Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Kom uit de Friendzone met deze slimme tips!
een stel dat uit de friendzone komt

Kom uit de Friendzone met deze slimme tips!

Welke online datingsite?
05 februari 2024

Heb je ooit gevoelens gehad voor een goede vriend of vriendin, maar wist je niet hoe je ermee moest omgaan? Het kan moeilijk zijn om te weten wat je moet doen als je verliefd bent op iemand die alleen maar vrienden met je wil zijn. Maar wees gerust, je bent niet de enige. In deze blogpost delen we handige tips om uit de Friendzone te komen en je gevoelens kenbaar te maken aan je beste vriend of vriendin, zonder de vriendschap op het spel te zetten. Van het veranderen van je mindset tot het bepalen van de juiste timing, we hebben alles wat je nodig hebt om uit te vinden hoe je moet handelen in de Friendzone. Dus lees verder en ontdek hoe je uit de Friendzone kunt ontsnappen en misschien wel de liefde van je leven kunt vinden!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe ontsnap je uit de Friendzone?

Je loopt al enige tijd rond met gevoelens voor je beste vriend of vriendin. Hoe je hard je ook je best doet om deze probeert te onderdrukken of niets probeert te laten merken je bent op een punt beland waarbij dit nog een onmogelijke opgave lijkt. Je bent gek op hem of haar en wilt dit graag kenbaar maken. Maar hoe kom je uit de Friendzone? Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je dit besluit te vertellen. Je kan je beste vriend of vriendin aardig laten schrikken met zo’n bekentenis. Zeker als hij of zij dit niet zag aankomen.

Voor en na friendzone: vrienden naar gelukkige date.

Wat wordt er bedoelt met de friendzone?

Je bent al jaren bevriend met elkaar maar als je vriend of vriendin je met een bepaalde blik aankijkt smelt je. Herkenbaar? Grote kans dat jij je dan in de friendzone bevindt. De luchtige vriendschap die jullie hadden voelt steeds meer aan als een spanningsveld. Je krijgt kriebels in je buik van de ander. Kortom je bent verliefd geworden op je beste vriend of vriendin. Waarschijnlijk is jouw vriend of vriendin zich helemaal niet bewust van jouw gevoelens en ondertussen weet niet jij niet wat je met de situatie aan moet. Handelen met de friendzone kan knap lastig zijn!

Vriendschappen m/v

Het bevriend zijn met iemand van het andere geslacht is zeker mogelijk. Ondanks dat er vaak geroepen wordt dat dit echt niet kan. Echter is de kans wel groter dat je meer gevoelens ontwikkelt voor de ander, dan als je optrekt met iemand van hetzelfde geslacht. Alhoewel, dat natuurlijk ligt aan je eigen geaardheid. Zeker als je veel met elkaar optrekt, gemeenschappelijke interesses hebt en elkaar goed leert kennen is het soms moeilijk om een onderscheid te maken tussen vriendschap en het willen hebben van een relatie met diegene. Er is immers al een klik wat jullie samen close maakt.

Diverse vriendengroep lacht en deelt activiteiten, oprechte platonische connecties

Aantrekkingskracht

Om daadwerkelijk een relatie met iemand aan te gaan zijn er meerdere ingrediënten nodig dan alleen maar het hebben van dezelfde interesses. Waarvan seksuele aantrekkingskracht toch wel een van de belangrijkste benodigdheden is. Zonder aantrekkingskracht springt de vonk niet over. Van oudsher is aantrekkingskracht een belangrijk onderdeel voor de voortplanting. Als het vuurtje niet oplaait dan is de kans op een relatie minimaal. Laat staan dat de relatie dan voort kan duren. Dus ongeacht je dat je dezelfde interesses hebt, als je er niet aan moet denken om de ander te zoenen weet je eigenlijk al genoeg.

Geef het tijd

Neem de tijd om te overdenken wat je met jouw gevoelens wilt doen. Zijn het echte diepe gevoelens of is het een tijdelijke bevlieging? Soms kan een heftige gebeurtenis de oorzaak zijn waarom je ineens meer aangetrokken voelt tot de ander. Het delen van emoties schept nou eenmaal band. Echter kan de ander alleen maar de intentie hebben gehad om er voor je te willen zijn zonder enige bijbedoelingen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het voor jou al een uitgemaakte zaak is. Je bent verliefd en dit weet je heel zeker, daar is geen twijfel meer over mogelijk.

Visuele voorstelling langzaam tikken van klok, reflectie op gevoelens.

Wikken en wegen

Als je met het idee speelt om eerlijk te vertellen dat je verliefd bent, moet je er rekening mee houden dat de ander afstand van je kan gaan nemen. Het kan zelfs zijn dat de vriendschap door jouw bekentenis verbroken wordt. Is dit het wel waard? Als je het nog niet zeker weet is het misschien raadzamer om wat afstand te nemen zodat jij jouw gevoelens op een rijtje kunt zetten. Zeker als diegene al een relatie heeft is dit verstandig. Niet alleen jouw beste vriend of vriendin zal worden geconfronteerd met jouw gevoelens maar ook de partner.


Gefriendzoned!

De friendzone is een begrip dat steeds meer wordt genoemd. Het betekent zoveel als dat je met iemand bevriend bent met wie je eigenlijk een relatie zou willen. Of dat jij een goede vriend of vriendin hebt die eigenlijk meer wil dan alleen maar goede vrienden zijn. Beide situaties zijn niet leuk voor degene die “gefriendzoned” wordt. Als de ander het niet door heeft zal je er wat aan moeten doen als je niet tot in de eeuwigheid wilt blijven afwachten of er misschien toch nog wat gebeurt.

Hartvormig doolhof: Uiten van romantische gevoelens aan vriend.

Hoe voorkom je dat je in de friendzone terecht komt?

Als je iemand ontmoet waar je verliefd op wordt is het belangrijk dat je dit dan zo snel mogelijk laat merken. Zeker als diegene vrijgezel en dus beschikbaar is. Je loopt natuurlijk een risico. Het kan zijn dat de ander inderdaad niet meer voor je voelt dan alleen vriendschap. Dan loop je dus een blauwtje en bovendien zal het wellicht ten koste gaan van jullie vriendschap. Maar aan de andere kant is een vriendschap onderhouden met iemand voor wie je eigenlijk meer voelt ook erg vermoeiend. Je moet je dan steeds inhouden en dat breekt je uiteindelijk gegarandeerd een keer op.

Peilen: Hoe denkt de ander over jou?

Probeer in jullie gesprekken voorzichtig te peilen hoe de ander over je denkt. Vindt hij of zij je leuk omdat jullie altijd gekke dingen samen doen? Of is het omdat jij hem of haar het gevoel geeft zichzelf te kunnen zijn. Dit zijn namelijk twee hele verschillende dingen. Als de ander jou alleen maar ziet als iemand waarmee je lol kunt trappen zal hij of zij je waarschijnlijk niet zien als iemand om een relatie mee te beginnen. Als je het idee hebt dat het wederzijds is dan ligt de drempel om het te vertellen lager.

Illustratie van gesprek met gedachtesignalen over gevoelens.

Hoe laat je iemand merken dat je gevoelens voor de ander hebt?

Het klinkt heel simpel maar het gewoon zeggen is natuurlijk de beste manier. Als iemand jou beschouwt als zijn of haar beste vriend of vriendin en jij wilt meer, dan is de snelste manier om dat duidelijk te maken dat je het gewoon zegt. “Ik vind je leuk, meer dan leuk” is dan de simpelste manier. Wellicht overval je de ander daarmee, maar die weet dan wel gelijk hoe jij je voelt. Je kunt het ook iets subtieler aanpakken maar dan loop je het risico dat de boodschap niet over komt. Je kunt bijvoorbeeld de ander af en toe subtiel aanraken zonder dat je meteen heel erg klef gaat doen. Ook oogcontact zoeken kan helpen om je gevoelens duidelijk te maken.


Wat moet ik doen als ik in de friendzone zit?

Als je duidelijk het gevoel hebt dat je in de friendzone zit en je wilt dat graag anders dan is het belangrijk om het subtiel aan te pakken. Als je na een lange periode van vriendschap toch verliefd op iemand wordt, bijvoorbeeld omdat hij of zij ‘beschikbaar’ komt na een relatiebreuk, dan is het niet handig om er meteen bovenop te springen. De ander zal jou nog steeds zien als een goede vriend. Iemand bij wij hij of zij terecht kan om te kletsen, te chillen of uit te huilen. Als jij de ander ineens gaat zoenen zal dit wellicht leiden tot een schrikreactie en als je pech hebt het abrupte einde van de vriendschap.

Geleidelijk uit Friendzone stappen, gevoelens tonen.

Het juiste moment afwachten

Het is belangrijk om het juiste moment af te wachten om je gevoelens kenbaar te maken. Als het gaat om iemand die net uit een relatie komt is het echt niet verstandig om direct aan te geven dat jij klaar staat als opvolger. Als de ander veel verdriet heeft van de breuk zit hij of zij echt niet te wachten op een volgende relatie. En als dat wel zo zou zijn dan is de kans groot dat je alleen als troost wordt gebruikt en dan ben je dus nog verder van huis. Want dan word je na een poosje vriendelijke bedankt voor je ‘diensten’ en mag je kort daarna waarschijnlijk kennis maken met de nieuwe liefde van je ex, terwijl hij of zij misschien wel denkt dat jullie je vriendschap gewoon kunnen voortzetten.

Eerlijkheid

Zorg ervoor dat je alleen bent met diegene en kies een plek uit waar je niet gestoord kunt worden. Niets is vervelender dan tijdens een serieus gesprek gestoord te worden. Overval hem of haar niet gelijk met jouw verhaal maar bouw het rustig op. Geef ook aan dat je hem of haar niet als vriend wilt verliezen maar dat je het omwille van de vriendschap dit wel eerlijk wilt zeggen. Daarmee geef je aan dat je hoopt dat het de vriendschap niet in de weg zal staan mocht de ander er anders over denken.

twee mensen in een rustige setting, belang van een stille plek voor eerlijke gesprekken.

De ander jaloers maken, helpt dat?

Je kunt ook via een omweg proberen om de ander duidelijk te maken dat je gevoelens hebt die verder gaan dan vriendschap. Wordt hij of zij bijvoorbeeld jaloers als je met een ander afspreekt. Je kunt gaan daten via en populaire dating app bijvoorbeeld en daar je ‘goede vriend of vriendin” enthousiast over vertellen. Let goed op de reactie die de ander geeft. Kan het hem of haar echt niet schelen of vlamt er toch een soort jaloezie op?

Deze aanpak kan natuurlijk verschillende resultaten hebben. Misschien word je stapelverliefd op één van je dates en blijft je friendzone vriend of vriendin met lege handen achter. Of misschien wordt diegene eindelijk wakker en wordt het alsnog wat tussen jullie. Een derde mogelijkheid is helaas ook nog een optie: Je dates leveren niks op en ook je stille liefde blijft volharden in vriendschap. Het is dan aan jou wat je doet. Vriendschap accepteren en je versierpogingen staken of besluiten om uit zelfbehoud met deze persoon te breken.

Een andere relatie

Het wordt gecompliceerder als degene op wie jij een oogje hebt al een relatie heeft. Je hebt lijdzaam toegekeken hoe de relatie zich manifesteerde en je staat op de zijlijn als een toeschouwer je te verbijten. Het enige wat je kunt doen is aftasten hoe sterk de relatie is. Hebben ze elkaar helemaal gevonden? Of zijn er al scheurtjes zichtbaar? Kortom check je kansen. Heb je het idee dat de relatie toch wel sneuvelt, heb dan geduld. Anders is de kans groot dat jij als een onruststoker in hun relatie gezien wordt en dan ben je verder van huis.

persoon aan zijlijn, observeert stel, gevoel van buitenstaander.

Geef de ander de ruimte

Biedt de ander de kans om even rustig na te denken. Zeker als je vriend of vriendin dit totaal niet heeft zien aankomen, moet het even landen. Het kan voor de ander ook erg lastig zijn om te handelen met de friendzone! Dus verwacht niet direct een antwoord terug. Projecteer je eigen onzekerheid dus niet op de ander. Als hij of zij behoefte heeft om naar huis te gaan om na te denken, laat dit dan gebeuren. Op je handen zitten is moeilijk maar soms werkt een begripvolle houding beter dan het afdwingen van een reactie. Probeer niet boos te worden als de gevoelens niet wederzijds blijken te zijn. Koester de vriendschap die er is.

Acceptatie en loslaten: Hoe je trots kunt zijn op jezelf, ongeacht de uitkomst.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om te weten hoe je moet handelen in de Friendzone. Onthoud dat het belangrijk is om je gevoelens op een respectvolle manier te uiten en de grenzen van je vriend of vriendin te respecteren. Het kan zijn dat je uiteindelijk niet krijgt wat je wilt, maar wees trots op jezelf dat je de moed had om je gevoelens te uiten en verder te gaan. Misschien vind je de liefde van je leven in iemand anders of groeit je vriendschap tot iets moois. Wat de uitkomst ook is, vergeet niet om jezelf en je gevoelens serieus te nemen en te genieten van de reis. Als je klaar bent om uit de Friendzone te komen en te beginnen met daten, bekijk dan onze andere artikelen over online dating en vind de beste datingsite voor jouw behoeften!

4 reacties op “Kom uit de Friendzone met deze slimme tips!”

 1. superboer schreef:

  @redpiller. zo is het wel, als ik vriendschap wil neem ik wel een hond.

 2. RedPiller schreef:

  True MGTOW…

  Vriendschap met vrouw is feministische en bluepill propaganda. Enige nut van friendzone is voor de friendzoner (meestal vrouw)….onbeperkte aandacht van naïevelingen. Als een puppetmaster houdt ze de mannen aan het lijntje. Zodat ze een egoboost krijgt. Ze is zo onzeker dat ze benefits van een man nodig heeft waar ze zich niet aangetrokken voelt. Oftewel ze wil de benefits uit de relatie, maar niet de relatie zelf. Dus een gebruikster. Niet mijn droomvrouw.

  Kortom laat je niet manipuleren en gebruiken. Probleem waardoor mannen in friendzone komen..is vrouw onnodig op voetstuk zetten en daarbij zichzelf wegcijferen. Nooit doen!

 3. RedPiller schreef:

  True MGTOW…

  Vriendschap met vrouw is feministische en bluepill propaganda. Enige nut van friendzone is voor de friendzoner (meestal vrouw)….onbeperkte aandacht van naïevelingen. Als een puppetmaster houdt ze de mannen aan het lijntje. Zodat ze een egoboost krijgt. Ze is zo onzeker dat ze benefits van een man nodig heeft waar ze zich niet aangetrokken voelt. Oftewel ze wil de benefits uit de relatie, maar niet de relatie zelf. Dus een gebruikster. Niet mijn droomvrouw.

  Kortom laat je niet manipuleren en gebruiken. Probleem waardoor mannen in friendzone komen..is vrouw onnodig op voetstuk zetten en daarbij zichzelf wegcijferen. Nooit doen!

 4. MGTOW schreef:

  In de friendzone fungeer je hoogstens als chauffeur, klusjeman, voedselbank, geldschieter of emotionele tampon. Maar de lakens worden met iemand anders gedeeld.
  Eigenlijk ben je dan nog minder dan een broer of zus want die gaat niet de hele shit betalen maar dat mag jij wel doen. Zodra je hoort dat je niets meer bent dan een ‘goede vriend’ verbreek dan elk contact. Blokkeer haar op facebook, apps nadat je haar gezegd hebt een vrouw te hebben ontmoet met wie je een goede fysieke klik hebt (zij weet dan wel hoe laat het is).

  Wees een vent met ballen en accepteer geen shit! Een vriendschap met een vrouw is onzin. Een goed gesprek heb je immers ook met familie en/of vrienden. Je hebt een vriendin om er ook sex mee te hebben dus als dat er niet is gewoon wegwezen. Laat je niet MANipuleren. Accepteer dat ze zich niet fysiek tot je voelt aangetrokken en ga op zoek naar de volgende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---