datingsite parship

Home » Wat kun je doen tegen eenzaamheid?
Blog

Laatst bijgewerkt op augustus 24th, 2018 | door Welke online datingsite?

0

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Bij eenzaamheid denk je misschien in eerste instantie aan oudere mensen die achter de geraniums zitten te wachten tot er eindelijk weer eens iemand bij ze langskomt. Maar vergis je niet, ook heel veel jongere mensen voelen zich soms eenzaam. En een bepaald percentage is zelfs regelmatig of vaak eenzaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben het zo druk met carrière maken dat ze er niet aan toe komen om een partner te zoeken of vrienden te maken.

Wanneer is iemand eenzaam?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Of iemand eenzaamheid ervaart hangt puur van de persoon af. Sommige mensen zijn graag alleen en vinden het prima om hun tijd zonder andere mensen door te brengen. Zij gaan bijvoorbeeld graag alleen op vakantie en vinden het geen probleem om in hun eentje uit eten te gaan of een concert of theater te bezoeken. Daarentegen zijn er ook mensen die zich al eenzaam voelen als ze één weekend geen afspraken met vrienden of familie hebben. Het wordt pas een probleem als iemand structureel alleen is en daar duidelijk geen vrede mee heeft.

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Het simpelste antwoord op deze vraag is natuurlijk “zorgen dat je onder de mensen komt”. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker mensen die al langer een eenzaam bestaan leiden kunnen niet zomaar de knop omzetten naar een ander leven. Maar je kunt natuurlijk wel kleine stapjes zetten. Als er in de stad wat te doen is dan kun je misschien eens een kijkje gaan nemen. Is er een vrijmarkt, een optreden van een artiest of iets anders wat je leuk vindt dan kun je daar gerust in je eentje naartoe gaan. Er worden soms ook in je eigen regio activiteiten georganiseerd voor singles waar je je voor kunt inschrijven. Ook daar is moed voor nodig, maar als je de stap eenmaal hebt gezet ben je achteraf hopelijk blij dat je het hebt gedaan.

Lid worden van een club of vereniging

Een goede manier om de eenzaamheid te doorbreken is lid worden van een vereniging of club. Een koor, een sportvereniging of een wandel- of fietsclubje. Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of in de kantine van de sportclub. Ook op die manier kom je onder de mensen. Ook al doe je dit maar één keer per week, het doorbreekt wel de sleur van het dagelijks alleen zijn. Als je geen betaald werk hebt vanwege werkloosheid of een beperking waardoor je niet kunt werken dan is dit een manier om toch wat contact met mensen te hebben.

Eenzaamheid kan tot depressie leiden

Sommige mensen kwijnen weg als ze eenzaam zijn. Dit kan zelfs leiden tot een depressie met alle gevolgen van dien. Ken je iemand in je omgeving die veel alleen is? Ga dan eens langs of bel of stuur een berichtje om te vragen hoe het ermee is. Als je merkt dat de ander er voor open staat kun je voorstellen om samen wat leuks te gaan doen. Dat hoeft niet iets spectaculairs te zijn. Gewoon even ergens een kopje koffie drinken of een wandeling maken kan al genoeg zijn om iemand die eenzaam is wat op te beuren. Het kan zijn dat de ander in eerste instantie wat tegensputtert. Eenzame mensen hebben vaak de neiging om te denken dat ze anderen tot last zijn. Geef dus nadrukkelijk aan dat jij het ook heel leuk vindt om even samen koffie te drinken of even de stad in te gaan.

Hoe weet je of iemands eenzaamheid zorgwekkend is?

Als iemand het huis niet meer uitkomt en ook niet meer te porren is om leuke dingen te gaan doen dan moet je je zorgen gaan maken. Niemand zit vrijwillig alleen maar binnen voor de tv of is de hele dag op Facebook bezig om toch vooral maar aanspraak te hebben, hoe oppervlakkig ook. Als je je zorgen maakt dan kun je dit misschien bespreekbaar maken met de ander. Je hoeft niet meteen te vragen of iemand aan zelfmoord denkt, maar je kunt wel vragen of diegene zich eenzaam voelt en of jij daar misschien iets in kunt beteken. Als een direct gesprek geen optie is dan kun je advies vragen bij een maatschappelijk werker of met de huisarts overleggen wat je kunt doen. Je opdringen is geen optie, maar een eenzaam persoon in je omgeving aan zijn of haar lot overlaten is wellicht ook iets waar je achteraf misschien spijt van krijgt.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑