Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe maak je duidelijk dat je geen interesse hebt?
Hoe maak je duidelijk dat je geen interesse hebt?

Hoe maak je duidelijk dat je geen interesse hebt?

Welke online datingsite?
26 december 2022

In het contact met mensen kan het voorkomen dat iemand toenadering zoekt, terwijl jij eigen geen interesse hebt. Of je nu een man bent of een vrouw, het kan voor beiden lastig zijn om de ander duidelijk te maken dat een verdere ontmoeting niet in de toekomstplannen ligt. Want hoe pak je dit tactvol aan? Hoe maak je duidelijk dat je geen interesse hebt? Afhankelijk van de situatie en het contact dat reeds is gelegd, zijn hiervoor verschillende reacties in mogelijk.

in dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Gekwetste gevoelens

Om duidelijk te maken dat je geen interesse hebt, is het belangrijk om duidelijk te communiceren, beleefd te blijven, specifiek te zijn over waarom je geen interesse hebt, niet bang te zijn om nee te zeggen en geen valse hoop te geven. Wees direct en maak geen vaagheden, en respecteer andermans wens als ze duidelijk maken dat ze geen interesse hebben. Het is beter om duidelijk te zijn dan om iemand verkeerd te laten denken.

Het is uiteraard nooit leuk om iemand te moeten vertellen dat je diegene toch niet zo leuk vindt als je in eerste instantie mogelijk had gehoopt. Je wilt immers niet de gevoelens kwetsen, echter zal toch op één of andere manier duidelijk moeten worden gemaakt dat het contact geen vervolg gaat krijgen. En gevoelens zullen hierbij mogelijk gekwetst worden, hoe zeer je dit ook wilt voorkomen. Je kunt iemand immers ook geen valse indruk geven of aan het lijntje houden. Zowel jij als de ander zal uiteindelijk opgelucht zijn als duidelijk is waar jullie beiden staan.

gekwetste gevoelens

Brute eerlijkheid

De meest effectieve methode om bij iemand aan te geven dat je geen interesse hebt, is dan ook om zo eerlijk mogelijk te zijn en te zeggen waar het op staat. Uiteraard kun je dit zo bot of netjes brengen als op dat moment juist lijkt. Is iemand opdringerig en kleverig, dan zal je afwijzing mogelijk iets tactlozer geuit worden, dan wanneer je goed met iemand in communicatie kunt blijven.

Hoe goed ken je iemand?

Ook bepaalt de mate waarin je iemand kent, in hoeverre je aandacht aan je manier van spreken wilt geven. Bij een onbekende, korte ontmoeting, kun je eerder wat kortaf reageren om gelijk duidelijk te maken dat de persoon in kwestie verder geen moeite hoeft te doen en zijn of haar tijd verspilt door nog langer jouw aandacht te winnen. Ken je iemand al wat langer en wil je na enkele dates netjes afwijzen en duidelijk maken dat het niet meer werkt, dan zul je het vaak iets meer aandacht moeten geven.

aandacht

Wat ga je zeggen?

Voordat je het uitmaakt of verder contact wilt voorkomen, doe je er goed aan om te bedenken wat je precies wilt gaan zeggen. Ook de wijze waarop je dit wilt gaan doen, kun je zo alvast bepalen. Het is meestal niet al te netjes om bij iemand aan te geven dat je geen interesse hebt, wanneer je dit per sms of e-mail doet. Dit persoonlijk aangeven bij iemand is over het algemeen nog steeds de beste manier. Om de situatie niet onnodig nog ongemakkelijker te maken, kun je je gesprek vooraf een beetje repeteren.

Hoe kun je iemand aardig afwijzen?

Het kan moeilijk zijn om iemand aardig af te wijzen, vooral als je merkt dat de ander emotioneel betrokken raakt. Toch is het belangrijk om duidelijk te zijn over je gevoelens en te respecteren dat iemand anders ook gevoelens heeft. Hieronder staan een aantal tips om iemand aardig af te wijzen:

  • Wees duidelijk: Maak duidelijk dat je geen interesse hebt, zonder de ander persoonlijk te beledigen of te kwetsen.
  • Wees beleefd: Bedank de ander vriendelijk voor het aanbod of de interesse, maar maak duidelijk dat je geen interesse hebt.
  • Wees respectvol: Het is belangrijk om te respecteren dat iemand anders ook gevoelens heeft. Probeer daarom begripvol te zijn en wees aardig, ook als je afwijst.
  • Geef geen valse hoop: Als je afwijst, is het belangrijk om geen valse hoop te geven. Dit kan alleen maar leiden tot teleurstelling en onnodige spanning.
  • Wees open en eerlijk: Wees open en eerlijk over je gevoelens en laat de ander weten waarom je geen interesse hebt. Dit kan helpen om eventuele vragen of verwarring te voorkomen.

Online contact

Uiteraard kan het ook voorkomen dat een persoon interesse in jou toont op een datingsite en de communicatie reeds online verloopt. In dat geval kun je uiteraard gemakkelijker wel gewoon via een chatberichtje of sms aangeven dat je geen interesse hebt. Dit maakt het gebeuren wel zo gemakkelijk, aangezien je er ook nog niet teveel persoonlijk bij betrokken bent. Ook voor de ander zal het minder hard aankomen, omdat er verder nog geen persoonlijk contact heeft plaatsgevonden en het onderdeel is van de gebruikelijke conversatie methode.

geen interesse

Duidelijkheid is belangrijk

Om eerlijk met de vraag ‘hoe maak je duidelijk dat je geen interesse hebt?’ om te gaan, doe je dit door zo duidelijk mogelijk te zijn. Geef duidelijk aan dat je geen behoefte hebt om een verdere romantische relatie op te bouwen. Je kunt hierbij eventueel een reden geven, zolang deze niet beledigend is. Wel dien je ervoor te zorgen dat de reden die je aangeeft, geen ruimte biedt voor hoop. Door standvastig achter je beslissing te staan, toon je duidelijk dat er geen kans op herstel is of voor een ontmoeting op korte termijn. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent. Om verder ongemak te vermijden, kun je je gesprek beter ook kort en bondig houden en voorkom je langdradige uitweiding met de bedoeling om je op andere gedachten te krijgen. Ook dit is voor beide partijen vermoeiend en onnodig.

Afwijzen kan vriendelijk

Iemand aangeven dat je geen interesse hebt, kan uiteraard altijd vriendelijk. Tenzij je in de kroeg belaagd wordt door een enthousiaste belager, dan kun je de afwijzing kracht bij zetten door van de persoon weg te draaien of enigszins snibbig je mening duidelijk te maken. Over het algemeen zijn er genoeg andere situaties waarbij je iemand op nette en respectvolle wijze kunt vertellen dat er geen interesse is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *