datingsite parship

Home » Wat is een midlife crisis?
Blog

Laatst bijgewerkt op juni 21st, 2017 | door Welke online datingsite?

0

Wat is een midlife crisis?

Een midlife crisis valt misschien niet helemaal onder één noemer te vatten. Voor de ene persoon is het een tijdje van wat minder lekker in je vel zitten, terwijl het voor de ander een periode is van juist helemaal los gaan in het creëren van een bepaald geluksgevoel.

Wie kent niet de clichés van mannen ‘van een zekere leeftijd’ die ineens een sportwagen met bijbehorende jonge vrouw aanschaffen en scheiden van hun huidige vrouw. Of die een tweede huis kopen ergens in de zon en daarvandaan met een motor uren gaan rondtoeren door de bergen? Het leven moet wel geleefd worden principe toepassen en feesten tot je erbij neervalt. Maar een midlife crisis kan ook juist een hele zware, benauwende periode in iemands leven zijn.

Middelbare leeftijd

Op welke manier een midlife crisis zich ook uit, vast staat wel dat een deel van de mensen van zo rond middelbare leeftijd bepaalde verschijnselen kan gaan vertonen van wat we in de volksmond dan ‘midlife crisis’ noemen. Maar, waarom doen ze dat? En waarom doet niet iedereen dat? Twee vragen, waarop twee totaal verschillende en niet eens eensluidende antwoorden te geven zijn. Alleen op de vraag van op welke leeftijd een midlife crisis optreed valt een beetje een zinnig antwoord te geven. Gemiddeld zo tussen de 40 en 60 jaar.

Het waarom van een midlife crisis

Zo rond je veertigste is de kans groot dat je jezelf ineens gaat realiseren dat je leven al een aardig eindje op weg is. Je gaat eens overdenken wat je nou eigenlijk allemaal gedaan hebt in je leven. En wat niet. En juist dat laatste kan nog wel eens aanleiding zijn tot het ontwikkelen van een midlife crisis.

Je komt erachter dat je dingen ‘gemist’ hebt in je leven. Je denkt terug aan die oude jeugdliefde. Of je ontdekt dat je dingen eigenlijk veel liever anders had willen doen, dan dat je ze gedaan hebt. Maar ja, nu zijn je kansen verkeken. Je kunt het niet meer overdoen. Of toch wel? En juist die vragen en overwegingen leiden soms tot midlife crisis gedrag.

Waarom niet iedereen?

Maar niet iedereen van boven de 40 of 50 koopt een sportwagen of ruilt zijn partner in. En ook niet iedereen wordt depressief of krijgt spijt van zijn hele voorgaande leven. En dat is maar goed ook. Sommige mensen zijn er nu eenmaal gevoeliger voor dan anderen. Daar kun je zelf over het algemeen niet eens echt iets aan doen.

De wat meer melancholische en pessimistische types zullen waarschijnlijk wat eerder spijt van hun handelingen hebben dan over enthousiasteling die altijd alles leuk gevonden heeft. Het hangt dus een beetje van je karakter af. En van je levensloop ook wel natuurlijk. Maar vooral met hoe tevreden je bent met je leven en vooral met jezelf.

Vrouwen ook?

De midlife crisis wordt veelal gezien als een echte ‘mannenkwaal’. Maar dat is niet terecht. Ook vrouwen kunnen er last van hebben, zij het misschien in iets minder duidelijke mate. Zij zijn wellicht ook eerder geneigd tot het wat minder opvallende, meer pessimistische gedrag. Van het spijt hebben van wat niet gelukt is. Of vrouwen van boven de 40 zijn gewoon meer tevreden met zichzelf. Dat kan natuurlijk ook.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑