Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Benieuwd naar de ideale tijd tussen relaties? Lees het hier!
klok met ideale tijd tussen relaties

Benieuwd naar de ideale tijd tussen relaties? Lees het hier!

Welke online datingsite?
11 november 2023

Na een breuk kan het lastig zijn om weer vertrouwen te hebben in de liefde en om een nieuwe relatie aan te gaan. Maar hoe snel kun je eigenlijk weer aan een nieuwe relatie beginnen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen na een break-up. In dit artikel op Welkeonlinedatingsite.nl leggen we uit wat de ideale tijd is tussen relaties en geven we tips om snel weer verliefd te worden. We vertellen je waar je op moet letten om te weten of je klaar bent voor een nieuwe relatie en welke signalen daarbij komen kijken. Of je nu al helemaal klaar bent voor een nieuwe liefde of nog even tijd nodig hebt om te herstellen, onze tips helpen je bij het vinden van de juiste weg naar een nieuwe, gezonde en gelukkige relatie.

in dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe snel kun je weer aan een nieuwe relatie beginnen?

Veel mensen van wie de relatie is geëindigd willen op een zeker moment weer op zoek gaan naar een nieuwe partner. Vooral mannen vinden het vaak moeilijk om alleen te zijn. Vrouwen redden zich in veel gevallen makkelijker in hun eentje. Dit is wetenschappelijk bewezen. Veel vrouwen vinden het zelfs prettig om alleen te wonen en hun eigen leven te leiden. Mannen daarentegen houden meer van gezelschap en vinden het prettig als er iemand is die een beetje voor ze zorgt. Maar te snel aan een nieuwe relatie beginnen is zeker niet verstandig.

tevreden, onafhankelijke vrouw aan de ene kant toont en een eenzame, worstelende man aan de andere kant

Hoe is je vorige relatie geëindigd?

Het moment waarop je weer aan een nieuwe liefde kunt beginnen is afhankelijk van hoe je vorige relatie is beëindigd. Als jullie met grote ruzies uit elkaar zijn gegaan, of als je partner je heeft bedrogen, dan is het echt verstandig om je niet meteen in een nieuw avontuur te storten. Het is echt noodzakelijk om hetgeen je is overkomen eerst goed te verwerken. De kans is anders groot dat je ook een nieuwe liefde niet vertrouwt en er bij voorbaat vanuit gaat dat hij of zij je ook wel weer zal bedriegen of je van het ene op het andere moment laat zitten omdat er ineens bindingsangst blijkt te spelen. Als wat je met een vorige partner hebt meegemaakt heel heftig is, dan is het zeker geen schande om hierover een aantal gesprekken met een psycholoog te hebben.

Wat als je partner is overleden?

Als je je partner hebt verloren omdat hij of zij is overleden is het vaak nog een stukje lastiger. Zelf heb je vaak het gevoel dat een nieuwe liefde niet mag omdat dat verraad aan je eerdere liefde is. Maar ook de omgeving heeft er vaak een mening over. Als je drie maanden na het overlijden van je partner al met een nieuwe vriend of vriendin komt aanzetten dan loop je het risico op onbegrip vanuit je directe omgeving. Wanneer het dan wel het goede moment is hangt helemaal af van de omstandigheden. Als je partner plotseling overlijdt heb je vaak meer tijd nodig om dit te verwerken dan wanneer er een lang ziekbed aan vooraf is gegaan.

persoon die een foto van hun overleden partner vasthoudt

De mening van je omgeving

Je kunt simpelweg lak hebben aan wat je omgeving ervan vindt als je een nieuwe relatie hebt. Maar vergeet niet dat je familie en vrienden misschien langer in je leven zijn dan deze nieuwe liefde. Het is dus zeker belangrijk om tot op zekere hoogte rekening te houden met hun mening. Zeker als het gaat om je kinderen en al helemaal als zij nog thuis wonen. Aan de andere kant is het wel jouw leven en als jij een nieuwe liefde ontmoet waar je echt gek op bent dan moet je die natuurlijk niet zomaar laten schieten als de familie vindt dat het nog te vroeg is voor een nieuwe relatie.

Het gevaar van vergelijken

Wanneer je een langdurige relatie hebt gehad en je ontmoet iemand anders dan is het gevaar aanwezig dat je gaat vergelijken met je vorige geliefde. Is hij of zij net zo goed in bed, kan hij of zij net zo goed koken en is je nieuwe lief net zo grappig en sportief als die vorige? Vergeet niet dat het hier om iemand anders gaat met een eigen karakter en eigen goede en misschien minder leuke eigenschappen. Vergelijken is niet eerlijk, want de ander zal nooit aan je hoog gespannen verwachtingen kunnen voldoen. Geef een nieuwe partner dus wel een eerlijke kans om van jullie relatie wat te maken. Hij of zij zal zeker begrip hebben voor je situatie als de gevoelens oprecht zijn.

persoon die een fotoalbum vasthoudt met foto's van hun vroegere en huidige partners

Krampachtig op zoek gaan werkt niet

Hoe groot je verlangen naar een nieuwe partner ook is, het werkt niet om krampachtig op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Je kunt je een week nadat je partner je heeft verlaten voor een ander op een datingsite inschrijven en met de eerste die op je profiel reageert afspreken. Maar of dit gaat werken is maar zeer de vraag. De kans dat je een relatie aanknoopt met iemand die je onder normale omstandigheden niet eens in je kennissenkring zou willen is namelijk levensgroot aanwezig.

Ben je wel toe aan een nieuwe relatie?

Ga dus eerst bij jezelf goed na of je toe bent aan een nieuwe relatie. Begin zeker geen relaties met iemand om de simpele reden dat je iemand wilt hebben. Zeker als je vorige partner je voor iemand anders heeft verlaten is die verleiding groot. Hij een ander, dan ik ook. Maar dat is niet eerlijk tegenover degene met wie je wat aanknoopt. Als je nieuwe liefde erachter komt dat hij of zij alleen maar is gebruikt om je ex jaloers te maken zal dat zeker niet goed vallen.

persoon die naar een kalender kijkt


Een nieuwe relatie? – 4 tips wat je niet moet doen!

Het is altijd spannend om met een nieuwe relatie te beginnen. Alles is nog spannend, alles is nog nieuw en het is toch nog een kwestie van aftasten hoe je met elkaar om moet gaan. Wat kun je wel doen en wat moet je eigenlijk vooral niet doen? Hieronder zijn een aantal tips te vinden over wat je vooral niet moet doen als je net in een nieuwe relatie zit. Alle beetjes helpen, toch?

1. Draai er niet omheen

Vaak is het begin van een nieuwe relatie nog een beetje lastig. Je zit niet meer op de middelbare school, dus er worden geen briefjes uitgewisseld met je vraag of je elkaars vriendje en vriendinnetje wil zijn. Jullie zien en spreken elkaar zo’n beetje elke dag. Al jullie vrienden zien jullie als een koppel, maar jullie hebben het zelf nog niet echt uitgesproken. Je wilt natuurlijk wel weten waar je aan toe bent. Dus trek gewoon de stoute schoenen aan, blijf er niet omheen draaien en wacht vooral niet tot de ander misschien ooit iets gaat zeggen. Vraag het gewoon aan hem of haar: zijn we een koppel? Zorg wel dat je het juiste moment afwacht en val niet met de deur in huis.\

Twee mensen die een gesprek voeren met hartjes boven hun hoofd

2. Ga niet muggenziften

Nu jullie echt een koppel zijn, ga je waarschijnlijk de kleine dingen aan hem of haar merken. Rare eetgewoontes, snurken, nagelbijten, of andere kleine dingen waar jij je opeens aan gaat ergeren of irriteren. Dingen die je eerst door je zware verliefdheid niet zag. Probeer deze dingen los te laten. Het is het echt niet waard om hier moeilijk over te gaan doen. Focus je vooral op de dingen die je wel ontzettend leuk vindt en focus je vooral op de dingen die echt belangrijk voor jou zijn in een relatie.

3. Vergeet niet te genieten

Zoals gezegd is een nieuwe relatie ontzettend spannend, want dit is het moment om jezelf eigenlijk nog meer te bewijzen en te laten zien dat je echt zo leuk bent. Nu jullie eindelijk een koppel zijn, wil je dit natuurlijk ook zo houden. Dit kun je het beste voor elkaar krijgen door gewoon door te gaan met dat gene waar je mee bezig was. Want daar is je partner verliefd op geworden en daarom wil die gene een koppel met je zijn. Geniet dus lekker dan dit nieuwe avontuur, van dit geweldige gevoel. En vergeet vooral niet te genieten van elkaar.

Een stel hand in hand wandelend op een zonnig strand

4. Niet vergelijken met je ex

Deze tip is eigenlijk van toepassing op alles wat je doet nadat het uit is met je ex. Ga een nieuw persoon in je leven niet met die persoon vergelijken. Er is namelijk een hele goede reden dat je niet meer samen bent met je ex en juist met deze nieuwe persoon een nieuwe weg bent ingeslagen. Dus kijk naar de toekomst en laat het verleden voor wat het is. Leer van je vorige relatie en doe het beter en anders in deze nieuwe relatie. Denk je nog steeds veel aan je ex? Dan is het misschien te snel om een nieuwe relatie te beginnen.


Hoe stel ik mijzelf (weer) open voor een relatie?

Op bepaalde kenmerkende momenten in het jaar zul je ongemerkt meer gedwongen worden om over de liefde na te denken. Zeker als Valentijnsdag weer in het verschiet komt, lopen de winkels over met fraaie attenties voor potentiële partners en geliefden en kun je je afvragen waarom jezelf nog geen nieuwe relatie hebt. Ook andere periodes als kerst, verjaardagen of die uitnodiging voor de bruiloft van je beste vriendin kunnen je aan het denken zetten en je opzadelen met een gevoel van gemis als je zelf geen partner hebt om die ervaringen mee te delen. Hoe stel je jezelf weer open voor een nieuwe relatie?

wee handen die naar elkaar reiken door een muur met een scheur erin

Inzicht krijgen door zelfreflectie

Zelfreflectie tonen je mogelijk de verscheidenheid aan redenen en oorzaken van het feit dat je nog steeds single bent en alhoewel dit confronterend kan zijn, zal het ook helpen om inzicht te krijgen in wat je nu werkelijk wilt voor de rest van je leven. Wil je nu wel of niet een nieuw maatje en hoe kun je die tevoorschijn toveren? Ook zul je bemerken in hoeverre je werkelijk openstaat voor een nieuwe relatie. Het is immers niet niks. Al het vertrouwde in je leven zal toch aan verandering onderhevig worden en in hoeverre ben je bereid om dit allemaal toe te laten? Vervolgens kun je je afvragen wat je nodig hebt om je opnieuw voor een relatie open te stellen.

Hoezeer wil je een nieuwe relatie?

Voordat een nieuwe liefde je leven in kan komen, is het belangrijk vast te stellen hoe open je staat voor een relatie. Soms heb je niet eens door hoever je deze mogelijkheid bij jezelf vandaan houdt en kun je verbaasd zijn over hoe gemakkelijk anderen steeds weer iemand ontmoeten. Je bouwt onbedoeld een muurtje om je heen, waar iedereen die interesse in je toont tegenaan ketst en zo nauwelijks met je in contact kunnen komen. Mogelijk heb je niet eens door dat er voldoende aandacht is voor je persoon en dat er diverse kandidaten beschikbaar zijn waarmee je zou kunnen afspreken voor een leuke date.

Een hartvormig slot

Afwijzende of afhoudende houdingen

Misschien ben je met zoveel andere dingen bezig, dat je aandacht helemaal niet ligt bij het vinden van een nieuwe relatie. Je denkt misschien dat je ervoor open staat, terwijl dit diep van binnen nog helemaal niet het geval is. Als werk of andere bezigheden je dusdanig in beslag nemen, dat je nauwelijks tijd hebt om werkelijk in te beelden hoe het zou zijn om een relatie met iemand aan te gaan, dan straal je dit ook uit naar de buitenwereld en zal hierop gereageerd worden met afwijzende of afhoudende houdingen. Je nodigt potentiële partners niet uit om dichterbij te komen of moeite te nemen om je mee uit te vragen. Er zal vanuit gegaan worden dat je dit niet zou willen en dat je geen behoefte hebt aan hun vermakende gezelschap.

Doe eens wat anders!

Als je altijd hetzelfde blijft doen wat je gewend bent, zal er ook niks nieuws je leven binnenkomen. Je kunt bij jezelf te rade gaan wat je anders kunt doen om een andere ervaring te krijgen. Je kunt immers enkel jezelf veranderen en niet de mensen om je heen. Als je gaat wachten tot zij de liefde en aandacht naar je toe gaan brengen, kun je lang wachten. Als niemand je mee uit vraagt voor een date, kun je je gaan afvragen waar dat aan ligt. Wat straal je uit, wat anderen de indruk geeft dat je geen interesse zou hebben of dat een date met jou mogelijk niet het gevoel gaat geven waar menig man op hoopt? Is er iets in je eigen houding wat je kunt bijsturen? Kom je te zelfstandig of veeleisend over en mag je iets meer benaderbaar worden?

Een persoon die uit hun comfortzone stapt

Een open houding

Je kunt afwachten tot de ander een stap zet en telkens bevestigd worden in het idee dat je niet leuk genoeg zou zijn of dat er iets is waar anderen op afknappen, of je neemt zelf een stap in hun richting om duidelijk aan te geven waar je voor open staat. Een open houding met een vriendelijke lach doet wonderen. Ook de ander zal dit zeer op prijs stellen en mogelijke drempels worden hierdoor verlaagd, waardoor hij misschien wel meer initiatief durft te nemen. Je zult zien dat je hierdoor hele andere reacties krijgt die jou ook zullen helpen je nog meer open te stellen voor het idee van een nieuwe relatie. Vaak moet je datgene bieden wat je graag wilt ontvangen. Dus een beetje openheid en vriendelijkheid vanuit eigen kant, helpt dit ook naar jou terug te brengen.

Laat het verleden rusten

Wat geweest is, is geweest. Hier kun je niks meer aan veranderen. Of je nu mooie relaties hebt gehad en treurt over het verlies hiervan of minder positieve relaties die je nu doen twijfelen over een nieuwe relatie, alles heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent. Het waren leermomenten die je nu kunnen helpen het anders te doen en nieuwe ervaringen op te doen in een volgende relatie. Zolang je bewust of onbewust nog met een eerdere relatie bezig bent, is er geen ruimte voor het ontmoeten van een nieuw iemand in je leven. De deur blijft als het ware gewoon dicht, totdat je volledig toe bent aan een nieuwe relatie. Accepteer wat geweest is en durf te geloven dat het nu anders kan lopen.

en persoon die voor een gesloten deur staat met de schaduw van hun vorige relatie

Denk positief over jezelf

Een andere drempel voor een nieuwe relatie kan zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. Negatieve ervaringen in het verleden of angstige overtuigingen over relaties, kunnen je het idee geven dat je niet meer verdient en geen recht hebt om liefde te ontvangen. Wanneer je erg kritisch bent naar jezelf en meent aan hoge verwachtingen te moeten voldoen om gemogen te worden, stel je deze ongemerkt ook aan anderen. Die lopen hier dan eerder voor weg dan dat ze je helpen te ontspannen.

Door zacht met jezelf om te gaan en meer compassie te geven voor je eigen verhaal en liefde, zul je dit straks ook beter kunnen delen met iemand die dit helemaal waard is. Beeld je in hoe je een relatie wilt hebben en hoe je jezelf wilt voelen en help jezelf reeds in deze houding. Dan trek je vanzelf de juiste persoon naar je toe die zichzelf daarin herkent.

Tips om te bepalen of je klaar bent voor een nieuwe relatie

Hopelijk hebben onze tips je geholpen om te bepalen of je klaar bent voor een nieuwe relatie en hoe snel je daarmee kunt beginnen. Vergeet niet dat iedereen uniek is en dat er geen one-size-fits-all antwoord is op de vraag hoe snel je weer aan een nieuwe relatie kunt beginnen. Luister daarom altijd naar jezelf en je gevoelens en neem de tijd die je nodig hebt om te herstellen van een breuk. Als je er klaar voor bent om weer te daten, is online daten een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en potentiële partners te vinden. Onze website, Welkeonlinedatingsite.nl, biedt een breed scala aan beoordelingen, vergelijkingen en tips om je te helpen de beste online dating site te vinden voor jouw behoeften en wensen. Veel succes met het vinden van jouw perfecte match!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---