Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Chatten op datingsites: hoe je jezelf kunt onderscheiden!
chatten op datingsites

Chatten op datingsites: hoe je jezelf kunt onderscheiden!

Welke online datingsite?
04 januari 2024

Chatten op datingsites kan zowel spannend als overweldigend zijn. Hoe begin je een gesprek met een vreemde? Hoe houd je het gesprek gaande en interessant? En hoe voorkom je dat het gesprek doodloopt? In deze blog van welkeonlinedatingsite.nl delen we handige tips en tricks voor het chatten op datingsites. Leer hoe je de perfecte openingszin kunt bedenken, hoe je een online klik kunt creëren en hoe je de interesse van je match kunt behouden. We bespreken ook het belang van goede grammatica en spelling bij het chatten op datingsites en hoe je jezelf kunt onderscheiden van de massa. Lees verder om te ontdekken hoe je veilig kunt chatten op datingsites en de ware kunt vinden!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Mogelijkheid van chatten op datingsites

Daten is altijd een spannende onderneming. Zeker met blind dates weet je niet wat je kunt verwachten. Misschien geef je er zelfs wel de voorkeur aan om vooraf al een beetje een indruk van iemand te hebben, zodat je kunt bepalen of een date wel zo verstandig is. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, bieden veel online datingsites de mogelijkheid om te chatten. Je kunt zo al met iemand kennis maken voordat je besluit om met iemand persoonlijk af te spreken.

persoon omringd door diverse chat gespreksbubbels

Leer iemand kennen via de datingsite chat

Er zijn verschillende datingsites waar je gratis kunt gaan chatten. Dit is erg leuk om te doen en zo kun je nog makkelijker een persoon leren kennen. Het sturen van berichten is leuk om te doen maar het kan zijn dat je lang moet wachten op een antwoord. Dit is met het chatten niet het geval. Het enige wat je doet is een persoon aanspreken en dan kun je een leuk gesprek gaan starten. Meestal kun je gratis chatten op datingsites, maar bij sommige datingsites moet je eerst een lidmaatschap afsluiten om dit te kunnen doen.

Gratis of betaald chatten op datingsites

Wanneer deze mogelijkheid je aanspreekt, doe je er goed aan om een profiel aan te maken bij een datingsite die een chatfunctie aanbiedt. Niet elke datingsite biedt dit en er zijn daarnaast nog verschillen per datingsites. Bij sommige zul je deze mogelijkheid in het gratis basispakket vinden, terwijl het bij andere sites enkel beschikbaar wordt zodra je ervoor betaald. Afhankelijk van hoe belangrijk deze mogelijkheid voor je is, kun je dus bepalen of je dit wel of niet als optie wilt krijgen aangeboden.

Sleutel ontgrendelt chat: Gratis vs. Betaald daten.

Datingsites met chatfunctie

De meeste bekende Nederlandse datingsites die een chatfunctie aanbieden als onderdeel van hun service, zijn onder meer Lexa, Pepper en Weetwiejedate. Daarnaast bieden ook Parship, Tinder, Happn en Baboo deze mogelijkheid. Bekijk per datingsites wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voor het gebruik van de chatfunctie. Soms kunnen namelijk enkel vrouwen overgaan tot het uitnodigen van een gesprek en in andere gevallen dien je van beide kanten interesse te tonen, voordat een gesprek via chat tot stand kan komen. Dit is per datingsite verschillend, dus bepaal zelf welke werkwijze jou het meest aanspreekt. Hoeveel wil je zelf gelijk prijsgeven en hoeveel wil je weten van de ander voordat deze functie beschikbaar wordt? Dit zijn allemaal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden alvorens je een profiel aanmaakt.

Voorsprong via chat

Chatten op datingsites maakt het mogelijk om met een persoon in contact te komen. Nadat je verschillende profielen voorbij hebt zien komen en bij enkele hebt aangegeven dat je hierin interesse hebt, kun je vaak al tot een gesprek overgaan. Zeker als er wederzijdse interesse in elkaars profiel is, kan het interessant zijn om meer over elkaar te weten te komen. Zo kun je op afstand en toch op spontane wijze met elkaar kennismaken en ontdekken of de match sterker wordt. Indien dit niet het geval is, laat je het contact weer los en blijft de teleurstelling beperkt. Je hebt er gevoelsmatig minder in geïnvesteerd dan wanneer je gelijk face-to-face elkaar moet ontmoeten. Je kunt spontaan en open zijn, zonder je te zeer kwetsbaar open te stellen. Dit maakt chatten zo aangenaam.

Personen die comfortabel met hun potentiële date online chatten

Positief profileren

Een leuk gesprek via de chatfunctie wil nog steeds niet zeggen dat de persoon ook daadwerkelijk hetzelfde overkomt wanneer je diegene in persoon zult ontmoeten. Het profiel kan altijd extra positief zijn neergezet en ook de spontaniteit die iemand in een chat kan tonen, kan vervagen zodra er contact gelegd moet worden in de directe realiteit. Alsnog hoeft dit niet gelijk te betekenen dat de persoon tegenvalt, je doet er alleen verstandig aan om je verwachtingen niet te hoog op te laten lopen. Ook jij kunt jezelf positiever en mooier hebben weergegeven, waardoor een ontmoeting alsnog wat stroever en ongemakkelijker kan verlopen. Houd hiermee rekening wanneer een persoonlijke kennismaking in de planning zit.

Voorzichtigheid is geboden

Uiteraard blijft het raadzaam om jezelf goed te beschermen. Ondanks dat het contact tijdens het chatten gezellig en positief verlopen kan, wil dit nog niet garanderen wie je voor je hebt. Het is dan ook belangrijk om tijdens het chatten op datingsites geen persoonlijke gegevens te delen. Denk hierbij aan je adresgegevens, je volledige naam of je telefoonnummer. Het is een ideale methode om met een ander in contact te komen en gezellige gesprekken te hebben, echter blijft het onduidelijk met wie je te maken hebt. Houd dit altijd in gedachten wanneer je chat met vreemden en dan kom je uiteindelijk vanzelf uit bij iemand bij wie het totaalplaatje helemaal klopt.

Voorzichtigheidssignalen rond chatbubbel, bescherm gevoelige informatie.

Een eerste indruk via de chatfunctie

Chatten biedt zo zeker de mogelijkheid om iemand te leren kennen en een eerste indruk van iemand te krijgen, alvorens je besluit om daadwerkelijk met diegene op stap te gaan. Het biedt immers ruimte voor gezellige, open en stressvrije communicatie.

Het regelen van een date bij een gratis chat

Het is ook mogelijk om een eerste online date te gaan regelen tijdens een gratis chat. Ga hier dan niet meteen over beginnen maar begin eerst een gezellig praatje. Vraag dan wat een ander leuk vindt of wat deze persoon graag doet tijdens een eerste date. Misschien hoor je wel dat deze persoon het leuk vindt om wat te gaan drinken of het leuk vindt om een wandeling te gaan maken. Je kunt dan voorzichtig voor gaan stellen om dit samen met hem of haar te gaan doen. Je merkt dan ook meteen of deze persoon dezelfde interesse in jou heeft als jij in hem of haar hebt. Wees in ieder geval niet te dringend en toon ook begrip. Gratis chatten kan dus heel spannend en leuk zijn, maar houdt ten alle tijden rekening met de andere persoon.

twee mensen met diverse interesses die chatten, een date plannend

Wees niet opdringerig

Het kan zijn dat de persoon aangeeft dat hij of zij niet meteen bij het eerste contact een date wil afspreken. Ga je dan ook niet opdringen maar toon begrip en benader hem of haar een paar dagen later nog eens en laat weten dat je het eerste gesprek erg interessant en leuk vond. Je zult zien dat als er dan weer een leuk gesprek volgt dat deze persoon ineens wel open zal staan voor een date. Lees ook de Do’s en Dont’s van chatten op datingsites. Net zoals is in het gewone leven is ook bij het daten geduld soms een schone zaak …

Geen antwoord op de chat?

We horen vaak dat mensen klagen dat er geen antwoord komt maar daar hebben deze mensen vaak zelf een groot aandeel in. Wanneer je alleen maar ‘Hallo’ of ‘Hoi’ zegt dan is het niet waarschijnlijk dat je meteen een enthousiast antwoord krijgt. Wees origineel en geef eens een compliment, je kunt bijvoorbeeld eerst het profiel van deze persoon door gaan lezen. Hier zie je veel informatie instaan en dan kun je gaan vragen hoe het met zijn of haar sport gaat. Verder kun je een compliment gaan geven.

Verwarde persoon bij geen antwoord chat

Complimenteer en heb interesse in de ander!

Wanneer je vindt dat iemand mooie ogen heeft dan kun je dat gerust zeggen want iedereen vindt het leuk om complimentjes te krijgen. De kans dat je dan een antwoord terug gaat krijgen is veel groter. Maak er dan ook een leuk gesprek en probeer geïnteresseerd te blijven. Je kunt ook best wat over jezelf vertellen maar je zult zien dat als je zelf interesse gaat tonen dat de ander dit ook bij jou gaat doen. Vooral als je een interesse hebt die je samen deelt dan kun je hier een leuk gesprek over voeren en zo elkaar beter leren kennen. Het gratis chatten is echt makkelijker dan je denkt en als je toch een afwijzing krijgt dan moet je je dit niet teveel aantrekken. Er zijn talloze leuke vrijgezellen en er zijn altijd wel mensen die zin hebben om met jou een gesprek aan te gaan.


Chatten: the do’s en dont’s!

Het online daten lijkt de datingwereld te hebben veroverd. Steeds meer mensen vinden nieuwe partners via een datingsites. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien je hier ook heel gemakkelijk met anderen in contact kunt komen. Door te chatten kun je op een laagdrempelige manier iemand beter leren kennen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Chatten the do's en dont's!

Kennis maken via de chat

Na aanmelding maak je hier eerst een eigen profiel aan met een duidelijke schets over wie je bent, wat je interesses zijn en waarnaar je op zoek bent in een leuke date of nieuwe relatie. Hierop zullen andere leden gaan reageren. Dit kan door middel van het geven van likes, maar ook is het mogelijk om direct met elkaar in contact te komen door te chatten op datingsites. Deze is meestal beschikbaar gesteld voor leden en biedt de gelegenheid om met elkaar te praten.

Vaak zul je voor deze functie extra moeten betalen, maar zo weet je wel dat je hoogstwaarschijnlijk met iemand communiceert die jou ook oprecht leuk vindt. Je kunt zo met iemand kennis maken, zonder gelijk met iemand persoonlijk af te hoeven spreken. Om dit veilig te laten verlopen zijn er zeker enkele do’s en don’ts te noemen, die je tijdens het chatten in de gaten kunt houden.

Wat kan wel in een chat op een datingsite?

Chatten op datingsites is een gemakkelijke en prettige manier om het gesprek met iemand aan te gaan en al enkele persoonlijke dingen over jezelf te delen met iemand die je interesse heeft. Uiteraard doe je er verstandig aan om hier zorgvuldig mee om te springen. Je kent immers de andere persoon nog nauwelijks en iemand kan zich mooier voordoen dan hij is. Wees echter ook niet te terughoudend, want hierdoor blijft het gesprek vlak en onpersoonlijk.

Chattende individuen met grens voor gepaste gespreksonderwerpen.

Vertel niet alles

Je kunt heus wel enige leuke weetjes over jezelf delen, zolang je hierbij niet te gevoelige informatie deelt. Meer over je hobby’s vertellen is uiteraard geen enkel probleem. Hierbij hoef je echter niet gelijk te delen waar je deze uitoefent, met wie en hoe vaak en op welke dagen in de week. Dit is te feitelijk, waardoor je risico loopt dat mensen je gaan opzoeken, terwijl je hier zelf nog niet aan toe bent. Houd het delen van informatie over jezelf dusdanig dat jij de touwtjes in handen houdt. Je wilt niet meer delen dan gegevens die meer algemeen zijn en waar niemand iets mee kan doen.

Chat met ontspannen taalgebruik

De chatfunctie op een online datingprofiel is bedoeld om op een gezellige manier met elkaar in gesprek te raken. Het taalgebruik dient hiervoor dan ook ontspannen en uitnodigend te zijn. Ga niet gelijk te zeer de diepte in en praat niet over al te zwaarbeladen onderwerpen, als persoonlijke problematiek of gekwetste gevoelens die je hebt opgedaan in eerdere relaties. Je hebt nu de kans om met een geheel nieuw persoon in contact te komen en mogelijk iets nieuws te starten, dus bederf de sfeer niet door gelijk over je verleden of issues in het heden te beginnen. Daar is chatten op datingsites niet voor bedoeld.

Chat op virtueel strand met ontspannen symbolen.

Fatsoen

Op een chat bij een normale datingsite is het tevens gebruikelijk om het taalgebruik fatsoenlijk en speels te houden, zonder dat dit te seksueel getint wordt. Ook hier zijn specifieke chatfuncties voor op datingsites die zich meer richten op het vinden van een snelle hook-up of ander haastig seksueel treffen. Op meer bekende datingsites zal de chatfunctie meer kunnen worden ingezet voor het eerste contact met iemand waarmee je mogelijk een nieuwe relatie zult kunnen starten. Houd het gesprek daarom vermakelijk en beschaafd. Zo zul je ook een betere indruk geven aan je gesprekspartner.

Wat werkt niet goed in een chat?

Een chatten op datingsites werkt minder succesvol wanneer je te hard van stapel loopt. Door te chatten kun je langzaam het contact opbouwen en zien of je iemand aantrekkelijk genoeg vindt om verder mee af te spreken. Een persoonlijke ontmoeting kan dan geregeld worden, maar tot die tijd verloopt de communicatie op afstand en zal je hierin een rustige opbouw moeten vinden. Je kunt in een kroeg ook niet gelijk bij een eerste zin mee uitvragen en uitnodigen voor een aansluitend, intiem treffen bij je thuis.

Overweldigende berichten veroorzaken ongemak in chat interactie.

Stuur niet aan op een uitkomst

Als je tijdens een chatgesprek te zeer aanstuurt op een bepaalde uitkomst, zul je merken dat het gesprek snel afloopt. Ook tijdens het chatten zal een vrouw verwachten dat je haar respectvol benadert en een fatsoenlijke conversatie is hierin het halve werk. Ook is het belangrijk om niet je geduld te verliezen of onzeker te worden, als het gesprek nog niet helemaal vlot loopt zoals je had gehoopt. Ondanks dat je op een veilige afstand zit van je gesprekspartner, zul je ook hierin enkele vaardigheden moeten kunnen tonen, om haar aandacht te behouden. Mogelijk loopt het op niks uit en dan is het eervol om een dergelijke uitkomst te kunnen incasseren.

Vermijd delen van contactgegevens

Het kan verleidelijk zijn om gelijk je persoonlijke contactgegevens te delen met iemand waarmee je graag op een date zou willen. Toch is dit niet verstandig tijdens een chatgesprek. Je weet alsnog niet met wie je te maken hebt en iemand kan een mooi beeld over zichzelf geven, zonder dat hier een woord van waar is. Houd de conversatie neutraal en spreek af bij een openbare gelegenheid, waar je elkaar kunt ontmoeten. Pas als je verder bent in de relatie, kun je de persoon je adresgegevens geven. Je wilt eerst zeker weten of de persoon te vertrouwen valt.

Verzoek om contactgegevens met voorzichtige reactie

Hoe maak je een goede eerste indruk tijdens het chatten op datingsites?

Met deze handige tips en tricks ben je goed voorbereid op het chatten op datingsites. Onthoud dat het belangrijk is om jezelf te blijven en te genieten van het proces. Wees geduldig en open-minded, en wie weet vind je de ware tijdens het chatten op datingsites. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop moet staan bij online dating. Wees alert op mogelijke oplichters en deel geen persoonlijke informatie totdat je de persoon beter kent. Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan chatten op datingsites een leuke en lonende ervaring zijn. Lees onze andere blogs op welkeonlinedatingsite.nl voor meer informatie en tips over online dating en succesvol daten. Wij wensen je veel succes en geluk bij het vinden van de perfecte match.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---