Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Hoe een open relatie jouw liefdesleven kan veranderen!
Open relaties polyamorie, swingen, relatieanarchie.

Hoe een open relatie jouw liefdesleven kan veranderen!

Welke online datingsite?
07 maart 2024

Het idee van een open relatie kan voor sommige mensen taboe zijn, terwijl anderen er juist bij zweert. Maar wat houdt een open relatie eigenlijk in? En hoe kun je dit in praktijk brengen? Een open relatie betekent dat beide partners seksuele vrijheid hebben om ook met andere mensen dan hun eigen partner intiem te zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je af en toe een seksdate hebt met iemand anders, terwijl je tegelijkertijd een relatie hebt met je partner. Een open relatie vergt echter wel de nodige communicatie, vertrouwen en afspraken om te voorkomen dat iemand zich gekwetst voelt. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een open relatie, hoe je het bespreekbaar maakt met je partner en wat belangrijk is om te weten als je geïnteresseerd bent in een open relatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat houdt een open relatie precies in?

Iedereen doet een relatie op zijn eigen manier en dat geldt dus ook voor een open relatie. Voor veel mensen is dit toch nog best wel een taboe. Maar monogamie schijnt niet voor mensen gemaakt te zijn en dus is het niet vreemd dat er echt wel genoeg mensen zijn die een open relatie hebben. Om hier wat meer duidelijkheid in te verschaffen, hebben we wat dingen over een open relatie voor jullie op een rijtje gezet.

Vergelijking monogame en open relaties: structuur, verwachtingen, dynamiek.

Een vrije relatie

Een open relatie wordt ook wel eens een vrije relatie genoemd, ze betekenen allebei hetzelfde. Het houdt in dat beide partners een relatie met elkaar hebben, maar dat ze het goed vinden dat de ander ook seks heeft met een of misschien wel meerdere andere personen. Als je een vaste relatie hebt dan fantaseer je misschien hoe het zou zijn om seks met een ander te hebben dan met je partner. Zeker wanneer je met je “eerste grote liefde” bent getrouwd of inmiddels al jaren samenwoont kan het zijn dat je soms verlangt naar het onbekende.

De verleidelijke gedachte: seks hebben met een ander!

Hoe zou het zijn om met een ander seks te hebben is een gedachte die bij veel mensen opkomt. Niet omdat ze hun relatie willen opgeven, maar gewoon omdat ze willen weten hoe het zou zijn. De meeste mensen hebben moeite met een partner die niet monogaam is. Vreemdgaan is een belangrijke reden waarom relaties stranden. Of je binnen jouw relatie een seksdate met een ander kunt hebben hangt dus sterk af van hoe je partner daar tegenover staat.

Monogame vs. niet-monogame relaties, impact op dynamiek.

Waarom hebben mensen een open relatie?

Vooral hier in het Westen zien we een relatie als een monogaam iets en blijven we in principe exclusief in een relatie. Maar mensen die geloven in open relaties vinden dat seksualiteit niet beperkt moet worden. Ze willen elkaar niet beperken. Het is niet zo dat zij niet gelukkig zijn met elkaar of niet met elkaar willen trouwen. Er zijn ook mensen die dit doen in een huwelijk, dan noemen we zoiets een open huwelijk.

Zijn er dan helemaal geen regels?

Er zijn wel degelijk regels, maar die zijn voor elke open relatie weer anders. Net zoals dat geen enkele monogame relatie hetzelfde is. Als je een open relatie wil hebben, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover je partner en hij of zij moet dat ook zijn. Bespreek met elkaar wat jullie behoeftes zijn, wat jullie graag willen. Aan de hand daarvan kunnen jullie dan samen regels maken over wat wel en niet mag.

Illustratie koppel in open en eerlijk gesprek.

Er ontstaat ook heus wel jaloezie

In een open relatie is het helemaal niet zo vreemd als er jaloezie ontstaat. Je houdt namelijk van je partner en je partner ook van jou. Het kan zijn dat er dingen gebeuren waarvan je dacht dat je het goed zou vinden, maar in de praktijk is dit toch anders. Net zoals alle andere dingen, is ook dit iets wat je gewoon heel goed met elkaar moet bespreken. Als je dingen gaat verzwijgen, gaat dit alleen maar afstand creëren en dat wil je juist niet. Dat wil niemand in een relatie, monogaam of niet.

De buitenwereld heeft altijd een mening!

Wanneer je naar de buitenwereld toe kenbaar maakt dat je een open relatie hebt, moet je er vanuit gaan dat er commentaar gaat komen. Bedenk dus van tevoren goed of je hier klaar voor bent en of je wilt dat anderen zich ermee gaan bemoeien. Maar vergeet ook niet dat mensen hoe dan ook altijd een mening hebben. Of je nu een ‘normale’ relatie hebt, met iemand van hetzelfde geslacht of in dit geval een open relatie. Bespreek dit gewoon goed met je partner, want aan het einde van de dag moeten jullie je er goed over voelen.

koppel geconfronteerd met oordelende blikken en opmerkingen.

Je partner kwijtraken

Een open relatie werkt alleen wanneer beide partners daar hetzelfde over denken. Er zijn verschillende valkuilen van een open relatie waarin je terecht kunt komen. Wanneer jij en je partner allebei van mening zijn dat het geen bedreiging voor jullie relatie hoeft te zijn wanneer jullie zo af en toe iets met een ander hebben dan is daar natuurlijk niets mis mee. Maar heel vaak vindt minstens één van beide partners een open relatie niet prettig. Hij of zij legt zich erbij neer uit angst om de partner kwijt te raken maar diep in zijn hart wil die ander eigenlijk niet dat man- of vrouwlief er een buitenechtelijke relatie op nahoudt. Dit leidt dan vroeg of laat tot spanningen en niet zelden strandt de relatie vervolgens alsnog.

Monogamie is niet voor iedereen heilig

Als je trouwt beloof je dat je bij elkaar blijft “tot de dood jullie scheidt”. Je belooft elkaar trouw te blijven en bij te staan, in ziekte en gezondheid, rijkdom en armoede. Maar wat versta je onder trouw blijven? Dat kan voor mensen soms verschillen. Sommige me De één vindt het al onvergeeflijk wanneer de partner één keer vreemd gaat en rent meteen naar een advocaat om de echtscheiding aan te vragen. De ander denkt wat langer na en komt tot de conclusie dat een slippertje niet meteen het einde van de relatie hoeft te betekenen.

contrast tussen traditionele trouwgeloften en non-monogamie.

Onvrede over de relatie?

Wel willen veel “bedrogen” partners duidelijkheid waarom hun geliefde seks heeft gehad met een ander. Is dat uit onvrede over de relatie, of was het gewoon omdat de gelegenheid zich voordeed om eens seks met een ander te hebben? Praten met je vriend of vriendin over het hoe en waarom kan soms heel verhelderend zijn en het kan een relatiebreuk voorkomen, de kans bestaat namelijk dat degene die vreemd ging dit helemaal niet wil.

Maak goede afspraken bij een open relatie

Als jullie afspreken er een open relatie op na te houden is het goed om hierover afspraken te maken. Wat wordt wel en wat niet geaccepteerd? Bespreek ook vooral het gebruik van voorbehoedmiddelen om seksueel overdraagbare ziektes of een zwangerschap die ongewenst is te voorkomen. Spreek ook duidelijk af of je wilt dat je partner het vertelt als hij of zij iets met een ander heeft.

Koppel staat zij aan zij, symboliseert vertrouwen en respect


Valkuilen van een open relatie

Tegenwoordig zie je het steeds vaker, de open relatie. Het idee hierachter is vaak dat mensen van nature niet zijn weggelegd om een monogame relatie te hebben, omdat er fysieke behoeften zijn die je nu eenmaal niet bij een enkel persoon zou kunnen vinden. De voornaamste reden waarom veel relaties kapotgaan, is nog steeds dat partners op een gegeven moment hun ogen de kost gaan geven en behoefte krijgen in een nieuwe ervaring. Overspel komt dan ook in veel relaties voor. Om dit te voorkomen, kiezen veel stellen er tegenwoordig voor om deze stap voor te blijven en aan elkaar te erkennen dat er behoefte is aan contacten met andere mensen.

Elkaar vrijheid geven

Door elkaar deze vrijheid te gunnen voorkom je dat het stiekem achter je rug plaatsvindt. Met de insteek om waarde aan de relatie toe te voegen zodat deze gemakkelijker behouden kan blijven, staan steeds meer mensen open voor een open relatie. Toch zijn er zeker enkele valkuilen te benoemen die een dergelijke keuze twijfelachtig maken of die op zijn minst in de gaten moeten worden gehouden als je er zeker van wilt zijn dat het inderdaad iets bijdraagt aan je relatie.

Koppel zit samen om voorwaarden open relatie te bespreken

Bedenk hoe je een open relatie voorstelt

Een eerste valkuil is uiteraard hoe je aan je partner voorstelt dat je een open relatie wilt hebben. Hiermee valt of staat een dergelijke optie al gelijk. Allereerst dien je natuurlijk te bekijken waarom je überhaupt een dergelijke vorm wilt introduceren in je relatie. Als je de juiste intenties hebt, zal het veel gemakkelijker zijn om je partner te overtuigen dat dit een goede volgende stap in de relatie is.

De juiste instelling voor een open relatie: liefde, respect en oprechtheid

Als je enkel een open relatie wilt, omdat je met meerdere mensen intiem wilt zijn en dit nauwelijks nog voor je huidige partner kunt opbrengen, dan houd je de ander enkel aan het lijntje en introduceer je een dergelijke optie enkel voor je eigen gewin. Dit kan niet de juiste instelling zijn en het is dan ook belangrijk om vooral de positieve kanten van een open relatie te benadrukken. Geef vooral blijk van waardering en oprechtheid aan je partner, zodat deze niet het gevoel krijgt overbodig te zijn. Een open relatie dient als waardevolle aanvulling voor beide partners, niet als een compromis omdat anders de relatie over zou zijn of minder betekenisvol.

 Koppel omhelst elkaar met symbolen van liefde.

Wees bedacht op een reactie

Wanneer je het idee van een open relatie voorstelt, zul je je er bedacht op moeten zijn dat er een reactie van onbegrip op volgt. Je partner kan zich beledigt voelen of onzeker over je bedoelingen. Er kunnen vragen komen over of je nog wel heil ziet in de huidige relatie en of hij of zij niet voldoende voor je is om gelukkig te zijn. Een open relatie staat voor velen nog voor vreemdgaan of niet meer houden van de huidige partner. Het is belangrijk dat je je partner geruststelt door uit te leggen waarom je dit voorstelt en wat het voor je zou betekenen. Mogelijk kun je hem of haar zelfs het coolidge effect uitleggen, waarbij verklaard wordt hoe je je nog dichter betrokken voelt bij je huidige partner als je intiem bent met een ander.

Houd rekening met een backlash

Hoe positief je partner er in eerste instantie ook mogelijk voor open lijkt te staan, houd het voor mogelijk dat er later alsnog een negatieve reactie op volgt. Dit kan zelfs na maanden nog voorkomen en je totaal overrompelen omdat je dacht dat de open relatie reeds een feit was die door beiden geaccepteerd werd. Plotseling kunnen alsnog onzekerheden de kop opsteken en kan je partner een negatieve reactie geven op het hele gebeuren en je verwijten gaan maken. Het is belangrijk om dan vooral rustig te blijven en de ander deze emotionele uitbarsting te gunnen.

Je kunt niet verwachten dat het voorstellen van een open relatie zonder slag of stoot verloopt. Er komen veel gevoelens bij kijken en ook als jullie al geruime tijd aan het idee gewend zijn, kan het ineens omslaan. Het proces van rustige introductie zal dan opnieuw moeten worden uitgevoerd en je zult de ander moeten overtuigen van de voordelen die dit voorstel met zich meebrengt.

Koppel ervaart plotselinge weerstand tegen open relatie

Stel duidelijke grenzen

Naast voldoende begrip voor de gevoelens van de ander, is het belangrijk om duidelijke grenzen en voorwaarden te stellen. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent en wat je van de ander kunt verwachten. Het is belangrijk om vooraf duidelijk vast te stellen welke seksuele handelingen wel of niet zijn toegestaan. Probeer alle mogelijke scenario’s in te beelden en vast te stellen wat daarin wel of niet mag plaatsvinden.

Regels voor een open relatie: Wat is overspel en wat niet?

Het maakt duidelijk welk gedrag alsnog als overspel mag worden beschouwd en wat acceptabel is binnen de vorm van de open relatie. Het is belangrijk dat er voldoende vertrouwen is tussen beide partners om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd. Als er niet voldoende vertrouwen is, dan zal er eerder sprake zijn van twijfels over de uitvoering van de open relatie. Doe er alles aan om het vertrouwen sterk te houden en samen op één lijn te liggen. Ondanks dat het een open relatie is, wordt de basis door jullie gevormd en zal hier een sterke overeenkomstige visie achter moeten liggen. Als alle valkuilen in de gaten worden gehouden en er respectvol met elkaar kan worden gecommuniceerd, dan zal een open relatie kans hebben.

koppel bespreekt regels voor open relatie.

Een open relatie: voor- en nadelen die je moet weten voordat je begint

Als je overweegt om een open relatie te beginnen, is het belangrijk om te onthouden dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Het vergt veel communicatie, vertrouwen en respect om een niet-monogame relatie te laten werken. Daarom is het essentieel om duidelijke afspraken te maken en deze ook na te leven. Maar als het goed werkt, kan een open relatie een manier zijn om de seksuele en emotionele behoeften van beide partners te vervullen, terwijl de basis van de relatie intact blijft. Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in een open relatie, het is belangrijk om altijd open en eerlijk te zijn naar je partner toe over je behoeften en verlangens. Zo kun je samen werken aan een gezonde en gelukkige relatie, of dat nu monogaam is of niet.

Lees ook dit artikel:

Mijn vriend wil een open relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---