Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe overleef je verliefdheid op een collega?
verliefdheid op collega

Hoe overleef je verliefdheid op een collega?

Welke online datingsite?
10 augustus 2023

In dit blog bespreken we de gevolgen van verliefdheid op een collega. Het is een veelvoorkomend fenomeen waarbij je gevoelens krijgt voor iemand met wie je dagelijks samenwerkt. Het kan een complexe situatie zijn, aangezien het invloed kan hebben op je werkprestaties en professionele relaties. We bespreken de mogelijke uitdagingen en bieden tips voor hoe je hiermee om kunt gaan. Of je nu op zoek bent naar liefde op het werk of gewoon geïnteresseerd bent in het onderwerp, dit blog biedt inzicht en informatie over verliefdheid op een collega.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Verliefd op een collega!

Misschien verwacht je het niet, maar het kan je plotseling overkomen: je wordt verliefd op een collega. De vonk kan onverwachts overspringen, terwijl je al jarenlang collega’s bent. Uiteraard kan ook net die ene nieuwe collega degene zijn die je hart sneller laat kloppen. Het blijft een vreemd verschijnsel waar je nauwelijks controle over lijkt te hebben. Ineens ervaar je gevoelens die er eerder op de dag nog niet waren en nu zie je je collega in een geheel nieuw licht. Hoe kan het dat je ineens verliefd wordt op een collega? Mogelijk is het namelijk niet de beste situatie om een nieuwe romance te laten ontstaan. Er zitten zeker genoeg consequenties aan, die een verliefdheid op het werk bemoeilijken. Daarentegen maakt het je werkervaring elke dag wel een stuk aangenamer. Dus hoe ga je om met verliefde gevoelens voor een collega op het werk?

verliefd op een collega

De logica achter verliefdheid

Mogelijk vraag je jezelf af hoe het komt dat je verliefd wordt op een collega? Het is uiterst waarschijnlijk dat je eerder iemand ontmoet op een locatie waar je veel tijd doorbrengt. En aangezien je veel uren op het werk aanwezig bent, is het zeker niet onlogisch dat je uitgerekend hier iemand treft die je interesse wekt. Je brengt veel tijd samen door en leert de ander zo goed kennen. Naast dat je samen werkopdrachten uitvoert, blijft er ook genoeg tijd over om meer over elkaar te weten te komen. Zo bemerk je al snel of er een connectie is. Mogelijk kun je uitgebreid met je collega lachen en delen jullie bepaalde interesses. Of hebben jullie eenzelfde visie voor het werk dat je doet. Hierdoor kan heel gemakkelijk een verliefdheid door ontstaan. Het is dus zeker niet onbegrijpelijk dat je verliefd wordt op een collega.

Een vonk die overslaat

Doordat je je collega’s zo veel ziet en een goede band met hen opbouwt, kan het gebeuren dat de vonk plotseling overslaat. Misschien enkel vanuit jou naar de ander, maar het kan ook wederzijds blijken te zijn. Je wilt dan wellicht ontdekken of een langdurige relatie in de mogelijkheden ligt. Je hebt hier uiteraard geen garantie over, dus het kan zeker een gok zijn om je liefde voor elkaar kenbaar te maken en te bekijken wat er in de kaarten ligt voor jullie relatie. Bovendien als je de indruk hebt dat je de enige bent met gevoelens, kun je je hier nog behoorlijk rot door voelen. Je kunt het niet delen of uiting geven aan je gevoelens. Het voor je houden, kan bovendien erg somber maken, juist omdat je er nergens mee naar toe kunt. Er zitten dus ook zeker nadelen aan een vonk die overslaat voor een collega.

vonk die overslaat


Hoe ga je met een relatie op het werk om?

Of je nu collega’s bent of elkaar van buiten de werkvloer kent, liefde laat zich niet tegenhouden. Toch zijn er zeker regels waar je je aan dient te houden. Het is zeker niet meer onwaarschijnlijk dat je op de werkvloer jouw partner tegenkomt. Voorheen vond dit vaak plaats in de kerk of in het verenigingsleven, maar dit is vervangen door het werk. Hier besteed je doordeweeks immers een groot deel van je tijd.

Houdt het eerst voor jezelf

Het is zeker raadzaam om het in eerste instantie voor jezelf te houden. Zo kun je zien hoe de relatie zich ontwikkelt en hoef je je geen zorgen te maken over klachten of opmerkingen van andere collega’s. Het is geenszins verplicht om je relatie kenbaar te maken. Toch kan het op den duur handig zijn om dit bij een vertrouwenspersoon te vertellen. Zo kan iemand met je meedenken, juist als je nog onzeker in de relatie staat en niet goed weet hoe je privé en werk gescheiden moet houden. Ook als het alsnog uit zou gaan, kun je steun vinden om de werksfeer positief te houden.

relatie werk

Wel of niet geaccepteerd

Zodra je verliefd wordt op een collega, steken verschillende zorgen de kop op. Naast dat het onduidelijk kan zijn of de ander ook op jou verliefd is, kan het zelfs zo zijn dat relaties op het werk niet geaccepteerd worden. Veel collega’s kunnen zich er ongemakkelijk door voelen, als blijkt dat twee collega’s erg naar elkaar trekken. De gehele werkdynamiek wordt verschoven, waarbij er nu favorieten zijn. Verliefdheid op zichzelf kan al ongemakkelijk aanvoelen, doordat collega’s nu mogelijk zich een stuk meer Lovie Dovie gaan gedragen. Als je verliefd wordt op je baas, wordt het helemaal spannend. De werkverhouding krijgt zo een geheel andere draai en voor begrijpelijke redenen kan een werkgever daarom in de arbeidsovereenkomst vermelden dat relaties op het werk niet zijn toegestaan. Als er alsnog een vonk overspringt en een relatie uit volgt, zal mogelijk één van beide collega’s de werkplek moeten verlaten.


Werk en privé scheiden

Het kan bovendien nog een heel probleem worden om werk en privé gescheiden te houden, aangezien dat is waar je elkaar van kent. In hoeverre kun je de scheiding maken en elkaar ook los van deze gedeelde noemer ervaren? Het is zeker een uitdaging om het leuk te houden, als je elkaar al 8 uur per dag op meerdere dagen in de week op het werk treft en dan ook na het werk nog tijd met elkaar doorbrengt.

Werk en privé scheiden

Praat thuis niet over werk

Het is verstandig om thuis niet meer over werk te praten, zodat je de aandacht verlegd naar andere interesses die jullie samen kunnen delen. Zo werk je aan een aanvullende basis, die niet werk gerelateerd is en ruimte geeft om elkaar als meer dan collega’s te zien. Als er verliefdheid optreedt voor een collega, is dat namelijk de eerste hoedanigheid waarin je de ander leert kennen. Maar je bent uiteraard meer dan je werk, dus is het raadzaam om buiten werk de aandacht op geheel andere dingen te richten, om te zien of er nog meer gedeelde overeenkomsten zijn.

Liefde hoeft niet problematisch te zijn

Ondanks dat het een problematische factor kan zijn als collega’s niet professioneel met hun relatie omgaan op het werk, hoeft het zeker niet altijd een probleem te zijn. Zolang beide mensen gelijkwaardig met elkaar werken en voldoende rekening houden met hun houding op het werk, zal niemand er aanstoot aan geven. Het wordt vaak anders als er een relatie ontstaat tussen een leidinggevende en werknemer, waarbij er al snel sprake is van voortrekken. Ook een relatie met een klant kan hierdoor eerder alarmerend werken, dan dat het geluk van de daken wordt geschreeuwd. Er kan immers altijd misbruik worden gemaakt van een positie en hier dient waakzaam mee om gesprongen te worden. Als beide collega’s weten hoe ze hier zorgvuldig mee om kunnen gaan, dan is een relatie die op het werk ontstaat vaak een lang leven gegund.

liefde collega

Verstandige beslissingen nemen

Uit onderzoek blijkt dat veel relaties op de werkvloer uitmonden in een huwelijk, dus het is geenszins altijd een reden tot bezorgdheid als je verliefd wordt op een collega. Vaak gaan mensen hier verstandig mee om en doe je er goed aan om het langzaam te ontwikkelen. Eerst goede vrienden zijn helpt om te weten of de ander inderdaad een geschikte partner kan zijn. Voordat je dus je verliefdheid deelt, eerst met je collega en daarna met de andere op de werkvloer, kun je zo voor jezelf nagaan of er een toekomst in zit. Je zet zo niet onnodig veel op het spel. Naarmate de relatie zich verder ontwikkelt, kun je besluiten of het verstandig is om voor dezelfde werkgever te blijven werken. Mogelijk vertrekt dan één van beiden alsnog vrijwillig, om zo ook de balans tussen privé en werk te verbeteren. Een romance op de werkvloer tussen collega’s biedt zeker voldoende goede kansen op geluk en blijvende liefde.

Blijf ten alle tijden professioneel

Verliefd worden op een collega kan een complexe situatie zijn, maar het is belangrijk om op een verstandige en respectvolle manier om te gaan met deze gevoelens. Of je nu besluit om deze gevoelens te delen of niet, het is belangrijk om professioneel te blijven en je werk niet te laten beïnvloeden. We hopen dat onze tips je hebben geholpen om beter om te gaan met verliefdheid op een collega en je leiden naar een gelukkiger en succesvoller carrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---