Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / De gevaren van leugens in relaties: waarom het fout gaat!
liegen relatie

De gevaren van leugens in relaties: waarom het fout gaat!

Welke online datingsite?
10 september 2023

Leugens in een relatie kunnen leiden tot grote problemen. Of het nu gaat om kleine leugentjes of grote leugens, het kan het vertrouwen en de band tussen partners aantasten. Dit artikel biedt inzicht in waarom leugens in relaties helemaal fout gaan en hoe je het kunt voorkomen. Leer hoe je eerlijkheid kunt bevorderen in je relatie en hoe je een gezonde communicatie kunt behouden. Bekijk onze blog voor tips en adviezen over hoe je leugens in relaties kunt voorkomen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Liegen binnen je relatie kan helemaal fout gaan!

Eerlijk duurt het langst luidt het spreekwoord en dat geldt zeker ook binnen een relatie. Als je liegt tegen je partner kan dat hele vervelende gevolgen hebben als de leugen uiteindelijk uitkomt. En dat een leugen uitkomt daar kun je in de meeste gevallen vergif op innemen. Hoe langer je ergens over liegt of iets geheim houdt, hoe groter de gevolgen kunnen zijn als je leugen uiteindelijk wordt ontrafeld en de waarheid alsnog boven tafel komt. Je bent niet eerlijk geweest tegen je partner of date; en nu?

web van leugens

Een leugentje om bestwil

Natuurlijk hoef je je nieuwe vriendin niet alles te vertellen over je vorige relaties. Het is vaak beter om bepaalde zaken te verzwijgen of er een leugentje om bestwil over te vertellen. Als je vriendin vraagt of je met je vorige partner goeie seks had, dan is het vaak een stuk gemakkelijker om te zeggen dat dat inderdaad het geval was dan dat je haar uitgebreid gaat vertellen wat er allemaal aan de bed prestaties van vorige partner mankeerde. Je nieuwe liefde hoeft niet alles te weten tenslotte.

De prijs van bedrog

Ook als je jaren geleden eens ontslagen bent bij een werkgever omdat je iets had gedaan dat niet door de beugel kon, hoef je dat in principe niet te vertellen als je inmiddels alweer jaren een andere baan hebt. Ook wordt er online heel wat afgelogen. Veel mensen liegen op datingsites en juist dit, is vaak achteraf niet zo handig. Wanneer je elkaar beter leert kennen kan de waarheid zo maar eens tegenvallen.

bedrog kaartenhuis

Liegen kan veel pijn doen

Liegen binnen een relatie over essentiële zaken kan erg pijnlijk en verdrietig zijn voor je partner. Als je jarenlang tegen je vriend of vriendin “ik hou van jou” zegt, dan moet hij of zij erop kunnen vertrouwen dat je dit meent. Dus als jij dan na een aantal jaren de relatie verbreekt, zeg dan niet “ik heb nooit van jou gehouden, alle keren dat ik tegen je zei dat ik van je hield was dat een leugen”. Je kunt iemand niet harder kwetsen dan met zo’n opmerking. Laat het dan bij de opmerking dat de liefde over is gegaan en dat je niet meer van diegene houdt. Ook al heb je daar al die tijd over gelogen, met welke onduidelijke reden dan ook.

Liegen over geld kan grote gevolgen hebben

Het komt binnen een relatie vaak voor dat er wordt gelogen over geld. Eén van beide partners heeft een grote schuld die hij verzwijgt voor zijn partner. Maar op het moment dat zij voorstelt om samen een huis te kopen komt de waarheid aan het licht, want dan zal er een BKR-toets worden gedaan en blijkt ineens dat er een flinke lening openstaat. Je kunt hierover dus beter eerlijk zijn op het moment dat jullie plannen krijgen om te gaan samenwonen.

liegen over geld

Raak niet verstrikt in leugens

Liegen kan ervoor zorgen dat je verstrikt raakt in je leugens. Wanneer je bij voorbeeld een buitenechtelijke relatie begint en gaat liegen tegen je partner over waar je bent geweest en dat je moest overwerken, dan is het niet handig als een goede vriend van je tegen je vrouw vertelt dat je drie dagen geleden helemaal niet bij hem was, zoals je blijkbaar tegen je vrouw had gezegd. Als je aan de ene persoon dit en aan de andere dat vertelt dan loop je het risico op een pijnlijke confrontatie wanneer die twee elkaar een keer tegen het lijf lopen. Gok er niet op dat dit “toch nooit zal gebeuren” want een balletje kan raar rollen. Eerlijk duurt nog altijd het langst. Bedenk je ook eens hoe het andersom zou zijn! Wat zou jij doen wanneer je er achter komt dat je partner vreemd gaat!


Wanneer een leugen beter is dan de waarheid in een relatie

Over het algemeen wordt menig mens aangeleerd dat liegen niet acceptabel is en dat eerlijkheid altijd het langst dient. Toch zijn er voldoende momenten waarop je eveneens wordt getoond hoe het eerder verwacht wordt dat je een bepaalde reactie geeft, terwijl dit mogelijk niet een oprechte houding is.

leugen

Scenario’s voor een “leugentje om bestwil”

Er zijn verschillende situaties waarbij een leugentje om bestwil niet zo slecht idee is. zo moet je altijd waardering geven voor de kookkunsten van je oma, als je daar op bezoek bent, zelfs als je het met moeite binnen kunnen houden. Of je brengt een kritische mededeling op verzachtende wijze als je een collega ergens op moet wijzen, om vooral geen onrust te zaaien. Uit onderzoek blijkt dat er zeker situaties zijn, waarin een leugen een betere uitkomst kan hebben dan het vertellen van de waarheid en het is mogelijk dan ook zeker geen slecht idee om de kunst van het liegen meer aandacht te geven. Enkele scenario’s waarin dit de voorkeur kan hebben, worden hier belicht.

Het beste met iemand voorhebben

Wanneer iemand je iets wijsmaakt, met zogenaamd je belang in gedachten, terwijl die enkel uit eigenbelang handelt, kan dit nadelige gevolgen hebben. In andere gevallen kan een oprecht weerhouden van een waarheid juist ook goed uitpakken, als er werkelijk rekening wordt gehouden met jouw gevoelens. Wanneer je het beste met iemand voor hebt, kan het soms gunstigere uitpakken als je niet de hele waarheid deelt. Je kunt zo vertrouwen opbouwen en vaak worden goede intenties nog meer gewaardeerd dan betrouwbaarheid en je oprechtheid. Het is belangrijk in acht te houden wanneer je een leugen vertelt vanuit goede intenties om de ander niet te beledigen, of wanneer hier een mate van eigenbelang bij komt kijken en het egoïstisch wordt.

balanceren leugen

Een ander op zijn of haar gemak stellen

Eerlijkheid in een reactie op een vraag of verzoek van een ander, hangt vaak af van de mate waarop de ander hier nog op kan handelen. Wanneer er nauwelijks tijd is om nog andere kleding aan te trekken en je wordt gevraagd hoe iemand eruitziet en of de kledingkeuze wel juist is, dan doe je er eerder goed aan om de ander op zijn of haar gemak te stellen, dan door te wijzen op een verkeerde kleurcombinatie of weinig bij elkaar passende accessoires. Vaak wordt het eerder gewaardeerd als je in dergelijke situaties een beetje meespeelt en de ander aanmoedigt, precies zoals het is, dan dat je nog kritische opmerkingen gaat geven, die weliswaar een kern van waarheid bevatten, maar waar de ander op dat moment nauwelijks nog wat aan heeft. Het is dan bemoedigender om iemand positief toe te spreken, zelfs als je eigenlijk een andere mening hebt.

Bij voorkeur een opbouwende mening

Uiteraard is het belangrijk dat je oprecht je mening geeft, echter is het volstrekt onaardig als je dit enkel doet om de ander te wijzen op tekortkomingen. Een mening geven hoeft zeker niet op een onbeleefde manier te gebeuren, waarbij je enkel aan jezelf denkt en het terecht vindt om even goed duidelijk te maken hoe je over iets denkt. Een genuanceerdere benadering behaalt ongetwijfeld veel betere resultaten en ook dan kun je een mening delen. Het hoeft hierbij echter niet om jou te draaien. Wanneer dit belangrijker voor je is, dan het bieden van opbouwende kritiek aan een ander, zou je kunnen overwegen om beter maar niets te zeggen aangezien de waarheid dan enkel een dubbele agenda in zich draagt en dan eveneens nauwelijks zal kunnen worden aangenomen.

opbouwende mening

Eerlijkheid op tijd

Een eerlijke mededeling kunnen ontvangen, hangt vaak af van het moment waarop dit wordt aangeboden. Wanneer iemand niet direct met een bepaalde boodschap uit de voeten kan, is het vaak verstandiger om dit bij de persoon weg te houden. Timing is alles als het aankomt op het geven van een boodschap, aangezien iemand er enkel door benadeeld wordt of een rotgevoel door kan krijgen, als er verder niks mee gedaan kan worden, direct. In zulke gevallen is het verstandiger om even niks te zeggen en pas hetgeen te vertellen, zodra iemand anders hier wel direct op kan handelen.

Hoe goed ken je iemand?

Wanneer je iemand nauwelijks kent, zul je eerder de neiging hebben om genuanceerder te spreken. Je weet immers niet wat je aan de ander hebt of hoe het bij de ander zal aankomen. Je kunt het wel aankleden, zodat je alsnog je boodschap kunt overbrengen, al wordt er eerder om de waarheid heen gedraaid als je iemand nog niet goed kent. Bij hechtere vriendschappen zul je eerder de mogelijkheid hebben om je waarheid te spreken, aangezien hierin meer vertrouwen ligt. Al met al kan worden vastgesteld dat het in veel situaties ongemakkelijk is om de waarheid te spreken en zul je ongemerkt grijpen naar een leugentje om bestwil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---