Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Familie in de weg? Hoe om te gaan met afkeuring in je relatie.
Uitdagingen van familieafkeuring in relaties benadrukken

Familie in de weg? Hoe om te gaan met afkeuring in je relatie.

Welke online datingsite?
01 februari 2024

Als je verliefd bent op iemand, wil je dat graag delen met de mensen die je dierbaar zijn, zoals je familie. Maar wat doe je als ze jouw keuze niet goedkeuren en je relatie afkeuren? Het is een pijnlijke situatie, maar helaas gebeurt het vaker dan we denken. In dit blog bespreken we de impact van afkeuring van familie op een relatie en hoe je hiermee om kunt gaan. Of het nu gaat om leeftijdsverschillen, culturele verschillen of andere factoren, we geven je handvatten om sterk te blijven en liefde te laten overwinnen.

Dit artikel bevat de volgende onderwerpen

Help, mijn familie keurt mijn relatie af!

Als je verliefd wordt op iemand dan wil je natuurlijk het liefst dat je omgeving je partner ook leuk zal vinden of op zijn minst zal accepteren. Vaak is dat gelukkig ook wel het geval. Maar het kan ook gebeuren dat je naaste omgeving je partnerkeuze niet zo kan waarderen. Dit kan verschillende redenen hebben. Een groot leeftijdsverschil kan een probleem zijn, een andere religie of nationaliteit kan door je familie niet of slecht worden geaccepteerd. Dit soort conflicten kunnen zo hoog oplopen dat het leidt tot een breuk in de familie. Dit is niet altijd te voorkomen, maar soms kun je wel wat doen om het tij te laten keren.

Overwinnen van familieconflicten, communicatie en begrip benadrukken

Ouders accepteren relatie niet

Het kan moeilijk zijn als je ouders niet goedkeuren wat voor soort relatie je ook hebt. Ze willen misschien alleen het beste voor je en zijn bezorgd over je welzijn. Als je ouders niet goedkeuren wat voor soort relatie je ook hebt, kun je proberen te achterhalen waarom ze hun zorgen hebben. Praat met ze en vraag wat hun specifieke bezorgdheid is. Misschien hebben ze specifieke redenen, zoals hun culturele waarden of hun eigen ervaringen. Als je ouders specifieke bezorgdheden hebben, probeer dan te bemiddelen en te laten zien dat je begrijpt waarom ze zich zorgen maken. Laat hen weten dat je respect hebt voor hun mening en dat je hun bezorgdheid serieus neemt.

Een relatie met een veel oudere partner

Als je als twintigjarige jongedame verliefd wordt op een man van 42 dan kan dat zeker tot problemen leiden. Je vriend had immers je vader kunnen zijn en dat wordt door veel ouders en verdere familie vak als onacceptabel gezien. Vaak bestaat vooral bij de ouders de angst dat de veel oudere vriend alleen maar een relatie met hun dochter is aangegaan omdat ze ‘een groen blaadje’ is en dat hij haar weer laat vallen als hij op haar uitgekeken is. En ja, soms gebeurt dat inderdaad. Het komt voor dat een oudere man een relatie begint met een jonger meisje om na een stormachtige periode toch maar te besluiten dat hij bij zijn vrouw en kinderen blijft. En dan blijft dochterlief met een gebroken hart achter. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat een relatie wel goed gaat en dat het stel heel gelukkig wordt.

Beeld van liefde die leeftijd overstijgt: emotionele verbinding.

Een partner met een ander geloof

Vooral bij families waar het geloof belangrijk is, speelt dit probleem. In sommige families is uithuwelijking zelfs de norm. Als je verliefd wordt op iemand die niet gelovig is of een ander geloof aanhangt dan dat van jou en je familie dan kan dit leiden tot ernstige conflicten in de familie. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot geweld. Het komt in sommige moslimculturen voor dat een meisje dat een relatie aangaat met een niet-moslim door een broer of ander familielid wordt vermoord. Hier is dan sprake van eerwraak. Gelukkig komt dit in Nederland steeds minder voor.

Twee geloven kunnen prima samenleven

Als het geloof een rol speelt in jullie relatie is het belangrijk hier goed over te praten. Als jij gelovig bent en je partner niet, of er is sprake van twee verschillende geloofsovertuigingen, dan is het zaak hier goede afspraken over te maken. Je kunt besluiten dat de ene partner het geloof van de ander aanneemt. Maar ook twee geloven kunnen prima samenleven. De essenties van geloofsovertuigingen zijn toch vaak wel hetzelfde. Begrippen als naastenliefde en wederzijds respect komen bij alle geloofsovertuigingen immers prominent naar voren.

Beeld van stel met verschillende religies viert liefde.

De boze schoonmoeder

Ze zijn er nog steeds: schoonmoeders die de partnerkeuze van hun zoon niet zien zitten en dat duidelijk laten merken. Vooral als de zoon nog thuis woont kan dat tot problemen leiden. Als je je als de vriendin van de zoon niet op je gemak voelt in het gezelschap van je schoonmoeder dan kun je natuurlijk het aantal bezoeken aan haar proberen te beperken. Probeer haar ondertussen wel te overtuigen van je oprechte liefde voor haar zoon. Zeker als er later misschien kinderen komen wil je vast wel dat ze ook de opa en oma van vaders kant regelmatig zien. Probeer conflicten te vermijden door bepaalde onderwerpen te laten rusten. Als de relatie met je schoonvader wel goed is, richt je dan op hem. Wellicht dat schoonmama uiteindelijk bijdraait.

Wat als mijn familie mijn partner echt niet ziet zitten?

Het komt helaas voor dat de partnerkeuze van iemand echt niet in de smaak valt bij de familie. Dit kan al vanaf het moment van voorstellen aan de familie zijn geweest. Het kan vervolgens zelfs leiden tot een boycot van de bruiloft of weigeren om op bezoek te komen. Dat is natuurlijk reuze pijnlijk. Maar als je oprecht van je partner houdt, dan is het wel belangrijk om voor je eigen geluk te kiezen. Je partner is tenslotte degene die het dichtst bij je staat en waar je het grootste deel van je leven mee deelt.

Als je familie je partner niet ziet zitten, kan dat moeilijk zijn om mee om te gaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je familie je partner niet accepteert:

  • Probeer te begrijpen waarom ze hun zorgen hebben: Praat met je familie en vraag wat hun bezorgdheid is over je partner. Misschien hebben ze specifieke redenen waarom ze niet blij zijn met je partner, zoals hun culturele waarden of hun eigen ervaringen.
  • Probeer te bemiddelen: Als je familie specifieke bezorgdheden heeft, probeer dan te bemiddelen en te laten zien dat je begrijpt waarom ze zich zorgen maken. Laat hen weten dat je respect hebt voor hun mening en dat je hun bezorgdheid serieus neemt.
  • Zoek naar manieren om te laten zien dat je partner een goede persoon is: Laat je familie zien hoe je partner is als persoon en wat ze voor jou betekenen. Dit kan helpen om hun bezorgdheid te verminderen en om hen te laten zien dat je partner een goede persoon is.
  • Zoek professioneel advies: Als de spanningen tussen je partner en je familie niet kunnen worden opgelost, kan het helpen om advies te zoeken van een professioneel, zoals een relatietherapeut of een gezinstherapeut. Zij kunnen helpen om de problemen te identificeren en om manieren te vinden om de spanningen te verminderen.

Koppels overwinnen familieafkeuring met begrip en communicatie.

Alles of niets?

Het is natuurlijk verdrietig als jouw partnerkeuze leidt tot een breuk met je familie. Je kunt al het mogelijke doen om dat te voorkomen, maar soms is het niet anders als je familie blijft weigeren je partner te accepteren en bijvoorbeeld zelf aangeeft dat je niet meer welkom bent met hem of haar. Je kunt dan nog proberen om het contact te behouden door uitsluitend zonder je partner op bezoek te gaan. Maar dit moet je natuurlijk wel willen. Als het voor jou ‘alles of niets’ is dan zal je ook moeten accepteren dat het dan soms uitdraait op ‘niets’ en het contact met je familie wordt verbroken.

Bemiddeling van buitenaf

Je kunt proberen om iemand te laten bemiddelen die neutraal is. Iemand die zowel met jou en je partner goed kan opschieten maar die ook goed ligt bij je familie. Wellicht dat zo iemand ervoor kan zorgen dat de relatie wordt hersteld of toch behouden blijft. Je kunt je natuurlijk ook opgeven voor een tv programma om het contact te herstellen, maar bedenk wel goed wat hiervan de impact is. Op tv komen betekent dat je landelijk bekend wordt en dat misschien wel honderdduizenden mensen jouw privé leven in geuren en kleuren krijgen voorgeschoteld. Zeker als de bemiddelingspoging mislukt kan dit verstrekkende gevolgen hebben en de situatie wellicht verergeren.

Neutrale bemiddelaar herstelt relatie tussen koppel en familie.

Volg je eigen gevoelens

Als het gaat om liefde en relaties, is het belangrijk om te realiseren dat de meningen van anderen belangrijk kunnen zijn, maar uiteindelijk is het jouw beslissing. Het is belangrijk om je eigen gevoelens en verlangens te volgen en te kijken of ze bij jou passen, ongeacht wat anderen ervan vinden. Bedenk ook dat mensen die je liefhebt, oprecht bezorgd zijn om je welzijn en succes en hun bezorgdheid uiten om je te beschermen. Het is jouw taak om de balans te vinden en een beslissing te nemen die het beste is voor jou en je relatie. Onthoud, liefde is een persoonlijke keuze en jij bepaalt wie je gelukkig maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---