Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Waarom te kieskeurig zijn in de liefde een probleem kan zijn!
Te kieskeurig in de liefde

Waarom te kieskeurig zijn in de liefde een probleem kan zijn!

Welke online datingsite?
27 januari 2024

Het vinden van de juiste persoon om je leven mee te delen kan een uitdaging zijn, vooral als je erg kieskeurig bent in de liefde. Hoewel het belangrijk is om te weten wat je zoekt in een partner, kan het stellen van te hoge eisen je kansen op het vinden van de ware liefde beperken. In dit artikel gaan we dieper in op de gevaren van te kieskeurig zijn in de liefde en geven we tips over hoe je je eisen kunt bijstellen en meer open kunt staan voor de mogelijkheden die het leven te bieden heeft. We zullen ook bespreken hoe je kunt leren compromissen te sluiten zonder afbreuk te doen aan je eigenwaarde en behoeften. Lees verder als je nieuwsgierig bent naar hoe je jouw zoektocht naar de liefde kunt verbeteren en meer voldoening kunt vinden in je relaties.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Te kieskeurig in de liefde: Loop de ware niet mis!

Wanneer je op zoek bent naar een partner dan heb je natuurlijk een beeld voor ogen hoe hij of zij eruit moet zien. De één valt op blond, de ander op donker. De één heeft een voorkeur voor slank, de ander houdt van “love handles”. En ook als het over het niveau gaat hebben we zo ons wensenlijstje. Natuurlijk mag je voorkeuren hebben. Maar als je te kieskeurig bent in de liefde dan loop je het risico de ware nooit te vinden. Daarom is het misschien in sommige gevallen nodig om je “eisenpakket” een beetje bij te stellen.

Mozaïek van diverse individuen, elk met unieke kenmerken

Je partner is niet zijn of haar familie

Als je iemand leert kennen en je maakt na verloop van tijd kennis met de schoonfamilie dan kan het gebeuren dat deze mensen je niet liggen. Het stereotype van de boze schoonmoeder geldt soms nog steeds. Maar bedenk je wel dat je een relatie hebt met je vriend of vriendin en niet met je schoonmoeder. Dat geldt ook voor het wat patserige jongere broertje dat wél heeft mogen doorleren omdat daar toen hij van de middelbare school kwam wél geld voor was. Of de oudere zus die geen enkele vrouw goed genoeg vindt voor haar jongere broer. Ook bepaalde gewoontes van de schoonfamilie zijn maar betrekkelijk. Eén dag per jaar Kerst vieren met de schoonfamilie is vaak best wel te overzien zonder dat je hier weken van tevoren al over loopt te mopperen.

Niet vergelijken met je ex

Het ergste wat je je nieuwe partner kunt aandoen is hem of haar voortdurend met je ex vergelijken. Zeker als jij door je ex bent verlaten terwijl jij dat helemaal niet wilde is de verleiding groot om een nieuwe liefde steeds weer aan een vergelijking te onderwerpen. Het is echt heel pijnlijk als je steeds tegen je nieuwe vriend of vriendin zegt dat XX dat altijd zus of zo deed en dat je dat toch echt beter, leuker of fijner vindt. Als je je relatie een vroegtijdige dood wilt laten sterven dan is dit daar de beste manier voor. Denk je nog steeds aan je ex? Dan is het verstandiger om je niet meteen in een serieuze nieuwe relatie te storten.

Loslaten van ex-schaduw, omarm het heden.

Let niet alleen op het uiterlijk

Bij het vinden van een partner zegt het uiterlijk niet alles. Als je krampachtig op zoek gaat naar de perfecte man of vrouw dan is de kans groot dat je die niet zult vinden. Of je vindt hem of haar wel, maar de persoon in kwestie ziet jou niet zitten als partner. Datzelfde geldt voor het opleidingsniveau. Als je zelf een universitaire graad hebt dan is het logisch dat je op zoek gaat naar iemand die ook minstens de universiteit heeft bezocht. De meeste mensen zoeken een partner van hun eigen niveau. Maar als dat niet lukt dan moet je misschien toch eens kijken of die leuke meid met haar Hbo-opleiding misschien toch de moeite waard is.

Geef jezelf een goede kans op een leuke relatie

Je geeft jezelf de beste kans op een leuke relatie als je je openstelt voor mensen die bij je passen. Leg de lat niet te hoog. Natuurlijk mag je kritisch zijn en hoef je niet met iedereen genoegen te nemen. Maar kijk goed naar de persoon en leer hem eventueel eerst wat beter kennen voordat je hem of haar afwijst. Want wie weet is dat net iets minder knappe meisje wel gewoon een hele lieve dame waarmee jij heel gelukkig kunt worden.

Ontwarren liefdestapijt, elk draad vertegenwoordigt partnerkwaliteit


Ben ik te veeleisend bij het zoeken naar een partner?

Uiteraard wil iedereen die op zoek is naar de geschikte partner, dat deze zoveel mogelijk overeenkomt met het droombeeld dat we van de ideale man of vrouw hebben. Hij of zij moet mogelijk zelfs voldoen aan een hele lijst van eisen, waar realistisch gezien nauwelijks aan tegemoet gekomen kan worden. Toch houd je misschien vast aan al deze idealen in de hoop dat de juiste persoon op een gegeven moment alsnog gewoon voor je neus zal staan en alles weer precies is zoals het volgens jou hoort te zijn.

Risico van een groot eisenpakket

Door vast te houden aan een te groot eisenpakket loop je echter het risico om voor altijd alleen te blijven en inderdaad nooit uit de wacht te geraken. Want wat als die ideale persoon nou helemaal niet op die manier bestaat en dus ook nooit naar je toe zal komen? Is het dan de moeite van het wachten waard geweest? Is het niet zonde van de tijd om deze alleen door te brengen, vasthoudend aan een hoop dat er iemand op je pad komt die aan het eisenpakket voldoet? Het zijn voornamelijk mannen die op zoek zijn naar de liefde die moeite hebben met vrouwen die veeleisend zijn. Vrouwen met een te groot eisenpakket maken het voor hen onmogelijk om te voldoen aan de hoge verwachtingen.

Jagen op onrealistische eisenregenboog, missen echte kansen

Verwarrende idealen beletten liefde

Wanneer stel je jezelf de vraag ‘ben ik te veeleisend bij het zoeken naar een partner?’ en hoe kom je achter het antwoord? Zodra je je openstelt voor de liefde, zul je bemerken dat er tal van dergelijke vragen door je hoofd gaan spoken. Je wilt uiteraard het beste voor jezelf en bovendien je goed voelen in een relatie, maar wanneer maak je het jezelf onmogelijk om ook maar iemand te vinden, waarvan je het idee hebt dat die het wel eens voor je kan zijn? Je kunt zo op je idealen staan, dat het de mogelijkheid tot het herkennen van liefde belet. Mogelijk staat het dichterbij dan je doorhebt en loop je elke kans op genegenheid en gezelschap mis doordat je je aandacht gericht houdt op een droombeeld.

Geschiedenis schrijft de toekomst

Het is wellicht verstandiger om te kijken waarom het zo belangrijk voor je is dat iemand bepaalde boxen aantikt als het komt om aantrekkelijke eigenschappen. Wat is hier de reden van, dat je hier zo krampachtig aan vasthoudt? Vaak ben je door eerdere ervaringen teleurgesteld geraakt en mogelijk zelfs wat kwetsuren opgelopen waardoor je jezelf hebt voorgenomen: ‘nooit meer’. ‘Nu gaat het zoals ik het wil en ik verdien wat ik vind dat ik waard ben’. Echter houd je zo ongemerkt alsnog vast aan oude overtuigingen, die je belemmeren precies datgene te krijgen waar je naar verlangt en dat is een leuke, gezellige en liefdevolle relatie. Door de teugels iets minder strak te trekken, zul je bemerken dat er tal van leuke kandidaten je kant op komen. Misschien niet allemaal volgens het eisenpakket, maar wel elk met hun eigen unieke bijzonderheden.

Zachte ontrafeling van draden, symboliseert teleurstellingen uit het verleden.

Wat is te veeleisend?

Als indicatie op de vraag ‘ben ik te veeleisend bij het zoeken naar een partner?’ kun je in gedachten houden dat een potentiële partner slecht hooguit aan drie eisen kan voldoen. En dan mag je eigenlijk al van geluk spreken. Doorgaans vind je maar één of twee eisen terug in elk van de potentiële liefdeskandidaten en voor het overige deel zul je moeten openstaan voor wat ze zelf te bieden hebben. Wanneer je te kieskeurig in de liefde bent, zal deze waarschijnlijk ook nooit komen. Dus bekijk welke eigenschappen je het meest belangrijk vindt en ga bij iedere date na wat je gevoel hierover zegt. Het gaat er uiteindelijk om hoe je je bij iemand voelt, of je op je gemak bent en of je op één lijn ligt.

Je gevoel is de beste raadgever

Het is uiteindelijk belangrijker hoe jij je wilt voelen in een relatie. Door te kijken naar wat jij zelf nodig hebt om te zijn wie je bent en je zorgeloos op je gemak te voelen, richt je de aandacht op iets waar je wel duidelijkheid over kunt hebben. In plaats van de ander te keuren of te veranderen, zodat hij of zij aan het ideaal plaatje voldoet, kun je door simpelweg te ervaren wat het met je doet, nagaan of alles op zijn plaats valt. Je gevoel en niet je rationele denken blijft uiteindelijk de beste raadgever of je de juiste persoon voor je hebt. Zo vindt je vanzelf diegene met wie je een goede relatie kunt hebben.

 Hartvormig kompas wijst naar comfort, vreugde en gemak.


Waarom word ik nooit verliefd?

Er zijn zo van die mensen die nooit verliefd worden en misschien hoor jij wel tot die groep mensen. Je vindt mensen natuurlijk wel leuk, maar toch is er nooit iemand zo leuk dat je vlinders in je buik voelt. Hoe voelt dat trouwens? Vlinders die in je buik rondfladderen? Wij gingen op zoek naar redenen waarom sommige mensen nooit verliefd worden.

Bindingsangst

Er zijn veel mensen die moeite hebben bij het idee om zich te binden aan iets of iemand. In extreme gevallen kan het zelfs zijn, dat een huurcontract al te ver gaat. Vanaf het moment dat een relatie te serieus wordt, kappen deze mensen er dan ook mee. Ze worden bang om zich verder open te stellen en ze willen zich niet binden aan die andere persoon door te gaan trouwen, een huis te kopen en kinderen te krijgen. Gelukkig past er op elk potje een dekseltje. Met andere woorden: kamp jij met bindingsangst? Dan loopt er vast wel iemand rond die je hierbij kan helpen. Iemand waarmee je je wel wilt binden.

Brekende kettingen, angst voor verbintenis overwinnen.

I blame Disney

De prins op het witte paard. In de verhalen van Disney loopt alles altijd goed af. We zijn dan ook opgegroeid met het beeld dat de liefde altijd alles overwint. Maar in de praktijk is dat natuurlijk niet altijd het geval. Er bestaan vrijwel geen relaties die vlekkeloos verlopen. Er zijn altijd wel problemen die je samen als koppel moet zien te overwinnen. En sommige mensen hebben daar gewoon geen zin in. Ze houden van hun eenvoudig single bestaan waarin ze aan niemand verantwoording moeten afleggen. Daarom blijven mensen ook vaak bewust single en verplichten ze zichzelf om niet verliefd te worden. Sommige mensen blijven eeuwig vrijgezel of kiezen er voor om happy single te zijn.

Te ongeduldig

Misschien ben je al te vaak gekwetst geweest in de liefde of is een langdurige relatie net op de klippen gelopen. In zo’n gevallen heb je vaak geen zin meer om weer zoveel tijd en moeite te stoppen in een nieuwe relatie. Het is nu eenmaal zo dat je moet investeren in een relatie en daarvoor moet je best wel geduldig zijn. Rome was ook niet in een dag gebouwd… Maar soms heb je er gewoon genoeg van en in zo’n gevallen wil je gewoon niet meer verliefd worden. Je hebt het al te vaak geprobeerd en omdat het ook even vaak is mislukt, heb je beslist om je af te schermen van de liefde. Maar eigenlijk zou je nooit moeten opgeven als het om de liefde gaat! Het is echter belangrijk om te onthouden dat het opbouwen van een gezonde relatie tijd kost en geduld vereist. Zoals het gezegde luidt: Rome is niet in één dag gebouwd.

Evolutie van relatie over tijd benadrukt geduld en tijd.

Liefde? Te veel gevoelens

Tot slot heb je ook nog mensen die totaal niet weten hoe ze moeten omgaan met gevoelens. Ze schermen er zich voor af en houden alles graag oppervlakkig. Ook voor deze mensen loopt er sowieso iemand rond die ze hierbij kan helpen. Misschien ben jij wel niet zo’n gevoelspersoon. Geef de moed zeker niet op, want wie weet ontmoet je op een dag een persoon met wie je wel over je gevoelens wilt praten. Als dit gebeurt, mag je hem of haar zeker niet loslaten. Durf te investeren!

Te kieskeurig zijn in de liefde: waarom het tijd is om je horizon te verbreden

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de gevaren van te kieskeurig zijn in de liefde en hoe je hiermee om kunt gaan. Onthoud dat het vinden van de juiste persoon om je leven mee te delen tijd en geduld vergt, en dat het belangrijk is om open te staan voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden. Als je merkt dat je te kieskeurig bent in de liefde, probeer dan je eisen bij te stellen en meer te focussen op de eigenschappen die er echt toe doen in een relatie, zoals respect, vertrouwen en wederzijdse steun. Wees ook niet bang om compromissen te sluiten en te blijven geloven in de kracht van de liefde. Of je nu online datet of in het echte leven op zoek bent naar de liefde, vergeet niet om te genieten van de reis en om jezelf open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---