Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Is gelijkwaardigheid in een relatie belangrijk?
gelijkwaardigheid relatie

Is gelijkwaardigheid in een relatie belangrijk?

Welke online datingsite?
16 februari 2021

Als je een relatie hebt dan kan er op verschillende vlakken sprake zijn van ongelijkheid. Dit hoeft nog niet meteen ongelijkwaardigheid te betekenen. Het wordt pas ongelijkwaardig als één van beide partners er last van heeft of als de omgeving het idee krijgt dat er geen sprake is van gelijkwaardigheid. Een man die een relatie heeft met een veel jongere vrouw kan prima een gelijkwaardige relatie hebben. Daarentegen kan er sprake zijn van grote ongelijkwaardigheid in een relatie tussen twee mensen die zo goed als even oud zijn. Als ongelijkwaardigheid een probleem is dan is het zaak om hier een goede oplossing voor te vinden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Gelijkwaardigheid in denkniveau

Veel mensen willen een partner die op hetzelfde intellectuele niveau functioneert als zij zelf. En dat is niet zo vreemd. Als iemand een HBO studie heeft gevolgd dan kan dit tot problemen leiden als hij of zij een relatie heeft met iemand die een lagere opleiding heeft gedaan. Het hoeft niet fout te gaan, maar als de hoger opgeleide een discussie wil voeren over de politieke situatie in Irak en de partner het liefst naar soapseries kijkt en het Journaal op tv laat voor wat het is dan kan dit leiden tot stevige frustraties. Maar ook in een discussie over dagelijkse dingen kan dit een probleem zijn. Als de ene partner alles wel best vindt en de ander bij het nemen van een beslissing alle voors en tegens goed tegen elkaar wil afwegen dan kan dit tot een stevige botsing leiden.

denkniveau

Ongelijkwaardigheid in inkomen

Nog niet eens zo heel lang geleden waren veel vrouwen alleen maar huisvrouw. Ze hadden soms wel gewerkt, maar zodra er kinderen kwamen stopten ze en bleven thuis om voor het gezin te zorgen. Dit leidde dan tot een situatie waarbij de man het inkomen binnenbracht en dus om die reen vaak vond dat hij een beslissende stem had in het uitgavenpatroon. Maar ook als beiden werken maar één van beide partners veel minder verdient kan dit een probleem vormen.

inkomen

Als er een klein verschil in inkomen is dan valt het vaak nog wel mee. Maar als één van beiden een flink minder betaalde functie heeft of veel minder uren werkt, dan kan er een flink verschil in inkomen zijn. Het is dan zaak om hier goede afspraken over te maken. Als bijvoorbeeld de vrouw veel minder werkt omdat zij het grootste deel van de zorg voor het gezin op zich neemt, dan is het niet redelijk dat de man vindt dat hij financiële beslissingen mag nemen omdat hij het grootste deel van het inkomen inbrengt.

Ongelijkwaardigheid in afkomst

Hoewel minder dan vroeger speelt afkomst soms toch nog een belangrijke rol in een relatie. Als de ene helft van een stel uit een familie komt waar het gebruikelijk is dat er een universitaire graad wordt gehaald en de ander is na een Mbo-opleiding gaan werken, dan kan dit soms tot wrijving leiden. Vaak niet tussen de partners, maar meer bij de familie. Het is hierbij belangrijk om te weten dat iemand ook al werkend carrière kan maken.

ongelijkwaardig

Je kunt onderaan de ladder beginnen en je in de loop der jaren opwerken. Dit is zelfs vaak een betere manier om aan je loopbaan te werken dan meteen in een hoge functie in te stromen. Het is niet voor niets dat veel 30’ers lijden aan een burn-out omdat er te veel van ze wordt verwacht. Ze komen van de universiteit of een HBO-studie en moeten meteen presteren. Ze beginnen niet als jongste bediende bij een bedrijf maar zijn meteen beleidsadviseur. Dat kan leiden tot veel stress en uiteindelijk tot uitval.

Ongelijkwaardigheid in geloofsovertuiging

Eigenlijk is ongelijkwaardig hier niet het goede woord, maar het geloof speelt toch soms nog een rol. In Nederland rekent inmiddels zo’n 50% van de inwoners zich niet meer tot een geloofsovertuiging. Maar er zijn wel degelijk situaties waar dit een rol speelt. Vooral streng gelovigen en moslims willen vaak dat hun kinderen een partner kiezen die hetzelfde geloof aanhangt. Als dat niet gebeurt dan wordt de ‘ongelovige’ als minderwaardig bestempeld en kan dit lijden tot flinke spanningen. Natuurlijk kun je dan besluiten om het geloof van je man of vrouw aan te nemen, maar overweeg dit alleen als je daadwerkelijk achter die beslissing staat. Een geloof gaan aannemen om een relatie in stand te kunnen houden is een keuze die bij voorbaat gedoemd is te mislukken.

geloofsovertuiging

Wie is de baas in huis?

Los van zaken als geld, opleiding, afkomst en geloofsovertuiging is er natuurlijk ook nog zoiets als overwicht. Als er sprake is van ongelijkheid in een relatie omdat de ene partner zeer dominant is ten opzichte van de ander kan dit grote problemen geven. Als één van beiden van mening is dat zijn of haar wil wet is, dan zal de andere partner zeer ongelukkig worden. Belangrijke beslissingen neem je samen. Denk daarbij aan grote aankopen, de bestemming van de komende zomervakantie, de schoolkeuze van de kinderen en de inrichting van de woning.

baas in huis

Als de ene partner thuiskomt van het werk en er staat ineens een nieuwe auto voor de deur omdat de andere partner ‘vond dat er een nieuwe auto moest komen’ dan is dat niet echt de manier waarop je dat aanpakt. De aanschaf van een auto is een beslissing die je samen neemt. Dat geldt ook voor de opvoeding van de kinderen. Als een kind iets doet waarvoor het straf verdient dan moeten beide ouders hierover op één lijn zitten. Zorg ervoor dat het kind papa en mama niet tegen elkaar kan uitspelen.

Een gelijkwaardige relatie duurt vaak het langst

Gelijkwaardigheid in een relatie is geen absolute garantie dat de relatie stand zal houden. Maar het is wel een belangrijke pijler waarop een goede relatie is gebaseerd. Als beide partners op basis van gelijkwaardigheid met elkaar omgaan, zelfs als die gelijkwaardigheid er niet op alle vlakken is, dan is de kans groot dat de relatie een succes wordt.

Eén reactie op “Is gelijkwaardigheid in een relatie belangrijk?”

 1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  Quote uit het artikel:
  De aanschaf van een auto is een beslissing die je samen neemt…….

  Maar als de man nu veel meer verstand van auto’s heeft? Zij wil een hippe maar te dure mini, hij wil een praktische toyota……

  Nog een quote:
  Als bijvoorbeeld de vrouw veel minder werkt omdat zij het grootste deel van de zorg voor het gezin op zich neemt, dan is het niet redelijk dat de man vindt dat hij financiële beslissingen mag nemen omdat hij het grootste deel van het inkomen inbrengt.

  Ook dit gaat mank. Want een vrouw die de grootste zorg op zich neemt bepaalt zij vaak ook voor het grootste deel hoe die zorg moet plaatsvinden. Zij regelt thuis hoe het loopt, dat is haar terrein. Is het dan nog redelijk dat zij ook nog eens het geld beheert? Dan is die man niets meer dan een werkslaaf.

  Man en vrouw zijn verschillend, en op deelgebieden NIET gelijkwaardig en daar is niks mis mee. Het heeft dus geen zin je te focussen op zo’n deelgebied als inkomen en hierin gelijkwaardigheid na te streven. Gelijkwaardigheid is van toepassing op de persoon als geheel. Dat ieder zijn rol en verantwoordelijkheid heeft en beiden gelijkwaardig als mens in de relatie staan. Als een succesvol team dat bestaat uit personen met hun eigen individuele kwaliteiten. Krampachtig vasthouden aan gelijkwaardigheid in elk deelaspect werkt niet. Maak dan een kloon van jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items