Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / 7 tekenen dat je vriendengroep slecht voor je is!
tekenen dat je vriendengroep slecht voor je is

7 tekenen dat je vriendengroep slecht voor je is!

Welke online datingsite?
29 december 2023

Ben je omringd door een groep vrienden die je energie uitputten en je het gevoel geven dat je niet jezelf kunt zijn? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een ongezonde vriendengroep. Het investeren van tijd en emotionele energie in één toxische vriend kan al negatief voor je uitpakken, laat staan als je met een hele groep vrienden te maken hebt die een slechte invloed op je hebben. Maar hoe herken je de signalen van een ongezonde vriendengroep en hoe kun je de dynamiek herstellen? In dit artikel delen we enkele tips en tricks om een gezonde balans te vinden in je vriendschappen en te weten wanneer het tijd is om afstand te nemen van een giftige vriendengroep.

De 7 tekenen snel lezen:

Het belang van gezonde vriendschappen

Tijd en emotionele energie investeren in slechts één toxische vriend kan al negatief voor je uitpakken, laat staan als je met een hele groep vrienden te maken hebt die een slechte invloed op je hebben. Je kunt met één vriend nog afstand nemen en meer tijd doorbrengen met andere vrienden. Als meerdere van je vrienden minder gunstig voor je uitpakken, dan kan het voorkomen dat je toegeeft aan de druk en jezelf ook een ander karakter gaat aanmeten. Er zijn enkele signalen die kunnen aangeven dat je te maken hebt met een ongezonde vriendengroep en tevens zijn er manieren om de dynamiek te herstellen.

een groep vrienden met donkere wolken die boven hen hangen, wat negativiteit symboliseert

1. Je denkt altijd slecht over jezelf

Je hoeft je zeker niet altijd helemaal goed in je vriendengroep te voelen en er kan zelfs sprake zijn van mot op bepaalde momenten. Toch zou je je in een gezonde vriendengroep gewaardeerd en gesteund moeten voelen in je individualiteit, terwijl dit in een toxische vriendengroep juist precies omgekeerd aanvoelt. Mogelijk kijken je vrienden op je neer of vertonen ze passief agressiviteit in hun opmerkingen.

2. Je weet nooit waar je staat

Ben je nooit helemaal zeker wat jouw positie of rol precies is in je vriendengroep? Of vertrouw je elke dag niet hoe er op je gereageerd zal worden? Het gevoel van lopen op eieren is een duidelijk teken dat jouw sociale kring een ongezonde dynamiek vertoond. Zo kunnen ze soms blij zijn voor jouw successen en op andere momenten juist weer jaloers en bitter reageren. Deze onzekerheid kan veel spanning opleveren. Je voet je nerveus als je naar hen toe gaat of in hun buurt bent.

een spiegel die een vervormd beeld reflecteert, omringd door veroordelende silhouetten.

3. Roddelen is de manier van spreken

In ongezonde vriendengroepen wordt er vaak over individuele leden achter hun rug om gesproken. Eén of meerdere leden worden zo de pispaal en er groeit een gevoel dat niets heilig is binnen de groep. Je zou moeten kunnen vertrouwen dat een vriend een conversatie geheim weet te houden. Gezonde vriendengroepen oordelen niet en zullen een geheim stilhouden als je vraagt dit niet met anderen te delen.

4. Alles komt vanuit één kant

Toxische relaties kenmerken zich vaak doordat één persoon alle moeite doet voor de relatie. Het kan zijn dat jij altijd degene bent die de groep aanspoort tot het plannen van leuke dingen of je wordt juist in groepsgesprekken genegeerd, tenzij je iets wezenlijks te bieden hebt aan iemand in de groep. Of je bent altijd maar aan het geven aan behoeftige vrienden. Je moet uren met hen praten als ze een moeilijke periode doormaken. Je helpt hen voortdurend en krijgt niet hetzelfde terug.

een persoon duwt alleen een grote steen omhoog, terwijl anderen toekijken

5. Je voelt je gedwongen dingen te doen die je niet wilt

Een grote rode vlag is als je vriendengroep druk op jou of iemand anders uitoefent op een manier dat ongemakkelijk aanvoelt. Sociale druk kan leiden tot ongezonde sociale normen, dus je zou hier bedachtzaam op moeten zijn. Kun je openlijk jezelf uitspreken of voel je je beschaamt als je iets niet doet wat er van je verwacht wordt, dan kan het zijn dat gedwongen wordt iets te doen waar je niet achter staat.

6. Ongebreidelde competitie

Als je een promotie krijgt, kan het zijn dat je vrienden nauwelijks blij voor je zijn, maar eerder hun eigen successen gaan ophemelen. Ook kunnen ze hetgeen je vertelt afdoen als minder positief als dat het voor jou voelde. Toxische vrienden ondermijnen hun steun, waardoor je je minder goed zult voelen. Er kan werkelijke competitie optreden, waarbij het om de meest onzinnige dingen kan gaan, als wie de mooiste schoenen heeft of de duurste tas. Maar ook cijfers op school of zelfs relaties kunnen doelwit worden in een toxische vriendengroep.

Vrienden spelen bordspel, één wordt tegengewerkt door anderen

7. Altijd negatief

Zijn je vrienden altijd geneigd naar het negatieve te grijpen, door te vertellen wat er allemaal misgaat in hun leven? Of zijn ze altijd slachtoffer, waarbij zij het nooit bij het verkeerde eind hebben? Hun ongeluk, gebrek aan succes of problemen zijn altijd door anderen aangedaan. Zelfs als alles in hun richting wijst. Ook dit is een teken van een toxische vriendengroep.

Hoe heel je een toxische vriendengroep?

Het is mogelijk om een toxische vriendengroep te verbeteren, echter is hier vaak meer betrokkenheid bij nodig. Als tenminste twee leden het eens zijn dat het gedrag toxisch is, dan kun je dit voorleggen bij de grotere groep. Als de groep openstaat voor feedback, dan is verandering zeker mogelijk. Probeer een conversatie met één van de leden uit de groep aan te gaan op een niet beschuldigende manier. Geef aan dat het in deze groep niet altijd overkomt alsof jullie elkaar steunen. Wellicht kunnen jullie de aandacht verleggen naar hoe geweldig iedereen in de groep is. Vaak willen mensen echter niet veranderen en vaak vinden de anderen het allemaal wel prima. Wees hierop bedacht. Het kan als een aanval op hun eigenwaarde voelen, waardoor ze kunnen terugvallen op nog meer toxisch gedrag. Als dit het geval is, dan is het tijd om betere vrienden te zoeken.

toxische vriendgroep

Investeer in gezonde vriendschappen: Hoe je jezelf omringt met positieve mensen

Het kan lastig zijn om afstand te nemen van een vriendengroep die je al lang kent, maar soms is het noodzakelijk voor je eigen welzijn en geluk. Het herkennen van de signalen van een ongezonde vriendengroep is daarbij een belangrijke eerste stap. Onthoud dat het oké is om jezelf te omringen met mensen die je energie geven en bijdragen aan je persoonlijke groei. En als je merkt dat je momenteel vastzit in een giftige vriendengroep, dan zijn er manieren om de dynamiek te herstellen. Door je bewust te worden van de negatieve invloeden en te investeren in gezondere vriendschappen, kun je een balans vinden die voor jou werkt. Hopelijk hebben de tips en tricks in dit artikel je geholpen om de juiste stappen te zetten in de richting van een gezondere vriendschapskring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---