Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Wat is een blauwtje lopen?
blauwtje lopen

Wat is een blauwtje lopen?

Welke online datingsite?
01 december 2021

De kous op de kop krijgen ofwel een blauwtje lopen. Het is een leuke manier om te zeggen dat iemand er niet is in geslaagd om wat gedaan te krijgen bij de ander. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een jongen die een meisje op date vraagt en zij zegt neen. Of je probeert iemand slim een telefoonnummer te vragen, maar dit lukt niet. In dit geval is de jongen afgewezen en heeft hij een blauwtje gelopen. Je kunt deze uitdrukking echter ook gebruiken als iemand de job niet heeft gekregen waarvoor hij solliciteerde. Maar ook bij andere gebeurtenissen in het leven. Echter wordt het vaak gebruikt als het om daten gaat.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? Een blauwtje is in dit geval eigenlijk de verkorting van een blauwe scheen. Als je je scheen stoot, vorm er zich meestal een blauwe plek op je been. Vandaar een blauwe scheen. De uitdrukking houdt dus in dat je figuurlijk je scheen stoot en daardoor een blauwtje oploopt. Volgens het woordenboek der Nederlandsche Taal bestaat deze uitdrukking al zo’n vier eeuwen. Jawel, ook een aantal eeuwen terug werden mannen en vrouwen vaak afgewezen. Een blauwtje lopen werd toen voornamelijk gebruikt om aan te tonen dat een huwelijksaanzoek van een man door een vrouw werd afgewezen. Pijnlijk, net zoals een blauwe scheen…

blauwtje lopen

Hoe reageer je op een blauwtje?

Natuurlijk is het niet zo fijn om afgewezen te worden. Vooral omdat je eerst veel moed bijeen hebt geraapt om een man of vrouw op date te vragen. Als je dan een “nee” krijgt, kan dat echt aanvoelen als een klap in het gezicht. Jawel, pijnlijk. Maar het heeft geen zin om er lang over te piekeren. Maak zeker de fout niet om boos te worden op de persoon die je afwijst. Reageer op een beleefde manier, want je weet maar nooit of die persoon nog van gedachten zal veranderen. Probeer het daarom zeker nog een keer. Wel niet meteen na de afwijzing, maar bijvoorbeeld enkele weken later. Je weet wat ze zeggen: de aanhouder wint altijd in de liefde. Met andere woorden: als je maar vaak genoeg probeert, krijg je op den duur wel wat je wilt.

afwijzing

Hoe zeg ik nee tegen iemand?

Misschien ben jij al eens de reden geweest waarom iemand een blauwtje heeft gelopen. Maar hoe wijs je iemand nu eigenlijk af? Als de persoon je iets vraagt via Facebook, WhatsApp, e-mail, Tinder of op een dating site, is het natuurlijk veel makkelijker om nee te zeggen. Ook heb je meer tijd om na te denken over een goed excuus om nee te zeggen. Maar als de persoon je face to face vraagt om op een date te gaan, moet je snel reageren. Je kunt nee zeggen, maar dan zie je de ontgoocheling van die persoon meteen. En daar moet je wel mee kunnen omgaan, want je ziet het vaak gebeuren dat mensen dan toch ja zeggen, puur uit medelijden. Probeer daarom altijd heel eerlijk te zijn tegen de andere. Op die manier maak je het een tikkeltje minder pijnlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *