datingsite parship

Home » Wat betekent Omni-seksueel?
Blog

Laatst bijgewerkt op januari 16th, 2019 | door Welke online datingsite?

2

Wat betekent Omni-seksueel?

Omni-seksualiteit wordt ook wel vaak verward met panseksualiteit. Als je jezelf identificeert als Omni-seksueel dan voel je een seksuele aantrekking tot zowel mannen als vrouwen, maar maak je geen onderscheid in gender. Anders dan bij biseksualiteit wordt de tweedeling tussen man of vrouw bij Omni-seksualiteit geheel genegeerd. Zij kunnen zich ook seksueel aangetrokken voelen tot mensen die buiten de vertrouwde geaardheid- of gendervormen vallen. Bij Onmi-seksualiteit ervaar je verschillende gevoelens, op seksueel, romantisch of emotioneel vlak, en is er tevens sprake van een aantrekkingskracht voor personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Je zou kunnen zeggen dat iemand die Omni-seksueel is ‘genderblind’ is.

Fluïde maatschappij

In de hedendaagse maatschappij ligt de nadruk steeds minder op het conservatieve concept waarbij iedereen in eenzelfde vakje te plaatsen viel. Het individu neemt een steeds grotere plaats in en iedereen identificeert zich met een eigen indruk van wat waar is voor hem of haar. Het concept man of vrouw is allang niet meer zo rechtlijnig als dat dit voorheen het geval was. Er zijn geen voorbepaalde kenmerken en regels waaraan elke man of vrouw zich kan of wil houden. Iedereen vult dit steeds meer zelf in, wat het inhoudt voor henzelf om man of vrouw te zijn. Er is geen vaststaande betekenis meer en dit trekt zich steeds verder door, ook in de herkenning van seksuele geaardheid, romantische of emotionele gevoelens en gedragsuitingen in het alledaagse leven. Er ontstaat steeds meer een fluïde manier om naar thema’s als geslacht, genderidentiteit of seksualiteit te kijken. Hierdoor ontstaat er ook meer inzicht in hoe personen hun eigen seksuele geaardheid beschouwen.

Panseksualiteit

Iemand die zichzelf als panseksueel herkent, voelt zich seksueel, emotioneel of fysiek aangetrokken tot een ander persoon, maar maakt hierbij geen onderscheid tussen biologisch geslacht, genderidentiteit of gender expressie. Hij of zij kan dus seksuele gevoelens ervaren voor iemand die man, vrouw, androgeen is of zelfs in transitie. Er wordt simpelweg niet gekeken naar de rol of categorie waarin iemand valt op basis van gender of seksualiteit. Iemand die panseksueel is valt op de persoonlijkheid, eerder dan op uiterlijke karakteristieken of genderidentiteit.

Panseksualiteit versus Omni-seksualiteit

Ondanks dat deze termen dikwijls door elkaar worden gehaald en met elkaar worden vergelijken en verward, is er toch een duidelijk verschil in beide terminologieën. Ze hebben zeker overeenkomsten, waardoor het lijkt alsof je beide termen met elkaar kunt vervangen. Iemand die Omni-seksueel is herken en erken je wel het gender van de persoon waartoe je je voelt aangetrokken. Als je Panseksueel bent, besteed je hier geen aandacht aan. Het valt voor je weg en je richt je volledig op de persoonlijkheid. Als Omni-seksueel ben je je wel degelijk bewust van het gender waarmee iemand zich identificeert, maar voel je alsnog aangetrokken ongeacht wat de genderidentificatie is. Ook val je op personen die buiten de binaire indeling vallen. Hierin verschilt Omni-seksualiteit zich weer tot biseksualiteit, waarbij je ook op iemand kunt vallen ongeacht het gender.

Mooi concept

Het is een mooie manier om naar het aangaan van relaties te kijken. Iemand die Omni-seksueel is kijkt naar de persoon in plaats van naar het biologische geslacht of genderidentificatie van de ander. Liefde kan zo rijkelijk ervaren worden en iedereen kan ook door een ander mens geliefd zijn, ongeacht wat je persoonlijke verhaal in geaardheid of genderidentificatie is. Het is echter wel belangrijk dat dit niet op zichzelf weer een geheiligd streven wordt, waarbij niet gekeken wordt wat werkelijk voor jou als persoon en individu werkt of geldt, vanuit een ideaalbeeld dat je van iedereen hoort te houden. In dat opzicht zijn de terminologieën helemaal overbodig, als iedereen geacht wordt voorbij aan gender en geaardheid te kijken. Iemand die zichzelf identificeert als heteroseksueel zal gewoonweg, vanuit de geaardheid, niet openstaan voor iemand met een verhaal in genderidentificatie, als transgender of interseksualiteit. Er zal zelfs mogelijk niet zo snel worden gekozen voor een partner die biseksueel is, want dit sluit niet aan bij wat iemand met een duidelijk heteroseksueel karakter verlangd of nodig heeft. Om dan het beeld van Omni-seksualiteit als beter te beschouwen of als ideaal te nemen, doe je iemand met een andere geaardheid eveneens onrecht aan. Iedereen moet binnen het kader waarin ze zichzelf herkennen bepalen wat wel of niet werkt en het één is niet beter of verhevener dan het ander.

Erkenning van menselijkheid

Het is welkom en prettig dat binnen elk kader er mensen zijn met een duidelijk genderidentiteit en seksuele geaardheid die aansluit bij een ander, zodat iedereen inderdaad in hun eigen levensverhaal liefde, intimiteit en waardering kunnen ervaren. Op die manier, als er voor elke geaardheid en genderidentificatie respect en begrip wordt opgebracht, kan iedereen de juiste partner vinden die helemaal begrijpt wie je bent en wat je behoeften zijn. In die zin draagt de verscheidenheid aan terminologie voor de soorten seksuele geaardheid en genderidentificatie inderdaad bij aan verheldering, inzicht en begrip voor de diversiteit aan karakteristieken die de mens typeert.

De mens is geenszins een wezen dat in een bepaald vakje te plaatsen valt en de diversiteit aan vormen waarop mensen toenadering zoeken tot elkaar bewijst enkel dat er niet te oordelen valt over welke gevoelens wel of niet acceptabel zouden zijn. Je mag voor jezelf bepalen waarmee je je identificeert, of dit nu aseksueel, omni-seksueel of demiseksueel is of gewoonweg hetero- of homoseksueel. Alle vormen maken de mens omvangrijk en bijzonder en er zijn altijd mensen te vinden die zich in jouw unieke vorm kunnen herkennen.


About the Author

Anoniem2 Ervaringen - Wat betekent Omni-seksueel?

 1. MGTOW MGTOW says:

  Feministen vinden dat de verschillende geslachten maar gedachtenspinsels zijn en ontkennen biologische en psychologische verschillen tussen man en vrouw. Ik hoop niet dat kinderen worden blootgesteld aan dit soort verwarrende onzin, want de biologische norm is en blijft man en vrouw , met hierop een enkele uitzondering.Dit betekent ook dat de geaardheid vooraf is vastgelegd.
  Citaat uit het artikel:

  “In de hedendaagse maatschappij ligt de nadruk steeds minder op het conservatieve concept waarbij iedereen in eenzelfde vakje te plaatsen viel”

  Wat biologisch bepaald is wordt dus conservatief genoemd. Wie wil er nu niet hip zijn? Draait er nu geen film over Freddy Mercury?
  Het huwelijk is ook al zo’n conservatief concept toch?

  Het resultaat is een chaos in de maatschappij met ontspoorde familieloze kinderen en ‘gender politics’ welke de boel eerder afbreekt dan opbouwt

  • love love says:

   aldus de natuur is het van oorsprong dat bij een voortplanting er soms sprake moet zijn van man en vrouw, maar er zijn ook wezens die tweeslachtig zijn.. ook komt homoseksualiteit voor in de natuur.. dus in dit geval geeft deze term een verwijzing naar alles is liefde en maakt het geen onderscheid in seksuele geaardheid.. misschien was het beter geweest wanneer de term sex erachter weg was gelaten want uiteindelijk gaat het om die liefde… en liefde is allesomvattend en universeel. dus acceptabel jazeker.. vind dit een mooie beschrijving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑