Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe verbreek ik mijn relatie? Tips om het uit te maken!
relatie verbreken

Hoe verbreek ik mijn relatie? Tips om het uit te maken!

Welke online datingsite?
16 september 2023

Het verbreken van een relatie is altijd moeilijk en emotioneel belastend. Of het nu gaat om een lange termijnrelatie of een casual online ontmoeting, het besluit om uit elkaar te gaan kan stressvol en ingrijpend zijn. Het is belangrijk om de tijd te nemen om het proces grondig te overdenken en om er zeker van te zijn dat je de juiste beslissing neemt. Bij Welkeonlinedatingsite.nl willen we je helpen bij het vinden van liefde en geluk, maar we beseffen ook dat sommige relaties niet voor altijd zijn. In dit blog zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van het verbreken van een relatie en hoe je het beste om kunt gaan met deze emotionele situatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Het einde van een relatie

Het einde van een relatie is natuurlijk nooit leuk. Het komt maar zelden voor dat twee mensen gezamenlijk besluiten om uit elkaar te gaan en dus ook op een goede manier uit elkaar gaan. Toch is het niet onmogelijk om een goede manier een relatie te verbreken. Dit kun je voor elkaar krijgen om je relatie op een goede manier tot een einde te brengen. Het zal altijd moeilijk blijven, maar er zijn echt wel manieren om iets makkelijker te maken. Ondanks dat je met veel goede hoop en positieve verlangens aan een relatie begint, zal het toch kunnen gebeuren dat deze op een gegeven moment weer eindigt. De liefde en passie die er aan het begin was, vervaagt na verloop der tijd en dan zal de relatie moeten zijn opgewassen tegen veranderingen en verschillende verwachtingen. Mogelijk zijn jullie uit elkaar gegroeid of liggen de wensen voor de toekomst op een ander vlak.

einde van een relatie

Een relatie verbreken is moeilijk

Het kan ook zijn dat jullie je gewoonweg niet in eenzelfde levensfase bevinden en dat de relatie daardoor niet langer werkt. Zo moeilijk als het kan zijn om een eerste date met iemand te regelen, nog moeilijker is het vaak om op een nette manier de relatie te verbreken. Hoe doe je dit zonder de ander te kwetsen en is dit eigenlijk wel mogelijk? Zeker als je al wat langere tijd in een relatie zit, wordt het pijnlijk om de relatie te verbreken. Je hebt immers al zoveel samen meegemaakt en jullie levens zijn redelijk met elkaar verweven geraakt. Hoe pak je dit dan het beste aan?

Heb lef om het uit te maken!

Het is natuurlijk ontzettend makkelijk om even snel via een sms’je, mailtje of iets anders digitaals een einde te maken aan je relatie. Maar dit is ook ontzettend laf en oneerlijk voor de andere persoon in deze relatie. Wat moet hij of zij wel niet denken? Je laat iemand achter met heel veel vraagtekens en bovendien ontneem je de gene de kans om er over te praten en het van beide kanten goed af te sluiten. Dus neem de tijd om een goed gesprek met elkaar te hebben. Maak goede afspraken voor dat je aan dit gesprek begint. Enkele regels om het gesprek goed te laten verlopen. Bijvoorbeeld niet schreeuwen en elkaar laten uitpraten.

goed gesprek

Stel het niet uit

Het beste wat je voor jezelf kunt doen in een dergelijke situatie, is er niet te lang over na te denken. Door verschillende scenario’s in je hoofd te blijven afspelen over hoe het was, wat je van je relatie gehoopt had en hoe het eventueel nog gered had kunnen worden als de ander of jij wellicht dingen anders zou doen, maakt dat je het moment steeds verder uitstelt. Tevens groeit zo ongemerkt een schuldgevoel bij jezelf en mogelijk zelfs ook een verwijt naar de ander toe, omdat je maar niet uit deze onvermijdelijke situatie kunt stappen.

Trouw aan jezelf blijven

Wanneer je bemerkt dat de relatie over is en je hier geen toekomst meer in ziet, is het belangrijk om voor jezelf een keuze te maken en hier vooral trouw aan te zijn. De keuze zal dingen helder en duidelijk voor je houden, waardoor je de overmatige emotie uit het gegeven haalt. Dit maakt je krachtiger en het zal je de moed geven om de knoop door te hakken. Uiteindelijk zijn jullie daar beiden mee gediend.

Trouw aan jezelf blijven

Wees eerlijk en dapper

Het verbreken van een relatie kan op verschillende manieren. Uiteraard is de ene oplossing niet altijd even subtiel of respectvol als een andere manier. Zo kun je ervoor kiezen om de relatie dood te laten bloeden, door steeds minder vaak af te spreken, steeds druk te zijn met andere dingen en nauwelijks nog te reageren op berichtjes. Op een dergelijke manier krijgt de ander vanzelf op een gegeven moment door dat de relatie op een eind loopt.

Het einde van een relatie zonder waardigheid

Het getuigt weinig van respect, oprechtheid of moed om op een dergelijke wijze een relatie te verbreken. Ergens geef je aan dat de relatie en de persoon in kwestie weinig voor je hebben betekend en dat hij of zij niet eens de moeite waard is om op een nette manier op de hoogte gebracht te worden. Je springt zo argeloos om met de gevoelens van een ander, terwijl die mogelijk wel met oprechte liefde de relatie met je is ingestapt. Het geeft blijk van karakter als je gewoon de stoute schoenen aan durft te doen en de ander persoonlijk informeert over hoe jij erin staat.

uitmaken brief

Verliefd op een ander…

Het kan altijd gebeuren dat je verliefd wordt op iemand anders en daarom je huidige relatie wil beëindigen. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk voor die ander, maar de dingen zijn nu eenmaal niet anders. Maak het onderwerp bespreekbaar. Leg op een rustige manier uit wat je voelt en denkt. Maak ook hier weer goede afspraken voordat je aan dit gesprek gaat beginnen. Dit is fijner voor jullie beiden. Natuurlijk zal hij of zij boos worden, maar je kunt beter eerlijk zijn dan dat hij of zij er achteraf achter komt. Dat is nog altijd veel erger.

Eerlijkheid duurt het langst

Denk ook niet dat je zoiets kunt verbergen. Het komt altijd uit. Maar ook wanneer een nieuwe liefde niet de reden van de breuk is, is het belangrijk om eerlijk te blijven. Vaak wil je de andere persoon niet nog meer pijn doen, maar de waarheid is belangrijk voor die persoon om het goed af te sluiten. Liever nu iets meer pijn, dan het nooit goed af kunnen sluiten. Veel ex partners lopen rond met wraak gevoelens. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Eerlijkheid duurt het langst

Persoonlijk gesprek

Het is zeker waardevol als je de moed kunt opbrengen om met je partner in gesprek te gaan en hem of haar duidelijk aan te geven wat je wilt. Dit kan eng en spannend aanvoelen, toch is het wel zo schappelijk om de ander persoonlijk op de hoogte te brengen en uit te leggen hoe je tot de conclusie bent gekomen dat elkaars wegen beter kunnen worden gescheiden. Je hebt immers tijd, aandacht, zorgen en intimiteit met elkaar gedeeld en dit verdiend een gepaste houding.

Persoonlijke relatiebreuken boven chatberichten

Het is waarschijnlijk een stuk minder netjes en kan zelfs als onfatsoenlijk overkomen, om de relatie te verbreken via een smsje of chatbericht. Dit is onpersoonlijk en ergens haast laf, omdat je afstand bewaart en de confrontatie niet aan lijkt te durven gaan. In een tijd waarin het steeds gebruikelijker wordt om op afstand te communiceren, blijft het toch een waardige keuze om de relatie te verbreken wanneer je met elkaar afspreekt.

onpersoonlijk

Wees duidelijk

Zodra je met je partner in gesprek gaat, is het belangrijk om duidelijk te zijn. Erom heen draaien, zorgt er enkel voor dat het langer duurt voordat de boodschap over komt en tevens laat je ruimte over voor de ander om te geloven dat het allemaal nog wel goed komt. Zeker voor mannen is het fijn als het moment kort en bondig is. Wees recht voor zijn raap en bekleed het niet teveel met verzachtende spinsels die niet duidelijk maken wat je bedoelt. Het is vaak tevens verstandig om na het verbreken van de relatie tenminste tijdelijk het contact te laten voor wat het is. Zo kunnen jullie beiden wennen aan de nieuwe situatie zonder de ander en zal ook het liefdesverdriet beter verwerkt kunnen worden. Of er uiteindelijk nog weer contact mogelijk of wenselijk is, is voor iedere beëindigde relatie anders.

Sta achter je keuze

Op het moment dat je besluit een einde te maken aan je relatie, zorg dan dat je ook meer dan honderd procent achter deze keuze staat. Het is voor niemand leuk om opeens na enkele weken toch het weer te willen proberen. Speel niet met de gevoelens van je toekomstige ex, maar het is ook echt niet leuk om met je eigen gevoelens te spelen. Als je twijfelt over je relatie, is het misschien een goed idee om dit met anderen te bespreken. Misschien is het zelfs wel een goed idee om dit met je partner te bespreken. Wie weet denkt hij of zij er ook zo over en is er misschien wel iets wat jullie kunnen doen.

Sta achter je keuze


Hoe weet je wanneer het tijd is om een relatie te verbreken?

Wanneer je wel eens verliefd bent geweest, herken je ongetwijfeld de heftige gevoelens van in vuur en vlam staan wanneer je aan die ander denkt. Toch kan het voorkomen dat een partner niet de juiste persoon voor jou is. Hoe weet je wanneer het tijd is om een relatie te verbreken?

Ontwijken en negeren signalen

Je lichaam maakt stofjes als dopamine aan die je doen geloven dat de ander de ideale persoon voor je is om een relatie mee te beginnen of mee te behouden. Zelfs als er voldoende tekenen zijn die aangeven dat er aandachtspunten zijn waar je op dient te letten, kun je deze vanuit een roes ontwijken en negeren. Deze chemische stofjes vertellen je dat je verliefd bent op de ander en houden de aandacht continue op de ander gericht, vaak ten koste van jezelf. Ondanks dat de gevoelens en de verliefde roes ook goed is voor je gezondheid, kan het hier ook een nadelige uitwerking op hebben. Er zijn vaak zeker duidelijke indicaties en signalen waaruit je zou moeten kunnen opmaken, wanneer het tijd is om een bestaande relatie te verbreken. Hieronder bespreken we deze indicaties.

tijd relatie verbreken

Niet tegemoetkomen aan behoeftes

Het is belangrijk dat binnen een relatie aan de behoeftes van beide partners tegemoet wordt gekomen. Wanneer dit enkel voor één van de partners geldt en jij degene bent die steeds geeft en aanpast ten behoeve van de ander, dan kan het tijd zijn om te vertrekken. Zeker als een goede communicatie hierover uitblijft en de ander niet van plan is je hierin tegemoet te komen, dan kun je je afvragen of dit wel het soort relatie is waar je in wilt blijven. Veel mensen blijven in een relatie omdat er zo’n stigma rust op single zijn. Ook kun je bang zijn dat je niet snel meer een ander vindt. Als je vasthoudt aan dit soort overtuigingen, kan dit ten koste gaan aan waardevolle tijd en levensgeluk.

Behoeftes bevestigd krijgen bij anderen

Het is belangrijk in de gaten te houden waar je gevoel ligt. Wanneer je fysieke of emotionele bevestiging bij anderen dan je partner zoekt, is dit een duidelijke indicatie dat er iets niet goed is. Als er iets speciaals gebeurd of je moet in nood iemand bellen, dan is dit in een gezonde relatie je partner de eerste persoon die je wilt spreken. Als je eerder met je problemen of gevoelens bij iemand anders terecht kunt, dan bij de persoon met wie je in een relatie zit, dan zijn dit duidelijke alarmbellen dat de relatie op een retour is.

Behoeftes bevestigd krijgen bij anderen

Behoeftes niet kunnen communiceren

In elke relatie is het van belang dat je duidelijk kunt aangeven waar je behoefte aan hebt. Als je vindt dat je onterecht wordt behandeld of iets anders nodig hebt van je partner, dan zou je dit moeten kunnen delen. In een goede relatie is hier oor naar en kunnen de verschillen worden uitgesproken, zodat er duidelijke oplossingen voor gevonden kunnen worden. Als dit in de relatie stil wordt gehouden, omdat er geen verwachting is op een goede uitkomst, dan kan dit nadelige gevolgen hebben als de schijn niet langer is vol te houden. De ketel loopt dan over en er zal veel moeten worden hersteld. Vaak is een relatie op het eind, wanneer een goede open communicatie niet langer mogelijk is.

Vrienden of familie keuren de relatie af

Het is een slecht teken voor je relatie als al je vrienden en familie je relatie afkeurt. Vaak herkennen zij tekenen bij de ander die jou niet opvallen, omdat je op een roze wolk zit. Zij kunnen zien dat je helemaal niet zo gelukkig bent en zien je liever met iemand anders. Ook als je hun adviezen in de wind slaat en volop voor je relatie kiest, is dit een duidelijk signaal dat je in een verkeerde relatie zit. Je kunt hierdoor gaan liegen naar anderen en vooral naar jezelf en gedragingen van je partner gaan goedpraten, terwijl je steeds verder in een isolement belandt. Het is belangrijk om je relatie dan goed onder de loep te nemen en te bekijken of je partner werkelijk de juiste is.

Vrienden of familie keuren de relatie af

Verplicht voelen te blijven

Als je enkel nog in een relatie blijft omdat het zo zonde is van al je zware werk en moeite die je er reeds in hebt gestopt, is dit ook een duidelijk teken dat je relatie al op een eindpunt is beland. Veel mensen verlengen de duur van een relatie omdat ze alsnog hopen dat het hen oplevert wat ze ervan verwacht hadden. Dat alle moeite die ze erin hebben gestopt, uiteindelijk alsnog uitbetaald. Je houdt zo vast aan een illusie dat de tijd alles beter zal maken en hoe meer energie en tijd je erin hebt gestopt, dit ook zal blijken in de uitkomst van je relatie. Helaas is dit lang niet altijd het geval en kan het alsnog beter zijn om de relatie te beëindigen als wederzijdse behoeftes niet worden vervuld. Het heeft geen nut om in een relatie te blijven, enkel voor de tijd die je er reeds in hebt gestopt als niet erop wijst dat het beter wordt.

Langer dan een jaar hard werken

Het is zeker waar dat een relatie veel werk is. Echter kan het niet zo zijn dat dit het enige is dat de relatie vormgeeft. Als je tot de conclusie komt dat je al langer dan een jaar niet anders doet dan hard aan je relatie werken om deze te laten slagen, dan is dit geen goede voorbode voor de tijd die nog komt. Ook als je wel al langer in een relatie zit en deze verkeert in slecht weer, dan is ook een tijdlimiet van een jaar geen slecht idee om nog moeite te doen om de relatie te laten werken. Hoogstwaarschijnlijk is er dan al niet veel meer om op te bouwen en is het vaak beter om een relatie te beëindigen.

hard werken

Je mag je partner niet zo

Niet in alle relaties zijn partners ook beste vrienden. Mogelijk mag je je partner eigenlijk niet zo heel erg, maar heb je toch verliefde gevoelens of genegenheid jegens de persoon met wie je in een relatie bent. Vaak is het lastig om dan hele moeilijke periodes in je relatie door te komen, omdat je een daadwerkelijke verbinding met die persoon mist. Voor iemand die je niet mag, doe je automatisch minder moeite, dan voor iemand waar je werkelijk om geeft. Chemische processen in je brein laten je wel anders geloven, maar toch kan het raadzaam zijn om meer naar de rationele feiten te kijken om te zien of de relatie wel een lang leven is geschonken.

Een gewelddadige partner

Ook in een gewelddadige relatie kun je van je partner blijven houden. Vaak toont de partner zich afhankelijk en doet je geloven dat hij of zij je nodig heeft. Tegelijkertijd vindt dan mishandeling plaats, waardoor het lastig is om uit een dergelijke relatie te stappen. Ook hierin geldt dat je moet durven kiezen voor jezelf en van jezelf moet kunnen houden om daadwerkelijk je zelfbehoud voorop te stellen boven de gewelddadige relatie. Als je onterecht wordt behandeld, is dit altijd een goede indicatie dat dit niet een juiste relatie voor je is.

gewelddadige partner

Conclusie

In conclusie, het verbreken van een relatie is een uitdagend proces, maar het is belangrijk om te realiseren dat het de juiste stap kan zijn voor je eigen geluk en groei. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen gevoelens en je gevoelens open te uiten op een respectvolle manier. Bij Welkeonlinedatingsite.nl hopen we dat dit blog je heeft geholpen bij het bepalen van de juiste stappen voor jou en je relatie. Blijf ons blog volgen voor meer informatie en updates over online dating en relaties en ondersteuning bij de uitdagingen die daarbij horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---