Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Eindelijk je datingpartner in het echt ontmoeten?
Twee mensen die tegenover elkaar zitten in een café glimlachend en in gesprek

Eindelijk je datingpartner in het echt ontmoeten?

Welke online datingsite?
13 december 2023

Heb je via online daten een leuke datingpartner gevonden en ben je klaar om elkaar in het echt te ontmoeten? Dat kan een spannende stap zijn, want je hebt tot nu toe alleen contact gehad via de datingsite of app. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en mindset kun je een succes maken van jullie eerste ontmoeting. In deze blog geven we tips en advies over hoe je je kunt voorbereiden op het ontmoeten van je datingpartner, waar je op kunt letten tijdens de date en hoe je eventuele zenuwen kunt overwinnen. Of je nu voor het eerst gaat daten of al meer ervaring hebt, met deze tips zorg je ervoor dat je ontmoeting een succes wordt. Lees verder en bereid je voor op de volgende stap in jullie relatie!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Je datingpartner in het echt zien

Bij het online daten is er sprake van zekere afstand op het moment dat je elkaar ontmoet. Je hebt mogelijk meerdere profielen bekeken en hier springt er één of meerdere bij uit, die meer je aandacht trekken. Je kunt in de profielschets meer over de ander te weten komen en bekijken of er gedeelde interesses zijn. Ook zijn er vaak één of meerdere foto’s beschikbaar op het profiel, waardoor je weet hoe iemand eruit ziet. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden en geven je zeker al een indruk over wat je van iemand vindt. Aantrekkingskracht is in eerste instantie visueel, daar hoef je de ander verder nog niet voor te kennen.

gezichten vol opwinding en anticipatie voorafgaand aan de ontmoeting met hun datingpartner

Op een veilige afstand kennis maken

Je kunt zo op veilige afstand, in alle rust bekijken of iemand iets voor je is en of er sprake is van voldoende interesse om met iemand af te willen spreken. Ook dit kan allereerst nog op veilige afstand door het versturen van een kennismakingsbericht. De ander weet zo dat je interesse hebt en als dit wederzijds is, kun je met elkaar gaan schrijven. Via de chat kun je zo nog meer over iemand te weten komen en kijken of er werkelijk sprake is van een klik met iemand. Als dit het geval blijkt te zijn, kun je besluiten om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Een grote stap naar wezenlijk contact.

Wanneer maak je de eerste afspraak?

Het is verstandig om je eerste afspraak niet te snel te plannen. Leer elkaar eerst een beetje kennen via de datingsite voordat je een afspraak voor een ontmoeting maakt. Het schiet niet echt op als je moeite doet voor een afspraak en als het zover is al na tien minuten het idee hebt dat dit helemaal niets gaat worden. Natuurlijk kun je dan besluiten om op te stappen, maar dat wil je de ander vaak ook weer niet aandoen, tenzij jullie allebei tot dezelfde conclusie komen. Kortom: Leer elkaar kennen door te chatten of te mailen en als jullie het idee hebben dat er genoeg overeenkomsten zijn, dan kun je een afspraak maken. Wacht ook weer niet te lang met de eerste afspraak, want maandenlang in een contact investeren terwijl het bij een eerste ontmoeting toch niet blijkt te klikken is ook zonde.

eerste afspraakje maken online

De volgende stap

Ondanks dat het contact dat jullie hebben via de chat heel aangenaam en vermakelijk kan zijn, blijft het vaak toch een opgave om de stap te zetten om elkaar in het echt te ontmoeten. Vanachter de computer is toch gemakkelijker, want je hoeft je over een stuk minder dingen je zorgen te maken. Zo kan de ander je niet zien en dus ook geen oordeel vellen over je uiterlijk, je kleding of je manier van reageren. Het is een stuk gemakkelijker om spontaan te zijn als iemand niet daadwerkelijk voor je staat. Dit wordt anders als het tijd wordt voor een echte ontmoeting. Je kunt je zorgen maken over of de ander reeds wel hieraan toe is, of dat het werkelijk wenselijk is ook voor de ander om jou te willen ontmoeten.

Ongemakkelijk verzoek

Het kan zo maar zijn dat je gesprekspartner het wel prima vindt zoals het is en nog niet direct de behoefte heeft om je in het echt te ontmoeten. Dit kan nog een stap te ver zijn of in het geheel niet wenselijk. Het verzoek tot een verdere kennismaking kan dan ook zeker ongemakkelijk aanvoelen en mogelijk stel je het nog enige tijd uit, om er zeker van te zijn hoe het ontvangen gaat worden. Toch zal het er een keer van moeten komen als je elkaar beter wilt leren kennen. Een date is uiteraard een doel waarvoor je je op de datingsite hebt aangemeld, dus het is zeker geen onverwacht of ongepast verzoek.

Iemand die twijfelt bij een kalender

Waar spreek je af die eerste keer?

Het is verstandig om de eerste date op neutraal terrein plaats te laten vinden. Spreek dus niet af bij één van jullie thuis. Kies een horecagelegenheid waar meer mensen komen of ga samen iets leuks doen zoals naar een museum of een evenement. Als de date dan tegenvalt dan kun je als je dat wilt gemakkelijk eerder naar huis gaan dan je eigenlijk van plan was. Je kunt het beste eerlijk zijn, maar je kunt desnoods ook een smoes verzinnen dat je je niet lekker voelt of dat je een dringend berichtje krijgt en dat je echt meteen weg moet. Een tweede belangrijke reden om op neutraal terrein af te spreken is dat je op die manier niet het risico loopt dat een date verkeerd afloopt. Hoewel je er natuurlijk niet op voorhand vanuit moet gaan zijn er helaas nog steeds mensen met verkeerde bedoelingen. En die kun je beter niet bij je thuis ontvangen waar je bestolen of zelfs overvallen kunt worden.

Wat als het tegenvalt?

Een andere reden waarom het spannend kan zijn om iemand in het echt te ontmoeten, kan uiteraard zijn dat je niet zeker weet of hetgeen je in het profiel hebt gelezen, juist is. Het beeld dat je over iemand hebt opgebouwd, op grond van het profiel, de foto’s of de gesprekken die jullie onlangs al hebben gehad, kan niet blijken te kloppen met de werkelijkheid. Straks lijkt de ander helemaal niet zoals op de foto’s, of blijkt de persoon langer of korter te zijn dan verwacht. Ook kan het zijn dat de initiële aantrekking spontaan verdampt, zodra je hem of haar in het echt ziet aan komen lopen. Hoe ongemakkelijk zal een date dan verlopen? Dit kunnen zorgen zijn die oprecht in je opkomen en je doen afzien van het uitnodigen voor een ontmoeting. Je weet immers niet wat je kunt verwachten en als je erg opziet tegen een teleurstelling en niet goed weet hoe je je dan een houding moet geven, kan het een duren voordat je een dergelijke grote stap durft te zetten.

iemand die geschokt kijkt bij het ontmoeten van hun date in persoon

De eerste indruk

Bedenk je dat je maar één kans krijgt voor een eerste indruk. Besteed dus zorg aan je uiterlijk. Draag schone en nette kleding, zorg dat je fris ruikt en bent uitgerust. Probeer niet al te nerveus te zijn. Jullie gaan gewoon een leuke middag of avond hebben samen. Of dit resulteert in een relatie is iets dat later aan de orde zal komen. En zo niet dan is het wel zo leuk als je terug kunt kijken op een leuke ontmoeting. Als iemand qua uiterlijk of persoonlijkheid erg tegenvalt, probeer dan wel beleefd te blijven. Je kunt de date netjes afkappen als je wilt, maar het is echt heel pijnlijk om iemand gewoon te laten zitten. Van een afstandje je date bekijken die in een restaurant aan een tafeltje op je zit te wachten en dan rechtsomkeert maken zonder ooit nog wat van je te laten horen is ronduit laf.

Zonder grote verwachtingen daten

Toch is dit zonde van alle moeite die je er tot dan toe al in hebt gestoken, om met de ander in contact te komen. Op een date gaan is altijd spannend, juist door het onbekende. Het helpt om hier nuchter in te gaan staan en het over je heen te laten komen. Er is niks verkeerd aan een gok wagen en gewoon iemand ontmoeten kan beschouwd worden als een ervaring. Door de verwachtingen, hoop en controle ervan af te halen, zul je zien dat de ontmoeting een stuk gemakkelijker en meer ontspannen kan verlopen. Vermijdt slechte gewoontes tijdens het daten, ook al is de date niet wat je er had van verwacht. Je bent de ander geenszins iets verschuldigd en kunt ervoor kiezen om gewoon een leuke date te hebben.

vrouw net grote verwachtingen

Richt je op de overeenkomsten

Om te kunnen beslissen of een ontmoeting in het echt een goede kans maakt, is het belangrijk om goed te kijken of er voldoende overeenkomsten zijn tussen jullie karakters, interesses en wensen. Vaak heb je wel al met elkaar gesproken via de chatfunctie en weet je al een beetje met wie je te maken hebt. Als jullie voldoende gedeelde interesses hebben, zal een ontmoeting in het echt ongetwijfeld een succes worden. Je hebt in ieder geval genoeg gespreksstof, zodat je geen ongemakkelijke stiltes hoeft te verwachten.

Geen aantrekking tot de ander?

Ook als je verder toch geen aantrekking voelt tot de ander, kun je een gezellige date hebben. Mogelijk houd je er alsnog een goede en waardevolle vriendschap aan over, dus een ontmoeting hoeft zeker niet verkeerd uit te pakken. Over een ontmoeting in het echt hoef je je dus zeker geen zorgen te maken. Je weet vanzelf wanneer dit een goed idee zal blijken te zijn.

Twee personen die lachen en plezier hebben tijdens een date

Het vervolg na de eerste date

Als de eerste date voor beiden positief is verlopen dan komt er ongetwijfeld een vervolg. Dit is bijvoorbeeld het moment om telefoonnummers uit te wisselen zodat jullie nu echt privé contact kunnen hebben. Een tweede date kan eventueel wel bij één van jullie thuis plaatsvinden. Maar als je nog niet weet of je bij die tweede date meer wilt dan zoenen dan is het misschien verstandig om nog een keer op neutraal terrein af te spreken. De ander kan misschien een verkeerde indruk krijgen als hij of zij thuis wordt uitgenodigd. Natuurlijk kun je dat ook gewoon zeggen, maar als je dat moeilijk vindt dan is het helemaal niet raar om voor een volgende date weer buiten de deur af te spreken. Bedenk dat jij altijd zelf het tempo bepaalt waarin jullie relatie zich ontwikkelt. Doe geen dingen die je niet wilt en volg je hart, dan is de kans het grootst dat jullie een leuk stel worden samen.

De magie van daten: hoe geniet je van het moment?

We hopen dat onze tips en adviezen je hebben geholpen om je datingpartner in het echt te ontmoeten en er een succesvolle date van te maken. Onthoud dat het belangrijk is om jezelf te zijn en te genieten van het moment. Het kan soms eng zijn om uit je comfortzone te stappen en iemand te ontmoeten die je nog niet goed kent, maar dat is juist het avontuurlijke en leuke aan daten. En als het niet meteen klikt, geen paniek. Er zijn nog genoeg andere mensen om te ontmoeten en wie weet ontmoet je binnenkort wel je perfecte match. Blijf positief en open-minded en wie weet waar het daten je nog brengt. Veel succes en plezier met het daten!

Lees ook deze blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---