Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / 8 Kenmerken van verliefdheid!
verliefdheid

8 Kenmerken van verliefdheid!

Welke online datingsite?
25 maart 2021

Prille liefde voelt geweldig, zeker als je nog volop vlinders in je buik ervaart. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt en dat er niemand anders zo geweldig is als die ene speciale persoon in je leven. Gevoel is echter niet altijd even duidelijk. Soms bemerk je ineens dat je je anders gaat gedragen, zodra de ander in je buurt komt, of dat je ineens meer aandacht aan je uiterlijk besteedt. Voordat je jezelf al helemaal aan het idee van verliefdheid overgeeft, is het handig om precies te weten welke kenmerken nu werkelijk aangeven dat je verliefd bent. Op die manier kun je je gevoelens juist inschatten en precies vaststellen wat je voor een ander voelt. Zeker in situaties waarin je wellicht helemaal niet verliefd wilt zijn, kan het een opluchting zijn als je je gevoelens mogelijk anders kunt interpreteren. Hoe herken je nu precies dat of je wel of niet verliefd bent?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

1. Voortdurend aan de ander denken

Een eerste duidelijk kenmerk van verliefdheid is dat je eigenlijk telkens aan de ander denkt. Mogelijk heb je dit niet altijd direct door, maar op een gegeven moment zal opvallen dat de ander voortdurend in je gedachten zit. Je herinnert je de interactie die je op een dag met hem of haar hebt gehad en hoe je je daardoor voelt. Het kan zelfs lijken alsof je haast obsessief met de ander bezig bent, zelfs als je verstand je probeert te overtuigen dat je sommige dingen beter niet kunt doen.

denken

Zo kan het gebeuren dat je telkens zijn of haar profiel op Facebook aan het bekijken bent, of telkens weer zijn of haar naam noemt in gesprekken met vrienden. Ook kun je uitkijken naar het moment waarop je zeker weet dat je de ander weer zult zien. Als iemand zo veelvuldig in je gedachtewereld aanwezig is, is het heel goed mogelijk dat je verliefde gevoelens voor hem of haar aan het ontwikkelen bent.

2. Je bent graag in elkaars buurt

Als je verliefd bent, verlang je ernaar om de ander steeds weer te zien. Een duidelijk kenmerk van verliefdheid is namelijk dat je graag bij de ander in de buurt bent. En er bovendien alles aan doet om ook steeds weer in de nabijheid van de ander te komen. Uiteraard kan er sprake zijn van lustgevoelens, maar het gevoel gaat voorbij aan verlangen als je ook gewoon graag de ander ziet zonder vooruitzicht op intimiteit. Je gedachten zijn continu bij de ander, zodat je ook op die manier kan beleven hoe het is om samen met iemand te zijn. Fysieke afstand maakt daarbij niet eens meer uit. Verliefdheid werkt voorbij aan tijd en afstand en gedachten aan de ander hebben eenzelfde effect als daadwerkelijk fysieke nabijheid. De hormonen in je lichaam helpen je deze periode te overbruggen. Waarna het weerzien opnieuw een nieuwe golf aan kriebels teweegbrengt.

elkaars buurt

3. Je stelt de ander voorop

Zodra je verliefd bent, heb je alles voor de ander over. Je stelt alles in werking om de ander zo gelukkig mogelijk te maken en zet je beste beentje voor om dit te realiseren. Niets is je te veel als je denkt dat het de ander goed zal doen. Plotseling zie je jezelf knus op de bank meekijken naar romantische films omdat de ander hier zo van houdt, of je helpt mee met opruimen in huis, terwijl je normaal gesproken gewoon met vrienden was opgetrokken. Als je verliefd bent, is het normaal dat je voorrang geeft aan de behoeften van de ander, boven die van jezelf. Dit gaat eigenlijk vanzelf en je hebt hier vaak niet eens erg in. Je wilt je beste kant tonen en doet zeker veel moeite om de ander van je betrokkenheid te overtuigen.

4. Verliefdheid maakt kwetsbaar

Een duidelijk teken dat je verliefd bent, is dat je je kwetsbaarder opstelt. Je voelt je ook vaak onzekerder, omdat je graag wilt dat de ander jou ook leuk vindt. Als vanzelf wordt het lastiger om uit je woorden te komen, of je bewegingen worden wat onhandiger. Juist als je een goede indruk wilt geven, laten zowel je hersens als je lichaam je in de steek. Je kunt je heel kwetsbaar voelen als je verliefd bent, doordat je een stuk vatbaarder wordt voor de mening van die andere persoon. Hierdoor kun je uren piekeren over hoe je ontmoeting is gegaan, terwijl dit voor anderen niet eens is opgevallen. Je wilt dat je haar goed zit, je kleding netjes ogen en vooral juist dat je zelfverzekerd overkomt, terwijl je vaak geen woord meer kunt uitbrengen als je verliefd bent.

kwetsbaar

5. Je voelt je gelukkig

Zodra je verliefd bent, word je vanzelf een stuk gelukkiger. Je bent vrolijk, zelfs als iedereen om je heen zich zorgen maakt over een belangrijk probleem. Je hebt energie voor tien en hoeft doorgaans maar aan de ander te denken en er verschijnt al een grijns op je gezicht. Verliefdheid zorgt voor vrijkomen van dopamine, wat zorgt voor genot en blijdschap. Zodra je iemand aanraakt of ziet die je leuk vindt, krijgen de hersens een shotje dopamine. Dit geeft je dat verliefde, zweverige gevoel. Als je merkt dat je lichaam hier mee volloopt, kun je spreken van verliefdheid. Vaak merken andere mensen al gauw op dat er iets met je aan de hand is, doordat je in gedachten afwezig bent en niets je lijkt te deren. Verliefdheid kun je zo zeker niet lang verscholen houden.

6. Verminderde eetlust

Verliefdheid zorgt er vaak voor dat je geen hap meer door je keel krijgt. Doordat er een verhoogd gehalte aan oxytocine door je bloed heen stroomt, ontneemt dit je eetlust. Je voelt je wel een stuk gelukkiger door dit liefdeshormoon, echter taal je niet naar eten. Als je dus bemerkt dat je een stuk minder eet nu je gedachten telkens naar die ene persoon uitgaan, is het goed mogelijk dat je verliefd bent. Je aandacht is afgeleid, waardoor je helemaal niet meer aan eten denkt en dus vaak nog lichter in het hoofd bent dan normaal. Toch heb je energie over en is je aandacht enkel nog gericht op hoe je je voelt als je in nabijheid bent van de ander. Een duidelijk teken dus dat je verliefd bent.

eetlust

7. Liefde maakt blind

Een ander kenmerk van verliefdheid is, dat je nauwelijks nog oog hebt voor negatievere kanten aan het karakter van deze persoon. Hij of zij kan namelijk niets verkeerd doen. Ook als je op bepaalde eigenschappen wordt gewezen, wuif je deze zonder blikken of blozen eenvoudig aan de kant. Je bekijkt alles wat deze persoon doet door een roze bril, waardoor alles mooi en betrouwbaar lijkt. Verliefdheid zorgt ervoor dat je positief denkt en praat over iemand, zonder hier twijfels bij te zetten. Je hebt de neiging om alles mooi te praten en duldt geen tegenspraak als er iets over hem of haar wordt verteld. Liefde maakt soms haast letterlijk blind en daaraan herken je een duidelijk teken dat je verliefd bent en niet meer rationeel naar de situatie kunt kijken. Alles wordt door een roze bril van liefde aanschouwd en vaak wil je dit zo lang mogelijk vasthouden.

8. Vlinders in je buik

Een bekend kenmerk van verliefdheid is uiteraard de welbekende vlinders in je buik. Deze verschijnen vanzelf zodra je verliefde gevoelens voor iemand begint te voelen. Je ervaart het als gefladder of kriebels in je buik, die je zelfs misselijk kunnen maken. Als je het helemaal heftig te pakken hebt, kun je zelfs bijna flauwvallen als je bij de ander in de buurt komt. Dit is een duidelijk teken dat je verliefd bent geworden en dat je je niet goed raad meer weet over hoe je jezelf nog houding kunt geven. Het wordt zo een stuk lastiger om een goede indruk te maken, juist omdat je lichaam zozeer overneemt. Mocht je last krijgen van één of meerdere van deze duidelijke kenmerken, dan weet je haast zeker dat je met verliefdheid te maken hebt. Alhoewel verwarrend, zeker ook een aangenaam gevoel waar je heerlijk van kunt genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items