Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Help, mijn vriend wil een open relatie! Wat nu?
Verwarde uitdrukking, omringd door conflicterende gedachtenbubbels over open relatie.

Help, mijn vriend wil een open relatie! Wat nu?

Welke online datingsite?
30 januari 2024

Het kan een schok zijn om te horen dat je partner een open relatie wil. Het kan vragen oproepen over de toekomst van jullie relatie en je afvragen of dit betekent dat je partner niet tevreden is met jullie huidige situatie. In deze blog bespreken we wat een open relatie precies inhoudt en hoe je ermee om kunt gaan als je partner er een wil. We delen onze ervaringen en inzichten over de voor- en nadelen van een open relatie en geven advies over hoe je kunt bepalen of dit iets is wat bij jou en je partner past. Het is belangrijk om open te communiceren en duidelijke afspraken te maken als je besluit om een open relatie te proberen. Het kan een uitdaging zijn, maar het kan ook een verrijkende ervaring zijn voor beide partners. Lees verder en ontdek wat je moet weten over een open relatie en hoe je ermee om kunt gaan als je partner er een wil.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe bepaal je of een open relatie iets voor jou is?

Het lijkt wel een modegril te worden. Steeds meer mensen beweren een open relatie te hebben. Maar wat verstaan ze er dan onder? En zijn ze beiden gelukkig met deze situatie of heeft de ene helft toegegeven omdat de ander het graag wilde? Als dat laatste het geval is dan zal deze situatie zeker tot conflicten leiden. Voor een open relatie moet de relatie zeer stabiel zijn en jullie moeten het er beiden over eens zijn.

Persoon tussen twee paden, kiezend tussen traditionele en open relatie.

Hoe om te gaan met een partner die een open relatie wil?

Het verkrijgen van het verzoek van uw partner voor een open relatie kan een schok zijn. Sommige mensen zijn er klaar voor, terwijl anderen het niet eens zijn met deze stijl van relatie. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over hoe je je voelt en om goed te communiceren met je partner over wat je wel en niet comfortabel vindt. Realiseer je dat een open relatie niet voor iedereen is. Het is oké om te zeggen dat je niet geïnteresseerd bent in een open relatie en om te werken aan een compromis met je partner. Als je besluit om een open relatie te hebben, is het van belang om afspraken te maken over regels en grenzen, en om regelmatig te communiceren over hoe je je voelt. Het is ook goed om te beseffen dat jaloezie kan optreden, en dat dit normaal is. Het is belangrijk om te leren hoe je hiermee omgaat, zodat je niet je relatie beschadigt.

Waarom een open relatie?

De belangrijkste reden waarom stellen kiezen voor een open relatie is onvrede over het seksleven. Want wees eerlijk: Je zoekt geen partner voor erbij omdat je daar zo gezellig mee naar de bioscoop kunt of om gezellig mee te shoppen. Voor dat soort activiteiten is het voldoende om een goede vriend of vriendin te hebben. Vaak komt de wens voor een open relatie van één kant. De ene partner wil graag een open relatie omdat hij of zij op seksueel gebied meer wil. De ander legt zich daar niet zelden noodgedwongen bij neer uit angst om zijn of haar geliefde anders sowieso kwijt te raken.

koppel in bioscoop met verlangen naar open relatie.

Bischierigheid kan een rol spelen

Soms ontdekt iemand biseksuele gevoelens te hebben en wil hij of zij uitzoeken of dit echt zo is of dat het niet meer is dan een spannende fantasie. Vaak wil iemand die dit soort gevoelens heeft niet direct de relatie op het spel zetten. Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt stiekem, zonder dat je partner erachter komt, met iemand van hetzelfde geslacht in contact komen en daar een keer mee afspreken. Je kunt ook open kaart spelen en hopen dat je partner begrip heeft voor je gevoelens en dat hij of zij je de mogelijkheid geeft om dit eens te ervaren. Maar het kan voor de partner wel heel bedreigend zijn. Iemand verliezen aan een ander is één ding, maar als dit iemand is van een ander geslacht komt dit vaak nog harder aan.

Beide partners moeten ermee instemmen

Het is heel belangrijk dat beide partners instemmen met een open relatie. Als één van de twee het pertinent niet wil dan is deze manier van leven gedoemd te mislukken. Dan zal je je ernaar moeten schikken of je moet ervoor kiezen om je relatie te verbreken. Het heeft geen zin om je partner voor het blok te zetten in de zin van “je moet maar gewoon accepteren dat ik af en toe wat met een ander heb”. Als je partner dit pertinent niet wil dan heeft een dergelijke manier van dwangmatig opleggen echt geen zin. Dit zal leiden tot ruzies en het uiteindelijke einde van je relatie.

Twee handen vormen hart: instemming open relatie.

Goede afspraken maken is belangrijk

Als jullie willen gaan voor een open relatie dan is het heel belangrijk om hierover goede afspraken te maken. Spreek vooraf af wat er wel en niet is geoorloofd. Veel stellen spreken af om een eventuele vriend of vriendin niet thuis te ontvangen maar altijd elders af te spreken. Sommige stellen willen dat zoenen blijft voorbehouden aan de eerste partner en dat dit dus niet is toegestaan met een ander. Dan is er nog het punt van het wel of niet vertellen dat je contact hebt met een ander. Sommige partners willen het weten, anderen beslist niet. Het is wel belangrijk dat je dit goed afspreekt om misverstanden te voorkomen.

Kan een open relatie je huwelijk redden?

Het klinkt gek maar het kan zijn dat een open relatie je huwelijk kan redden. Als jij of je partner bijvoorbeeld geen zin meer hebt in seks, of vanwege lichamelijke oorzaken geen seks meer kan of wil hebben, dan kan het helpen als de ander dit “buiten de deur” mag zoeken. Hierdoor zal jullie relatie wellicht minder onder druk komen te staan en dit kan jullie verstandhouding verbeteren. Maar ook hier geldt dat er goede afspraken gemaakt moeten worden. Wat is wel en vooral wat is niet geoorloofd voor de partner die af en toe seks heeft met een ander. En wat gebeurt er als de partner verliefd wordt op een ander? Want de kans dat dit gebeurt is natuurlijk ook aanwezig.

Koppel hand in hand voor doolhof, open relatie-verkenning.

Een open relatie beëindigen

Als je een open relatie hebt met je partner en je hebt daar niet langer vrede mee dan moet het mogelijk zijn om hiermee te stoppen. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet langer kunt leven met het feit dat jullie in principe buiten jullie eigen relatie ook met anderen iets mogen hebben. Als je dit gevoel hebt en het zit je echt dwars dan wordt het tijd voor een goed gesprek met je partner. Je loopt daarbij natuurlijk wel het risico dat hij of zij vervolgens besluit de relatie te willen beëindigen. Maar dat is dan altijd nog beter dan blijven doorgaan met een situatie waar je geen vrede mee hebt.

De emotionele impact van een open relatie

Een open relatie kan emotioneel uitdagend zijn, omdat het vaak gepaard gaat met gevoelens van jaloezie en onzekerheid. Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens normaal zijn en dat het niet betekent dat je relatie niet werkt. Daarbij is te benadrukken dat het belangrijk is om open en eerlijk te communiceren met uw partner over hoe je je voelt. Het is ook goed om afspraken te maken over regels en grenzen en om regelmatig te checken of deze nog steeds werken voor beide partners.

Symbolische afbeelding: hart verdeeld door jaloezie en onzekerheid.

Hoe kun je je grenzen aangeven in een open relatie?

We hopen dat deze blog je heeft geholpen bij het begrijpen van wat een open relatie inhoudt en hoe je ermee om kunt gaan als je partner er een wil. Onthoud dat een open relatie niet voor iedereen geschikt is en dat het belangrijk is om open en eerlijk te communiceren over je gevoelens en grenzen. Het kan een uitdaging zijn om een open relatie te onderhouden, maar het kan ook een verrijkende ervaring zijn als beide partners op dezelfde pagina zitten en zich comfortabel voelen met de situatie. Als een open relatie niet bij jou past, is het belangrijk om dit duidelijk te communiceren met je partner en te bespreken wat je verwachtingen zijn voor de relatie. Er zijn genoeg andere opties beschikbaar voor mensen die op zoek zijn naar verschillende soorten relaties. Bedankt voor het lezen van onze blog en we wensen je veel succes bij het vinden van de juiste relatie voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---