Open relatie

Een open relatie

Welke online datingsite?
11 februari 2021

Iedereen doet een relatie op zijn eigen manier en dat geldt dus ook voor een open relatie. Voor veel mensen is dit toch nog best wel een taboe. Maar monogamie schijnt niet voor mensen gemaakt te zijn en dus is het niet vreemd dat er echt wel genoeg mensen zijn die een open relatie hebben. Om hier wat meer duidelijkheid in te verschaffen, hebben we wat dingen over een open relatie voor jullie op een rijtje gezet.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat houdt een open relatie precies in?

Een open relatie wordt ook wel eens een vrije relatie genoemd, ze betekenen allebei hetzelfde. Het houdt in dat beide partners een relatie met elkaar hebben, maar dat ze het goed vinden dat de ander ook seks heeft met een of misschien wel meerdere andere personen. Als je een vaste relatie hebt dan fantaseer je misschien hoe het zou zijn om seks met een ander te hebben dan met je partner. Zeker wanneer je met je “eerste grote liefde” bent getrouwd of inmiddels al jaren samenwoont kan het zijn dat je soms verlangt naar het onbekende. Hoe zou het zijn om met een ander seks te hebben is een gedachte die bij veel mensen opkomt. Niet omdat ze hun relatie willen opgeven, maar gewoon omdat ze willen weten hoe het zou zijn. De meeste mensen hebben moeite met een partner die niet monogaam is. Vreemdgaan is een belangrijke reden waarom relaties stranden. Of je binnen jouw relatie een seksdate met een ander kunt hebben hangt dus sterk af van hoe je partner daar tegenover staat.

Waarom hebben mensen een open relatie?

Vooral hier in het Westen zien we een relatie als een monogaam iets en blijven we in principe exclusief in een relatie. Maar mensen die geloven in open relaties vinden dat seksualiteit niet beperkt moet worden. Ze willen elkaar niet beperken. Het is niet zo dat zij niet gelukkig zijn met elkaar of niet met elkaar willen trouwen. Er zijn ook mensen die dit doen in een huwelijk, dan noemen we zoiets een open huwelijk.

open huwelijk

Zijn er dan helemaal geen regels?

Er zijn wel degelijk regels, maar die zijn voor elke open relatie weer anders. Net zoals dat geen enkele monogame relatie hetzelfde is. Als je een open relatie wil hebben, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover je partner en hij of zij moet dat ook zijn. Bespreek met elkaar wat jullie behoeftes zijn, wat jullie graag willen. Aan de hand daarvan kunnen jullie dan samen regels maken over wat wel en niet mag.

Er ontstaat ook heus wel jaloezie

In een open relatie is het helemaal niet zo vreemd als er jaloezie ontstaat. Je houdt namelijk van je partner en je partner ook van jou. Het kan zijn dat er dingen gebeuren waarvan je dacht dat je het goed zou vinden, maar in de praktijk is dit toch anders. Net zoals alle andere dingen, is ook dit iets wat je gewoon heel goed met elkaar moet bespreken. Als je dingen gaat verzwijgen, gaat dit alleen maar afstand creëren en dat wil je juist niet. Dat wil niemand in een relatie, monogaam of niet.

De buitenwereld heeft altijd een mening!

Wanneer je naar de buitenwereld toe kenbaar maakt dat je een open relatie hebt, moet je er vanuit gaan dat er commentaar gaat komen. Bedenk dus van tevoren goed of je hier klaar voor bent en of je wilt dat anderen zich ermee gaan bemoeien. Maar vergeet ook niet dat mensen hoe dan ook altijd een mening hebben. Of je nu een ‘normale’ relatie hebt, met iemand van hetzelfde geslacht of in dit geval een open relatie. Bespreek dit gewoon goed met je partner, want aan het einde van de dag moeten jullie je er goed over voelen.

buitenwereld mening

De valkuilen van een open relatie

Een open relatie werkt alleen wanneer beide partners daar hetzelfde over denken. Er zijn verschillende valkuilen van een open relatie waarin je terecht kunt komen. Wanneer jij en je partner allebei van mening zijn dat het geen bedreiging voor jullie relatie hoeft te zijn wanneer jullie zo af en toe iets met een ander hebben dan is daar natuurlijk niets mis mee. Maar heel vaak vindt minstens één van beide partners een open relatie niet prettig. Hij of zij legt zich erbij neer uit angst om de partner kwijt te raken maar diep in zijn hart wil die ander eigenlijk niet dat man- of vrouwlief er een buitenechtelijke relatie op nahoudt. Dit leidt dan vroeg of laat tot spanningen en niet zelden strandt de relatie vervolgens alsnog.

Monogamie is niet voor iedereen heilig

Als je trouwt beloof je dat je bij elkaar blijft “tot de dood jullie scheidt”. Je belooft elkaar trouw te blijven en bij te staan, in ziekte en gezondheid, rijkdom en armoede. Maar wat versta je onder trouw blijven? Dat kan voor mensen soms verschillen. Sommige me De één vindt het al onvergeeflijk wanneer de partner één keer vreemd gaat en rent meteen naar een advocaat om de echtscheiding aan te vragen. De ander denkt wat langer na en komt tot de conclusie dat een slippertje niet meteen het einde van de relatie hoeft te betekenen.

valkuilen van een open relatie

Onvrede over de relatie?

Wel willen veel “bedrogen” partners duidelijkheid waarom hun geliefde seks heeft gehad met een ander. Is dat uit onvrede over de relatie, of was het gewoon omdat de gelegenheid zich voordeed om eens seks met een ander te hebben? Praten met je vriend of vriendin over het hoe en waarom kan soms heel verhelderend zijn en het kan een relatiebreuk voorkomen, de kans bestaat namelijk dat degene die vreemd ging dit helemaal niet wil.

Maak goede afspraken bij een open relatie

Als jullie afspreken er een open relatie op na te houden is het goed om hierover afspraken te maken. Wat wordt wel en wat niet geaccepteerd? Bespreek ook vooral het gebruik van voorbehoedmiddelen om seksueel overdraagbare ziektes of een zwangerschap die ongewenst is te voorkomen. Spreek ook duidelijk af of je wilt dat je partner het vertelt als hij of zij iets met een ander heeft.

 

Lees ook dit artikel:

Mijn vriend wil een open relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items