Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Mijn vriend(in) wil een open relatie!
vriend(in) wil open relatie

Mijn vriend(in) wil een open relatie!

Welke online datingsite?
09 februari 2021

Het lijkt wel een modegril te worden. Steeds meer mensen beweren een open relatie te hebben. Maar wat verstaan ze er dan onder? En zijn ze beiden gelukkig met deze situatie of heeft de ene helft toegegeven omdat de ander het graag wilde? Als dat laatste het geval is dan zal deze situatie zeker tot conflicten leiden. Voor een open relatie moet de relatie zeer stabiel zijn en jullie moeten het er beiden over eens zijn.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom een open relatie?

De belangrijkste reden waarom stellen kiezen voor een open relatie is onvrede over het seksleven. Want wees eerlijk: Je zoekt geen partner voor erbij omdat je daar zo gezellig mee naar de bioscoop kunt of om gezellig mee te shoppen. Voor dat soort activiteiten is het voldoende om een goede vriend of vriendin te hebben. Vaak komt de wens voor een open relatie van één kant. De ene partner wil graag een open relatie omdat hij of zij op seksueel gebied meer wil. De ander legt zich daar niet zelden noodgedwongen bij neer uit angst om zijn of haar geliefde anders sowieso kwijt te raken.

Bischierigheid kan een rol spelen

Soms ontdekt iemand biseksuele gevoelens te hebben en wil hij of zij uitzoeken of dit echt zo is of dat het niet meer is dan een spannende fantasie. Vaak wil iemand die dit soort gevoelens heeft niet direct de relatie op het spel zetten. Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt stiekem, zonder dat je partner erachter komt, met iemand van hetzelfde geslacht in contact komen en daar een keer mee afspreken. Je kunt ook open kaart spelen en hopen dat je partner begrip heeft voor je gevoelens en dat hij of zij je de mogelijkheid geeft om dit eens te ervaren. Maar het kan voor de partner wel heel bedreigend zijn. Iemand verliezen aan een ander is één ding, maar als dit iemand is van een ander geslacht komt dit vaak nog harder aan.

handen bischierig

Beide partners moeten ermee instemmen

Het is heel belangrijk dat beide partners instemmen met een open relatie. Als één van de twee het pertinent niet wil dan is deze manier van leven gedoemd te mislukken. Dan zal je je ernaar moeten schikken of je moet ervoor kiezen om je relatie te verbreken. Het heeft geen zin om je partner voor het blok te zetten in de zin van “je moet maar gewoon accepteren dat ik af en toe wat met een ander heb”. Als je partner dit pertinent niet wil dan heeft een dergelijke manier van dwangmatig opleggen echt geen zin. Dit zal leiden tot ruzies en het uiteindelijke einde van je relatie.

Goede afspraken maken is belangrijk

Als jullie willen gaan voor een open relatie dan is het heel belangrijk om hierover goede afspraken te maken. Spreek vooraf af wat er wel en niet is geoorloofd. Veel stellen spreken af om een eventuele vriend of vriendin niet thuis te ontvangen maar altijd elders af te spreken. Sommige stellen willen dat zoenen blijft voorbehouden aan de eerste partner en dat dit dus niet is toegestaan met een ander. Dan is er nog het punt van het wel of niet vertellen dat je contact hebt met een ander. Sommige partners willen het weten, anderen beslist niet. Het is wel belangrijk dat je dit goed afspreekt om misverstanden te voorkomen.

Kan een open relatie je huwelijk redden?

Het klinkt gek maar het kan zijn dat een open relatie je huwelijk kan redden. Als jij of je partner bijvoorbeeld geen zin meer hebt in seks, of vanwege lichamelijke oorzaken geen seks meer kan of wil hebben, dan kan het helpen als de ander dit “buiten de deur” mag zoeken. Hierdoor zal jullie relatie wellicht minder onder druk komen te staan en dit kan jullie verstandhouding verbeteren. Maar ook hier geldt dat er goede afspraken gemaakt moeten worden. Wat is wel en vooral wat is niet geoorloofd voor de partner die af en toe seks heeft met een ander. En wat gebeurt er als de partner verliefd wordt op een ander? Want de kans dat dit gebeurt is natuurlijk ook aanwezig.

open relatie huwelijk

Een open relatie beëindigen

Als je een open relatie hebt met je partner en je hebt daar niet langer vrede mee dan moet het mogelijk zijn om hiermee te stoppen. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet langer kunt leven met het feit dat jullie in principe buiten jullie eigen relatie ook met anderen iets mogen hebben. Als je dit gevoel hebt en het zit je echt dwars dan wordt het tijd voor een goed gesprek met je partner. Je loopt daarbij natuurlijk wel het risico dat hij of zij vervolgens besluit de relatie te willen beëindigen. Maar dat is dan altijd nog beter dan blijven doorgaan met een situatie waar je geen vrede mee hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items
Laatste reacties