Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Relaties en exclusiviteit: begrijp de betekenis
Twee figuren omringd door cirkel van exclusiviteit.

Relaties en exclusiviteit: begrijp de betekenis

Welke online datingsite?
05 maart 2024

Exclusiviteit in een relatie is een belangrijk onderwerp voor veel mensen die op zoek zijn naar liefde en verbinding. Het betekent dat je je aandacht en liefde richt op één persoon en je niet open stelt voor andere romantische of seksuele verbindingen. Het kan echter verwarrend zijn om te begrijpen wat er precies bedoeld wordt met exclusiviteit en wat het inhoudt voor jou en je partner. In deze blog gaan we dieper in op wat er wordt bedoeld met exclusiviteit in een relatie en hoe je er zeker van kunt zijn dat jij en je partner op dezelfde lijn zitten. Leer hoe je duidelijke afspraken kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij en je partner op dezelfde pagina staan als het gaat om exclusiviteit.

in dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat wordt er bedoelt met: “exclusief zijn” in een relatie?

In de hedendaagse maatschappij, waarin de standaard relatie- en gezinsformaties langzaam aan het verdwijnen zijn, wordt het steeds lastiger te bepalen wanneer het contact met een leuke dame of heer uitgroeit tot een waardevolle relatie. Het concept ‘exclusiviteit’ lijkt ook wel aan waarde te lijken inboeten. Bestaat het eigenlijk nog wel? En wat wordt hier tegenwoordig mee bedoelt?Is de man-vrouw verhouding nog wel gericht op het verbinden met een enkele partner? Of groeit de relationele wereld steeds verder toe naar lossere contacten met meerdere geliefden om vervulling voor de persoonlijke behoeften te vinden? En in hoeverre raak je hierin verwijderd van een innerlijke tevredenheid of van de moed om jezelf en eigen gevoelens aan te kijken en werkelijk te doorgronden?

Exclusieve relatie: Twee mensen houden handen, boven hen een vraagteken.

Zelf invulling geven aan “Exclusief zijn”.

Met het onderwerp ‘exclusief zijn’ komt een heel scala aan confronterende vragen naar boven, die menigeen tegenwoordig wellicht niet eens meer wil adresseren. Maar het belangrijkste is om voor jezelf af te vragen wat er precies bedoeld wordt met ‘exclusief zijn’ in een relatie en hoe je hier zelf invulling aan wilt geven.

Hoe definieer je exclusiviteit?

Exclusiviteit is niet voor iedereen hetzelfde en zal ook niet op eenzelfde moment binnen een mogelijke relatie verlangd worden van de ander. Exclusiviteit refereert aan het verbinden, een contact onderhouden met een enkele persoon. Hierbij wordt niet langer aanvaart dat de persoon met wie je omgaat, ook intiemere aandacht geeft aan een ander. Ook het level van intimiteit dat hierin acceptabel is, hangt erg af van de voorkeuren van de individuele personen, die een relatie aan het aangaan zijn.

Een doolhof met paden, leidend naar omhelzende mensen.

Nog geen relatie

Sommigen vinden het reeds bij het daten belangrijk dat de persoon met wie ze meerdere dates hebben, niet ook nog op date gaan met anderen. In dat opzicht is er reeds exclusiviteit in de fase van het daten. Er is dan nog echter geen sprake van een relatie. Toch kan het soms ongemakkelijk voelen als hierin al niet ergens een mate van trouw of interesse wordt getoond. Voor anderen kan dit te vroeg zijn en verlangen juist nog de vrijheid en het gezelschap van meerdere date kandidaten voordat ze hun aandacht vastleggen op één specifieke partner. In dat geval zal exclusiviteit pas aan de orde zijn, wanneer een daadwerkelijke relatie gevormd is.

Uitspreken van exclusiviteit

Zelfs wanneer een relatie reeds aan het vormen is, kan het voor sommigen nog niet tijd zijn om geheel exclusief te willen gaan. Zelfs intieme contacten kunnen dan nog worden gedeeld met meerdere personen, ook al ligt de aandacht hoofdzakelijk bij één specifiek persoon. Vaak dient het uitsluiten van contacten met anderen dan een keer besproken te worden, om de exclusiviteit vast te gaan stellen. In veel relaties zal dit echter vaak vanzelfsprekend overlopen in een meer exclusievere relatie, waarbij het niet zo expliciet hoeft te worden gevraagd of uitgesproken. Het kan een ongemakkelijk gesprek zijn immers, maar zeker ook noodzakelijk als het niet vanzelf duidelijk wordt waar je staat binnen een relatie. Ook dit zijn dan aandachtspunten om over na te denken of jouw idee over een relatie wel hetzelfde is als die van je partner.

Twee mensen bespreken exclusiviteit, gedachtenbubbel toont meerdere figuren.

Exclusiviteit in een Polyamoreuze relatie

Weer anderen beschouwen exclusiviteit als een uniek samenkomen van twee mensen en kunnen dit vervolgens delen met meerdere geliefden. Dit wordt ook wel polyamorie genoemd. Het relatieaspect waarbij je met je eigen uniciteit in contact komt met de uniciteit van een ander, kan dan reeds beschouwd worden als de exclusiviteit tussen twee mensen. Elke relatie tot een ander is hierbij speciaal en hierin hoeft geen bedreiging voelbaar te zijn, als je partner vervolgens eenzelfde unieke verbinding legt met een ander.

Exclusiviteit is persoonlijk

Lang niet iedereen zal exclusiviteit in een relatie dusdanig kunnen herkennen of accepteren. Dit hangt helemaal af van de eigen ideeën en overtuigingen die je hebt over relaties en intimiteit en hoe je exclusiviteit hierin wilt honoreren. Er is hierin allang geen duidelijke richtlijn meer en iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen wat voor soort relatie ze willen en wanneer en in welke vorm exclusiviteit hierin wordt geïntroduceerd. De doorgaans acceptabele definitie van ‘exclusief zijn’ in een relatie, is dat je van de andere partij kunt verwachten dat de aandacht bij jou ligt en dat er ook geen verdere intieme contacten meer plaatsvinden met anderen dan spreken we van een monogame relatie. De mate van intimiteit en het tijdstip waarop je dit zult kunnen of willen verwachten, zal onderling moeten worden bepaald.

Exclusieve relatie: Twee figuren op podium, omringd door duisternis.

Duidelijkheid over exclusiviteit in moderne datingrelatie

In de moderne datingwereld kan exclusiviteit een haast vaag begrip zijn. Het is belangrijk om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn en de betekenis van exclusiviteit in jullie relatie af te bakenen. Het is een persoonlijke keuze om exclusief te zijn, maar het is essentieel om eerlijk en open te communiceren over jullie verwachtingen. Als je twijfelt over wat exclusiviteit in jouw relatie betekent, overweeg dan om met je partner te praten of het te bespreken met een professionele relatietherapeut. Wees lief voor jezelf en je partner door duidelijke en gezonde verwachtingen te hebben in jullie relatie.

Eén reactie op “Relaties en exclusiviteit: begrijp de betekenis”

  1. MGTOW-2 schreef:

    Mijn dates verwachtten van mij nog immer dat ik de dates initieerde en financierde. Als je niet oppast wordt dating een exclusieve aangelegenheid, als man zijnde wel te verstaan.
    Kijk je naar de scheidingsstatistieken dan is exclusiviteit ver te zoeken. Bijna de helft van de huwelijken strandt; het overgrote merendeel op initiatief van de vrouw. Via datingsites en apps is zo weer een nieuw exemplaar te vinden….. We hebben oceanen vol drijvend wegwerpplastic en we hebben ook sites en apps vol drijvende relationele schipbreukelingen. Het CBS melde onlangs dat 30% van de kinderen in een 1-ouder gezin opgroeit. Dankzij feminisme is ook de exclusiviteit van het gezin gezonken. Wil je exclusieve aandacht neem dan een trouwe viervoeter; die kwispelt vrolijk als je thuiskomt, is met weinig tevreden en is er in voor- en tegenspoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---