datingsite parship

Home » Hoe weet je wanneer het tijd is om een relatie te verbreken?
Blog relatie verbreken

Laatst bijgewerkt op mei 23rd, 2020 | door Welke online datingsite?

0

Hoe weet je wanneer het tijd is om een relatie te verbreken?

Wanneer je wel eens verliefd bent geweest, herken je ongetwijfeld de heftige gevoelens van in vuur en vlam staan wanneer je aan die ander denkt. Toch kan het voorkomen dat een partner niet de juiste persoon voor jou is. Hoe weet je wanneer het tijd is om een relatie te verbreken?

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Ontwijken en negeren signalen

Je lichaam maakt stofjes als dopamine aan die je doen geloven dat de ander de ideale persoon voor je is om een relatie mee te beginnen of mee te behouden. Zelfs als er voldoende tekenen zijn die aangeven dat er aandachtspunten zijn waar je op dient te letten, kun je deze vanuit een roes ontwijken en negeren. Deze chemische stofjes vertellen je dat je verliefd bent op de ander en houden de aandacht continue op de ander gericht, vaak ten koste van jezelf. Ondanks dat de gevoelens en de verliefde roes ook goed is voor je gezondheid, kan het hier ook een nadelige uitwerking op hebben. Er zijn vaak zeker duidelijke indicaties en signalen waaruit je zou moeten kunnen opmaken, wanneer het tijd is om een bestaande relatie te verbreken. Hieronder bespreken we deze indicaties.

dopamine

Niet tegemoetkomen aan behoeftes

Het is belangrijk dat binnen een relatie aan de behoeftes van beide partners tegemoet wordt gekomen. Wanneer dit enkel voor één van de partners geldt en jij degene bent die steeds geeft en aanpast ten behoeve van de ander, dan kan het tijd zijn om te vertrekken. Zeker als een goede communicatie hierover uitblijft en de ander niet van plan is je hierin tegemoet te komen, dan kun je je afvragen of dit wel het soort relatie is waar je in wilt blijven. Veel mensen blijven in een relatie omdat er zo’n stigma rust op single zijn. Ook kun je bang zijn dat je niet snel meer een ander vindt. Als je vasthoudt aan dit soort overtuigingen, kan dit ten koste gaan aan waardevolle tijd en levensgeluk.

Behoeftes bevestigd krijgen bij anderen

Het is belangrijk in de gaten te houden waar je gevoel ligt. Wanneer je fysieke of emotionele bevestiging bij anderen dan je partner zoekt, is dit een duidelijke indicatie dat er iets niet goed is. Als er iets speciaals gebeurd of je moet in nood iemand bellen, dan is dit in een gezonde relatie je partner de eerste persoon die je wilt spreken. Als je eerder met je problemen of gevoelens bij iemand anders terecht kunt, dan bij de persoon met wie je in een relatie zit, dan zijn dit duidelijke alarmbellen dat de relatie op een retour is.

bellen in geval van nood

Behoeftes niet kunnen communiceren

In elke relatie is het van belang dat je duidelijk kunt aangeven waar je behoefte aan hebt. Als je vindt dat je onterecht wordt behandeld of iets anders nodig hebt van je partner, dan zou je dit moeten kunnen delen. In een goede relatie is hier oor naar en kunnen de verschillen worden uitgesproken, zodat er duidelijke oplossingen voor gevonden kunnen worden. Als dit in de relatie stil wordt gehouden, omdat er geen verwachting is op een goede uitkomst, dan kan dit nadelige gevolgen hebben als de schijn niet langer is vol te houden. De ketel loopt dan over en er zal veel moeten worden hersteld. Vaak is een relatie op het eind, wanneer een goede open communicatie niet langer mogelijk is.

Vrienden of familie keuren de relatie af

Het is een slecht teken voor je relatie als al je vrienden en familie je relatie afkeurt. Vaak herkennen zij tekenen bij de ander die jou niet opvallen, omdat je op een roze wolk zit. Zij kunnen zien dat je helemaal niet zo gelukkig bent en zien je liever met iemand anders. Ook als je hun adviezen in de wind slaat en volop voor je relatie kiest, is dit een duidelijk signaal dat je in een verkeerde relatie zit. Je kunt hierdoor gaan liegen naar anderen en vooral naar jezelf en gedragingen van je partner gaan goedpraten, terwijl je steeds verder in een isolement belandt. Het is belangrijk om je relatie dan goed onder de loep te nemen en te bekijken of je partner werkelijk de juiste is.

afkeuren

Verplicht voelen te blijven

Als je enkel nog in een relatie blijft omdat het zo zonde is van al je zware werk en moeite die je er reeds in hebt gestopt, is dit ook een duidelijk teken dat je relatie al op een eindpunt is beland. Veel mensen verlengen de duur van een relatie omdat ze alsnog hopen dat het hen oplevert wat ze ervan verwacht hadden. Dat alle moeite die ze erin hebben gestopt, uiteindelijk alsnog uitbetaald. Je houdt zo vast aan een illusie dat de tijd alles beter zal maken en hoe meer energie en tijd je erin hebt gestopt, dit ook zal blijken in de uitkomst van je relatie.

Helaas is dit lang niet altijd het geval en kan het alsnog beter zijn om de relatie te beëindigen als wederzijdse behoeftes niet worden vervuld. Het heeft geen nut om in een relatie te blijven, enkel voor de tijd die je er reeds in hebt gestopt als niet erop wijst dat het beter wordt.

Langer dan een jaar hard werken

Het is zeker waar dat een relatie veel werk is. Echter kan het niet zo zijn dat dit het enige is dat de relatie vormgeeft. Als je tot de conclusie komt dat je al langer dan een jaar niet anders doet dan hard aan je relatie werken om deze te laten slagen, dan is dit geen goede voorbode voor de tijd die nog komt. Ook als je wel al langer in een relatie zit en deze verkeert in slecht weer, dan is ook een tijdlimiet van een jaar geen slecht idee om nog moeite te doen om de relatie te laten werken. Hoogstwaarschijnlijk is er dan al niet veel meer om op te bouwen en is het vaak beter om een relatie te beëindigen.

tijd

Je mag je partner niet zo

Niet in alle relaties zijn partners ook beste vrienden. Mogelijk mag je je partner eigenlijk niet zo heel erg, maar heb je toch verliefde gevoelens of genegenheid jegens de persoon met wie je in een relatie bent. Vaak is het lastig om dan hele moeilijke periodes in je relatie door te komen, omdat je een daadwerkelijke verbinding met die persoon mist. Voor iemand die je niet mag, doe je automatisch minder moeite, dan voor iemand waar je werkelijk om geeft. Chemische processen in je brein laten je wel anders geloven, maar toch kan het raadzaam zijn om meer naar de rationele feiten te kijken om te zien of de relatie wel een lang leven is geschonken.

Een gewelddadige partner

Ook in een gewelddadige relatie kun je van je partner blijven houden. Vaak toont de partner zich afhankelijk en doet je geloven dat hij of zij je nodig heeft. Tegelijkertijd vindt dan mishandeling plaats, waardoor het lastig is om uit een dergelijke relatie te stappen. Ook hierin geldt dat je moet durven kiezen voor jezelf en van jezelf moet kunnen houden om daadwerkelijk je zelfbehoud voorop te stellen boven de gewelddadige relatie. Als je onterecht wordt behandeld, is dit altijd een goede indicatie dat dit niet een juiste relatie voor je is.


About the Author

AnoniemGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑