datingsite parship

Home » Wat is polyamorie? – Info over een polyamoureuze relatie
Blog Wat is polyamorie?

Laatst bijgewerkt op augustus 15th, 2020 | door Welke online datingsite?

0

Wat is polyamorie? – Info over een polyamoureuze relatie

Polyamorie is ene samengesteld woord uit het Grieks en het Latijn. Het betekent zoveel als veel of meerdere liefdes. Misschien ken je de verwante term “polygamie”, die wordt gebruikt voor mannen die met meerdere vrouwen getrouwd zijn. Polyamorie is vergelijkbaar. Een polyaomrist is een persoon die er tegelijk meerdere liefdesrelaties op nahoudt. Het is nadrukkelijk iets anders dan vreemdgaan of overspel plegen. De partner of partners zijn namelijk altijd op de hoogte. Er is sprake van openheid en eerlijkheid en alle betrokkenen stemmen in met de gekozen levenswijze.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Een open relatie, werkt dat?

Voor polyamorie is een open relatie een vereiste. Je moet er immers mee instemmen dat je partner ook relaties aanknoopt of seks heeft met anderen. Als in een relatie één van beide partners hier niet mee in kan stemmen dan is een polyamoureuze relatie gedoemd te mislukken. Er zal dan immers jaloezie optreden en dit zal in alle gevallen leiden tot ruzie en zeer waarschijnlijk uiteindelijk tot het einde van de relatie. Als je partner er niet mee kan instemmen dat je er meerdere liefdesrelaties op na wilt houden dan is er dus maar één keuze mogelijk: Of je blijft je partner trouw, of je beëindigt de relatie. Als je je buitenechtelijke of buitenrelationele escapades geheim houdt, is er geen sprake van polyamorie. Dan is het gewoon vreemdgaan.

polyamorie tekst

Polyamorie is een gevolg van de moderne tijd

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die niet geloven in liefde voor het leven. Ook als ze trouwen hebben ze niet de overtuiging de rest van hun leven exclusief met deze ene partner door te brengen. Want hoe kun je op een bepaald moment in je leven zeker weten dat je nooit meer verliefd zal worden op een ander of je seksueel tot een ander aangetrokken zult voelen? Veel mensen zijn van mening dat ze daarom geen eeuwige trouw kunnen beloven. Dit is voor velen een reden om niet te trouwen, omdat ze de trouwbelofte niet willen of kunnen geven. Maar ook gehuwden staan soms open voor polyamorie. Toch kiezen de meeste stellen nog gewoon voor een monogame relatie.

monogame relatie

Het internet speelt een belangrijke rol

Dat relaties tegenwoordig soms veel opener zijn en dat mensen open staan voor nieuwe ervaringen heeft voor een deel met het internet te maken. Steeds meer millenials zijn polyamoreus. Online kun je immers heel gemakkelijk contacten leggen. Dit kan via een datingsite, maar ook via andere kanalen kun je met mensen in contact komen die je anders wellicht nooit was tegengekomen.

Verzwijgen is vreemdgaan!

Natuurlijk hoeft hier niet meteen een relatie uit voort te vloeien of een eenmalig seksueel contact. Maar als je daarvoor open staat kan dit natuurlijk wel gebeuren. Op het moment dat je gevoelens hebt of krijgt voor iemand anders dan je eigen partner moet je voor jezelf de keuze maken tussen eerlijk zijn of verzwijgen. Als je het verzwijgt dan is het vreemdgaan! Als je er open over bent dan kan het nog twee kanten op. Je partner accepteert het niet en het draait uit op enorme ruzie en misschien wel het einde van de relatie. Het kan ook dat je partner je deze ervaring gunt en dan is er sprake van polyamorie.

vreemdgaan

Acceptatie van twee kanten

Wanneer je een polyamoureuze relatie wilt hebben dan is het belangrijk dat dit van twee kanten wordt geaccepteerd. Met andere woorden: Als jij vindt dat je recht hebt op andere seksuele of liefdescontacten naast je vaste partner, dan moet je het ook accepteren wanneer hij of zij ook op zoek gaat naar liefde buiten de eigen relatie. Het is natuurlijk niet fair als je bijvoorbeeld als man wel vindt dat je soms een vriendin mag hebben maar dat je vrouw wel trouw moet zijn. Veel mannen hebben met dit laatste nogal eens moeite. Ze vinden het heel normaal dat zij als “jagers” zo af en toe een prooi aan de haak slaan maar hun vrouw moet zich wel netjes gedragen. Heren, zo werkt het dus niet.

Maak altijd goede afspraken

Als er binnen jullie relatie sprake is van polyamorie, maak dan wel duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld dat je altijd eerlijk bent en het aan je partner vertelt als er iemand in je leven is waar je meer voor voelt dan vriendschap. Alleen zo kun je je bestaande relatie goed houden. Als er sprake is van wantrouwen en achterdocht zal dit leiden tot spanningen en is de kans dat je relatie uiteindelijk strandt erg groot.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑