Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Alles wat je moet weten over LGBT!
lgbt

Alles wat je moet weten over LGBT!

Welke online datingsite?
20 september 2023

De term LGBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender, en het staat voor een groep mensen die vaak worden gediscrimineerd en onderdrukt. Onze blogpost op gaat dieper in op wat LGBT precies betekent, waar het vandaan komt en waarom het zo belangrijk is. We bespreken ook de geschiedenis van de LGBT-gemeenschap, de uitdagingen waarmee zij te maken hebben, en hoe we als samenleving kunnen bijdragen aan de acceptatie en rechten van deze groep.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat betekent LGBT? Een uitleg van de term en de betekenis

LGBT is een afkorting die staat voor Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender. Deze vier groepen worden op deze manier in één adem genoemd. En dat is op zich wel een beetje vreemd, want ze hebben niet echt een verwantschap. Het enige wat ‘anders’ is aan deze vier groepen mensen dat het geen mannen zijn die op vrouwen vallen en vrouwen die op mannen vallen en het daarbij laten. Het zijn mensen die anders geaard zijn en dat maakt hun leven ongewild toch vaak een stukje lastiger. Lesbische vrouwen en homoseksuele mannen zijn in Nederland redelijk geaccepteerd. Personen die biseksueel zijn kunnen soms al op wat minder begrip rekenen en iemand die aangeeft transgender te zijn, en dus “in het verkeerde lichaam te zitten” heeft vaak in veel opzichten een zwaar traject te gaan.

lgbt betekenis

Is LGBT wel een goede afkorting?

Je kunt je afvragen of LGBT wel een afkorting is die zou moeten inburgeren. Hiermee worden bepaalde groepen mensen immers wel “op één hoop” gegooid. Het lijkt logisch te veronderstellen dat iemand het niet prettig vindt als er wordt gezegd dat dat een “LGBT’er” is. Maar aan de andere kant is het wel gemakkelijk om bij voorbeeld aan te geven dat een feest is bedoeld voor deze doelgroep, of een bepaalde website op het internet.

Uitkomen voor je geaardheid

In Nederland kun je over het algemeen wel uitkomen voor je geaardheid. Maar helaas zijn er nog steeds plaatsen en situaties waar je op je hoede moet zijn. Twee mannen of twee vrouwen die hand in hand over straat lopen kunnen soms nare opmerkingen krijgen. Ook mishandeling komt helaas nog voor. Een man die in vrouwenkleding over straat gaat omdat hij transgender is, loopt dat risico eveneens. Dat is natuurlijk erg jammer, maar helaas is de maatschappij nog niet zo ver veranderd dat LGBT’ers zonder meer worden geaccepteerd.

Uitkomen geaardheid

Gay Pride en andere initiatieven

In Nederland wordt wel veel gedaan voor de “homo emancipatie”. Zo vindt ieder jaar de Gay Pride plaats, de kleurrijke botenparade door de Amsterdamse grachten. Er doen soms boten aan mee die duidelijk een standpunt willen uitdragen, zoals bij voorbeeld een boot met politiemensen of prominenten. De Gay Pride wil hiermee een bijdrage leveren aan de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. De ideale situatie is natuurlijk dat al deze groepen kunnen leven zoals zij dat graag willen zonder te worden lastig gevallen of erger. Maar helaas is er in veel opzichten nog een lange weg te gaan.

Waar vind ik dating mogelijkheden voor LGBT’ers?

In principe kun je als je lesbisch, homoseksueel of biseksueel bent je op veel ‘gewone’ datingsites aanmelden. De bekendste sites voor relatiebemiddeling staan ook open voor mensen die een partner zoeken van hetzelfde geslacht. Dat geldt natuurlijk ook als je transgender bent. Als je van geslacht veranderd bent of in het proces zit kun je via deze sites een partner of date proberen te vinden. Er zijn ook speciale datingsites voor LGBTers voor mensen die een partner van hetzelfde geslacht zoeken. Deze zijn eenvoudig te vinden via het internet. Het voordeel is dat je hier uitsluitend gelijkgestemden vindt, je weet dus als je een leuke man tegenkomt dat deze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid net als jij ook op mannen valt. Naast deze datingsites zijn er ook nog gay datingsites en datingsites voor lesbi.

dating lgbt


Welke datingsites zijn er voor LGBT’ers?

Eerst even voor wie de afkorting LGBT niet kent: Deze komt uit het Engels en staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender. Het is dus een afkorting die lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders aanduidt. Deze groepen worden vaak in één adem genoemd omdat hun seksuele voorkeur of de voorkeur voor hun eigen geslacht afwijkt van wat bij de meerderheid gebruikelijk is. Sommige mensen vinden het niet prettig om op deze manier te worden aangeduid omdat het ze tot een “mensensoort” zou maken. Wel begrijpelijk, maar het is soms erg gemakkelijk om deze groep op deze manier aan te duiden. Er zin verschillende mogelijkheden om een date te regelen als LGBT’er.

Online daten als LGBT’er

Wanneer je een date zoekt als LGBT’er kun je hiervoor terecht bij verschillende datingsites. Je kunt gebruik maken van de bekende sites waarvoor op radio en televisie reclame wordt gemaakt. Deze staan open voor zowel heteroseksuelen als mensen meteen andere geaardheid. Je kunt in je profiel aangeven dat je als man op zoek bent naar een leuke vriend of als vrouw naar een fijne vriendin. Als je transgender bent en graag een date wilt met iemand van het andere geslacht kun je dit natuurlijk ook gewoon in je profiel aangeven.

Online daten als LGBT

Gay dating: het vinden van liefde en verbinding

De grote datingsites hebben als voordeel dat ze vaak een ruim aanbod hebben van mensen die een date zoeken. Al is het ook vaak zo dat profielen niet worden verwijderd als iemand allang niet meer op zoek is. Maar vaak kun je wel zien hoe lang een profiel al actief is, dit is vaak een goede indicatie om te weten of iemand nog op zoek is naar een relatie of een date. Wij hebben aparte pagina’s voor gaydating, bidating, homo dating, holebi en datingsites voor lesbi. Kortom, aan jouw de keus!

Wil je een relatie of een date?

Voordat je op zoek gaat op het internet is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat je zoekt. Wil je een serieuze relatie of wil je een eenmalige date? Als je alleen een date wilt, dan kun je hiervoor terecht op speciale websites die erop gericht zijn om snel met elkaar in contact te komen. Dit geldt ook voor bepaalde apps voor je mobiele telefoon. Zo staat Grindr er om bekend dat het vooral wordt gebruikt door homoseksuele en biseksuele mannen die een eenmalige date zoeken en niet zo zeer een relatie. Maar het is nu ook weer niet zo dat mensen die een profiel op Grindr hebben, uitsluitend uit zijn op een onenightstand. Je kunt ook hier de liefde van je leven vinden.

relatie of een date

Maak een duidelijk profiel

Je hebt de beste kans van slagen op een datingsite voor LGBT’ers als je een duidelijk profiel aanmaakt. Geef hierin aan waar je naar op zoek bent en wat je verwachtingen zijn. Zo loop je de minste kans om met mensen in contact te komen die heel andere bedoelingen hebben dan jij. Als je een serieuze relatie zoekt, maak dit dan duidelijk kenbaar. Als je niet in bent voor vluchtige contacten, geef dit dan duidelijk aan. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Wil je alleen maar een date en verder geen “gedoe”, maak dit dan direct duidelijk als je met iemand contact legt. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Waarom acceptatie van LGBT-zijn belangrijk is voor onze samenleving

Al met al is het belangrijk om te begrijpen wat LGBT inhoudt en waarom het zo belangrijk is om deze groep te steunen. Er is nog steeds veel discriminatie en onbegrip tegenover mensen die zich identificeren als LGBT, wat leidt tot moeilijke situaties en soms zelfs gevaarlijke situaties. Het is daarom belangrijk om te blijven vechten voor gelijke rechten en acceptatie, zodat iedereen zichzelf kan zijn en gelukkig kan leven zonder angst voor discriminatie of geweld. We hopen dat deze blog bijdraagt aan meer begrip en acceptatie voor de LGBT-gemeenschap, en dat het een stap is in de richting van een inclusievere en liefdevollere samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---