Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Zo stel je succesvol je date voor aan je familie!
date voorstellen familie

Zo stel je succesvol je date voor aan je familie!

Welke online datingsite?
17 april 2022

Elke nieuwe relatie is onwennig en heeft tijd nodig om zich goed te ontwikkelen. Je wilt eerst zelf zeker zijn van je gevoelens voor de ander en weten of de relatie een enigszins lang leven is geschonken, voordat je je date aan je familie voorstelt.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe en wanneer stel ik mijn date voor aan mijn familie?

Het moment is aangebroken: je hebt iemand ontmoet die je graag aan je familie wilt voorstellen. Of het nu gaat om je ouders, broers of zussen, of andere familieleden, het kan best spannend zijn om je date voor het eerst aan hen te laten zien. Het is immers een grote stap in een relatie en het is belangrijk om een goede eerste indruk te maken. In deze blog gaan we in op hoe en wanneer je het beste je date kunt voorstellen aan je familie, en geven we tips om zenuwen onder controle te houden en een goede indruk achter te laten. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij een succesvolle familie-date kunt organiseren!

Ontdekken of je bij elkaar past

Hoe meer mensen van je relatie afweten, des te meer indrukken en meningen er over gegeven zullen worden die het prille geluk kunnen beïnvloeden. De eerste periode is toch een tijd die je vooral samen wilt doorbrengen, om elkaar beter te leren kennen en te zien of het inderdaad iets is waar je zelf mee verder wilt. Een relatie houdt immers toch zeker wel wat in en na de eerste speelse periode kun je pas ontdekken of je werkelijk bij elkaar past. De één zal het prettig vinden om al in die periode de stempel van goedkeuring te ontvangen van familie, terwijl een ander meer zelfstandig wil bedenken wat het allemaal betekent.

pril geluk

Moment van voorstellen aan familie

Het moment waarop je je date voor gaat stellen aan je familie hangt dan ook van verschillende factoren af. Ook de manier waarop kan al boekdelen spreken. Het is toch belangrijk en prettig als je familie een goede eerste indruk kan krijgen. Dit scheelt weer een hoop scheve blikken en ongewenste adviezen. Ook wanneer je je nieuwe partner aan je kinderen wilt introduceren zul je dit op een rustige manier moeten doen.

Hoe zeker ben je zelf?

Op de vraag ‘wanneer stel ik mijn date voor aan mijn familie?’ kan het beste beantwoord worden door het koppel zelf. Uiteraard zal de één hier sneller in zijn dan de ander en het ook misschien geen probleem vinden als je binnen enkele weken reeds de hele familie ontmoet. Toch kan er voor de ander iets meer tijd nodig zijn voordat die een dergelijke stap wil nemen. Er is bovendien nog een heel verschil tussen casual de familie ontmoeten of daadwerkelijk je date introduceren als vaste partner tijdens een familiefeest. Het kan een stuk meer ontspannen aanvoelen als je je date tussen neus en lippen voorstelt, omdat het nu eenmaal zo loopt, dan wanneer dit serieus wordt opgepakt en je date mee mag naar het eerstvolgende familiebezoek met de feestdagen. Afhankelijk van waar jij je goed bij voelt, kun je voor het één of het andere kiezen.

feestje

Hoe denkt jouw date erover?

Ook kan je date zelf aangeven waar jij of zij zich prettig bij voelt als jouw familie wordt ontmoet. Ook voor je date is het namelijk een spannende gelegenheid. Je kunt het moment waarop je besluit dat het tijd is, afhangen van hoe zeker je zelf bent over de nieuwe relatie. Is het nog meer gewoon iemand met wie je leuke dingen onderneemt, of neemt het langzaamaan serieuzere vormen aan? Je merkt dan op een gegeven moment vanzelf wel wanneer het tijd wordt om hem of haar voor te gaan stellen aan je familie. Er komt een punt dat het zelfs als ‘te laat’ kan gaan aanvoelen als je nog langer zou wachten. Als een relatie serieus wordt, is het belangrijk dat je je date gaat voorstellen aan de familie om de persoon waarom het gaat meer in je leven te betrekken en ook aan iedereen duidelijk te maken dat hij of zij nu bij jou hoort.

Maak het niet te groot

Wanneer je zover bent dat je besloten hebt dat het tijd is om je date aan de familie voor te stellen, is het belangrijk om dit niet teveel op te blazen. Het is belangrijk dat het luchtig blijft en dat iedereen zich er goed bij voelt. Je wilt geen ongemakkelijke situatie creëren waarbij iedereen zich geen houding weet te geven. Je hebt iedereen ongetwijfeld al weken geïnformeerd over het bestaan van je nieuwe liefde, dus de verwachtingen liggen al hoog. Door zelf rustig te blijven en er iets nonchalanter in te staan, zal een dergelijke houding ook door de anderen kunnen worden aangenomen en zal de ontmoeting een stuk aangenamer verlopen.

borrel

Vermijd een kruisverhoor

Zorg er tevens voor dat er geen kruisverhoor ontstaat tussen jouw familie en je date, waardoor hij of zij zich ongemakkelijk zou kunnen voelen. Alle details rondom het levensverhaal van je date kunnen wachten tot latere momenten wanneer hij of zij iets meer gewend is en al onderdeel van de familie. Het belangrijkste is dat je laat zien dat je zelf gelukkig bent met de persoon die je meebrengt en dat de familie dit duidelijk kan herkennen. Ze willen ongetwijfeld dat je gelukkig bent en als zij zien dat de persoon die je meeneemt daarvoor kan zorgen, dan verloopt de ontmoeting al een stuk voorspoediger.

Blijf bij je date

Wanneer je je date meeneemt om de familie te ontmoeten, doe je er verstandig aan om bij hem of haar te blijven. Je toont zo dat je steun kunt bieden en er voor de ander bent, gedurende deze spannende ontmoeting. Je kunt zo insturen op onzekerheden en ook het gesprek in een bepaalde richting leiden, zonder dat iemand zich hierdoor ongemakkelijk voelt. Ook kun je de aandacht van je date afleiden door gewoon in gesprek te gaan met de anderen over wat hun bezighoudt. Zo wordt je date als vanzelf onderdeel van de familie en zal het voor niemand meer raar aanvoelen dat er iemand bij is die nog niet heel bekend of vertrouwd is.

bij elkaar blijven

Zelfredzaamheid en ondersteuning

Zorg ervoor dat je de juiste mate van zelfredzaamheid en ondersteuning hanteert, zodat je date zich op zijn of haar gemak voelt en zelf ook initiatief kan nemen om zich te presenteren. Op die manier toon je ware betrokkenheid en geef je duidelijk aan dat jullie in een relatie zitten. De ontmoeting zal dan een stuk meer ontspannen verlopen en de date wordt op een aangename manier geïntroduceerd bij de familie.

Lees ook de volgende artikelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *