Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Is het oké om met meerdere mensen tegelijk te daten?
persoon die meerdere harten jongleert

Is het oké om met meerdere mensen tegelijk te daten?

Welke online datingsite?
27 oktober 2023

Daten is een sociale activiteit waarbij je met iemand afspreekt voor een leuke ontmoeting. Over het algemeen ken je iemand nog niet zo heel goed en door op date te gaan, krijg je de gelegenheid om meer over iemand te leren weten. Op een informele manier kun je zo tijd doorbrengen met iemand, leuke dingen doen en je sociale vaardigheden ontwikkelen. Wanneer blijkt dat er een daadwerkelijke klik is, kun je ervoor kiezen om vaker met iemand op stap te gaan. Mogelijk loopt het zelfs uit op een ware relatie. De vraag die bij daten wel vaak opkomt is dan, ‘is het oké om met meerdere mensen tegelijk te daten?’. Iedereen heeft hier uiteraard een eigen idee over en het is ook afhankelijk van verschillende factoren wanneer dit wel of niet wordt geaccepteerd.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Redenen om te multi daten

Eigenlijk is het heel begrijpelijk dat je als man en ook als vrouw met meerdere mensen tegelijkertijd wilt daten. Je weet immers vaak niet bij een enkele date of iemand inderdaad de geschikte partner is. Mogelijk vind je het ook gewoon gezellig om er met meerdere mensen op uit te trekken en je wil je niet direct verder niet druk hoeven maken over wat er verder uit voort zal bloeien. Het is dan de aangewezen methode om het gezelschap van meerdere mensen op te zoeken en zo te ontdekken met wie je de beste tijd beleeft.

meerdere mensen lachen

Casual dating

Je zit zo niet direct aan iemand vast en geeft ook niet gelijk de indruk dat je iemand als vaste partner beschouwt. Ook de mensen met wie je date, weten zo dat de kaarten nog openliggen en dat als ze echte interesse hebben, misschien nog beter hun best voor je zullen moeten doen. Door te daten met meerdere mensen houd je meer afstand en kun je op een meer casual manier voor jezelf bepalen wat je precies wilt.

Zowel mannen als vrouwen multi daten

Waar het daten met meerdere mensen voorheen meer door mannen werd opgepakt, zie je tegenwoordig ook steeds meer vrouwen die op het multi daten overstappen. Vrouwen hebben zelfs een waar roulatiesysteem bedacht waarbij ze de mensen met wie ze daten met elkaar afwisselen. Hierbij gaat het er vaak om dat een vrouw in eenzelfde periode afzonderlijk op date gaat met twee mannen en na een aantal afspraken bepaalt welke man ze nog vaker wil zien. Vervolgens kiest ze voor de plaats waar de ene date afviel, een andere man uit. Zo kan een vrouw telkens opnieuw bepalen welke man haar het meest aanspreekt en of er meer mogelijk is op de langere termijn. Je kunt op deze plezierige manier kritischer te werk gaan en uiteindelijk zal de juiste partner overblijven.

Twee mensen zitten aan een tafel met een rotatiesysteem van afspraakjes

Regels voor het multi daten

Om de vraag ‘is het oké om met meerdere mensen tegelijk te daten?’ te beantwoorden, zul je merken dat er wel enkele ongeschreven regels waar iemand zich aan kan houden, wanneer de keuze valt op multi daten. Zo wordt het vaak niet gewaardeerd om op eenzelfde avond met meerdere mensen na elkaar te daten. Gun je date de tijd en aandacht die hij of zij verdient en zorg ervoor dat je aandacht niet versnipperd raakt.

Maximaal aantal verschillende dates

Het getuigt van weinig respect om van de ene date naar de volgende te gaan. Zorg er tevens voor dat je niet te veel mensen tegelijk date, drie is het maximumaantal wat je op een nette manier kunt handelen. Blijf bovendien oprecht en eerlijk naar je dates en geef aan wanneer je liever niet meer met iemand afspreekt en verwacht dat het niet tot iets meer kan uitgroeien. Als het daten werkelijk bedoeld is om de markt te verkennen, wissel dan ook voldoende af. Zo blijft het eerlijk en houd je niemand aan het lijntje.

Een kalender met ruimte voor drie verschillende afspraken in één week

Houd het netjes

Met multi daten gaat het om het hebben van een gezellige tijd met iemand. Weerhoud jezelf nog van te veel seksueel contact, omdat het anders een andere intentie krijgt. Vaak kunnen mensen accepteren dat je meerdere mensen date, echter is het niet oké om ook met iedereen intiem te zijn. Zodra dit in beeld komt, spreek je eigenlijk niet meer van daten, maar ga je al meer richting een relatie en is het minder oké om met meerdere mensen tegelijk te daten.

De voordelen en nadelen van exclusiviteit in online dating

Exclusiviteit in online dating kan een lastig onderwerp zijn. Sommige mensen willen zich graag aan één persoon committeren, terwijl anderen juist liever de mogelijkheid openhouden om met meerdere mensen tegelijk te daten. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van exclusiviteit in online dating.

Voordelen:

 • Diepere verbinding: Als je exclusief date, kan dit helpen om een diepere en meer betekenisvolle verbinding met je partner op te bouwen. Doordat je meer tijd en energie in één persoon steekt, leer je elkaar beter kennen en kun je elkaar ook op emotioneel vlak beter ondersteunen.
 • Minder afleiding: Als je je op één persoon richt, kun je je ook beter concentreren op de relatie en op het opbouwen van een sterke basis. Door niet afgeleid te worden door andere dates en mogelijke afleidingen, kun je je meer richten op wat je nodig hebt om een goede relatie op te bouwen.
 • Meer vertrouwen: Exclusief daten kan bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen tussen jou en je partner. Het kan laten zien dat je om elkaar geeft en dat je bereid bent om in de relatie te investeren, waardoor de kans groter wordt dat je partner zich ook openstelt en vertrouwen toont.

vergrootglas dat inzoomt op een enkel hart,

Nadelen:

 • Verlies van vrijheid: Exclusiviteit kan betekenen dat je je vrijheid en flexibiliteit verliest om andere mensen te ontmoeten. Als je gewend bent om met meerdere mensen tegelijk te daten, kan het afscheid nemen van deze vrijheid lastig zijn en kan het gevoel van beperking ontstaan.
 • Gevoel van druk: Als je exclusief date, kan dit ook druk en verwachtingen met zich meebrengen. Je partner kan verwachten dat je meer tijd en energie in de relatie stopt en kan ook meer van je verwachten op emotioneel vlak. Dit kan soms overweldigend zijn.
 • Verantwoordelijkheden: Door exclusief te daten, krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Je bent verantwoordelijk voor elkaars welzijn en geluk en moet er dus voor zorgen dat de relatie goed verloopt. Dit kan soms lastig zijn en kan druk op de relatie leggen.

Hoe exclusief wil jij zijn in online dating?

Exclusiviteit in online dating heeft zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor jou belangrijk is en wat je zoekt in een relatie. Exclusiviteit kan helpen om een diepere verbinding op te bouwen en vertrouwen te kweken, maar het kan ook druk en verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Het is aan jou om te bepalen of exclusiviteit voor jou werkt en wat je nodig hebt om een goede relatie op te bouwen.

persoon omringd door meerdere harten

Het belang van persoonlijke behoeften bij exclusiviteit in dating

In dit artikel hebben we besproken of het oké is om met meerdere mensen tegelijk te daten. Het is belangrijk om te bedenken wat voor jou belangrijk is en wat je zoekt in een relatie. Exclusiviteit kan voordelen bieden, zoals het opbouwen van een diepere verbinding en vertrouwen, maar het kan ook druk en verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Het is aan jou om te bepalen of exclusiviteit bij jou past en wat je nodig hebt om een goede relatie op te bouwen. Uiteindelijk is er geen goed of fout antwoord op deze vraag. Het is belangrijk om jezelf en je behoeften serieus te nemen en open en eerlijk te communiceren met de mensen waarmee je date.

Eén reactie op “Is het oké om met meerdere mensen tegelijk te daten?”

 1. MGTOW-2 schreef:

  Uit navraag bij de dames met wie ik op datingsites correspondentie had, blijkt dat zij zeer veel reacties krijgen. Mannen krijgen veel minder of nauwelijks reacties. Een keer raden wie er vooral parallel daten: vrouwen!
  Niet zelden bespraken zij de grote hoeveelheid dates of lieten ze mij weten dat ik slechts een van de vele opties was. In die zin kun je vrouwen op datingsites zien als een populaire attractie in een pretpark: de rij wachtenden is lang, het ritje is maar van korte duur, na jou is de volgende aan de beurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---