datingsite parship

Home » Hoe je met afwijzing om kunt gaan
Blog

Laatst bijgewerkt op februari 5th, 2019 | door Welke online datingsite?

1

Hoe je met afwijzing om kunt gaan

Een afwijzing doet in veel gevallen veel pijn. Het maakt hierbij niet uit door wie of op welke manier je wordt afgewezen, de uitkomst is hetzelfde. Onderzoek bevestigt dat wanneer je je afgewezen voelt, dit kan leiden tot gevoelen van jaloezie, eenzaamheid en stress.

Doordat het gevoel dat je ervaart als gevolg van afwijzing vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd en beschouwd als een aanval op gevoel van eigenwaarde, voel je je vaak nog extra ongelukkig. Alhoewel het pijnlijk is, kan afwijzing daarentegen ook in je voordeel werken. Je wordt er weerbaarder door en kunt groeien als mens door de lessen die je eruit haalt te gebruiken voor toekomstige tegenslagen. Uiteraard is het hiervoor wel noodzakelijk dat je goed met afwijzing weet om te gaan. Hier volgen enkele waardevolle adviezen voor situaties waarin afwijzing je kunt overkomen, zodat je hier waardig mee leert dealen.

Terugslag in je carrière

Een carrière is een kwetsbaar punt voor velen. Je hebt hier ongetwijfeld veel tijd en energie in besteed om iets van jezelf te maken en om goede resultaten te behalen. Wanneer je dan tegenwerking ondervindt of iets wil niet lukken, zoals je dit voor ogen had, kan dit een flinke domper zijn en een deuk in je zelfvertrouwen oplopen. Het is dan belangrijk om je te realiseren dat dingen niet zomaar gebeuren, maar dat voor elke tegenslag of afwijzing een reden is en mogelijk een andere positieve uitkomst. Het kan zijn dat je pad een andere richting behoort te nemen dan dat je zelf in gedachten had, of dat je nog wat extra vaardigheden nodig hebt voordat je die nieuwe functie of positie werkelijk in je volste potentie kunt waarmaken.

Geluk bij een ongeluk

Een tegenslag of afwijzing kan dan juist bedoeld zijn als een extra aanmoediging of bevestiging dat het anders mag en hoeft hiermee niet direct al je dromen in duigen te doen gooien. Het is belangrijk om vooral bij jezelf te raden te gaan, wat werkelijk belangrijk voor je en of je gevoel van eigenwaarde en zelfverzekerdheid niet enkel afhankelijk is van de mening van anderen. Dit vind je beter bij jezelf, zodat je beter met afwijzing om kunt gaan. Het gevoel van eigenwaarde is dan afkomstig vanuit jouw eigen overtuigingen en hiermee behoud je controle over je leven en kun je beter de afwijzing van anderen incasseren. Kies liever een baan die je gelukkig maakt, dan die op schrift je status biedt, maar in geen geval aansluit bij jouw unieke vaardigheden. Bouw je eigen zelfvertrouwen op met positieve aanmoediging en compassie en zie een afwijzing niet als een beëindiging van je doelstellingen, maar als een verrijking om deze te behalen.

Als je relatie is beëindigd

Wanneer een relatie of een kortstondige date mislukt of wordt beëindigd, kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid en twijfel over je eigenwaarde. Vaak is dit lang niet altijd waar je focus op moet liggen, echter. Je maakt hierdoor de afwijzing erger dan het hoeft te zijn. Vaak houd je in eerste instantie vast aan de goede kanten van de relatie om zo je gevoel over jezelf en dat je zeker wel meetelt, op te beuren. Echter blijf je zo langer in het verhaal hangen en zal de afwijzing harder bij je binnenkomen. Door zorgvuldig te kijken naar het waarom van de beëindiging van de relatie of het stopzetten van het daten, kun je ontdekken in hoeverre jullie mogelijk ook helemaal niet met elkaar overeenkwamen. De breuk komt zo in een ander licht te staan en het kan je helpen om hier acceptatie in te vinden, zeker als blijkt dat je zelf ook voldoende punten hebt waaruit blijkt dat het beter is dat jullie wegen scheiden.

De afloop van een vriendschap

Als een vriendschap wordt beëindigd kan dit nog meer zeer doen dan een beëindigde liefdesrelatie. Toch is het niet ongebruikelijk voor vriendschappen om te komen en gaan. Weinig vriendschappen zijn een lang leven geschonken en het is belangrijk om ook bij een dergelijke afwijzing je gevoel te draaien. Door je af te vragen of deze persoon werkelijk iemand is met wie je een mooie vriendschap hebt opgebouwd, waarbij je je begrepen of gesteund voelde en een leuke tijd mee hebt gehad, kan het afscheid in een ander licht zetten. Mogelijk was alles al wat stroever en is het lang niet zo onwaarschijnlijk dat het op het eind liep, maar houd je nog vast aan een idee dat er moeite met een vriendschap gepaard zou moeten gaan. Erkennen van wat is en hier anders naar kijken, kan helpen met de afwijzing om te gaan. Het kan ook een aanmoediging zijn om je bestaande vriendschappen onder de loep te nemen en contact op te nemen met vrienden die je al een tijd niet meer hebt gesproken.

Verbroken contact met familie

Onvoorwaardelijke liefde binnen de familiekring is lang niet altijd aanwezig. In geval dat een familie uit elkaar valt en het contact met één of meerdere familieleden wordt verbroken, kun je achterblijven met een gevoel van afwijzing. Zeker als het je kinderen betreft die geen contact meer met je willen of een broer of zus die een eigen weg bewandelt, kan dit voor veel verwarring en verdriet zorgen. Het is dan belangrijk om hierbij hulp te vinden, bij onlinesupport forums of bij vrienden die weten waar je door heen gaat. Zo kun je zien hoe anderen in eenzelfde situatie hiermee zijn omgegaan, zodat je niet je gevoelens weg hoeft te duwen, maar leert te begrijpen waarom je bepaalde gevoelens ervaart.

Invloed van Social Media

Ook Social Media kan een nadelige uitwerking hebben op je gevoel van eigenwaarde. Zeker als er niemand vrienden met je wil worden, je haast geen likes of reacties krijgt op wat je post of als je simpelweg weer verwijderd wordt als vriend, zonder aanleiding, kan dit allemaal zorgen voor een gevoel van afwijzing. Net als het zien van foto’s van vrienden op een feestje waarvoor jij niet was uitgenodigd. De uitwerking kan je diep raken, zeker omdat het haast niet duidelijk is of er nu wel sprake is van afwijzing of niet. Je kunt dit gevoel draaien door gericht op posts te reageren of chatberichten te sturen, zodat er een meer directere vorm van interactie plaatsvindt. Ook is het goed om je te omringen met de mensen die je online volgt. Zo blijf je ook fysiek in contact met iedereen en voel je meer verbinding. Probeer jezelf te overtuigen van de positieve dingen in je leven, als je even geraakt bent door wat er op Social Media gebeurt. Er is nog een heel leven buiten dit platform.


About the Author

AnoniemEén Ervaring Hoe je met afwijzing om kunt gaan

  1. MGTOW MGTOW says:

    De meeste mensen op datingsites, met name de vrouwen, hebben totaal onrealistische verwachtingen en wijzen de ander voortdurend af. Ik zie er vrouwen die al jaren en jaren zoekende zijn; niemand is goed genoeg…… uit onderzoek van OK-cupid blijkt dat vrouwen 80% van de mannen op voorhand al afwijst omdat ze hem niet knap genoeg vinden.
    Heb je moeite met afwijzingen en ben je van het mannelijk geslacht dan kun je beter niet op een datingsite gaan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑