Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Verliefd op een ander? Lees hier is wat te doen!
Verliefd op ander: Persoon verscheurd tussen emoties in interne strijd

Verliefd op een ander? Lees hier is wat te doen!

Welke online datingsite?
02 februari 2024

Word je verliefd op iemand anders terwijl je in een relatie zit? Het is een lastige situatie waar velen mee te maken krijgen. Maar hoe ga je hiermee om? Op onze blog bespreken we de verschillende opties en geven we praktische tips om je te helpen een beslissing te nemen. Lees meer over verliefdheid buiten je relatie en hoe je hiermee om kunt gaan.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Gevoelens voor iemand anders

Als je een hechte relatie aangaat, dan hoop je dat dit blijvend is. Dat je je volledig tot je partner aangetrokken blijft voelen en dat niets hiertussen kan komen. Toch kan het voorkomen dat je na verloop van tijd bemerkt dat je gevoelens voor iemand anders begint te krijgen. Dit kan als een schok aanvoelen, juist als je niet had verwacht dat dit mogelijk zou zijn. Misschien houd je nog volop van je partner en achtte je het als onwaarschijnlijk dat je ooit verliefde gevoelens voor iemand anders zou kunnen ontwikkelen. Toch hangt daar ineens die spanning in de lucht als je hem of haar ziet en is er sprake van een bepaald gemak en plezier in de interactie met deze andere persoon. Verliefd worden op een ander kan zeker wroeging geven aan je geweten. Vertel je het aan je partner en wat willen deze gevoelens je vertellen? Er kan veel op je af komen, dus het is zeker verstandig om begripvol met jezelf om te gaan.

Gevoelens voor iemand anders

Is het werkelijk verliefdheid?

Als je gevoelens voor iemand voelt, wil dit zeker niet altijd zeggen dat je verliefd bent. Je gevoel kan namelijk ook iets anders betekenen. Zo kun je je tot anderen aangetrokken voelen vanuit een gevoel van verbondenheid, zonder dat dit gelijk seksueel beladen is. Ook kun je zelf misschien erg emotioneel zijn en vond je steun of een klankbord bij de ander. Dit kan dan een gevoel van waardering in je wekken, wat kan aanvoelen als verliefdheid. Het is verstandig te letten op signalen die werkelijk aangeven dat je verliefd bent, zoals minder goed kunnen slapen, geen hap meer door je keel krijgen, continu aan iemand denken en graag bij de ander in de buurt zijn. Als je vrolijk wordt enkel al bij de gedachte aan die ene ander, kan het zeker zo zijn dat je verliefd bent geworden op iemand anders dan je partner.

Waarom word je verliefd op een ander?

Het is zeker niet onmogelijk om gevoelens voor meerdere mensen te ontwikkelen. Zelfs in een goede relatie kan je aandacht door een ander getrokken worden. Vaak ontstaan er na verloop van tijd echter scheurtjes in de extase waarin je als nieuw koppel bevindt. Als alles wat minder spannend wordt en je eerder juist aan elkaar gewend raakt, ontdek je dat je partner ook kanten aan zijn of haar karakter heeft die je minder liggen.

Je besteedt bovendien veel tijd samen, waardoor je wellicht meer ademruimte zoekt. Even weer kans wilt zien om meer bij jezelf te zijn en interesses op te pakken die tijdelijk zijn blijven liggen. Als je hierin dan net iemand anders ontmoet, kan er een aantrekking ontstaan. De ander doet je weer wat meer opleven, waar je gevoel juist wat was ingezakt. Er zijn verschillende redenen en situaties waarin het goed mogelijk is dat je je ineens tot iemand anders voelt aangetrokken. Zelfs als je hier niet bedacht op was, voel je plotseling ineens een sprankel in jezelf die je vergeten was.

Relatie met barsten, symboliseert natuurlijke ontwikkeling en aantrekkingskansen.


Deel het met je partner

Zodra je aan jezelf hebt bekend dat je verliefd bent geworden op een ander, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Een eerste optie is om er gewoon open en eerlijk over te zijn. Je bent nu eenmaal een mens met gevoelens en behoeftes en het kan gebeuren dat iemand anders dan je partner je aandacht trekt. Het is zeker een goed idee om je gevoelens te delen met je partner, zodat hij of zij begrijpt wat er speelt.

Verliefdheid uit zich in je gedrag en dit kan de dynamiek tussen jou en je partner zeker beïnvloeden. Het is daarom raadzaam om je partner op de hoogte te stellen, zodat jouw houding begrijpelijk wordt. Samen kunnen jullie dan bekijken wat dit gegeven doet met jullie onderlinge relatie en waar mogelijk iets gedaan kan worden om jullie relatie nieuw leven in te blazen. Het kan uiteraard ook zijn dat je met de ander door wilt en ook dan getuigt het van respect om je partner hierover in te lichten.

Sta open voor een reactie

Zodra je het met je partner deelt, zul je uiteraard een reactie kunnen verwachten. Het is belangrijk om begrip te hebben voor de gevoelens van je partner. Het kan je partner namelijk emotioneel flink raken en hij of zij zal het hoogstwaarschijnlijk moeilijk vinden om het te horen. Door je in te beelden hoe het voor hem of haar is, kun je zelf weer de reactie opvangen. Afhankelijk van hoe je hier zelf in staat, zal er toch een bepaald van verwerkingsproces op gang komen, waarbij wordt uitgezocht wat dit gegeven voor jullie relatie betekent.

Als je er wel actie op wilt ondernemen of toch niet, in beide gevallen is een element jullie relatie binnengebracht waar je partner niet bedacht op was. Open en eerlijk zijn zorgt ook voor een mogelijkheid om hier samen een draai aan te geven en te bekijken wat nodig is om de relatie ofwel weer heel te krijgen of dat een andere keuze gemaakt moet worden.

Iemand deelt gevoelens met partner, openheid en kwetsbaarheid.

Beslissen er niets mee te doen

Als je bemerkt dat je verliefd bent op een ander, kun je er uiteraard ook gewoon voor kiezen om er niets mee te doen. Wellicht kun je een boodschap ontdekken in het waarom van je gevoelens, zonder dat je hier werkelijk iets mee wilt. Als je keuze gewoon bij je huidige partner ligt, dan hoeven verliefde gevoelens dit niet ineens te veranderen. Je kunt simpelweg vaststellen dat er gevoelens zijn en beslissen dat dit niet inbreuk gaat doen op de relatie die je met je partner hebt.

Door er minder aandacht aan te geven, dooft het vanzelf op een gegeven moment en ben je door deze fase heen. Er hoeven hiervoor niet altijd direct moeilijkheden binnen je relatie voor te ontstaan. Een neutrale benadering van de situatie kan zeker helpen om er nuchter mee om te gaan. Door te erkennen dat gevoelens nu eenmaal kunnen opspelen, haal je de lading eraf dat dit iets nadeligs in zou houden voor de toekomst van je relatie.

Opleving van de relatie

Verliefdheid voor een ander kan ook als een duidelijk signaal worden opgepakt dat er weer meer spanning in je relatie mag worden gebracht. Elke goede relatie kent periodes waarin het minder vanzelf gaat en er zelfs sprake is van een heuse dip. De spanning lijkt er grotendeels uit en je leeft eigenlijk meer vanuit gewenning samen. Een verliefdheid kan dan zeker op de loer liggen en kan een duidelijke indicatie zijn dat er meer aandacht aan jullie onderlinge band mag worden besteed. Het kan net even meer bewust maken, dat jullie meer langs elkaar heen zijn gaan leven.Een beslissing kan dan worden gemaakt om juist het vuur weer meer aan te wakkeren, zodat je aandacht niet door anderen wordt getrokken. Een verliefdheid op een ander hoeft dus zeker geenszins het einde van een relatie te betekenen, maar kan juist ook dienen als iets dat je meer bewust maakt over je huidige relatie.

Koppel met vervagende vlam, symboliseert relatie in sleur.


Een normale ontwikkeling

Als je in een langdurige relatie zit, dan kan een verliefdheid op een ander naar aanvoelen. Hoe kun je immers ineens gevoelens hebben voor een ander, terwijl je trouw wilt zijn aan je partner? Het blijkt echter heel normaal te zijn dat getrouwde stellen of koppels oog houden voor vrouwelijk of mannelijk schoon buiten de relatie. Doordat je in een relatie zit, verandert deze menselijke behoefte niet vanzelfsprekend. Je kunt je in een vaste relatie zeker afvragen hoe het zou zijn om met een ander intiem te zijn. De interacties tussen jou en je partner worden op een gegeven moment immers voorspelbaar. Je weet wat je aan elkaar hebt en hoe de ander zal reageren. Hierdoor wordt een heel deel aan spanning en spontaniteit weggenomen. Als dit nu net een belangrijke factor is om je binnen een relatie betrokken te voelen, is het geenszins verwonderlijk dat je oog vanzelf verder kijkt.

Vervulling van behoeftes

Verliefd worden op een ander heeft vaak te maken met het feit dat bepaalde behoeftes niet vervuld raken met je huidige partner. Zo kun jij graag diepzinnige gesprekken voeren, terwijl je partner liever alles oppervlakkig houdt. Of je mist een gedeelde humoristische inslag bij je partner, waardoor er ineens een klik is met iemand die hierin overeenkomt. Je partner kan nooit al je behoeftes vervullen en het is dan ook niet verwonderlijk dat je dit juist vindt bij anderen. En een verliefdheid kan hier dan zeker uit voortvloeien en is een logische verwachting ergens zelfs.

Onvervulde behoeftes in diepgaande gesprekken in relatie.

Relatie op het spel zetten

Het ligt er helemaal aan hoe je hier mee om gaat en welke lading je het werkelijk wilt geven, als je het je relatie binnenhaalt. Je kunt het ook enkel zien als een invulling voor een bepaalde behoefte, zonder dat hiervoor direct je relatie op het spel voor hoeft te worden gezet. Je hebt hier altijd zelf een keuze in, zelfs als dit zo niet direct aanvoelt. Een verliefdheid op een ander hoeft immers geenszins het einde van je relatie te betekenen.

Eerlijkheid in je beslissingen

Bedenk dat verliefdheid op een ander niet betekent dat je niet gelukkig bent in je huidige relatie. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je partner en te werken aan de problemen in de huidige relatie. Als de verliefdheid niet overgaat, moet je serieus nadenken over wat het beste is voor jou en je partner. Praat met betrouwbare vrienden of een professionele counselor voor meer inzicht en advies. Laat openheid en eerlijkheid leiden in je keuzes en beslissingen, zodat je een gezonde en gelukkige toekomst tegemoet gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---