Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Wie betaald de rekening bij de eerste date?
rekening eerste date

Wie betaald de rekening bij de eerste date?

Welke online datingsite?
17 februari 2021

Wanneer je voor het eerst op date gaat ontstaat er misschien een ongemakkelijk moment wanneer de rekening moet worden betaald. Vroeger was het zo dat de dame in het gezelschap altijd door de heer werd vrijgehouden. Maar de tijden zijn veranderd. Het is echt niet meer vanzelfsprekend dat de man afrekent als jullie samen uit eten gaat, of de bioscoopkaartjes betaalt wanneer jullie samen naar de film gaan.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Ongemakkelijke situatie?

Iedereen kent het verschijnsel wel: de ongemakkelijkheid die ontstaat zodra een date op een einde loopt en de rekening betaald moet worden. Want hoe gaan jullie dit aanpakken? Betaalt de man de volledige rekening of is het prima om deze te delen? Dit zal voor elke date afzonderlijk moeten worden bepaald en daarom kan het leiden tot ongemakkelijke situaties, als niet geheel duidelijk is wat hierin verwacht wordt. Het is zeker niet meer een vanzelfsprekendheid dat de man de rekening betaalt. Tegenwoordig vinden veel vrouwen het eveneens meer dan logisch om gewoon hun deel te betalen. Het blijft een penibel moment zo aan het eind van een date. Naast de vraag hoe de rekening betaald zal worden, is eveneens twijfelachtig wie hier het eerste over zal moeten beginnen. Hoe dan ook zullen er veel zenuwen gieren zodra het toetje op is.

portemonnee


Wie betaalt bij de eerste date?

Ga je voor het eerst uit met iemand, dan is het sowieso het verstandigst om voor te stellen de rekening te splitten. Je hoeft niet per se je eigen eten en drinken te betalen, dat komt misschien ook weer over alsof jullie apart uit eten zijn en per ongeluk samen aan één tafeltje zijn beland. Maar je kunt wel voorstellen om het totaalbedrag gewoon te splitten, ook al heeft de een misschien een drankje meer gehad en was van de ander het hoofdgerecht wat duurder. Dat komt het meest sportief over.

Rekening delen

Als je van plan bent om de rekening te delen, is het dan misschien ook wel weer sympathiek om qua consumptie de ander een beetje te volgen. Dus als hij een pizza bestelt in een Italiaans restaurant, dat jij dan niet het duurste hoofdgerecht van de kaart kiest met een glas wijn erbij dat twee keer zo duur is als zijn cola.

Eerbetoon van de man

Voorheen leek het ondenkbaar dat een man de vrouw laat meebetalen met de rekening. Voor menig man is dit nog steeds zijn eer te na. Oude overtuigingen geven aan dat de man het initiatief moet nemen, ten eerste om de vrouw mee uit te vragen en ten tweede in het verzorgen van een geslaagde date. Het betalen van de rekening hoort hier uiteraard dan ook bij. De man hoort een leuke ervaring voor de vrouw te creëren, zodat zij onder de indruk is van zijn attenties. Hij geeft hierdoor blijk van interesse in de vrouw en probeert zo haar aandacht te winnen. De moeite die hij voor haar doet, dient om blijk te geven van een oprechte poging om haar beter te leren kennen.De interactie kan zo aantonen of hier verder een toekomst in ligt.

man betalen

Rekening betalen bij een eerste afspraak

Zeker bij een eerste afspraakje is het gepast als de man de rekening betaald. Zelfs als blijkt dat er toch niet zo zeer een wederzijdse klik is, getuigt het van eerbied als de man de rekening oppakt. Door de man te laten betalen, zal het hem raken in zijn portemonnee. Hij zal er moeite voor moeten doen en zal hierdoor niet steeds zomaar iemand mee uitvragen. Er dient, in theorie, reeds een zekere oprechte aantrekking of interesse te zijn. Ergens is het verstandig om de man wel de rekening te laten betalen, zodat het aan de vrouw toont dat hij bewust voor deze avond met haar heeft gekozen.

Emancipatie van de vrouw

Daarentegen kun je ook anders naar de eindrekening kijken. Zeker als vrouw kan dit een naar moment zijn, als niet duidelijk is wat de intenties zijn van de man. Zeker als je iemand nog nauwelijks kent en je ergens wel een aantrekking voelt, kan het onprettig zijn als je de man de indruk geeft dat je verwacht dat hij betaalt. Dit kan zijn omdat je vindt dat de rekening gewoon eerlijk verdeeld kan worden, aangezien je zeker in staat bent om jouw deel te betalen. Menig vrouw heeft een eigen inkomen en is hier trots op. Het biedt haar een mate van zelfstandigheid en het concept van hoffelijkheid lijkt soms dan achterhaald.

rekening betalen date vrouw

Voor wat hoort wat?

Een man hoeft niet te betalen voor de vrouw om op die manier haar te overtuigen van zijn vermogen voor haar te kunnen zorgen. Menig vrouw zal dit niet eens nodig vinden, dus ook dit beeld is wat achterhaald. Daarnaast kan het ongemakkelijk en zelfs beledigend overkomen op de vrouw, als ze niet mee mag betalen in de rekening. Het feit dat menig man verwacht dat er dan op zijn minst wel een zoentje van af kan, aangezien hij voor haar betaald heeft, maakt het gebaar goedkoop.

verwachting

Een blijk van genegenheid of fysieke intimiteit is niet iets dat geboden hoeft te worden voor de prijs van een etentje. En mag evenmin als een verwachting gezien worden, op grond van ‘voor wat hoort wat’. De vrouw verwacht zo niet meer vanzelfsprekend dat de man zijn portemonnee moet trekken op een date, net zomin als dat een man mag verwachten dat een vrouw iets moet bieden als hij wel betaalt. Een afscheidskus kan nou eenmaal niet gekocht worden.


Wie begint over de rekening?

Een punt van twijfel blijft wie als eerste over het ongemakkelijke onderwerp begint. Je weet niet hoe de ander erover denkt, wat zijn ideeën erover zijn, wat verwacht wordt en hoe je over zult komen als je of het één voorstelt of het ander. Een geslaagde date kan hierdoor alsnog vreemd en onhandig eindigen. Uiteraard wil je dat voorkomen, echter zal de rekening op een gegeven moment vanzelf op tafel verschijnen. Het niet aankaarten van het onderwerp en daarmee mogelijk onbedoeld de indruk wekken dat je verwacht dat hij zijn portemonnee trekt, kan even moeilijk aanvoelen als wanneer je het wel aankaart en de man zich beledigd of onzeker voelt. Hij kan van mening zijn dat het gewoonweg zijn taak is.

uit-eten

Doe een voorstel

Een man kan gaan twijfelen of de vrouw die hij leuk vindt graag mee wil betalen en hij haar dus afwijst als hij de rekening oppakt. Er zijn veel verschillende scenario’s mogelijk waardoor het voor beide partijen lastig blijft om te bepalen hoe er met dit moment moet worden omgegaan. Het handigst is om er niet te veel over na te denken en gewoon voor te stellen wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Als je als man de rekening wil betalen, beslis dit dan en handel hiernaar. Als je als vrouw je beter voelt om het in ieder geval voor te stellen, laat dan de uitkomst los. Betaal als de man hapt of laat het aan hem over als hij de eer aan zichzelf wil houden.

Wat doe je als je ineens te weinig geld bij je hebt?

Een pijnlijk moment als jullie uit eten gaan en na afloop is de rekening wat hoger dan je had gedacht. Als jullie hebben afgesproken de rekening te delen en je komt er achter dat je te weinig cash bij je hebt dan kun je een paar dingen doen. Je kunt, als er een geldautomaat in de buurt is, even snel gaan pinnen. Maar een stuk minder opvallend is het als je voorstelt dat jij de rekening wel even zult pinnen en dat de ander zijn of haar aandeel cash aan jou betaalt. In heel veel restaurants kun je ook met een creditcard betalen dus als je die hebt kun je ook vaak je creditcard gebruiken om af te rekenen. Vergeet de fooi niet, het is gebruikelijk om de fooi cash te geven in een café of restaurant.

te weinig geld

En hoe doe je dat als jullie al langer met elkaar omgaan?

Als jullie al wat langer met elkaar omgaan dan kan het natuurlijk voorkomen dat de één de ander wil trakteren op een etentje of een avondje uit. En dan is het logisch dat diegene ook de rekening betaalt. Het komt tamelijk vreemd over wanneer je wordt uitgenodigd voor een etentje en na het nagerecht en de koffie de ander doodleuk zegt dat hij het wel een goed idee vindt als de rekening wordt gedeeld. Als je iemand mee uit eten vraagt of mee naar de film of het theater en je geeft daarbij duidelijk aan dat het een cadeautje is, dan hoeft de ander in principe de pinpas niet mee te nemen.

Eén reactie op “Wie betaald de rekening bij de eerste date?”

 1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  De meeste vrouwen vinden zich geemancipeerd.
  De meesten verwachten getrakteerd te worden.

  Men eet dus van 2 walletjes. Geemancipeerd in het rondneuken. Maar ouderwets getrakteerd willen worden. Geemancipeerd gaan scheiden maar ouderwets gepamperd willen worden met alimentatieregelingen.

  Doordat normale en enigszins aantrekkelijke vrijgezelle vrouwen een schaars goed zijn accepteren mannen dit soort dubbele standaarden.Maar het is natuurlijk van de zotte dat het telkens de man is die de eerste date financiert. Dus de rekening gewoon splitten. Als de vrouw zich beledigd voelt ga je op naar de volgende. Want een vrouw die verwacht dat jij de eerste date betaalt verwacht ook dat jij haar nieuwe laarzen en auto betaalt.

  Het beste kun je het zo goedkoop mogelijk houden. Een bak koffie, een biertje en NOOIT de eerste keer uit eten. De schade blijft dan altijd beperkt. Dus neem een paar boterhammen mee voor onderweg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items