Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Is vrienden blijven na een break-up mogelijk?
vrienden blijven na breakup

Is vrienden blijven na een break-up mogelijk?

Welke online datingsite?
10 maart 2021

Het lijkt haast onwaarschijnlijk, toch is het in sommige situaties werkelijk mogelijk om vrienden te blijven na het verbreken van een gezamenlijke liefdesrelatie. Je kunt je afvragen wat er voor zorgt dat het sommige mensen wel lukt om dit te bereiken, terwijl anderen hier werkelijk niet eens aan hoeven te denken. Bij voorbaat is dit vaak al geen reële mogelijkheid, die overwogen hoeft te worden. Toch zijn er zeker situaties waarbij oude geliefden alsnog jarenlang vrienden blijven. Enkele van deze gunstige situaties zullen hier besproken worden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Eens vrienden, altijd vrienden

Als je voordat je een relatie met iemand begint, reeds langere tijd goede vrienden bent, dan is de kans waarschijnlijker dat je ook na het beëindigen van de relatie vrienden kunt blijven. Je bent immers reeds vertrouwd met het idee van de ander als slechts een vriend. De transitie terug naar deze vorm wordt dan ook gemakkelijker, dan wanneer je elkaar enkel als geliefden hebt gekend. Hiervoor hoef je zeker niet deels de romantiek in leven te houden, door soms nog met elkaar af te spreken voor een gebruikelijke bootycall, zoals menigeen verwacht als geliefden vrienden blijven.

vrienden blijven

De relatie is in overeenstemming beëindigd

Zodra beide partners binnen een relatie samen besluiten dat de relatie tot een eind is gekomen, dan is de kans op een vriendschappelijk vervolg aannemelijker. Je beëindigt de relatie immers met een goede verstandhouding. Ook als het door één van beide is besloten, kan een vriendschap volgen. Vaak is een vriendschap echter eerder mogelijk als de relatie is beëindigd door de man, aangezien een vrouw hier eerder voor open staat. Als een vrouw de relatie beëindigt, zal de man zich eerder gekrenkt voelen en is een vriendschap minder gemakkelijk vol te houden.

Vriendschap als kans op meer

Als beiden ex-partners zich nog wel tot elkaar aangetrokken voelen, dan kan een vriendschap in stand gehouden worden om de kans op meer open te houden. Het is niet onwaarschijnlijk dat ex-geliefden elkaar af en toe alsnog opzoeken om intiem te zijn, zeker als de aantrekkingskracht behouden blijft. Als partners kan een relatie dan niet meer effectief zijn, maar voor een sporadische ontmoeting kan het gunstig zijn om alsnog vriendschappelijk met elkaar om te blijven gaan. Ook als er nog hoop is bij één of beiden partners dat de relatie in de toekomst weer een kans kan hebben, is dit een gunstige optie.

ex geliefden

Aangename relatie, ongunstige externe factoren

In sommige gevallen is er eigenlijk geen reden waarom een relatie niet zou werken, als enkel naar het koppel zelf gekeken wordt. Het kan zijn dat er externe factoren meespelen, die een relatie bemoeilijken, zoals lange afstanden, of lastige familie die niet open staan voor de relatie. Ook dan kan een vriendschap helpen om even rust in de ervaring te brengen en kan op een later moment opnieuw worden bekeken of een relatie alsnog weer mogelijk is.

Vriendschap met goedkeuring van familie

Als vrienden of familieleden open staan voor het idee dat je vrienden blijft met je ex-partner, dan is het waarschijnlijker dat vriendschap een keuze wordt na het beëindigen van de relatie. Als er echter meer weerstand of kwaadsprekerij is over je ex-partner dan wordt dit lastiger om te overwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.