Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe blijft een relatie in stand: 5 wetenschappelijke geheimen!
relatie in stand houden

Hoe blijft een relatie in stand: 5 wetenschappelijke geheimen!

Welke online datingsite?
21 september 2023

Het hebben van een langdurige en liefdevolle relatie is niet altijd gemakkelijk. Het vergt werk en toewijding om een relatie in stand te houden. Gelukkig zijn er wetenschappelijke studies gedaan naar wat nodig is om een relatie te laten werken. In dit artikel delen we enkele van deze geheimen om een liefdevolle relatie te behouden en mythes over liefde te ontkrachten. We bespreken onder andere het belang van communicatie, compromissen sluiten en positieve interacties hebben met je partner. Of je nu al lang in een relatie zit of net begint met daten, deze tips kunnen je helpen om een langdurige en gezonde relatie op te bouwen en te behouden.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

De mythes over liefde ontrafeld: hoe behoud je een langdurige relatie?

Liefde is geweldig, liefde is vreugde, liefde is het geweldigste in de hele wereld…. Liefde is ook enorm lastig en het huwelijk is vaak zwaar werk. Oudere generaties kunnen dit beamen, terwijl de jongeren liever hun oren hiervoor sluiten. Dus wat kun je doen om liefde te laten werken? Welke mythes over de liefde leiden ons hier juist vandaan en wat is er nodig om een langdurig liefdevolle relaties te behouden? Uit onderzoek komen enkele antwoorden naar voren, die aantonen hoe je een relatie in stand houdt.

relatie mythe

De perfecte partner

In je zoektocht naar de perfecte partner richt de aandacht zich vaak op het vinden van voldoende overeenkomsten. Onderzoek wijst uit dat dit er niet altijd direct toe doet. Wat we denken te verlangen in een partner, blijkt uiteindelijk lang niet altijd een uiteindelijke uitkomst die bijdraagt aan tevredenheid. Je doet er dan ook niet goed aan om iemand af te wijzen, enkel op grond van muzikale voorkeuren. De online datingsites schieten vaak te kort, omdat hun algoritmes enkel de overeenkomsten tonen, waardoor een perfecte match juist uitblijft. Minder dan 1% lijken overeenkomstige interesses een waardevolle aanvulling op de relatie. Het vinden van een dubbelganger is dus werkelijk zinloos voor uiteindelijk huwelijk geluk. Het geeft je een vals idee over het vermijden van problemen. Dit is voor elk soort relatie onvermijdelijk.

Meta-emoties

Het enige wat telt binnen een relatie is een overeenkomst in hoe je over gevoelens denkt en hiermee omgaat. Je wilt een partner die hier eenzelfde visie in heeft. Dit worden meta-emoties genoemd en vormen een duidelijke indicatie in het vaststellen of een relatie of huwelijk bestand is tegen zwaar weer. Door je meta-emotionele stijl van uiten te delen met je partner, creëer je een emotioneel template, een gedeelde taal. Vind je het oké om woede te uiten? Of moet dit eerder binnen gehouden worden, waardoor het op een andere manier een weg in de openheid vindt? Het is belangrijk dat hier duidelijk over wordt gesproken. In langdurige relaties is het verstandig om minder te letten op factoren die conflicten zouden vermijden, maar juist te kijken hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Meta emoties

Keuze uit problemenpakket

Elke partner brengt een eigen pakket met problemen met zich mee. Er zullen altijd conflicten of irritaties optreden. De vraag is hoe je hiermee om kunt gaan. Als jullie meta-emotionele stijlen te zeer afwijken, wordt het erg lastig om een oplossing te vinden. Kleinigheden kunnen uitgroeien tot heuse gevechten, omdat de partner verwacht dat de ander alles binnenhoudt. Waarna het kan exploderen. Daarentegen, als de meta-emotionele stijlen overeenkomen en wanneer beide partners dus het eens zijn over het uiten van emoties, dan kunnen ze de spanningen opvangen voordat deze te groot worden. Er zal dus altijd onenigheid komen. De oplossing is om iemand te vinden met wie je op eenzelfde manier emotioneel kunt communiceren. Communicatie is belangrijk.

Discussies zijn ook belangrijk

Ongeacht de reden, is het gezond om af en toe ruzie te hebben. Uit onderzoek blijkt dat juist de koppels die vaak met elkaar ruzie maken en zelfs over de meest onzinnige dingen klagen, hoogstwaarschijnlijk langdurige relaties behouden. Echter, koppels die om heuse issues ruzie maken, eindigen vaak het snelst in een scheiding. Als je in 3 jaar tijd nauwelijks ruzie hebt gehad, dan zal de eerste grote uitbarsting waarschijnlijk in de rechtszaal plaatsvinden. In drie jaar tijd heb je alles reeds gedeeld en ken je de ander door en door. Als er dan nog geen enkele ruzie heeft plaatsgevonden, dan is dit eerder een teken van afstandelijkheid, een terugtrekken uit het hart van de relatie. Juist door te klagen en ruzie te maken, geef je aan dat het je interesseert. Er vindt geen communicatie plaats waarbij je eerlijk je gevoelens deelt met de ander.

Discussies relatie

Vergeet Romeo en Juliet. Kies voor een verstandshuwelijk

Alhoewel het nauwelijks romantisch lijkt, kunnen er veel voordelen zitten aan een meer rationele benadering tot een relatie. Romantiek kan immers uiteindelijk uitlopen in een lastige scheidingszaak en een gevecht over de voogdij van de kinderen. Er is verliefdheid en er is liefde. Verliefdheid is vluchtig, romantische en gemakkelijk. Je wordt snel verliefd en je gevoelens doen je denken dat dit ware liefde is. Als je ervan uitgaat echter, dat je bij het denkbeeldig vinden van je soulmate geen persoonlijk werk meer hoeft te doen, of dat alles van een leien dakje zal verlopen, heb je het mis.

Het blijft niet bestand

Veel mensen die verliefdheid ervaren, realiseren zich op een gegeven moment dat ze helemaal van hun pad afgaan. Dat hun gevoelens slechts een fantasie is, die lastig is los te laten. Verliefdheid is chemische fictie. Je kunt het verwarren met echte liefde, echter is het niet te meten. Je kunt niet bepalen waar je staat, aangezien het niet in de werkelijkheid plaatsvindt. Liefde blijft en verliefdheid gaat over.

liefde blijft

Verstandshuwelijken: stand van zaken

Met verstandshuwelijken zie je een heel ander verhaal. Deze mogen moeilijker zijn in het begin, maar na een aantal jaren blijken ze toch vaak succesvoller dan liefdeshuwelijken. De onderliggende reden is hierbij belangrijk om in acht te houden. Als je in een langdurige relatie stapt vanuit verliefdheid dan leidt dit vaak tot teleurstelling. Mensen in een verstandshuwelijk hebben dergelijke illusies niet. Ze kennen vaak de ander niet eens goed, dus ze beseffen dat het veel moeite gaat kosten als je wilt dat de relatie werkt. Dit is precies de reden waarom het werkt. De insteek is dat het huwelijk hard werken is en dat liefde niet zelf ontstaat. Dit is een goede houding tegenover het aangaan van een relatie.

Succes in leven zorgt voor succes in liefde

Nu kun je je afvragen of het niet gemakkelijker kan. Er is zeker een duidelijke kwaliteit te noemen die voor succes in je relatie kan zorgen. Dit is lef hebben. Als je wilt dat je relatie een lang leven is geschonken, zoek dan iemand die dapper genoeg is om het werk te doen, om aanwezig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag en houding. De kans op een scheiding wordt hierdoor aanzienlijk verkleind. Je wilt iemand die bereid is om te vechten voor de relatie en niet om het minste geringste uitcheckt. De mate van lef hebben, bepaalt hoe je met bepaalde situaties om zult gaan. Het huwelijk biedt zeker uitdagingen, die je het hoofd moet kunnen bieden. Je moet bereid zijn het werk te blijven doen en hier is lef voor nodig.

Succes in leven

Duur van relatie voorspellen

Aan de hand van de verhalen die koppels vertellen, kun je precies herleiden hoe lang de relatie ongeveer zal duren. Door simpelweg te luisteren naar hoe koppels praten over hun relatie praten, kun je inschatten of er binnen drie jaar een scheiding te verwachten valt. Het gaat om de manier waarop er gesproken wordt over de obstakels die je samen hebt doorlopen. Als je negatief over je partner denkt in dit verhaal, heb je niet begrepen dat een relatie hard werk is. Koppels die het harde werk voor lief nemen en alsnog hun focus op de ander gericht houden in liefde, zullen eerder slagen. Het vechten voor de relatie moet je meer nader tot elkaar brengen en niet enkel leiden tot verwijten. Het ligt eraan hoe je de strubbelingen interpreteert en hoeveel successen je erin kunt ontdekken.

Samengevat kun je stellen:

 • Het doet er niet hoeveel overeenkomsten je hebt. Juist de emoties tellen en hoe je hiermee omgaat
 • Discussies en ruzies zijn positief. Ook negatieve communicatie heeft de voorkeur boven helemaal geen communicatie.
 • Relaties vergen hard werk.
 • Heb lef om toewijding en loyaliteit in je relatie te brengen.
 • Wees trots op je verhaal. De strubbelingen horen je verhaal mooier te maken, niet te vernietigen.
 • Liefde is een uitdaging. Enkel fictie geeft garanties en neemt alle pijn weg.

Duur van relatie klok

Open jezelf voor liefde

Je bent niet onkwetsbaar en het leven zal problemen brengen. Toch kun je hier niet van weglopen, maar beter leren hoe je hier goed mee om kunt gaan. Zo komen vanzelf de goede tijden weer langs. Goede vriendschappen kunnen je op weg helpen om elke moeilijke situatie te doorstaan. Durf de mensen lief te hebben die het meest dichtbij je staan en je zult meer successen behalen in je leven en de liefde. Hierdoor word je vanzelf een stuk gelukkiger. Durf lief te hebben en geliefd te zijn.

Langdurige liefde: hoe je een relatie kunt opbouwen die standhoudt

We hopen dat deze wetenschappelijke inzichten je hebben geholpen om je relatie te versterken en in stand te houden. Onthoud dat elke relatie uniek is en dat het belangrijk is om te blijven communiceren, aanpassen en groeien samen. Het is nooit te laat om te werken aan een gezonde en liefdevolle relatie, dus blijf leren en investeren in elkaar. Mocht je op zoek zijn naar meer advies en tips over relaties en dating, bekijk dan gerust onze andere artikelen op welkeonlinedatingsite.nl. We staan altijd klaar om je te helpen bij het vinden van liefde en het bouwen van langdurige relaties. Veel succes en liefde toegewenst!

Eén reactie op “Hoe blijft een relatie in stand: 5 wetenschappelijke geheimen!”

 1. MGTOW schreef:

  Een groot wetenschappelijk geheim ten aanzien van de ‘in stand houding’ van relaties:
  – 70% van de scheidingen is op initiatief van de vrouw
  – maak er 90% van in geval van een hoog opgeleide vrouw
  – in bijna 100% van de scheidingen is de man de netto betaler
  Degene die het minst investeert neemt het makkelijkst afscheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---