Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Omni-seksueel? Hier is alles wat je moet weten!
Omni-seksueel

Omni-seksueel? Hier is alles wat je moet weten!

Welke online datingsite?
21 juli 2023

Benieuwd naar de betekenis van omni-seksueel? Bij WelkeOnlineDatingSite.nl leggen we het graag aan je uit! In ons nieuwste blogartikel “Wat betekent omni-seksueel?” ontdek je alles over deze veelbesproken term in de seksuele diversiteit. We verkennen de nuances en delen inzichten om beter te begrijpen wat omni-seksualiteit inhoudt. Of je nu op zoek bent naar persoonlijke identificatie of gewoon je kennis wilt vergroten, wij bieden heldere uitleg en ondersteuning. Leer hoe omni-seksualiteit een belangrijk aspect is van de menselijke diversiteit en laat eventuele twijfels verdwijnen. Duik in ons informatieve artikel en omarm een inclusievere kijk op seksualiteit!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is omniseksualiteit?

Omni-seksualiteit wordt ook wel vaak verward met panseksualiteit. Als je jezelf identificeert als Omni-seksueel dan voel je een seksuele aantrekking tot zowel mannen als vrouwen, maar maak je geen onderscheid in gender.Omniseksualiteit is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar de seksuele aantrekking van iemand tot mensen ongeacht hun geslacht of genderidentiteit. Dit betekent dat deze persoon niet beperkt is tot aantrekking tot mensen van een specifiek geslacht of gender, maar in plaats daarvan kan aangetrokken zijn tot mensen van alle geslachten en genderidentiteiten. Omniseksualiteit kan gezien worden als een vorm van panseksualiteit, wat verwijst naar seksuele aantrekking tot mensen ongeacht hun geslacht of genderidentiteit. De term omni-seksueel komt van het Latijnse woord “omni”, wat “alle” betekent. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat mensen van nature aangetrokken kunnen zijn tot verschillende geslachten en genderidentiteiten op verschillende manieren.

Genderblind

Anders dan bij biseksualiteit wordt de tweedeling tussen man of vrouw bij Omni-seksualiteit geheel genegeerd. Zij kunnen zich ook seksueel aangetrokken voelen tot mensen die buiten de vertrouwde geaardheid- of gendervormen vallen. Bij Onmi-seksualiteit ervaar je verschillende gevoelens, op seksueel, romantisch of emotioneel vlak, en is er tevens sprake van een aantrekkingskracht voor personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Je zou kunnen zeggen dat iemand die Omni-seksueel is ‘genderblind’ is.

omniseksueel

Fluïde maatschappij

In de hedendaagse maatschappij ligt de nadruk steeds minder op het conservatieve concept waarbij iedereen in eenzelfde vakje te plaatsen viel. Het individu neemt een steeds grotere plaats in en iedereen identificeert zich met een eigen indruk van wat waar is voor hem of haar. Het concept man of vrouw is allang niet meer zo rechtlijnig als dat dit voorheen het geval was. Er zijn geen voorbepaalde kenmerken en regels waaraan elke man of vrouw zich kan of wil houden. Iedereen vult dit steeds meer zelf in, wat het inhoudt voor henzelf om man of vrouw te zijn.

fluide

Er is geen vaststaande betekenis meer en dit trekt zich steeds verder door, ook in de herkenning van seksuele geaardheid, romantische of emotionele gevoelens en gedragsuitingen in het alledaagse leven. Er ontstaat steeds meer een fluïde manier om naar thema’s als geslacht, genderidentiteit of seksualiteit te kijken. Hierdoor ontstaat er ook meer inzicht in hoe personen hun eigen seksuele geaardheid beschouwen.

Panseksualiteit

Iemand die zichzelf als panseksueel herkent, voelt zich seksueel, emotioneel of fysiek aangetrokken tot een ander persoon, maar maakt hierbij geen onderscheid tussen biologisch geslacht, genderidentiteit of gender expressie. Hij of zij kan dus seksuele gevoelens ervaren voor iemand die man, vrouw, androgeen is of zelfs in transitie. Er wordt simpelweg niet gekeken naar de rol of categorie waarin iemand valt op basis van gender of seksualiteit. Iemand die panseksueel is valt op de persoonlijkheid, eerder dan op uiterlijke karakteristieken of genderidentiteit.


Panseksualiteit versus Omni-seksualiteit

Ondanks dat deze termen dikwijls door elkaar worden gehaald en met elkaar worden vergelijken en verward, is er toch een duidelijk verschil in beide terminologieën. Ze hebben zeker overeenkomsten, waardoor het lijkt alsof je beide termen met elkaar kunt vervangen. Iemand die Omni-seksueel is herken en erken je wel het gender van de persoon waartoe je je voelt aangetrokken. Als je Panseksueel bent, besteed je hier geen aandacht aan. Het valt voor je weg en je richt je volledig op de persoonlijkheid. Als Omni-seksueel ben je je wel degelijk bewust van het gender waarmee iemand zich identificeert, maar voel je alsnog aangetrokken ongeacht wat de genderidentificatie is. Ook val je op personen die buiten de binaire indeling vallen. Hierin verschilt Omni-seksualiteit zich weer tot biseksualiteit, waarbij je ook op iemand kunt vallen ongeacht het gender.

Panseksualiteit versus Omni-seksualiteit

Een Omniseksueel kijkt naar de persoon

Het is een mooie manier om naar het aangaan van relaties te kijken. Iemand die Omniseksueel is kijkt naar de persoon in plaats van naar het biologische geslacht of genderidentificatie van de ander. Liefde kan zo rijkelijk ervaren worden en iedereen kan ook door een ander mens geliefd zijn, ongeacht wat je persoonlijke verhaal in geaardheid of genderidentificatie is. Het is echter wel belangrijk dat dit niet op zichzelf weer een geheiligd streven wordt, waarbij niet gekeken wordt wat werkelijk voor jou als persoon en individu werkt of geldt, vanuit een ideaalbeeld dat je van iedereen hoort te houden. In dat opzicht zijn de terminologieën helemaal overbodig, als iedereen geacht wordt voorbij aan gender en geaardheid te kijken.

Genderidentificatie

Iemand die zichzelf identificeert als heteroseksueel zal gewoonweg, vanuit de geaardheid, niet openstaan voor iemand met een verhaal in genderidentificatie, als transgender of interseksualiteit. Er zal zelfs mogelijk niet zo snel worden gekozen voor een partner die biseksueel is, want dit sluit niet aan bij wat iemand met een duidelijk heteroseksueel karakter verlangd of nodig heeft. Om dan het beeld van Omni-seksualiteit als beter te beschouwen of als ideaal te nemen, doe je iemand met een andere geaardheid eveneens onrecht aan. Iedereen moet binnen het kader waarin ze zichzelf herkennen bepalen wat wel of niet werkt en het één is niet beter of verhevener dan het ander.

Genderidentificatie

Erkenning van menselijkheid

Het is welkom en prettig dat binnen elk kader er mensen zijn met een duidelijk genderidentiteit en seksuele geaardheid die aansluit bij een ander, zodat iedereen inderdaad in hun eigen levensverhaal liefde, intimiteit en waardering kunnen ervaren. Op die manier, als er voor elke geaardheid en genderidentificatie respect en begrip wordt opgebracht, kan iedereen de juiste partner vinden die helemaal begrijpt wie je bent en wat je behoeften zijn. In die zin draagt de verscheidenheid aan terminologie voor de soorten seksuele geaardheid en genderidentificatie inderdaad bij aan verheldering, inzicht en begrip voor de diversiteit aan karakteristieken die de mens typeert.

Diversiteit aan vormen

De mens is geenszins een wezen dat in een bepaald vakje te plaatsen valt en de diversiteit aan vormen waarop mensen toenadering zoeken tot elkaar bewijst enkel dat er niet te oordelen valt over welke gevoelens wel of niet acceptabel zouden zijn. Je mag voor jezelf bepalen waarmee je je identificeert, of dit nu aseksueel, omni-seksueel of demiseksueel is of gewoonweg hetero- of homoseksueel. Alle vormen maken de mens omvangrijk en bijzonder en er zijn altijd mensen te vinden die zich in jouw unieke vorm kunnen herkennen.

5 reacties op “Omni-seksueel? Hier is alles wat je moet weten!”

  1. Marlotte Stas schreef:

    Ik ben redelijk in de war omdat de schrijver van dit stukje zichzelf tegenspreekt.

    “Je zou kunnen zeggen dat iemand die Omni-seksueel is ‘genderblind’ is.”
    “Iemand die Omni-seksueel is herken en erken je wel het gender van de persoon waartoe je je voelt aangetrokken.”
    Iemand die pan is, is werkelijk genderblind omdat zij het gender van een persoon niet ervaren. Omni’s zijn NIET genderblind. Wij herkennen het gender van de persoon waartoe we ons aangetrokken voelen en in sommige gevallen speelt hun gender ook een rol bij die aantrekkelijkheid.

    Hopelijk schept dit meer duidelijk voor toekomstige lezers.

  2. Roy schreef:

    Hokjes…

    Mijn visie in deze is als volgt:
    Al die labels en de daarbij behorende gedachten, ideeën, benamingen, restricties in wie we als mens zijn, beperkt ons. Beperkt ons in de manier waarop we over anderen denken en waarop we anderen zien. Wanneer we ons zouden laten leiden door alle columns of überhaupt door de kaders waarin mensen gestopt worden door ogenschijnlijk, invloedrijke schrijvers en verkondigers, slaan we de plank volledig mis.
    Nieuwe Tijdsliefde in het Aquarius Tijdperk, leven in 5D, verandert denken in voelen. Vanuit de ziel en het hart naar de ander kijken zonder oordeel is het streven hierin. Atlantis was een mooi voorbeeld. Een utopie?
    Kijk maar eens naar binnen en vraag jezelf maar eens af of je écht vanuit het hart, in hokjes wil denken. Enkel door opgelegde of aangeleerde conditioneringen, zal daar positief op geantwoord worden. Niet vanuit je ziel. Het loskomen daarvan kan je helpen. Mensen zijn niet wat je denkt, leest, hoort of ziet dat ze zijn.
    Wie kent jou bijvoorbeeld nu echt? Als ik jou tegen zou komen, denk ik dan dat jij dezelfde persoon bent als dat jouw dierbaren je zien? Of zoals jij jezelf kent?
    Door hier iets op te plaatsen besef ik me maar al te goed, dat ik me schaar bij de verkondigers. Dus het is semi-hypocriet. Daarom zeg ik ook direct:
    “Mensen, neem niets van mij aan…” het is zoals John Lennon schreef: “You may say, I’m a dreamer. But I am not the only one”

    Roy

  3. Lydia schreef:

    Ik ben zelf bisexueel maar door dit stukje voel ik mij best een beetje geïrriteerd: “Iemand die zichzelf identificeert als heteroseksueel zal gewoonweg, vanuit de geaardheid, niet openstaan voor iemand met een verhaal in genderidentificatie, als transgender of interseksualiteit. Er zal zelfs mogelijk niet zo snel worden gekozen voor een partner die biseksueel is, want dit sluit niet aan bij wat iemand met een duidelijk heteroseksueel karakter verlangd of nodig heeft”

    Misschien begrijp ik het niet goed (ik hoop dat dat zo is) want jullie creëren wel een vreselijk slecht stereotype beeld van hetrosexuelen. Alsof ze allemaal tunnelvisie hebben, niet open minded zijn en geen verschillende meningen en gevoelens hebben! Mijn ex, waar ik heel lang mee heb gehad en nog steeds bevriend mee ben, had geen probleem met mijn bisexualiteit. Een vriend van mij is transgender en zijn vriendin heeft daar geen probleem mee, ze wist dat zelfs al voordat ze een relatie aan gingen. Daarin tegen zijn er ook homo en biseksuele mensen die transfobisch zijn.

    Dus WTF?

    Ik hoop dat het aan mij licht en dat ik het misschien verkeerd heb begrepen.
    Gegroet, Lydia

  4. love schreef:

    aldus de natuur is het van oorsprong dat bij een voortplanting er soms sprake moet zijn van man en vrouw, maar er zijn ook wezens die tweeslachtig zijn.. ook komt homoseksualiteit voor in de natuur.. dus in dit geval geeft deze term een verwijzing naar alles is liefde en maakt het geen onderscheid in seksuele geaardheid.. misschien was het beter geweest wanneer de term sex erachter weg was gelaten want uiteindelijk gaat het om die liefde… en liefde is allesomvattend en universeel. dus acceptabel jazeker.. vind dit een mooie beschrijving

  5. MGTOW schreef:

    Feministen vinden dat de verschillende geslachten maar gedachtenspinsels zijn en ontkennen biologische en psychologische verschillen tussen man en vrouw. Ik hoop niet dat kinderen worden blootgesteld aan dit soort verwarrende onzin, want de biologische norm is en blijft man en vrouw , met hierop een enkele uitzondering.Dit betekent ook dat de geaardheid vooraf is vastgelegd.
    Citaat uit het artikel:

    “In de hedendaagse maatschappij ligt de nadruk steeds minder op het conservatieve concept waarbij iedereen in eenzelfde vakje te plaatsen viel”

    Wat biologisch bepaald is wordt dus conservatief genoemd. Wie wil er nu niet hip zijn? Draait er nu geen film over Freddy Mercury?
    Het huwelijk is ook al zo’n conservatief concept toch?

    Het resultaat is een chaos in de maatschappij met ontspoorde familieloze kinderen en ‘gender politics’ welke de boel eerder afbreekt dan opbouwt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---