Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Deze fouten wil je absoluut niet maken op een eerste date!
Fout date: Persoon kijkt obsessief naar telefoon, negeert verveelde date.

Deze fouten wil je absoluut niet maken op een eerste date!

Welke online datingsite?
09 januari 2024

Een eerste date kan behoorlijk spannend zijn. Je wilt graag een goede indruk maken op je date en laten zien wie je bent als persoon. Maar wat zijn de valkuilen die je moet vermijden tijdens een eerste date? In deze blog lees je alles over wat je absoluut niet moet doen tijdens een eerste date. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en vergroot je de kans op een succesvolle avond. Ontdek waarom te veel praten over jezelf, te veel drinken en te direct over persoonlijke zaken beginnen, de grootste afknappers zijn tijdens een eerste date. Ook lees je waarom het belangrijk is om interesse te tonen in de ander, luchtig te blijven en eerlijk te zijn over wie je bent. Lees deze blog en voorkom dat je eerste date uitmondt in een rampzalige avond.

In  dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Zo voorkom je dat je eerste date uitmondt in een rampzalige avond

Wanneer je op een date bent, is het begrijpelijk dat je een goede indruk wilt maken. Het is immers belangrijk dat je date een positieve indruk van jou krijgt en geïnteresseerd raakt in jou als persoon. Het is dan ook verleidelijk om voornamelijk je positieve eigenschappen te laten zien en je minder positieve kanten te verbergen. Toch is het belangrijk om tijdens een eerste date jezelf te blijven en eerlijk te zijn over wie je bent. Het is niet alleen oneerlijk om je anders voor te doen dan je bent, maar het is ook nog eens vermoeiend om jezelf constant anders voor te doen dan je werkelijk bent. Maar wat moet je dan absoluut niet doen op een eerste date?

Persoon stelt ongepaste vragen, date ongemakkelijk zichtbaar

De plank misslaan!

Uiteraard heeft iedereen onzekerheden die in dit soort situaties parten kunnen gaan spelen. Je kunt gestrest raken over hoe je dan op een aantrekkelijk manier over moet komen, of je wel voldoende in kunt spelen op de verwachtingen van je eerste date en hoe je de date kunt laten verlopen. Er zijn veel dingen te bedenken die je hierbij kunnen helpen. Uiteraard zijn er ook bepaalde dingen die je beter niet kunt doen op een eerste date, als je niet wilt dat je date vol verbazing of afgrijzen nooit meer iets van hem of haar laat horen. Je kunt aardig de plank misslaan met bepaalde eigenaardigheden, als je hier niet bedachtzaam op bent.

Nerveus voor de eerste date

Het doet er niet toe hoe je iemand leert kennen – gewoon op café, via vrienden of via een datingsite of datingapp – de eerste date blijft altijd hetzelfde. Een spannend moment waarop je meteen weet of er een klik is met de andere persoon. Veel mensen vrezen dan ook die eerste date. Als je bijvoorbeeld al lang aan het chatten bent met iemand, weet je dat alles staat of valt met die eerste date. In het echte leven kan iemand namelijk helemaal anders zijn dan op social media. Daarom is het altijd “bang” afwachten naar het verloop van een eerste date. Opvallend is dat veel mensen zich extra nerveus maken door een aantal regels voor zichzelf op te stellen. Laat dat daarom de algemene regel zijn: gooi al die regels maar lekker overboord!

Persoon controleert nerveus uiterlijk voor eerste afspraak

Een date is niet altijd een date!

Afhankelijk van hoe je hem of haar mee uitvraagt, zal een samen uitgaan wel of niet als een date worden gecategoriseerd. Wanneer je een vrouw mee vraagt om ergens wat te gaan drinken, wil dit lang niet altijd gelijk betekenen dat het ook een date is. Het feit dat zij een vrouw is en jij een man bepaalt niet op zichzelf dat het direct een date wordt. Er moet immers een romantische sfeer hangen en een intentie zijn om de ander beter te leren kennen, om te zien of het meer kan zijn dan enkel vriendschap.

Ontspan

Noem het uitgaan met een vrouw dan ook niet altijd gelijk een date. Vaak komt hierdoor een extra lading aan de afspraak, die de ambiance ongemakkelijk kan maken. Door er nuchterder in te staan, kun je soms op een veel meer ontspannen manier met elkaar in gesprek zijn en zo meer over iemand te weten komen. Je kunt dan alsnog een drankje voor je date betalen, maar gewoon uit vriendelijkheid. Er ligt zo minder een verwachting op de afspraak en het biedt je de mogelijkheid om amicaler tijd met elkaar door te brengen.

Twee mensen ontspannen in gesprek met elkaar.

Plan de date

Een andere absolute no-go is als je als man helemaal niets hebt bedacht voor een leuke date. Als je besluit elkaar ergens te treffen en blijkt dat je niet hebt nagedacht over wat jullie samen kunnen gaan doen. Als man hoor je de date te plannen en de vrouw mee uit te nemen. Bedenk dus vooraf wat een leuke activiteit kan zijn om samen te ondernemen. Dit kan een etentje bij een restaurant zijn of een film bekijken in de bioscoop. Regel dan ook alle details, zoals naar welk restaurant je wilt gaan, regel het vervoer, bekijk het keuzeaanbod en betaal ook achteraf de rekening. Je date zal het waarderen als ze ziet hoeveel moeite en aandacht je aan de date hebt besteed.

Oprechte interesse

Dit geeft blijk van goede persoonlijke kwaliteiten en ook toon je zo een oprechte interesse in haar of hem. Het is zeker niet goed als je het aan het moment over laat en laat je date bedenken waar jullie heen kunnen gaan op de dag van de date zelf. Je kunt niet simpelweg aangeven dat je overal genoegen mee neemt en dat alles wat zij voorstelt prima is voor jou. Je mag zelf richting geven aan de date en een waardevolle ervaring geven.

Persoon luistert aandachtig naar date, toont betrokkenheid

Doe je niet anders voor

Het is tijdens een date belangrijk dat je jezelf niet anders voordoet dan dat je bent. Je kunt misschien de neiging hebben om dingen te gaan overdrijven of mooier te maken dan dat ze zijn, om zo een goede indruk achter te laten bij je date, maar hiermee val je vroeg of laat door de mand. Ook kun je niet dingen gaan vertellen die niet waar zijn. Je wilt dat je date jou leuk gaat vinden om jou, niet om wat ze denkt dat waar is, terwijl achteraf blijkt dat hier niks van klopt.

Misleiden door een verkeerd beeld te geven

Een date is bedoeld om duidelijkheid te krijgen of jullie bij elkaar passen, of je persoonlijkheden met elkaar overeenkomen en of bepaalde hobby’s en interesses worden gedeeld. Als je aangeeft dat je van kunst houdt, terwijl je nog nooit in een museum bent geweest, zal je date dit niet kunnen waarderen. Je geeft zo een verkeerd beeld van hoe je bent en je misleidt hem of haar in het leuk vinden van een onjuiste persoonlijkheid. Hoewel de date dan nog gezellig kan zijn, er wordt geen goede basis gelegd voor een toekomst samen.

een persoon die bewust liegt over zijn interesses

Overdrijf nooit of te nimmer

Dit is een belangrijke “don’t”, want heel veel mensen slagen erin om op een eerste date te transformeren in een geheel ander persoon. Ze gaan nog snel shoppen om een nieuwe outfit en kopen plots iets wat ze nooit zouden dragen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vrouw die normaal gezien nooit een rokje draagt en plots opdaagt in een mini-rokje. Omdat dit niet de outfit is die ze normaal zou dragen, voelt ze zich ook niet op haar gemak en is het moeilijker om het ijs te breken. Probeer daarom altijd een outfit te dragen waarin je je honderd procent goed in voelt. Een outfit waarin je jezelf kunt zijn, zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt. En dat is belangrijk bij een eerste date. Je mag er niet bij zitten als een angstig haasje.


Praat niet alleen over jezelf

Dames en heren, laten we dit duidelijk stellen: een eerste date is geen sollicitatiegesprek. Het gaat er niet om dat je jezelf moet zien te verkopen. Je moet jezelf gewoon op een leuke manier voorstellen aan een andere persoon. En heel belangrijk: die persoon moet ook de ruimte krijgen om zichzelf aan jou voor te stellen. Let er daarom op dat je niet enkel over jezelf praat, ook al stuurt de andere persoon je die richting uit. Onderbreek de andere persoon gerust als die weer een vraag over jouw leven stelt. Stuur het gesprek ook richting de andere kant op en vraag ook naar het leven van jouw date. Op die manier ontstaat een leuk gesprek waarin beide partijen iets in de pap te brokken hebben. Probeer een monoloog dus te aller tijde te vermijden!

date praat alleen over hem zelf

Deel niet gelijk je hele verhaal

Een ander ding dat je beter niet kunt doen, is gelijk je hele levensverhaal met je afspraakje te delen. Het is prima om bepaalde aspecten te noemen, om de ander meer over jezelf te laten weten. Je kunt echter niet eindeloos doorpraten over eerdere relaties of jeugdproblematiek. Dit is voor je date niet gezellig of aangenaam om te horen. Je bent immers op date met elkaar in het hier en nu, dus houd je verhaal actueel en toon hierin je interesse in je date.

Focus je op je date

Het is belangrijk dat je durft aan te geven wat je leuk vindt aan hem of haar, niet hoe je moeite had in eerdere relaties. Dit geeft je date weinig vertrouwen op een haalbare of mogelijk wenselijke toekomst met jou. Een volgende date ligt dan ook een stuk minder goed in de kaarten. Wees aandachtig op je date, probeer er helemaal voor je date te zijn en zie waar jullie mogelijkheden liggen om verder iets op te bouwen. De date moet over jullie gaan, niet over het verleden. Zo zijn er verschillende dingen te noemen die bijdragen aan een geslaagde date als je ze juist weglaat.

Positieve interactie: twee mensen genieten zonder negativiteit verleden.

Wel of geen seks

Veel mensen stellen regels op voor een eerste date, of ja, dat doet de maatschappij vooral. Zo mag er bijvoorbeeld pas gekust worden op de tweede date en naar bed gaan met elkaar, mag echt pas vanaf de derde date. Zoals we al zeiden: gooi alles regels overboord. Bij een eerste date is het belangrijk om te doen waar jij je goed bij voelt. Heb je dus zin om de persoon na vijf minuten al te kussen, doe het dan gewoon. Heb je zin om seks te hebben met die persoon, doe het dan gewoon. Natuurlijk moet de andere persoon er zich ook fijn bij voelen, maar als er een klik is, is het zeker niet fout om gewoon je menselijke instincten te volgen. Trek je dus niets aan van de reacties van omstanders en ga er gewoon voor. Wil je de regeltjes wel volgen, dan is dat ook volledig je recht. Wees gewoon jezelf, we kunnen het niet voldoende benadrukken.

Durf te beslissen

Deze don’t geldt eigenlijk zowel voor als tijdens de date. Er is niets zo irritant als mensen die niet kunnen beslissen. “Waar gaan we heen?” en dan antwoorden met “Oh, kies jij maar”. “Wat drink jij?” en dan “Wat jij drinkt” als antwoord krijgen. Nee, nee, nee. Jij kiest wat je wil drinken en jij denkt samen mee aan een leuke plaats om af te spreken. Op voorhand kun je bijvoorbeeld zeggen dat je zin hebt om een wijn te gaan drinken. Dan kan de andere komen met een voorstel voor een leuke wijnbar. Dan weet je ook al meteen wat je zult drinken op de eerste date. Maar laat de andere dus niet constant beslissen, want veel personen knappen hier ook op af.

Beeld twee mensen af die samen een beslissing nemen

De do’s en don’ts van een succesvolle eerste date

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om een succesvolle eerste date te hebben. Door te vermijden wat je absoluut niet moet doen tijdens een eerste date, vergroot je de kans op een geslaagde avond met je date. Toon interesse in de ander, vermijd persoonlijke zaken en gevoelige onderwerpen en blijf vooral jezelf. Het belangrijkste is om samen mooie herinneringen te creëren en te genieten van elkaars gezelschap. Door eerlijk te zijn over wie je bent en wat je zoekt in een relatie, vergroot je de kans op een match met iemand die bij je past. Vergeet niet om onze andere blogs te bekijken voor nog meer tips en inspiratie over online daten en het vinden van de perfecte partner. Veel succes en plezier tijdens jouw zoektocht naar de ware liefde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---