Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Verhoog je succes met deze online dating etiquette tips!
online dating etiquette

Verhoog je succes met deze online dating etiquette tips!

Welke online datingsite?
18 augustus 2023

Online daten is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het is belangrijk om de juiste etiquette te volgen om een positieve ervaring te garanderen. In dit artikel leer je hoe je je gedraagt op een datingsite of dating app, van het aanmaken van een profiel tot het communiceren met matches. Leer hoe je een goede indruk achterlaat en hoe je je kansen op een succesvolle date vergroot. Lees snel verder en voer de juiste online etiquette toe.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Tips voor goede online etiquette

Online daten is een snelle en efficiënte manier om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het is belangrijk om te onthouden dat er bepaalde etiquette is die je moet volgen om een positieve en veilige ervaring te hebben. Of je nu op een datingsite of dating app zoekt naar een date, hier zijn enkele tips voor goede online etiquette. Het volgen van deze etiquette regels kan helpen bij het vermijden van problemen en het verbeteren van de online dating ervaring. Wees eerlijk, respectvol, geduldig, veilig, open-minded en oprecht en wees jezelf, je zult zien dat online daten leuk en effectief kan zijn.

tips goede etiquette

6 online dating etiquette

Wanneer je je aanmeldt op een datingsite of datingapp is het wel zo handig als je weet hoe je je daar hoort te gedragen. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Als je je gedraagt zoals je je ook in het dagelijks leven gedraagt in persoonlijk contact met mensen dan kom je al een heel eind. Het is altijd lastig om iemand te versieren op afstand, maar als je het een beetje tactvol aanpakt dan kun je een heel eind komen. Wat zijn de online etiquette?

 • Wees eerlijk over wie je bent en wat je zoekt. Dit betekent dat je een eerlijk profiel moet hebben met een recente foto van jezelf en informatie over wie je bent en wat je zoekt in een partner.
 • Wees respectvol en fatsoenlijk tegenover andere gebruikers. Dit betekent dat je geen beledigende of seksueel expliciete taal moet gebruiken en dat je geen ongevraagde foto’s of berichten moet sturen.
 • Wees geduldig. Online daten is niet altijd een snel proces en het kan enige tijd duren voordat je iemand vindt die bij je past. Wees geduldig en blijf proberen.
 • Wees veilig. Dit betekent dat je geen persoonlijke informatie moet delen met iemand totdat je hen beter leert kennen en je comfortabel voelt met hen.
 • Wees open-minded. Online daten biedt de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die je anders misschien nooit ontmoet zou hebben, dus wees open-minded en geef iedereen een eerlijke kans.
 • Wees oprecht en wees jezelf. Online daten kan een beetje intimiderend zijn, maar het is belangrijk om oprecht en eerlijk te zijn over wie je bent en wat je zoekt. Dit zal helpen om een betere match te vinden.

Meer mannen dan vrouwen online

Vrouwen zijn op veel datingsites in de minderheid. Er zijn nu eenmaal meer alleenstaande vrouwen dan mannen. Mannen willen vaker weer een relatie als ze alleen komen te staan, terwijl veel vrouwen ervoor kiezen om alleen te blijven. Vrouwen kunnen zich vaak ook beter redden. Ze zijn beter in staat om hun werk te combineren met een leuk sociaal leven en ook nog goed voor zichzelf te zorgen. Daarom is bij veel vrouwen de behoefte minder om na een relatiebreuk of het overlijden van hun partner weer op zoek te gaan naar een nieuwe relatie. Daarom zijn op de meeste datingsites meer mannen dan vrouwen actief. Vrouwen worden soms wel aangemoedigd om zich aan te melden, bijvoorbeeld door gratis lidmaatschap terwijl mannen wel moeten betalen. Maar het is de vraag of een datingsite daar tegenwoordig nog mee wegkomt omdat discriminatie op grond van geslacht bij wet verboden is.

mannen online

Etiquette voor dames online

Als je als vrouw je inschrijft op een datingsite of aanmeldt bij een datingapp is het belangrijk dat je eerlijk bent over zaken als je leeftijd en je figuur. Plaats geen foto als profielfoto waar je tien jaar jonger en 20 kilo lichter bent. Je valt immers bij de eerste date al door de mand en het risico is groot dat die leuke man meteen op je afknapt. Laat je niet overweldigen doordat je wellicht veel reacties krijgt van mannen. Lees berichten zorgvuldig en reageer alleen als de man in kwestie je echt interesseert. Stuur de anderen wel even netjes een berichtje dat je het leuk vindt dat ze op je reageerden maar dat je denkt dat jullie niet zo goed bij elkaar passen. Wens ze succes bij het vinden van een leuke vriendin.

Etiquette voor heren op een datingsite

Voor de heren geldt in feite hetzelfde als voor de dames als het gaat om eerlijkheid. Ook vrouwen houden er niet zo van om bij een eerste date te moeten constateren dat die kalende man met een buikje dezelfde persoon is als die sportieve en gespierde man op de profielfoto. Wees eerlijk, als het dan tot een date komt weet je in ieder geval zeker dat de ander je aardig vindt om wie je op dat moment bent. Wanneer je je als man aanmeldt op een datingsite is het niet handig om binnen 10 minuten naar 25 vrouwen een bericht te sturen. Kies met zorg enkele vrouwen uit en stuur die een persoonlijk bericht waarin je ingaat op de zaken die ze in hun profiel vermelden.

etiquette dames

Begin niet meteen over seks

Het is echt not done om direct over seks te beginnen als je iemand een eerste bericht stuurt. Dit doe je alleen op een echte seksdatingsite, die niet bedoeld is voor “gewoon” daten. Als het je bedoeling is om een leuke partner te vinden dan is het voor heel veel mensen, zowel mannen als vrouwen, een enorme afknapper als iemand meteen toespelingen doet op seks of zelfs openlijk aangeeft dat je de ander het liefst vandaag nog zou willen bespringen. Over het algemeen is seks een onderwerp dat pas aan de orde komt na een eerste persoonlijke ontmoeting. Gebruik de tijd dat jullie via de datingsite of dating app met elkaar chatten om elkaar beter te leren kennen en uit te vinden of het de moeite waard is om een date af te spreken.

Date niet met meerdere personen tegelijk

Het is niet handig om met meerdere personen tegelijk te daten. Natuurlijk kun je wel met meer personen tegelijk contact hebben op een datingsite. Maar als je met één daarvan besluit af te spreken en het klikt, verbreek dan het contact met eventuele andere personen met wie je op die site contact had en deactiveer je account. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je in een onhandige dubbelrol situatie terechtkomt en voor je het weet ben je al aan het liegen tegen iemand met wie je misschien iets moois kan opbouwen voordat jullie relatie kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen.

daten meerdere personen

De do’s and don’ts van het sturen van eerste bericht op een datingsite of dating app

Het sturen van een eerste bericht op een datingsite of dating app kan een beetje eng zijn, maar het is een essentieel onderdeel van het online daten. Hier zijn enkele do’s en don’ts om in gedachten te houden wanneer je een eerste bericht stuurt. Houd in gedachten dat het sturen van een eerste bericht de eerste stap is in het beginnen van een nieuwe connectie. Door de juiste etiquette te volgen, zal je een positieve en aangename conversatie krijgen en de kans vergroten om een match te krijgen.

Do’s:

 • Begin met een opmerking over iets specifieks in hun profiel. Dit laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in wie ze zijn.
 • Zorg ervoor dat je bericht persoonlijk en uniek is. Vermijd het gebruik van kopie-plak berichten.
 • Wees grappig of speels als dat bij je past, maar wees niet ongepast.
 • Vraag een vraag aan de andere persoon, dit zorgt voor een natuurlijke conversatie.

sturen eerste bericht

Don’ts:

 • Maak geen gebruik van seksueel expliciete taal of beelden in je eerste bericht.
 • Wees niet te pushy of opdringerig. Laat de andere persoon de tijd nemen om te reageren.
 • Vermijd het gebruik van grove taal of beledigende opmerkingen.
 • Wees niet te negatief of zelfmedelijdend in je bericht.

Online etiquette: sleutel tot een positieve datingervaring

Bedankt voor het lezen van ons blog over online etiquette op datingsites en dating apps. We hopen dat je nu een beter begrip hebt van hoe je je moet gedragen op deze platforms om een positieve ervaring te garanderen. Wees altijd beleefd, respectvol en eerlijk, en houd altijd in gedachten dat de andere persoon ook een echte persoon is. Onthoud ook dat het vinden van een match niet bij de eerste keer hoeft te gebeuren, het is een proces. We wensen je veel succes in je zoektocht naar de juiste match. Bekijk onze website voor meer datingtips en om de beste datingsite voor jou te vinden.

Eén reactie op “Verhoog je succes met deze online dating etiquette tips!”

 1. MGTOW schreef:

  Vrouwen kunnen zich beter redden?
  Ik vraag me af waarop dat gebaseerd is. Armoede is het grootst onder vrijgezelle moeders.

  Meer dan 70% van de echtscheidingen is geïnitieerd door de vrouw. Is ze gescheiden dan dient een leger mannen zich aan. Dit noemt men het berijden van de cock carrousel. Geen reden om een duurzame relatie aan te gaan. Dat doet ze pas als het te laat is en er met alle risico’s vandien er op de valreep een kind moet worden verwekt. Vrouwen vormen steeds slechter relatiemateriaal en dat zie je dan nu ook terug in de man/vrouw verhouding op sites en apps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---