwen voornamelijk optimale financiële vooruitzichten.

Verschillen tussen Oosterse en Westerse culturen

Volgens Sociale studies worden bepaalde houdingen en voorkeuren aan geleerd vanuit de cultuur waarin iemand opgroeit. Door het onderzoek naar voorkeuren in het vinden van een levenspartner te verspreiden over verschillende culturen, valt op te merken in hoeverre voorkeuren alsnog onderdeel zijn van een globale menselijke natuur. Als bepaalde voorkeuren voorkomen in zowel Oosterse als Westerse culturen, dan voedt dit de theorie dat bepaalde verlangens of verwachtingen zich in mensen zullen ontwikkelen bij mensen, ongeacht de cultuur waarin ze opgroeien. Zo kan worden vastgesteld wat door culturele overtuigingen wordt beïnvloed en wat alsnog vanuit zuiver menselijk verlangen voortkomt, als het aankomt op het vinden van een geschikte partner om de rest van je leven mee te delen.

Diversiteit in koppels: multiculturalisme en tradities samensmelten.

Voorkeurverschillen tussen mannen en vrouwen

Naast culturele verschillen en overeenkomsten zijn ook de uiteenlopende voorkeuren tussen mannen en vrouwen interessant om op te merken. Het is opvallend hoe mannen een voorkeur hebben voor jeugdige uitstraling en schoonheid, terwijl de aandacht van vrouwen meer uitgaat naar een vermogen van een man om voldoende inkomsten te generen en zo goed voor het gezin te kunnen zorgen. Dit is een terugkerend verschijnsel in evolutionaire psychologie. Een dergelijk keuzepatroon garandeert namelijk het voortbestaan van de mensheid, zelfs in de huidige maatschappelijke setting. Doordat vrouwelijke vruchtbaarheid afneemt naarmate een vrouw ouder wordt, geven mannen de voorkeur aan jonge, aantrekkelijke vrouwen. Sociale status en financieel succes garandeert dat het opvoeden van een kind gemakkelijker wordt en bovendien geeft dit betere toekomstperspectieven voor zowel de vrouw als het kind. Hierdoor zijn vrouwen eerder geneigd om deze karakteristieken in een man te waarderen.

Humor als secundair belangrijkste karakteristiek

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat humor, na de eerste belangrijke karakteristieken, een goede tweede is als essentieel binnen relaties met toekomstige levenspartners. Vooral in de Westerse groep stond deze hoog op de verlanglijst voor jonge mensen op zoek naar hun ideale partner. Opvallend genoeg bleek dit onder Oosterse kandidaten minder noodzakelijk. Humor speelt immers een belangrijke rol in het uitkiezen van een partner, zeker voor de langere termijn. Doordat er met een fictief geldwaardesysteem werd gewerkt in het experiment, waren kandidaten uit de Oosterse groep eerder geneigd meer waarde aan religie en deugdzaamheid te geven, dan aan humor. Westerse kandidaten konden dit vanuit cultureel oogpunt gemakkelijker ontwijken. In beide culturele groepen stond vriendelijkheid met stip bovenaan de lijst van voorkeuren, ver voorbij kwaliteiten als humor, creativiteit en zelfs religie.

Humor in westerse datinggame vs. oosters matchmakingritueel.

Duidelijk verschil in belang tussen mannen en vrouwen

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen onderling in beide culturele groepen, was het verlangen naar kinderen in een toekomstige partner. Opmerkelijk genoeg bleek dit in de Oosterse groep nauwelijks een prioriteit, terwijl dit onder Westerse vrouwen zeker de voorkeur had ten opzichte van de mannen in diezelfde groep. Dit komt mogelijk voort door de toegankelijkheid van voorbehoedsmiddelen, waarbij een partner’s verlangen voor kinderen garant staat voor een gezin later. In Oosterse culturen, waar kinderen het verwachte resultaat zijn van seksuele gemeenschap binnen een huwelijk, is een verlangen naar kinderen minder een bewuste keuze waarbij stilgestaan hoeft te worden. Het is daar meer een waarschijnlijkheid, iets wat simpelweg zo zal zijn.

Onderzoek als richtlijn voor daten

Opvallend is dat creativiteit als redelijk onbelangrijke kwaliteit wordt gecategoriseerd. Ondanks dat creatieve mensen, als muzikanten of artiesten, gewilde kandidaten zijn om te daten, speelt hierbij vaker hun sociale status een rol dan de creatieve inslag zelf. Het is zeker interessant om de bevindingen van het onderzoek in pacht te nemen, omdat dit je een goede indruk geeft van de verwachtingen van de andere sekse tijdens het daten. Mannen doen er zeker verstandig aan om hun financiële status te verbeteren, boven andere karakteristieken als creativiteit of religieuze interesses. Ongeacht waar je woont of welke cultuur je aanhoudt, zul je bemerken dat dit bij menig dame in de smaak zal vallen.

Vrienden bespreken partnerkwaliteiten, tonen wereldwijde diversiteit in voorkeuren.

Hoe jongeren wereldwijd hun ideale partner voor een serieuze relatie definiëren

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om een beter beeld te krijgen van wat jongeren wereldwijd zoeken in een partner voor een serieuze relatie. Of het nu gaat om vriendelijkheid, loyaliteit, vertrouwen of andere eigenschappen, het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen unieke voorkeuren heeft. Het vinden van de juiste persoon kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Blijf open-minded en wees niet bang om jezelf te zijn tijdens het daten. Uiteindelijk gaat het erom iemand te vinden die bij je past en die je gelukkig maakt. Blijf onze blog volgen voor meer interessante artikelen over online dating en relaties.

Meer online dating voor studenten en jongeren:

3 reacties op “Wat zoeken jongeren wereldwijd in een partner?”

  1. PFen schreef:

    …maak alleen niet de fout om in Rusland te gaan trouwen, want dat je niet automatisch meer in gemeenschap van goederen trouwt is NL-wetgeving, geldig voor in NL gesloten huwelijken.

  2. MGTOW schreef:

    Als je in Rusland gaat daten dan hoef je er er niet als een fotomodel uit te zien zolang je maar een goede baan met centen hebt en er navenant verzorgd/gekleed uit ziet. Je hebt dan veel meer keus dan hier in Nederland waarbij het opvalt dat jouw matches er jonger, knapper en verzorgder uit zien. Je krijgt dan wel het commentaar dat het golddiggers zijn, maar dat zijn dus in principe alle vrouwen (zie bovenstaand onderzoek) dus waarom dan niet ene die er goed uitziet? Wie op dit moment gaat trouwen trouwt automatisch niet meer in gemeenschap van goederen dus voor de mannen die er toch voor willen gaan zou ik zeggen, zoek het over de grenzen!

  3. MGTOW schreef:

    Het onderzoek laat dus duidelijk zien dat vrouwen door de bank genomen gewoon golddiggers zijn. Tegelijkertijd leert feminisme dat ze net zo succesvol dienen te zijn als mannen wat een steeds grotere groep vrouwen ook lukt. Dus zo’n succesvolle vrouw neemt niet genoegen met een man die lager op de financiele ladder staat. Dan blijkt uit onderzoek ook nog dat vrouwen 80% van de mannen als onaantrekkelijk beschouwen dus behalve geld en status moet je ook nog door de oppervlakkige vleeskeuring heen. Er zijn te weinig mannen die voldoen aan het hele eisenpakket en er komen ook steeds meer singles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---