Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Online daten? Stel deze vragen om je match écht te leren kennen!
een persoon die een dating-app op hun telefoon gebruikt, die opgewonden maar een beetje nerveus kijkt bij het versturen van het eerste bericht.

Online daten? Stel deze vragen om je match écht te leren kennen!

Welke online datingsite?
20 november 2023

Als je begint met online daten, kan het lastig zijn om het eerste contact te leggen. Hoe start je een interessant gesprek? Welke vragen kun je het beste stellen? En wat moet je juist vermijden om de ander niet af te schrikken? In dit artikel delen we de beste vragen om te stellen tijdens het eerste online contact. Deze vragen zijn niet alleen effectief om het gesprek gaande te houden, maar ook om je match beter te leren kennen en een echte connectie te maken. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie of gewoon wat plezier, met deze vragen zorg je ervoor dat het eerste contact soepel verloopt en dat je een goede indruk achterlaat. Lees snel verder en ontdek de vragen die jouw online dating succesvol maken!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Online daten: De juiste vragen bij het eerste contact!

Wanneer je voor het eerst online gaat daten vind je dat misschien reuze spannend. Vooral als je van jezelf al wat onzeker bent over hoe je op vrouwen over komt kan het lastig zijn om het gesprek te openen als je iemand ontmoet die je leuk vindt en die je graag beter wilt leren kennen. Het belangrijkste is dat je bij het eerste contact niet te hard van stapel loopt. Wat zijn de juiste vragen bij het eerste contact?

Grafische voorstelling van een gespreksballon met een vriendelijke en boeiende ijsbrekende vraag

Begin het gesprek rustig

Een rustige benadering werkt vaak het beste. Het grote voordeel van chatten is dat je kunt nadenken over je reactie, in tegenstelling tot een ontmoeting in de kroeg. Maak gebruik van dat voordeel. Online daten kan een heuse uitdaging zijn. Je hebt immers geen idee met wie je te maken hebt en dit kan het lastig maken om de juiste woorden te vinden. Je weet namelijk niet goed welke openingszinnen het meeste succes zullen opleveren en of de ander wel in jou geïnteresseerd kan zijn. Doordat je eigenlijk niet goed weet wat indruk op de ander zal maken, kan het lastig zijn om een gesprek te beginnen.

Doemscenario’s

Doemscenario’s waarin je genadeloos wordt afgewezen of erger nog, compleet genegeerd, kunnen door je hoofd gaan spoken als je blijft nadenken over de perfecte openingszin. Bij het online daten komt alles erop aan hoe goed de communicatie verloopt. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste vragen weet te stellen die de interesse van de ander weet te trekken. Je moet immers wel weten op te vallen tussen de vele andere leden die mogelijk ook in contact willen komen met de persoon die jouw aandacht heeft.

Bezorgde persoon met telefoon omringd door negatieve gedachten en angst voor afwijzing in online dating

Wat zijn de juiste openingsvragen?

Het is belangrijk bij een eerste contact dat je niet naar de bekende weg vraagt. Lees het profiel van de ander zorgvuldig en zorg ervoor dat je geen vragen stelt waarvan het antwoord in het profiel staat. Als iemand aangeeft in Den Haag te wonen, vraag dan niet “Zeg, waar woon je eigenlijk?”, maar geef aan dat jij in Voorburg woont en dat dat dus dicht in de buurt van Den Haag is. Het is ook niet echt handig om simpelweg te vragen waarom iemand op deze datingsite zit. Waarschijnlijk is het antwoord dezelfde reden als waarom jij er lid bent geworden, namelijk om een leuke partner te vinden.

Hoe mannen vrouwen kunnen aanspreken

Voor mannen kan het ontzettend spannend zijn om een mooie vrouw aan te spreken. In een tijd waarin ook vrouwen steeds vaker het initiatief nemen of zich genoodzaakt voelen een stap te zetten, is voor hen vaak net zo ongemakkelijk om in contact te komen met een man die ze aantrekkelijk vinden. Meestal helpt het om dan enkele openingsvragen te kennen die je verder kunnen helpen om het eerste contact te leggen.

Afbeelding van een zelfverzekerde man die op een datingsite op een respectvolle en vriendelijke manier een vrouw benadert

Trek de aandacht

Tijdens het online daten kom je veel profielen tegen. Mogelijk zijn er enkele die meer je aandacht trekken dan anderen en er kan uiteindelijk zelfs iemand tussen zitten die je werkelijk aanspreekt. Dan wil je uiteraard graag met die persoon in contact komen. Doorgaans bieden datingsites de mogelijkheid om je interesse bij de ander kenbaar te maken. Dit kan door middel van het versturen van een like op het profiel van de ander of je kunt beslissen om de stoute schoenen aan te trekken en een bericht te sturen. Dit is een zeer persoonlijke stap, waarbij je het gevoel kunt krijgen dat je je kwetsbaar op moet stellen.

Een grote stap

Het is immers nog best een grote stap om iemand te laten weten dat je diegene wel erg leuk vindt. Je weet namelijk niet hoe dit ontvangen gaat worden en of de ander jou op basis van je eigen profiel ook leuk gaat vinden. Ook kan het een drempel zijn om een bericht te schrijven, omdat je eigenlijk niet goed weet hoe je dit precies moet doen. Het is belangrijk dat je tussen de vele berichten die iemand mogelijk kan ontvangen, goed opvalt. Je wilt er dusdanig uitspringen, dat de ander jouw bericht onthoudt. Je zult dus je woorden zorgvuldig moeten kiezen, om een goede indruk te maken. Bij het online daten moet je goed zichtbaar zijn en de aandacht naar je toe weten te trekken, als je succes wilt krijgen.

een persoon die aan de rand van een duikplank staat, wat het moment symboliseert waarop hij besluit om dat eerste bericht te sturen

Zoek een gezamenlijke interesse voor je openingsvraag

Het komt positief over als je een gezamenlijke interesse vindt, liefst meer natuurlijk, waar je in je openingsbericht over kunt beginnen. “Ik lees dat jij katten hebt, ik ben ook dol op katten en ik heb er zelf ook 2”, is bijvoorbeeld een goede opening. Of “Ik lees dat je van literaire thrillers houdt, heb je het nieuwste boek van Karin Slaughter al gelezen?”. Probeer standaard openingsvragen te vermijden als “wat een knappe vrouw ben je”, “wat een leuke foto”. Daar kan een vrouw immers niet echt op reageren dan alleen met “dank voor het compliment”. Als je met een gepaste vraag laat blijken dat je echt interesse hebt dan is de kans groter dat je een serieuze reactie krijgt.

Een indruk van iemand krijgen

Een bijkomstig voordeel van het online daten is dat je de profielen van de personen waarin je geïnteresseerd bent, kunt bekijken. Zo krijg je reeds een indruk van hoe iemand in elkaar zit en waarnaar de interesses uitgaan. Naast een beeld van de ideale partner, waarnaar die persoon op zoek is, vind je zo ook interesses in de hobby’s en leefstijl. Je kunt zo bepalen of er overeenkomstige interesses zijn waarover je met de ander kunt praten. Het bericht dat je wilt verzenden, kan zo elementen bevatten van interesses waarvan je al zeker weet dat dit zal aanspreken. Je geeft zo blijk van bedachtzaamheid en toont dat je jezelf hebt verdiept in de andere persoon. Dit kan uiterst aantrekkelijk zijn, zeker als je werkelijk dezelfde interesses deelt.

Visuele voorstellingen van datingprofielschermen, met secties die interesses, hobby's en levensstijlkeuzes benadrukken.

Gerichte vragen stellen

Je kunt inspringen op een hobby en met gerichte vragen komen, waaruit blijkt dat je kennis van zaken hebt. Apart van de gangbare vragen die ongetwijfeld in veel berichten worden gesteld, zul je zo duidelijk opvallen en indruk maken. Hierdoor kan een interesse bij de ander in jou worden opgewekt en kan het zomaar gebeuren dat je een enthousiast bericht terugkrijgt. Je hebt als vanzelf reeds een band, omdat je op eenzelfde golflengte zit en dit kan het begin van een interessante conversatie worden. Zodra het gesprek op gang is gekomen, kun je dit verder uitbouwen en nog meer over jezelf vertellen. Zo komen jullie er vanzelf achter of de interesse wederzijds is en of er meer dan een leuk contact mogelijk is.

Vraag niet meteen naar privé zaken

Wanneer je pas net contact hebt met iemand is het niet zo gepast om meteen maar naar het mobiele telefoonnummer te vragen onder het mom van dat jullie dan via Whatsapp verder kunnen kletsen. Dat is echt iets voor kort voor of direct na de eerste date. Het is ook niet gepast om naar iemands adres te vragen of naar het salaris. Ook suggestieve vragen zoals “zooo, ben jij sales manager, dat betaalt zeker wel goed” zijn niet zo heel handig. Of iemand een eigen woning heeft of een huurhuis is ook niet van belang als jullie elkaar nog niet hebben ontmoet. En een absolute no go is vragen naar vorige relaties.

Afbeelding van een persoon met een smartphone en een dating-app, met een lijst van gespreksonderwerpen die als privé of ongepast worden beschouwd.

Wat moet je wel vragen bij het eerste contact?

Er zijn vragen die absoluut belangrijk zijn om iemand beter te leren kennen bij het eerste contact. Het gaat dan om essentiële zaken waarover jullie het eens moeten zijn. Als jij bijvoorbeeld absoluut geen partner wilt die rookt dan is het belangrijk dat je dit in het begin van jullie contact vraagt als het niet in het profiel is vermeld. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vraag of iemand vegetariër is. Als jij overtuigd vegan bent dan wil je vast geen relatie met iemand die onder jouw ogen met smaak een stukje vlees eet.

Vervolg vragen

In een iets later stadium is het indien van toepassing belangrijk om te vragen of er een kinderwens is. Als jij absoluut geen kinderen (meer) wilt of juist wel, dan heeft het immers niet zoveel zin om te investeren in een relatie met iemand die daar duidelijk anders over denkt. Dit zal dan zeker tussen jullie in komen te staan en de ander zal zich bedrogen voelen als je later toch gaat aandringen op het krijgen van kinderen of juist duidelijk laat weten dat je zeer zeker geen kinderen wilt terwijl je daar in het begin nog vaag over was.

een persoon en een mogelijke match die deelnemen aan een betekenisvol gesprek, met gedachtebellen waarin vervolgvragen staan over toekomstplannen en doelen

Humor is het halve werk

Bij het uitspreken van een openingsvraag, is het belangrijk om deze vooral met enige humor of luchtigheid te brengen. Zo zul je eerder succes hebben en wordt de zin niet zo snel als opdringerig of irritant ervaren. Je toont jezelf gelijk van een speelse en enthousiaste kant en ook dit zal eerder tot de verbeelding spreken. De zin blijft niet enkel een gesproken zin waarmee je de aandacht van iemand wil opeisen, maar je creëert gelijk een ontspannen en intrigerende ambiance. Hierdoor zul je sneller in de smaak vallen en zal een vrouw eerder geneigd zijn je het voordeel van de twijfel te geven.

De kracht van humor

Als je hem of haar door je openingsvraag gelijk helemaal aan het lachen weet te brengen, heb je nog meer kans van slagen en zul je kunnen rekenen op een langer gesprek. Het is dan ook zeker belangrijk dat je weet hoe je een openingsvraag moet aankleden en moet presenteren. Dit maakt of de zin je kansen maakt of breekt. Probeer hierbij te ontspannen en vooral niet teveel over de uitkomst na te denken. Het moet lijken alsof de zin spontaan in je op kwam en dat je nonchalant in gesprek komt met de dame in kwestie. Dit zijn de beste situaties waarin een eerste stap gezet kan worden en je kansen op succes zullen zo zeker toenemen.

een persoon die een slim en grappig openingsbericht stuurt, waarbij de ontvanger reageert met gelach en een positieve reactie.

Zorg voor een goede eerste indruk

In het kort kom het er op neer dat je moet zorgen voor een goede eerste indruk. Niet alleen dat de ander die van jou krijgt maar ook andersom. Zorg dat je weet met wie je te maken hebt en beoordeel zo snel mogelijk of er een basis is om het contact voort te zetten. Zo niet, zet dan een punt achter het contact en laat het niet voort sudderen terwijl je zelf al zeker weet dat deze persoon voor jou niet de ware is.

Luisteren is net zo belangrijk

Als het je lukt om de juiste vragen te stellen bij online daten, dan kun je sturing geven aan het gesprek en dit dusdanig vorm geven dat je zelf goed uit de verf komt. Het is vooral belangrijk om hierbij duidelijk je interesse te blijven tonen voor alles wat de ander interessant vindt. Hiermee zul je de aandacht behouden. Om er verder achter te komen wat belangrijk is voor de persoon waarin je interesse hebt, is het verstandig om ook goed te luisteren. Als de ander terugschrijft, doe je er goed aan om in je op te nemen wat er gezegd wordt. Zo leer je de ander snel een stuk beter kennen en weet je ook waar je op in kunt haken om het gesprek op gang te houden. Verdiep je in de beleefwereld van de ander en je zult gemakkelijk weten welke vragen je kunt stellen.

dialoog tussen twee individuen waar actief luisteren duidelijk zichtbaar is, met tekstballonnen die de belangrijkste punten en vragen op basis van de discussie benadrukken.

Praten over gedeelde interesses

Als er een echte verbinding is, zal het gesprek soepel en ontspannen lopen en kunnen jullie eindeloos over een gedeelde interesse praten. Uit de conversatie komt dan vanzelf naar voren of er een daadwerkelijke klik ontstaat tussen jullie en of een date een logische volgende stap kan zijn. Ook als blijkt dat er verder geen sprake is van overeenkomstige beleefwerelden, heb je zo wel kunnen oefenen in de kunst van conversatie. Iets wat je mee kunt nemen naar een volgend gesprek met iemand anders die je aandacht mogelijk trekt. Het leren stellen van goede vragen krijg je zo steeds beter onder de knie en dit zal je uiteindelijk naar de juiste persoon doen trekken.

Open vragen stellen: Zo maak je echt contact bij online daten

Met deze vragen voor het eerste online contact, heb je alle tools in handen om jouw online dating avontuur tot een succes te maken. Onthoud dat het belangrijk is om jezelf te blijven tijdens het gesprek en niet te veel bezig te zijn met hoe je overkomt. Stel open vragen, luister goed naar de antwoorden en toon interesse in de ander. Vergeet niet dat het eerste contact slechts een eerste stap is naar een eventuele relatie, en dat er nog genoeg tijd is om elkaar beter te leren kennen. Houd het gesprek luchtig en positief en geniet van het proces. Wil je meer tips en advies voor online daten? Neem dan een kijkje op onze website. Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw online dating avontuur tot een succes te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---