Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Vlinders in je buik: wat gebeurt er in je lichaam?
vlinders je in buik

Vlinders in je buik: wat gebeurt er in je lichaam?

Welke online datingsite?
13 oktober 2023

Als je verliefd wordt, krijg je vlinders in je buik. Hier is iedereen het over eens. Toch kun je je afvragen wat dit nou precies veroorzaakt en wat het allemaal werkelijk betekent. Hoe kan het zijn dat er ineens al die gevoelens zijn en dat je soms letterlijk misselijk kunt worden als je zelfs maar aan die ander denkt of hem of haar tegenkomt. Je kunt daadwerkelijk een kriebel in je buik voelen en mogelijk nog andere lichamelijke reacties ervaren, zodra je in de nabijheid van die ene speciale persoon bent.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Vlinders in je buik hebben: wat houdt het in?

Wie kent het gevoel niet: vlinders in je buik. Maar wat betekent dit eigenlijk? Vlinders in je buik beschrijven het gevoel van opwinding en verliefdheid dat je kunt voelen wanneer je iemand leuk vindt. Dit gevoel is vaak geassocieerd met een knoop in je maag en een lichte zenuwachtigheid. Het wordt vaak beschreven als een fysiek gevoel, maar in feite is het een combinatie van emoties en hormonen die worden vrijgegeven in het lichaam. Dit kan gebeuren wanneer je iemand ontmoet voor de eerste keer, of wanneer je aan iemand denkt waar je verliefd op bent. Vlinders in je buik zijn een teken dat je lichaam en geest reageren op iemand die je aantrekkelijk vindt.

vlinders met hand

Passie en aantrekkingskracht

Dergelijke gevoelens kunnen je werkelijk overvallen, waarbij alle logica gelijk de deur uitloopt. Je kunt verbaasd zijn over je gedrag en je houding tegenover die persoon en nauwelijks jezelf nog herkennen, door het spontane verlies aan de nuchterheid waarmee je jezelf doorgaans identificeerde. Verliefdheid en de bijbehorende vlinders in je buik zijn een apart verschijnsel en een ervaring die je helemaal uit het veld kan slaan als je hier niet bedacht op blijft. Alhoewel het verschijnsel van vlinders in je buik wordt geweten aan passie en aantrekkingskracht, is er vaak een duidelijke biologische en psychologische verklaring voor te geven. Dus wat houdt het nu werkelijk in?

Donderslag bij heldere hemel

Een verliefdheid kan je werkelijk overvallen. Zomaar uit het niets bemerk je ineens dat je aandacht gefixeerd blijft op die ene persoon en mogelijk zonder dat je het in eerste instantie doorhebt, reageer je anders in zijn of haar nabijheid. Je blik kan op die persoon gericht blijven, terwijl deze weer wegloopt en ongemerkt blijf je aan hem of haar denken. Vaak is het liefde op het eerste gezicht! Naarmate de tijd verstrijkt, worden dergelijke reacties en gevoelens sterker en kun je zelfs fysiek misselijk en duizelig worden, zodra je weet dat je de ander weer zult zien.

vlinder

Sterke emoties en gevoelens

Dergelijke sterke emoties en gevoelens komen naar voren, naarmate de verliefdheid doorzet en groter wordt. Je denkt de hele tijd aan de ander en begint een verlangen te ontwikkelen waarbij je de ander het liefst zou willen kussen, strelen of knuffelen. Je wilt in de buurt van de ander zijn en een goede indruk maken. Door de razende gevoelens en onzekerheden die naar boven komen, kan dit echter lastig zijn. De gevoelens kunnen je dusdanig verwarren of van je stuk brengen dat je eigenlijk niet meer goed weet hoe je moet reageren. Waar je in je hoofd hele mooie scenario’s afspeelt, blijft hier in de praktijk vaak weinig van over. Ook dit kan je nog onzekerder maken en je doen twijfelen of de ander jou wel leuk zou kunnen vinden.

Hormonale vlinders

Alhoewel het zeker prettig kan aanvoelen om gevoelens van verliefdheid te hebben voor iemand, is het zeker ook een fikse aanslag op je fysieke gesteldheid. De vlinders die je in je buik voelt, komen voort uit hormonale schommelingen. Er is sprake van een daadwerkelijk chemische reactie in je hersenen, die ervoor zorgen dat je je voelt zweven op wolken. Je hersenen worden een stuk actiever als je verliefd wordt. Het hormoon noradrenaline komt vrij en zorgt ervoor dat je een vorm van stress gaat ervaren.

Hormonale vlinders brein

De psychologie van angst en onzekerheid in verliefdheid

Er is zeker een overeenkomst tussen angst en verliefdheid en menigeen zal zeker herkennen hoe angst een rol speelt in het ervaren van verliefde gevoelens. Er ontstaat een vecht- of vluchtreactie, waarbij je ofwel toenadering tot de persoon durft te nemen en haast opdringerig jezelf aan hem of haar presenteert als potentiële catch, of waarbij je jezelf terugtrekt in vertwijfeling en onzekerheid over hoe je op de ander overkomt. Je kunt je afvragen of de ander jou wel leuk zou kunnen vinden en of je niet vreemd bent overgekomen toen je over je eigen voeten struikelde, net toen je een spontane actie wilde ondernemen.

Stress

Bij verliefdheid komt veel stress vrij en hier reageert je lichaam op. Waar het lijkt alsof je van verliefdheid helemaal de weg kwijt bent, komt dit juist door de mate aan stress die je ervaart en hoe je lichaam hiermee omgaat. Je krijgt een signaal dat er iets aan de hand is en je hersenen doen er alles aan om je emoties te reguleren. De stress is een signaal dat je jezelf een houding wilt geven die positief overkomt en dit kan door de mate aan hormonen en adrenaline nog wel eens verkeerd uitpakken. Dit verhoogt enkel nog meer je stresslevel. Verliefd zijn en vlinders in je buik voelen is dus eigenlijk letterlijk een aanslag op je mentale en fysieke gezondheid. Iets wat zeker niet onderschat mag worden. Ondanks dat de gevoelens je ook goed laten voelen en het beste in je naar boven kunnen halen, is het belangrijk te begrijpen dat je goed voor jezelf moet zorgen.

een persoon die een zware last van stress draagt

Bibberig gevoel

Het zal je zeker niet ontgaan zijn dat je jezelf zelfs bibberig en duizelig kunt voelen, wanneer je in de buurt bent van iemand die je leuk vindt. Dit komt doordat er minder bloed naar je buik stroomt, door het hormoon adrenaline. Dit bloed wordt door de stress naar andere organen geleid. Je brein raakt in de war, waardoor je zenuwstelsel weer een onduidelijk signaal stuurt en hierdoor ontstaat een bibberig gevoel. De wisselwerking tussen maag en hersenen raakt verstoort, waardoor er heftige emoties vrijkomen in het emotionele brein en een reactie in de maag veroorzaken, vandaar de spreekwoordelijke vlinders in de buik. Er is een duidelijk fysiologisch proces aan de gang, die je lichaam ontregeld als je verliefd bent. Het is zeker belangrijk om hier bedachtzaam op te zijn en voldoende rust te nemen, zodat je kunt herstellen.

Wat wil het vertellen?

Los van de mooie ervaringen nodigt verliefdheid je uit om te kijken naar het waarom van je reacties. Wat wil de stress je vertellen en welke informatie zit er werkelijk in de vecht- of vluchtreacties die ontstaan? Het is uiteraard hartstikke leuk om iemand aantrekkelijk te vinden. Toch is de fysieke reactie ook een teken dat er bepaalde dingen zijn om naar te kijken en je bewust te worden van jezelf en je eigen behoeften. Verliefdheid verkondigt een tijd van zelfreflectie en de mate aan vlinders vertelt je wat je nodig hebt om voor jezelf te zorgen.

2 reacties op “Vlinders in je buik: wat gebeurt er in je lichaam?”

  1. matthijs schreef:

    ik heb geen idee hoe het voelt als ik vlinders in mijn buik zou hebben
    en wanneer ben je verliefd ?

  2. MGTOW schreef:

    De hoeveelheid stresshormoon die tijdens de verliefdheid ontstaat valt in het niet bij de hoeveelheid stresshormoon die tijdens de relatie en een scheiding ontstaat. En dat is dan behalve een aanslag op je fysieke gesteldheid ook nog eens een aanslag op je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---