datingsite parship

Home » Wat is een monogame relatie?
Blog monogame relatie

Laatst bijgewerkt op december 21st, 2019 | door Welke online datingsite?

0

Wat is een monogame relatie?

Een monogame relatie kenmerkt zich door het feit dat twee mensen een exclusieve relatie aangaan, waarbij er sprake is van één seksueel partnerschap. Beide partners zijn de belofte aangegaan om naast de huidige partner niet seksueel verlangen te delen met andere mensen. Dit blijft gereserveerd enkel voor de partner met wie je de relatie bent aangegaan. Ongeacht of je nu getrouwd bent, samenwoont, of dat de relatie serieuze vormen heeft aangenomen, monogamie is iets wat je met je partner afspreekt.

Het standaardbeeld van een relatie verwacht ergens wel dat beide partners trouw zijn aan de ander, zelfs zonder dat dit expliciet is aangekaart of afgesproken. Toch zijn er voldoende redenen te bedenken waarom het verstandig is om dit op een gegeven moment naar elkaar uit te spreken.

Seks tijdens de datefase

Zolang je nog aan het daten bent met iemand die je interesse heeft en waar je mogelijk een relatie mee wilt krijgen, is er nog niets in steen gegraveerd. Je kunt in dit stadium vaak nog niet verwachten dat de ander niet ook afspreekt met andere mannen of vrouwen. Er is namelijk nog niet duidelijk of jullie werkelijk een relatie zullen aangaan. Het contact is nog speels en kan zeker seksuele toenaderingen omvatten. Afhankelijk van hoe je hiermee omgaat en wat dergelijke intimiteiten voor jou als persoon betekenen, kun je dit prima vinden of reeds beschouwen als een stap richting een relatie.

Zodra er seksuele intimiteiten in het spel worden geïntroduceerd, is het handig om te gaan nadenken over waar jullie staan. Wat verwacht je van de ander? Wat betekent het allemaal voor jou en hoe zie je dit het liefst ontwikkelen? De één vindt het prima om met meerdere mensen om te gaan en ook seksuele contacten te hebben, zonder zich hierover schuldig te voelen of gebonden aan trouw voor één enkel persoon. Als dit voor jou anders is en je seks meer onderdeel vindt van een relatie, dan is het verstandig om dit tijdens het daten aan te geven en vooral niet over je eigen grenzen heen te gaan. Het daten kan dan vanzelf over gaan in een relatie, zolang ook de ander op de hoogte is van hoe jij hierin staat.

monogaam

Exclusiviteit

Zodra je samen bepaald hebt dat een relatie wenselijk is, kun je er tegenwoordig nog niet direct zeker van zijn dat dit gelijk betekent dat de ander niet net zo gemakkelijk nog het bed deelt met een ander. Ondanks dat het redelijk gebruikelijk is dat er sprake is van exclusiviteit, zal dit in bepaalde relaties toch zeker duidelijk moeten worden afgesproken. Anders loop je het risico dat je partner alsnog gewoon seksuele contacten erop na houdt naast de relatie met jou. Soms is het daadwerkelijk nodig om te verwoorden dat jullie in een monogame relatie zitten en dat dat dus betekent dat exclusiviteit verwacht wordt. Zo weten jullie beiden waar je staat en wat er van elkaar verwacht wordt.

Je kunt de ander hier dan ook gemakkelijker op aanspreken als er sprake is van een wandering eye. Zodra je partner dan alsnog ervoor kiest om intiem met anderen te zijn, kun je spreken van overspel en zal dit een issue opgooien binnen jullie monogame relatie. Monogaam betekent immers dat je seksueel trouw bent aan één enkele partner en dat je hier moeite voor doet om de ander te respecteren en lief te hebben, zonder je heil elders te zoeken als je behoeftes vervuld wilt krijgen of als je relatie even een minder positieve periode kent.

Trouwen en monogamie

Zodra je in een exclusieve relatie zit, kun je verwachten dat er trouw geboden wordt. Doorgaans is dit nog steeds een logisch vervolg van het aangaan van een relatie. Uiteraard betekent dit niet dat je eeuwige trouw hebt beloofd. Wil je meer zekerheid en garantie kunnen verwachten, dan is het huwelijk de aangewezen volgende stap. Hierbij doe je elkaar bewust beloftes om trouw aan de partner te zijn en af te zien van seksuele contacten met anderen. Je belooft eeuwige trouw aan die ene enkele partner en je mag er in theorie dus op vertrouwen dat je partner deze belofte in ere houdt. Uiteraard is dit lang niet altijd het geval, echter staat de belofte van het huwelijk wel garant voor een dergelijke exclusiviteit. De uitvoering hiervan ligt uiteraard bij de partners zelf.

Er bestaan ook huwelijken waarin sprake is van polygamie. Elk afzonderlijk huwelijk is daarin wel monogaam, met de uitzondering dat geaccepteerd wordt dat de man met meerdere vrouwen een dergelijke verbinding aangaat. Buiten de huwelijken om geldt het hebben van seksuele contacten of toespelingen echter als vreemdgaan. Zo zijn er verschillende vormen van relaties die een eigen invulling geven aan het begrip monogamie.

Bestaat monogamie wel?

In de hedendaagse maatschappij komen steeds meer diverse vormen van relaties naar voren. Monogamie is allang niet meer het enige uitgangspunt en mogelijk ook nooit daadwerkelijk geweest. Vreemdgaan blijft een gegeven wat in menig monogame relatie voorkomt en als reden dient om de relatie te verbreken. Vaak ervaren mensen een bepaalde leegte binnen een relatie, waardoor ze hun heil elders zoeken inde vorm van overspel.

Om dan gelijk te concluderen dat monogamie niet natuurlijk zou zijn of dat mensen daar niet voor bestemd zijn, doet mogelijk te kort aan het besef van persoonlijke ontwikkeling en groei. Monogamie vereist zelfrespect, zelfreflectie en het vermogen om voor alles trouw te zijn aan jezelf en wat jij als jouw eigenwaarde beschouwt. Zolang je dit eerbiedigt, zal je oog niet direct gemakshalve afdwalen naar andere vluchtige voorbijgangers.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑