Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Ontdek de manipulatie van gaslighting in dating!
Sterk persoon temidden van gaslighting, veerkrachtig en krachtig.

Ontdek de manipulatie van gaslighting in dating!

Welke online datingsite?
02 maart 2024

Deze term geniet steeds meer erkenning. Ook als je er nog niet eerder van hebt gehoord, zal het gegeven je vast niet onbekend voorkomen. Iedereen maakt dit ergens in zijn of haar leven wel mee, soms in kleinere mate, in andere gevallen meer extremere vormen. Gaslighting staat voor het gedrag waarbij je dusdanig gemanipuleerd wordt om je eigen waarnemingsvermogen in twijfel te nemen. Alles wat je aangeeft over je gevoel, wordt omgedraaid door de persoon die jou tot slachtoffer maakt van gaslighting. Het doet er simpelweg niet toe wat jij voelt, denkt of ervaart. De ander zal het dusdanig verdraaien, dat het overkomt alsof jij fout zit. Ook in de datingscene kun je dergelijke types tegenkomen die erop uit zijn om controle op jou uit te oefenen en te geloven dat je dingen anders moet zien dan ze zijn.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is gaslighting?

Gaslighting is een vorm van emotionele mishandeling waarbij de dader de waarheid manipuleert of ontkent, waardoor het slachtoffer in twijfel begint te trekken over hun eigen geheugen, waarneming en geestelijke gezondheid. Dit kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een afhankelijke relatie met de dader. Het is belangrijk om te herkennen en te handelen tegen gaslighting in relaties, zowel romantisch als professioneel. Leer hoe gaslighting te herkennen en te voorkomen, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze manipulatie.

Interne strijd: gaslighting, verwarring, vertekende reflecties.

Doel van gaslighting

Door gaslighting toe te passen op andere mensen, wil de persoon die zich hier schuldig aan maakt ervoor zorgen dat jij je klein en onzeker voelt. Vaak is de persoon zelf onzeker en draagt hij of zij flink wat bagage mee uit het verleden en beschikt hij of zij niet over voldoende moed om hier mee aan de slag te gaan. Vaak kunnen ze slecht tegen confrontatie en worden ze niet graag zelf bekritiseerd. Zodra jij dus blijk geeft van een emotie of gedachte die blijk geeft van een ongenoegen of anders is dan wat zij op dat moment vanuit jou nodig hebben om in rustigere gedachten te blijven, zijn dit alarmbellen die hen en hun beleefwereld bekritiseren.

Ongeacht of dit juist is of enkel ingebeeld, zal de persoon gaslighting toepassen om jou terecht te wijzen. De schuld wordt zodanig verschoven naar jou en hetgeen je net hebt gedeeld of getoond wordt omgedraaid naar een blijk van jouw eigen veronderstelde negatieve inborst. Wanneer je hier vatbaar voor bent, of wanneer dit te vaak en te lang wordt uitgeoefend, zal het ertoe leiden dat je gaat twijfelen aan je intenties, gedachten en gevoelens.

Gevolgen van gaslighting

Doordat iemand je geestelijk mishandelt via gaslighting, begin je langzaamaan te twijfelen aan alles wat je waarneemt. Je wordt zo overtuigd van je eigen ongelijk, dat je het gevoel kunt hebben langzaam gek te worden. Hoe weet je immers nog of je gedachten juist zijn en of je handelen wel acceptabel is, als je continue wordt verteld hoe slecht je bent of hoe verkeerd je percepties zijn? Je kunt intens gaan twijfelen aan je gevoelens, gedachten en intenties. Je kunt emoties als verdriet, boosheid en frustraties ervaren die je vervolgens nergens kunt uiten. Bovendien lijken deze de aantijgingen van de ander te bevestigen, waardoor je uit alle macht probeert maar zo aardig en correct mogelijk te zijn.

Van zelfverzekerd naar onzeker door gaslighting manipulatie.

Schuld en schaamte

Schuld en schaamte kunnen ervoor zorgen dat je overmatig jezelf wilt verontschuldigen, ook als hier geen directe aanleiding toe lijkt te zijn. Je twijfelt aan werkelijk alles en probeert confrontatie met die persoon te vermijden. Toch zul je ergens ook bemerken dat er iets niet helemaal juist is in de manier waarop je wordt behandeld. Een weg uit deze situatie kan soms uitzichtloos lijken.

Uitwerking van gaslighting

Afhankelijk van de intensiteit en duur waarin iemand je het slachtoffer van gaslighting maakt, zal deze vorm van psychische mishandeling van invloed zijn op je mentale en emotionele gezondheid. Zeker als het een ouder betreft dat een kind op dergelijke wijze onder de plak wil houden, zullen de gevolgen nog jaren in volwassenheid doorwerken. Hiervoor is vaak professionele begeleiding nodig om de uitwerking van gaslighting weer te verzachten. Vaak ben je dusdanig gehersenspoeld en onzeker gemaakt over je eigen waarnemingsvermogen dat je de aansluiting met de normale werkelijkheid verloren lijkt te hebben. Toch is hier zeker van te herstellen. Het vergt veel tijd en aandacht en een flinke dosis moed om weer in jezelf te durven geloven en de manipulatie uit je systeem te krijgen.

Bevrijding van ketenen: gaslighting overwonnen, kracht en vrijheid.

Losbreken uit het patroon

Om te kunnen ontsnappen aan gaslighting, zal je eerst weer bij jezelf moeten komen. Door positief over jezelf te denken en het twijfelen over jezelf aan de kant te zetten, krijg je ruimte om de manipulatie buiten te houden. Jezelf toestaan om gevoelens te hebben en deze serieus te nemen, doorbreek je het patroon van wat de ander wil dat je gelooft. Houd afstand van dergelijke personen, zodra je deze tijdens het daten tegenkomt.

Bescherm jezelf tegen gaslighting

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het begrijpen van deze vorm van emotionele mishandeling en hoe u zich kunt beschermen tegen gaslighting in dating. Onthoud dat gaslighting vaak subtiel is en dat het belangrijk is om alert te zijn op de tekenen. Als je vermoedt dat je slachtoffer bent van gaslighting, zoek dan professionele hulp. Bij Welkeonlinedatingsite.nl willen we je helpen veilig te daten. We hopen dat je onze website blijft bezoeken voor meer informatie over veiligheid en relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---