Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Pas op voor deze gevaarlijke dating trend: de catfish!
Onthulling catfish identiteit, met afgenomen masker en verraste uitdrukkingen.

Pas op voor deze gevaarlijke dating trend: de catfish!

Welke online datingsite?
25 januari 2024

Ben je bekend met het begrip ‘catfish’? Dit fenomeen komt steeds vaker voor in de wereld van online dating. Een catfish is iemand die zich voordoet als iemand anders op internet, vaak met als doel om anderen te misleiden of te bedriegen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van nepfoto’s, valse profielinformatie of door zich voor te doen als iemand met een andere achtergrond of interesses. Het kan lastig zijn om een catfish te herkennen, omdat deze persoon vaak erg overtuigend kan zijn. In onze blogpost “Wat is een catfish?” leggen we uit hoe je een catfish kunt herkennen en wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen dit soort oplichting. Lees verder voor waardevolle tips en advies over online dating en het vinden van betrouwbare en oprechte matches.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat wordt bedoeld met catfish?

Een catfish is iemand die online een valse identiteit aanneemt en zich voordoet als iemand anders. Dit kan worden gedaan om verschillende redenen, zoals het opzetten van een valse relatie, het stelen van gegevens of het manipuleren van anderen. Sommige mensen die catfish zijn, gebruiken foto’s van andere mensen en verzinnen een hele identiteit om zichzelf voor te doen als iemand anders. Dit kan moeilijk te detecteren zijn, vooral als de persoon die zich voordoet als iemand anders, goed is in het verbergen van hun ware identiteit. Het is belangrijk om op te letten als je online met iemand communiceert en om te onthouden dat niet iedereen altijd is wie ze zeggen dat ze zijn. Als je vermoedt dat iemand een catfish is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en om niet te veel persoonlijke informatie te delen.

: Illustratie van catfish met masker, symboliseert valse identiteit.

Een andere identiteit

In het echte – offline – leven ben je wie je bent. Je kunt een figuurlijke masker opzetten en je anders voordoen dan dat je echt bent. Maar je uiterlijk, je job, je familie je vrienden: die blijven allemaal hetzelfde. Dat kun je niet veranderen. Online kun je dit echter wel doen. Je zit namelijk veilig verborgen achter je computer, laptop, tablet of smartphone. Dus je kunt je voordoen als de persoon die jij wilt zijn, maar door omstandigheden niet bent in het echte leven. Je kunt als het ware een geheel nieuwe identiteit creëren en met die nieuwe persoon mensen leren kennen. Als je dit doet, dan ben je een catfish. Dit kan allemaal heel onschuldig zijn, maar niet iedereen maakt zomaar een andere identiteit aan.

Online dating: hoe je veilig en verstandig te werk gaat

Het is gek hoe de wereld de voorbije jaren is veranderd met de komst van het internet. Niet enkel om je computer of je laptop ligt de wereld aan je voeten. Ook via je smartphone ben je zo weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de wereld. Dankzij de opkomst van sociale media – Facebook, Instagram en Twitter – weet je ook meteen wat je buurman of die goede vriend die aan de andere kant van de wereld doet, aan het uitspoken is. Veel mensen leren dan ook nieuwe mensen kennen via sociale media. Maar ook via datingsites en dating apps zoals Tinder. Enige voorzichtigheid hoort hier wel, want het is niet zo dat je zomaar alles mag vertrouwen wat er online verschijnt.

Bewustwording online veiligheid met schilden en voorzichtigheidssymbolen.

Let op voor fraudeurs

Vooral op datingsites nemen mensen graag een andere identiteit aan. Zo vinden getrouwde mensen het vaak spannend om online een affaire te beleven. Daarvoor vinden ze een nieuwe persoonlijkheid uit en plukken ze random foto’s van het internet zodat hun profiel compleet is. In Afrika gaat het zelfs nog een stapje verder en zijn er organisaties die zich volledig richten op het oplichten van mensen. Een leuk meisje komt zo in contact met een nietsvermoedende man in Europa. Eerst is het contact heel oppervlakkig, maar al snel worden ze verliefd op elkaar. En dat is het moment waarop het meisje geld begint te vragen zodat ze naar zijn land kan komen.

Liefde maakt blind en dus start de man met het overmaken met geld. Maar zo’n fraude kan iemand al snel duizenden euro’s kosten. Pas als het veel te laat is, komt het bedrog aan het licht en bleek het meisje zelfs gewoon een man te zijn. Let dus op met dergelijke persoonlijkheden op datingsites en meld het ook als je dergelijke verhalen te horen krijgt. Op die manier kunnen datingsites fraudeurs van hun websites schuwen.

Hoe kom je erachter of iemand een catfish is?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je vermoedt dat iemand een catfish is:

  • Zoek naar onregelmatigheden in hun verhaal: Als iemand een valse identiteit heeft aangenomen, kan het moeilijk zijn om een consistent verhaal te blijven vertellen. Zoek naar onregelmatigheden of onlogische elementen in hun verhaal.
  • Let op hun online gedrag: Een catfish kan moeite hebben om hun valse identiteit te onderhouden, dus ze kunnen onnatuurlijk of ongebruikelijk online gedrag vertonen.
  • Zoek naar afbeeldingen: Gebruik afbeeldingszoekmachines om te zien of de foto’s die ze gebruiken, ook op andere websites voorkomen. Als de afbeeldingen op meerdere websites voorkomen, kan dit een teken zijn dat iemand een valse identiteit heeft aangenomen.
  • Vraag om videocalls: Als iemand weigert om een videocall te maken of als ze altijd een andere reden hebben om dit te voorkomen, kan dit een teken zijn dat iemand iets te verbergen heeft.
  • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie: Als je vermoedt dat iemand een catfish is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie. Dit kan helpen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting of identiteitsdiefstal.

Als je vermoedt dat iemand een catfish is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en om niet te veel persoonlijke informatie te delen. Als je zeker weet dat iemand een valse identiteit heeft aangenomen, kan het helpen om dit te melden aan de website waar je met deze persoon in contact bent gekomen.

Digitale oceaan met vissen

Te mooi om waar te zijn?

Ben je dus in contact met iemand via het internet en lijkt het verhaaltje te mooi om waar te zijn? En krijg je die persoon nooit in het echt te zijn? Dan kun je stellen dat je te maken hebt met een catfish. Verbreek in dit geval zo snel mogelijk het contact.

Welke soorten catfish zijn er?

Er zijn verschillende soorten catfish, afhankelijk van de reden waarom iemand een valse identiteit aanneemt:

  • Oplichters: Sommige mensen gebruiken een valse identiteit om geld of andere waardevolle zaken te stelen van andere mensen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een valse relatie op te zetten en geld te vragen voor bepaalde dingen.
  • Trollen: Sommige mensen gebruiken een valse identiteit om anderen te pesten of te kwellen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door beledigende berichten te sturen of door anderen te stalken.
  • Escapists: Sommige mensen gebruiken een valse identiteit om te ontsnappen aan hun eigen leven of om te ontsnappen aan problemen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door zich voor te doen als iemand anders met een beter leven.
  • Pranksters: Sommige mensen gebruiken een valse identiteit als een grap, zonder de bedoeling om kwaad te doen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door zich voor te doen als iemand anders om een reactie te krijgen van hun vrienden of familie.

Catfish als bedrieglijke partner

Bescherm jezelf tegen catfishing op datingsites en apps

We hopen dat onze blogpost “Wat is een catfish?” je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in dit fenomeen en hoe je jezelf kunt beschermen tegen online oplichters. Vergeet niet dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen online en om jezelf te beschermen door gezonde grenzen te stellen. Als je vermoedt dat je te maken hebt met een catfish, neem dan geen risico’s en verbreek het contact. Blijf alert en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van online dating en veiligheid. Bij Welkeonlinedatingsite.nl bieden we waardevolle tips en advies om je te helpen bij het vinden van een veilige en succesvolle online datingervaring.

2 reacties op “Pas op voor deze gevaarlijke dating trend: de catfish!”

  1. Helmond schreef:

    @Martine, ik ken wel een gebakken vis.

  2. Martine schreef:

    Ik heb al 3x meegemaakt dat er vals profielen probeerden geld van mij te krijgen. Het gaat telkens over iemand die zogezegd een ongeval tegenkomen met een lelijke breuk waardoor een operatie nodig is. Ze hebben alles verloren en om die operatie te laten uitvoeren moeten ze 5000 euro meteen betalen. In het begin zijn ze heel lief, zacht, vurig met passie waardoor je heel snel verliefd raakt. Van 1 persoon Ben ik 6000 euro kwijt geraakt met alle gevolgen van dien. Hoe erkennen? Wel ze spreken slecht Nederlands Engels Frans ze maken fouten en hun camera’s werken nooit, ze gebruiken foto’s van een ander persoon ook hun video’s. Ze zijn heel sluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---