Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Eerste indrukken: Make-or-break in relaties
eerste ontmoeting waarbij één persoon een warme en verwelkomende glimlach biedt

Eerste indrukken: Make-or-break in relaties

Welke online datingsite?
03 oktober 2023

Eerste indrukken zijn van groot belang bij het opbouwen van relaties. Of het nu gaat om een eerste date, een zakelijke ontmoeting of het ontmoeten van nieuwe vrienden, de eerste indruk die je maakt kan een blijvende invloed hebben op de relatie die volgt. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de signalen die je uitzendt en hoe je overkomt op anderen. In dit artikel op welkeonlinedatingsite.nl ontdek je waarom eerste indrukken zo belangrijk zijn en hoe je een goede eerste indruk kunt maken. We bespreken enkele praktische tips die je kunt gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten en positieve eerste indrukken te maken, zodat je succesvolle relaties kunt opbouwen. Lees verder en leer hoe je de beste eerste indruk kunt maken!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Eerste indrukken hebben een blijvende invloed op relaties

Wanneer je iemand nog niet kent, spelen de eerste indrukken toch zeker een bepalende rol in hoe we over iemand denken. Deze eerste indrukken blijven bovendien langer bij dan oorspronkelijk werd gedacht. Ze zijn zeker niet zo gemakkelijk uit het geheugen te wissen. Toch is ons vermogen om in een halve seconde een mening over iemand te vormen, zeker niet enkel nadelig. Het is deel van onze menselijke natuur en dragen bij aan algemene bescherming tegen mensen die het slecht met ons voor kunnen hebben. We zijn zo geprogrammeerd en kunnen veel informatie verzamelen, enkel door te letten op de uitdrukking van iemands gezicht. Dingen als geslacht en etniciteit worden opgemerkt, maar ook personaliteitstrekken. Dit kan handig zijn, maar het kan ons ook weerhouden van het aangaan van waardevolle vriendschappen of relaties. Hoe sterk zijn deze eerste indrukken nu eigenlijk werkelijk?

eerste indruk man en vrouw

Onderzoek naar eerste indrukken

In een onderzoek werden 55 deelnemers gevraagd of ze bevriend wilden zijn met een viertal vrouwen, gebaseerde enkel op een portretfoto. Van elke vrouw was een foto gemaakt waarop ze lachte en een andere foto waarop ze neutraal keek. De deelnemers moeten bovendien aangeven of de vrouwen extravert, aangenaam, emotioneel stabiel of zelfbewust overkwamen en open zouden staan voor nieuwe ervaringen. Tussen één en zes maanden daaropvolgend kwamen de deelnemers terug voor een zogenaamd ander experiment, waarbij ze één van de vrouwen van de foto’s zouden ontmoeten. Slechts vier van de deelnemers herkende de vrouw als iemand die ze eerder hadden gezien en deze werden later uit het experiment verwijderd. Elke deelnemer bracht 20 minuten met de vrouw door, waarbij ze een spelletje speelden en elkaar zo goed mogelijk moesten leren kennen.

Resultaten van onderzoek

Na de interactie werden de deelnemers eenzelfde soort vragen over de persoonlijkheid van de vrouw gesteld. Opmerkelijk kwamen de antwoorden sterk overeen met hun initiële indrukken. Degenen die dachten dat de vrouw aardig zou zijn, met een aangename persoonlijk hadden over het algemeen positieve indrukken na de ontmoeting met haar. En degenen die negatief over de vrouw hadden gedacht, bleven eveneens bij hun mening. Het was opvallend dat ondanks de verschillen in mening, elke deelnemer interactie had met dezelfde vrouw. Enkele wijzigingen kwamen echter wel voor, maar over het algemeen was het vooral evenredig met de eerdere indrukken.

Resultaten van onderzoek

Non-verbale signalen

De vrouw wist niet hoe de deelnemers over haar foto hadden geoordeeld, dus ze ging niet met een bepaalde houding in het gesprek. Toch kan het zijn dat de eerste indrukken van de deelnemers terug waren te zien in hun houding, waardoor de vrouw deze oppikte. Degenen die positief op haar foto hadden gereageerd, waren aardiger tegen haar. Ze lachten een stuk meer en bogen ook meer voorover. Hun non-verbale signalen waren ook warmer naar haar toe. Als iemand warmer is en meer betrokken, dan vang je dit op. De vrouw reageerde zelf ook aardiger terug. Dit is een duidelijk geval van gedrag confirmatie, waardoor eerste indrukken vanzelf waarheid blijken te worden.

Indrukken of aannames

Uiteraard is dit voor menigeen nooit de intentie. De deelnemers hadden vooraf aangegeven dat ze in staat zouden zijn om hun eerste indrukken bij te stellen, zodra ze iemand beter zouden kennen. Toch blijkt dit in praktijk nauwelijks het geval te zijn. De aannames van de deelnemers bewezen tevens een veronderstelling die bij velen heerst, namelijk dat aantrekkelijke mensen ook vanzelfsprekend sociaalvaardig zouden zijn en gelukkigere gezinnen hebben. Hierin ga je voorbij aan het eerste oordeel en vul je dit aan met positieve attributen.

sociale vaardigheid

Bewustwording brengt verandering

In het onderzoek konden de deelnemers enkel maar een korte tijd met elkaar doorbrengen. Het kan daardoor zijn dat de gesprekken te oppervlakkig bleven om echt een andere mening te kunnen vormen. Langere en meer intiemere interacties zouden wel eens een heel andere uitkomst kunnen bieden. In veel gevallen, echter, is enkele minuten alle tijd die je krijgt. Het feit dat we vasthouden aan onze eerste indrukken, zeker voor onbekenden, is zeker niet iets om ons rot over te voelen. Je kunt er wel bewuster mee omspringen.

geweldige mensen mislopen

Er is een klein verschil tussen dit klakkeloos accepteren of openstaan voor de gedachte dat onze mening wel eens verkeerd zou kunnen zijn. We kunnen zo geweldige mensen mislopen. Door te erkennen dat een goede indruk mogelijk je houding tegenover iemand beïnvloeden, maakt het mogelijk om hierin een aanpassing te maken. Zo kun je minder op je hoede zijn, meer open en warmer in het contact. En vanzelf ontdekken of er een andere uitkomst mogelijk is.

contact tussen twee mensen

De kracht van een eerste indruk

We hopen dat onze tips en inzichten je hebben geholpen om je bewust te worden van de impact van eerste indrukken op relaties. Onthoud dat het belangrijk is om authentiek te zijn en jezelf te blijven, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een goede presentatie en verzorging. Door bewust te zijn van je lichaamstaal, woordkeuze en gedrag, kun je een positieve en blijvende eerste indruk maken op potentiële partners. Als je op zoek bent naar meer advies en tips over relaties en dating, bekijk dan gerust onze andere artikelen op welkeonlinedatingsite.nl. We staan altijd klaar om je te helpen bij het vinden van liefde en het bouwen van langdurige relaties. Veel succes en liefde toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---