Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Een verboden liefde: het gevaarlijke verlangen!
Verboden liefde: Twee mensen wisselen verlangende blikken uit.

Een verboden liefde: het gevaarlijke verlangen!

Welke online datingsite?
09 februari 2024

Verliefd worden is een mooie ervaring, maar soms valt ons oog op iemand die als ‘verboden terrein’ wordt beschouwd. Dit kan variëren van een docent, baas of collega tot de partner van een goede vriend(in). Hoewel deze gevoelens aanvankelijk onschuldig lijken, kunnen anderen je snel op de risico’s wijzen. Het kan echter moeilijk zijn om deze gevoelens los te laten. Op welkeonlinedatingsite.nl hebben we onderzocht hoe je om kunt gaan met een verboden liefde en wat de mogelijke risico’s en uitdagingen zijn. Ontdek hoe je deze situatie op een verstandige manier kunt aanpakken en of het de moeite waard is om de stap te zetten of niet. Met onze tips en adviezen kun je weloverwogen beslissingen nemen en mogelijke gevolgen beperken.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Omgaan met verboden liefde: tips en adviezen

Verliefd worden zou een fijne ervaring moeten zijn. Maar wat als je nu verliefd wordt op iemand, waarbij dit niet geheel handig is? Soms word je verliefd op iemand die als verboden terrein lijkt. Denk daarbij aan een docent, je baas of collega of de man van je beste vriendin. In de roes van verliefdheid zal dit in eerste instantie mogelijk onschuldig lijken. Toch zullen anderen in je omgeving je er al snel op wijzen dat dit niet direct iets is waar je voor moet gaan. Je kunt de ander echter vaak nog moeilijk uit je hoofd krijgen, zodra je gevoelens voor die ene onbereikbare persoon toenemen. Hoe ga je hier mee om? Of hoe kun je eventueel alsnog peilen of de interesse wederzijds is? Een verboden liefde is spannend, maar brengt ook zeker genoeg verwarring met zich mee. Elke situatie zal op zichzelf bekeken moeten worden. Kun je uiting geven aan je gevoelens of is het wellicht beter deze voor je te houden?

verboden liefde ontmoet elkaar sitekem

De mensen met wie je omgaat

Verliefd worden is een normaal verschijnsel als je veel tijd in een bepaalde omgeving doorbrengt. Op school of op werk ontmoet je veel mensen en besteed je veel tijd en aandacht aan gedeelde bezigheden. Je leert de ander goed kennen en hierdoor kunnen zich gevoelens ontwikkelen, zelfs als dit niet helemaal klopt. Zo herinnert veel schoolgaande jeugd zich een verliefdheid op een docent of leerkracht en ook veel mensen voelen zich plotseling aangetrokken tot een collega of leidinggevende. In een omgeving waar je veel aanwezig bent, is de kans groter dat je iemand tegen het lijf loopt die je aandacht trekt. Het is daarbij geenszins onwaarschijnlijk dat je je voelt aangetrokken tot iemand die in autoriteit staat of waarvan je veel kunt leren. Dit geeft je doorgaans het idee van verliefdheid, maar hier hoeft zeker niet altijd iets uit te ontstaan.


Implicaties van een verboden liefde

Bij een verboden liefde kun je erg twijfelen over je gevoelens. Het kan als heel ongemakkelijk ervaren worden, zeker als je je bewust bent van het feit dat het eigenlijk tot niets kan leiden. Mogelijk zie je gelijk een hoop beren op de weg, juist omdat het in de huidige situatie waarin je je verkeerd, niet direct handig is om gevoelens voor iemand te hebben. Een relatie met een collega, docent of broer van je beste vriendin brengt immers zoveel meer mee, dan in eerste instantie val te overzien.

Twee handen reiken naar elkaar, gescheiden door obstakel.

Wat te doen als je gevoelens niet wederzijds zijn?

Wat als het niet wederzijds blijkt te zijn als je al je gevoelens deelt? Of als het alsnog weer snel uitgaat en je nog samen moet werken? Er zitten zeker gevolgen aan een verliefdheid op iemand die eigenlijk hiervoor niet direct de beste keuze is. Het blijft immers niet altijd rozengeur en maneschijn. Het kan de onderlinge verhoudingen op werk of school of binnen een vriendschap zeker overhoopgooien. Het aangaan van een verboden liefde is daarom niet iets waar lichtzinnig over gedacht kan worden.

Verstoorde verstandhoudingen

Verboden liefdes geven altijd een extra dynamiek aan een verliefdheid. Als je verliefd wordt op een collega of baas, maakt dit de werkverhouding soms ongemakkelijk. Je past ongemerkt vaak toch je benadering tot de ander aan, doordat er elke keer als je met de ander moet samenwerken verliefde gevoelens door je heen schieten. Waar je normaal nuchter en professioneel zou handelen, kan je werkwijze er zeker door worden beïnvloed. Met als gevolg dat iedereen op de werkvloer je anders begint te zien, zeker als niet bekend is waar je mee worstelt. Wanneer dit wel bekend is, kan het ook voor velen als onprettig worden ervaren. Als je verliefd wordt op de broer van een vriendin verandert de dynamiek eveneens, aangezien je nu andere behoeftes de boventoon voeren, wanneer je bij haar op bezoek komt. Niet enkel voor jezelf, de persoon op wie je verliefd bent, maar eigenlijk voor ieder ander betrokkene kan zo heel eenvoudig een uiterst ongemakkelijke situatie ontstaan.

Collega's vermijden oogcontact tijdens vergadering.

Is het wederzijds?

Gevoelens voor iemand die eigenlijk off limits is, maken de interactie met anderen vaak lastig. Ergens loop je met verliefde gevoelens rond, terwijl je dit eigenlijk niet kunt delen. De omstandigheden zijn vaak niet ideaal en de liefde wordt eigenlijk niet helemaal als wenselijk beschouwd. Hier kun je je aardig rot door voelen. Toch vraag je je ergens mogelijk stiekem af of de gevoelens wederzijds kunnen zijn. In sommige situaties kan dit het uiteindelijke verhaal zeker verbeteren, waarbij er juist nog meer liefde gedeeld zal worden. Zou het immers niet geweldig zijn als de broer van je beste vriendin ook interesse heeft in jou? Dan bouw je wellicht een geweldige relatie op, waarbij je in de familie trouwt en de band met je vriendin nog verder wordt aangesterkt. Hiervoor ligt echter vaak nog wel een hele drempel, aangezien het een geheel ander soort verhaal wordt als de broer deze gevoelens niet deelt.

Bekijk met wie je het deelt

Wanneer je verliefde gevoelens ervaart, wil je hier begrijpelijkerwijze over praten. Met een verboden liefde wordt het echter lastig om te bepalen tegen wie je het kunt vertellen. Je wilt immers niet dat de persoon het doorvertelt of deelt met andere collega’s. Zo komt iedereen het namelijk alsnog te weten. Er zitten vaak duidelijke implicaties aan als je erover begint. Je vriendin kan het bijvoorbeeld mogelijk helemaal niet waarderen als je gevoelens blijkt te hebben voor haar broer. Je aandacht ligt nu namelijk meer bij hem dan bij haar en wat betekent het voor jullie vriendschap?

Persoon fluistert serieus met vriend over verboden liefde.

Het delen van je gevoelens: wie kun je vertrouwen?

Collega’s kunnen daarentegen de spot drijven met je gevoelens voor je baas of juist willen aansturen op een relatie met een collega, zelfs als jij daar nog niet aan toe bent. Verliefdheid op een ander als je in een relatie zit, maakt het ook moeilijk om dit direct te delen met je partner. Zorg dat je iemand vindt die betrouwbaar met jouw geheime gevoelens omgaat. Zo kun je toch je verhaal doen, zonder dat er gelijk consequenties aan vast zitten. Je wilt het delen met jouw verboden liefde wanneer jij hieraan toe bent.

Je gevoelens voor je houden

Als je je bewust bent van een verboden liefde, kun je er ook voor kiezen om je gevoelens voor je te houden. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en hoef je jezelf niet te verantwoorden aan collega’s, vrienden of je partner. Je kunt ervoor kiezen om je gevoelens zelf een plek te geven, zonder dat hier verder naar gehandeld wordt. Hiermee vermijd je een hoop problemen en kun je je normale gang weer vervolgen, zodra de verliefde gevoelens weer afnemen. Verliefdheid kan namelijk gewoon een vluchtige beleving zijn en hoeft daarom niet altijd kenbaar te worden gemaakt. Door jezelf bewust te maken van de gevolgen die een verboden liefde heeft voor je relatie met je vriendin, je baas, collega’s of familie, kun je bepalen of het verstandig is om uiting te geven aan je gevoelens. In sommige situaties is het verstandiger om niets met deze gevoelens te doen, maar dit simpelweg voor je te houden.

Persoon zit alleen, worstelend met verboden liefde.


Verbod op liefde

Soms zijn er situaties waarin verwacht wordt dat je een verboden liefde geheim houdt. Zo kan in een arbeidsovereenkomst duidelijk worden vastgelegd, dat het aangaan van een relatie met een collega op het werk wordt verboden. Dit kan echter wel strijdig zijn met het recht op eerbiediging van het privéleven. Als je als werknemer daarentegen een relatie zou aangaan met een leidinggevende, dan leidt dit ongetwijfeld tot conflicten. Andere collega’s kunnen het idee hebben dat je wordt voorgetrokken of er kan sprake zijn van verschuivingen in machtsverhoudingen.

Vaak wordt om deze redenen een relatie op het werk niet toegestaan en zal één van beiden de werkvloer moeten verlaten, indien er alsnog een relatie uit volgt. Het delen van verliefde gevoelens is in dit soort gevallen geen goed idee, omdat je je allemaal intriges op de hals haalt. Dit maakt je werkomgeving geenszins aangenaam, dus houd je je gevoelens beter voor jezelf.

Positief benaderen van verloren liefde

Om goed met een verboden liefde om te gaan, kan het raadzaam zijn om positief naar de situatie te kijken. Door jezelf uit de behoeftigheid rondom verliefdheid te halen, kun je rationele stappen zetten om je verliefde gevoelens te laten afzwakken. Door nuchter te beredeneren dat een dergelijke verboden liefde nu eenmaal niet iets is wat in werkelijkheid iets kan worden, plaats je jezelf enigszins uit het verhaal. Je sluit hiermee zelf de mogelijkheid uit om helemaal in de verliefdheid op te gaan. Het geeft je weer ruimte om andere dingen te doen, om weer beter te functioneren op je werk en om je aandacht weer volop te geven aan de mensen die er altijd al toe deden. De liefde zal mettertijd afnemen, omdat je hier steeds minder aandacht aan geeft. Een verboden liefde is vervolgens niets meer dan een herinnering in het verleden. Je gunt jezelf bovendien zo ruimte om verliefd te worden op iemand, met wie je wel een toekomst kunt opbouwen.

Persoon omringd door lachende vrienden, steunend netwerk.

Risico’s van een verboden liefde: waar moet je op letten?

Het omgaan met een verboden liefde kan erg ingewikkeld zijn. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de situatie, mogelijke risico’s en de gevolgen van je beslissingen. Het is belangrijk om na te denken over wat het beste is voor jou en de mensen om je heen. Op welkeonlinedatingsite.nl hebben we tips en adviezen verzameld om je te helpen deze uitdaging aan te gaan en de juiste keuzes te maken. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat de persoon van wie je houdt misschien niet beschikbaar is of dat de situatie te ingewikkeld is. Maar vergeet niet dat er altijd manieren zijn om verder te gaan en nieuwe liefde te vinden. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp beschikbaar is als je erover wilt praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---